Hemija !!!
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Hemija !!!

 1. #1
  Fermere
  Guest

  Podrazumevano Hemija !!!

  Jonski proizvod vode i pH vrednost.
  Objašnjenje... Unapred zahvalna. 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  21.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чачак
  Poruke
  76
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  Voda autoprotolizuje pri cemu je jedan molekul vode kiselina i predaje proton gradeci kao svoju konjugovanu bazu, OH- jon, a drugi molekul vode je baza koja prima proton i prelazi u svoju konjugovanu kiselinu, H3O+ jon (Brensted-Lorijeva (protoliticka)teorija kiselina i baza). Medjutim, voda je slaba kiselina i slaba baza, pa je protoliza jako pomerena u levu stranu. Postoji sledeca termodinamicka ravnoteza:

  H2O = H+ + OH-

  H3O+ je u ovom slucaju (mada ne bas pravilno) napisan kao H+ sto se cesto radi, ali treba imati na umu da slobodni protoni ne postoje u rastvoru. Konstanta ove ravnoteze je:

  K=([H+]*[OH-])/[H2O]

  Kada se ova konstanta odredi nekom metodom (ne znam njenu tacnu vrednost) i pomnozi sa koncentracijom vode koja je 55,56 mol/dm3 i takodje je priblizno konstantna, dobija se jedna nova konstanta koja se naziva jonski proizvod vode i iznosi 10^-14 (1e-14).

  [H+][OH-]=1e-14

  U idealno cistoj vodi je jednaka koncentracija vodonikovih i hidroksidnih jona i jednaka je 1e-7 mol/dm3. Ako u nekom rastvoru ima 1e-6 (10 na minus sesti) vodonikovih jona, onda hidroksidnih mora biti 1e-8 (deset na minus osmi) jer njihov proizvod uvek iznosi 1e-14 (deset na minus cetrnaesti) sto je u stvari jonski proizvod vode.

  Vidi se da su ovo jako male koncentracije s kojima nije bas prijatno baratati. Zato je mislim Danac Sörensen umesto koncentracija uveo pH vrednost kao NEGATIVAN LOGARITAM ZA OSNOVU 10 KONCENTRACIJE VODONIKOVIH JONA. pH ciste vode i svih neutralnih rastvora je dakle 7. Ako je pH vrednost manja, sredina je kisela, a ako je veca od 7, onda je sredina bazna (posle jela pH vrednost u ustima opada jer nastaju neke kiseline, pH mleka i pljuvacke je nesto iznad 7, pijace vode obicno oko 6, 'prolom' vode oko 8 itd.). pH krvi je veoma bitno jer ako samo malo padne ili poraste, covek umire. Zato u krvi postoji supstanca koja sprecava da se pH bitnije promeni. Slicne supstance se koriste i u hemijskim laboratorijama jer mnoge reakcije mogu da se odvijaju samo na odredjenoj pH vrednosti. Za odredjivanje pH se koristi ili klasicni indikatori (lakmus, metil oranz i slicni), a za precizno odredjivanje pH metri koji su u stvari voltmetri.

 3. #3
  Fermere
  Guest

  Podrazumevano

  Hvala !!!

Slične teme

 1. Fizika,hemija,fizička hemija!
  Autor ssunny u forumu Nauka
  Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 19.01.2010., 03:44
 2. Hemija-HELP PLS
  Autor guest011 u forumu Nauka
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 07.09.2008., 21:56
 3. hemija
  Autor lina_c u forumu Nauka
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 29.03.2008., 01:57
 4. Hemija
  Autor Holesterol u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 26.06.2006., 02:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •