SEXUALNO OBRAZOVANJE - Strana 19
Strana 19 od 124 PrvaPrva ... 91516171819202122232969119 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 451 do 475 od 3090

Tema: SEXUALNO OBRAZOVANJE

 1. #451
  Domaćin raindog (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ...
  Poruke
  3.763
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano

  Šta treba znati o kontracepciji

  Koje su "prirodne" metode kontracepcije?

  postoje četiri metode prirodnog planiranja obitelji:

  Kalendarska metoda
  Treba bilježiti duljinu ciklusa tijekom najmanje 6 mjeseci prije primjene metode. Od najdužeg opaženog ciklusa se odbija 11, da se dobije posljednji plodni dan ciklusa. Od najkraćeg zabilježenog ciklusa odbija se 18 da bi se dobio prvi plodni dan ciklusa. U pravilnom 28-dnevnom ciklusu plodni dani su od 8. do 19. U tih 12 dana valja primjeniti drugu metodu kontarcepcije ili treba disciplinirano apstinirati.
  Kalendarska metoda je također i plan kako zatrudnjeti ako imate češće spolne odnose u plodnim danima.

  Mjerenje bazalne tjelesne temperature
  Svakodnevno, nakon buđenja, žena treba izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu uvijek istim termometrom i na isti način (najbolje u ustima). Neposredno poslije ovulacije lučenje progesterona povisuje tjelesnu temperaturu za 0,3 do 0,4 o c i ona ostaje povišena tijekom cijele druge polovice ovulacijskog ciklusa. Općenito je prihvaćeno da suzdržavanje od spolnih odnosa 4 dana prije očekivane ovulacije i 3 dana poslije ovulacije onemogućuje začeće. Nakon tri puna dana povišene temperature započinje neplodno razdoblje koje traje sve do početka naredne menstruacije, pa daljnje mjerenje temperature nije više potrebno.

  Promatranje cervikalne sluzi (billingova ovulacijska metoda) Svakodnevno večernje promatranje spolovila i bilježenje promjena je neophodno za ovu metodu. Nakon 4. do 5. dana iza početka menstruacije stidnica je suha sve do oko 9. - 10. dana, kad se pojavljuje oskudna ljepljiva sluz. Pojavom sluzi prekida se vjerojatno neplodno razdoblje i započinje potencijalno plodno razdoblje. Zatim raste količina staklaste, rastezljive sluzi, a stidnica je osjetljiva i nabrekla. Posljednji dan obilne sluzi je najplodniji dan.Sluz zatim biva oskudna i ljepljiva. Četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje, koje traje do početka naredne mjesečnice.

  Simptotermalna metoda (mjerenje temperature i promatranje sluzi)
  To je kombinacija promatranja cervikalne sluzi i mjerenja temperature. Daje najbolje rezultate, posebno ako se za procjenu plodnog razdoblja u slučaju neslaganja obje metode primjenjuju stroži kriteriji (duže fertilno razdoblje).

  Što treba znati o hormonskoj kontracepciji? (tablete)

  Kada je 1960. godine po prvi puta uvedena, hormonska kontracepcija predstavljala je značajan pomak u odnosu na dotadašnje tradicionalne metode kontracepcije. Danas se najčešće primjenjuje oralna hormonska kontracepcija u obliku tableta koje sadrže dvije vrste hormona - estrogen i gestagen.

  Kako "tableta" štiti od trudnoće?
  Uzimanjem hormonskih tableta postižu se tri vrste privremenih promjena kojima je učinak sigurna kontracepcijska zaštita:
  1. Onemogućeno je dozrijevanje jajašca i njegovo oslobađanje iz jajnika,
  2. Mogućnost prodora spermatozoida u sluz grlića maternice je smanjena,
  3. Endometrij (sluznica maternice) je neprikladan za prihvaćanje jajašca.

  Kako se uzimaju kontracepcijske tablete?
  Kontracepcijske tablete započinju se uzimati prvog dana menstruacijskog ciklusa (prvi dan menstruacije) - svaki dan po jedna pilula tijekom 21 dana, a zatim slijedi pauza od tjedan dana. Tijekom ovog razdoblja nastupit će menstruacija koja će vjerojatno biti manje obilna i bolna nego ranije. Ukoliko krvarenje izostane, a u slučaju redovitog uzimanja kontracepcijske pilule, vjerojatnost trudnoće je malena. Važno je, međutim, prestati uzimati kontracepcijsku pilulu sve dok liječnik ne isključi svaku sumnju na trudnoću. Tijekom prvih nekoliko mjeseci uzimanja kontracepcijskih pilula moguća je pojava slabog krvarenja između dva ciklusa. Ovo krvarenje je bezazleno - nema razloga za zabrinutost niti za prestanak uzimanja kontracepcijske pilule.
  Krvarenje usred ciklusa prestat će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci kada se organizam navikne na pilulu. U slučaju pojave krvarenja sličnog mjesečnici tijekom nekoliko ciklusa potražite savjet liječnika jer neka druga bolest može biti uzrokom krvarenja.

  Što ako se zaboravi uzeti tableta u predviđeno vrijeme?

  Ukoliko ste zaboravili uzeti kontracepcijsku tabletu potrebno je to učiniti najkasnije tijekom sljedećih dvanaest sati. Ukoliko prođe više od dvanaest sati ili se propusti uzeti više od jedne pilule moguće je smanjenje kontracepcijskog učinka. U tom slučaju potrebno je nastaviti uzimanje pilula do kraja ciklusa i u međuvremenu koristiti dodatnu kontracepcijsku zaštitu (npr. prezervativ).

  Koje su prednosti oralne kontracepcije?
  Osim kontracepcijskog učinka, poznati su i drugi brojni korisni učinci kontracepcijske pilule kao npr.: reguliranje neredovite mjesečnice, ublažavanje bola kod mjesečnice s obilnim krvarenjem, smanjenje opasnosti od upale organa zdjelice i njezinih komplikacija, smanjenje opasnosti od razvoja karcinoma endometrija i jajnika kao i smanjenje opasnosti od obolijevanja od nekih bolesti dojke.

  Koje su mane hormonske kontracepcije?
  Pri upotrebi kontracepcijskih pilula zdravlje mogu ugroziti neki rizični
  čimbenici kao što su pušenje (ne preporuča se uzimanje kontracepcijskih pilula ukoliko žena puši, a ima više od 35 godina), prekomjerna tjelesna težina, povišeni krvni tlak, povišena razina kolesterola, povišena razina šećera u krvi, bolesti krvožilnog sustava.Kontracepcijske tablete ne štite od spolno prenosivih bolesti.

  Kada je potreban oprez pri uzimanju hormonske kontracepcije?
  U slučaju da već uzimate kontracepcijske pilule trebate znati da ginekologa treba posjetiti:

  * najmanje jednom godišnje
  * ukoliko su menstruacijski ciklusi uz pilulu više puta neredoviti
  * ukoliko menstruacija izostane
  * ukoliko se za vrijeme uzimanja pilula jave migrenozne glavobolje ili poremećaji vida (npr. dvoslike, treperenje pred očima) ili tegobe kao što su grčevi, bolovi ili otok ruku ili nogu.

  Što nakon prestanka uzimanja tableta?
  Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula jajnici ponovno preuzimaju svoju funkciju za najviše tri mjeseca. Važno je naglasiti kako pilule ne dovode do neplodnosti i nemaju štetan utjecaj na tijek trudnoće.

  Što je intrauterini uložak?

  Intrauterini uložak (spirala) sprječava uspješnu ugradnju oplođenog jajašca svojim mehaničko-kemijskim djelovanjem. Najrašireniji su intrauterini ulošci koji se sastoje od plastike obložene bakrom i stavljaju se u maternicu da spriječe spermije na putu do jajašca. U većini slučajeva obložen je bakarnom žičicom (klasična spirala) ili u novije vrijeme uložena u hormonski (gestagenski) cilindar.
  Prednosti su što intrauterini ulošci pružaju dugotrajnu kontracepciju kod koje je za ugradnju potrebno samo nekoliko minuta. Intrauterini uložak s progesteronom uz to smanjuje menstrualne bolove i obilne menstruacije. Smatra se jednom od najboljih i najsigurnijih metoda kontracepcije. Prije postavljanja spirale potreban je ginekološki pregled i papa test, a svakih šest mjeseci kontrola. Preporučuje se ženama koje su već rodile i u dugoj su i stabilnoj vezi s jednim partnerom (obostrana monogamija), te žele pričekati još nekoliko godina do sljedećeg djeteta. Trajnost intrauterinog uloška je oko pet godina, a zatrudnjeti se može odmah nakon što ga se izvadi.
  S druge strane kontracepcija intrauterinim uloškom ne preporučuje se ženama koje su imale upale u području male zdjelice. Intrauterini ulošci s bakrom ponekad uzrokuju obilnije menstruacije. Niti jedna vrsta spirale ne štiti od spolno prenosivih bolesti i ADIS- a. Ne štiti od izvanmaterične trudnoće (50% svih trudnoća kod spirale). Menstruacije mogu biti obilnije i bolnije. trajnost uloška je 3 - 5 godina.

  Što treba znati o kondomu?

  Prezervativ (kondom) je zasad jedino kontracepcijsko sredstvo za muškarce (muška pilula još se ispituje) i najdjelotvorniji je način sprječavanja od bolesti koje se prenose spolnim putem. Najbolji su oni od lateksa. Da bi sigurnost bila veća, može se koristiti sa spermicidnom kremom. Treba ga staviti neposredno prije odnosa, a kad se penis izvlači iz vagine, treba ga pridržati kako prezervativ ne bi ispao. Prezervativi su jeftini, ne ugrožavaju zdravlje i štite u određenom rasponu od spolno prenosivih bolesti poput gonoreje, hepatitisa b i c, ADIS-a.
  Stavljanje prezervativa može s druge strane narušiti spontanost vođenja ljubavi; a ponekad treba dosta vježbe da se mogu brzo primijeniti. Kondomi mogu, doduše rijetko, puknuti, pa treba koristiti one najbolje, od lateksa.
  U 3 do 15 posto slučajeva nije djelotvoran, prvenstveno zbog oštećenja. Svaki put prije upotrebe treba provjeriti da li je prezervativ neoštećen. Prije stavljanja treba ga stisnuti na kraju, kako bi izišao zrak, pa za vrijeme odnosa neće puknuti. Prezervativ je idealno kontracepcijsko sredstvo za osobe koje često mijenjaju partnere.

  Koja su ostala mehanička sredstva?

  Tu spadaju dijafragma, cervikalna kapa, femidon (ženski kondom). Uz dijafragmu ili cervikalnu kapu potrebno je koristiti spermicidne kreme. Femidon je' "ženski kondom", koji je napravljen od tanke, ali čvrste gume, u obliku crijeva, s jednim zatvorenim krajem, koji prijanja na grlo maternice, a drugim otvorenim krajem prijanja uz njen vanjski otvor. Dijafragma se obično kombinira s lokalnim spermicidom u obliku kreme, vaginalete ili pjene. Postavlja se ne više od dva sata prije odnosa i ne smije se odstranjivati najmanje šest sati nakon odnosa.

  Što su lokalna kontracepcijska sredstva?

  U lokalne kontraceptive ubrajamo različite kreme, vaginalete i pjene koje imaju spermicidno djelovanje (uništavaju spermije), ali djeluju i mehanički. Stavljaju se u rodnicu prije svakog odnosa. Postoje i spužvice impregnirane spermicidom za jednokratnu upotrebu. Prije upotrebe natope se vodom, a 6 sati nakon spolnog odnosa izvade se iz rodnice. Trajanje njihovog djelovanja nije dulje od jednog sata nakon čega treba ponoviti primjenu. Tuširanje treba izbjegavati najmanje 6 sati nakon odnosa. Lokalna spermicidna sredstva upotrebljavaju se najčešće u kombinaciji s nekim mehaničkim sredstvom ili uz prirodne metode (računanje plodnih dana).
  Mane su niska djelotvornost (od 75 do 90 posto) i uvijek se koriste u kombinaciji s drugim mehaničkim kontracepcijskim sredstvima. Spermicidi mogu nadražiti, izazvati osjećaj žeženja i alergijske reakcije.
  Kombinirana upotreba s mehaničkim sredstvima pojačava sigurnost.

  Koju kontracepciju izabrati za vrijeme dojenja?

  Obzirom da kombinirani estrogensko-gestagenski kontraceptivi smanjuju količinu i trajanje laktacije ukoliko žena doji treba ih izbjegavati. Tijekom tog razdoblja preporučuju se kontracepcijske pilule koje sadrže samo gestagen.
  Za vrijeme dojenja može se koristiti intruterini uložak ili neka od metoda mehaničke ili lokalne kontracepcije.

  Što je sterilizacija ?

  Sterilizacija je kirurška metoda kojom se prekida kontinuitet jajovoda i tako onemogućava kontakt spermija i jajne stanice. Kod muškaraca se postupak zove vazektomija tzv. podvezivanje. Izvodi se ambulantno, (za razliku od žena kod kojih je sterilizacija prava operacija), a metoda je uglavnom reverzibilna. Naime, poželi li muškarac imati dijete, jednostavnim zahvatom opet postaje plodan.
  Prednosti su što je to veoma sigurna metoda, kontracepcija više nije potrebna.
  A mane što nema zaštite od spolno prenosivih bolesti i ADIS-a. Isto tako, nije 100 posto sigurna metoda (iako se tako čini). Iako u prvoj godini nakon sterilizacije samo 1 od 200 steriliziranih žena zatrudni, taj odnos u razdoblju od 10 godina raste na 1 naprama 50. Kao i kod svake operacije, rizik postoji.
  Na kraju, iako se sterilizacija smatra definitivnom metodom kontracepcije nakon koje ne možete imati djecu, ovisno o tome kako je učinjena, jajovodi mogu ponovo biti prohodni.

  Što je prekinuti snošaj?

  Mladi ljudi se često iz neznanja ili nedovoljne pripremljenosti za spolni odnos primjenjuju metodu poznatu kao coitus interruptus ili prekinuti snošaj. Pri tome se penis izvuče iz rodnice neposredno prije ejakulacije, čime se spriječava ulazak sperme u rodnicu. To nije pouzdana metoda. Sigurnost se pojačava ako se primjenjuje uz spermicidno sredstvo. Ženu može tokom cijelog odnosa pratiti strah, koji je sprječava u pravom doživljaju, a muškarac je stalno pod pritiskom. Osim toga nešto sjemene tekućine može ući u rodnicu i prije ejakulacije, a nema ni zaštite od spolnih bolesti.
  No i tu vrijedi pravilo, bolje bilo kakva zaštita nego nikakva, pa ako niti jedno drugo sredstvo nije dostupno, može se primijeniti prekinuti snošaj.
  Intrauterina kontracepcija (spirala) i sterilizacija ne preporučuje se kod žena koje još nisu rodile.

  Koju kontracepciju izabrati prije prvog spolnog odnosa?

  Od ponuđenih metoda kontracepcije niti jedna metoda nije 100% sigurna. Sigurna je jedino potpuna apstinencija od spolnih odnosa.
  Strah od eventualne trudnoće tokom spolnog odnosa može izazvati probleme u toku odnosa kao i poslije odnosa. Stoga treba dobro razmisliti o izboru kontracepcije.
  Računanje plodnih dana u kombinaciji s prezervativom pojačava sigurnost (kombinacija dvaju kontracepcijskih metoda sigurnija je od samo jedne metode). Isto tako i kombinacija spermicidnog sredstva i prezervativa. Prezervativ je ujedno i zaštita od spolno prenosivih bolesti. Prezervativ se preporučuje kao kontracepcijska metoda kod mladih parova koji nemaju redovite odnose, prije svega zbog zaštite od spolno prenosivih bolesti, a uz kombinaciju sa spermicidnim sredstvom kao dobru metodu kontraepcije. Prezervativi su jeftini, dostupni i mogu se lako nabaviti.

  Što je postkoitalna kontracepcija?

  Postkoitalna kontracepcija, poznata i kao "pilula za jutro poslije"(morning after pill) primjenjuje se poslije spolnog odnosa koji se dogodio u plodnom razdoblju, a za koji se iz nekog razloga nije koristila kontracepcija ili je neka od korištenih metoda zakazala. Postkoitalna kontracepcija primjenjuje se samo kao "hitna pomoć" i ne preporuča se kao redovna metoda kontracepcije. . Ishod može biti neželjena trudnoća. Zato je najvažnije biti dobro obaviješten što treba učiniti u takvoj situaciji i ne zanemariti je, te po potrebi potražiti pomoć ginekologa.


  Koje su metode postkoitalne kontracepcije?

  Najčešće se koriste kontracepcijske tablete, koje sadrže oba ženska hormona i estrogen i progesteron.
  1. kontracepcijske tablete s određenim dozama oba ženska hormona (estrogeni i progesteron);
  2. kontracepcijske tablete koje sadrže samo progesteron, a imaju istu vrijednost kao i prethodne, no rjeđe se primjenjuju i to obično kod žena koje imaju zdravstvene rizike za primjenu estrogena;
  3. materični uložak (spirala), koja je najefikasnija metoda (uspješna u oko 99 posto slučajeva), ali se najrjeđe primjenjuje jer je i ograničen broj žena kojima se može staviti (ne preporuča se ženama koje još nisu rađale).
  Efikasne u oko 75 posto i više primijenjenih ciklusa.
  Posljednjih desetak godina najčešće se koriste kontracepcijske tablete, koje sadrže oba ženska hormona i estrogen i progesteron. Njihova primjena značajno smanjuje broj neželjenih trudnoća poslije nezaštićenih odnosa u vrijeme plodnih dana.

  Kako primijeniti kombinirane kontracepcijske tablete kao postkoitalna kontracepciju?

  Jednu dozu hormona, treba uzeti u razdoblju do 72 sata poslije odnosa, a sljedeću dozu 12 sati nakon prvih. Koristi li se ova metoda kod odnosa u različitim fazama ciklusa, uspješnost joj je 97 do 98 posto. No, ako se primjenjuje isključivo poslije odnosa koji su bili u vrijeme plodnih dana, gdje bi sigurno došlo do začeća, uspješnost je veća, a smanjuje se produljenjem vremena od odnosa do uzimanja prvih tableta.
  Tablete se mogu uzeti i do pet dana poslije odnosa, ali se tada uspješnost smanjuje na oko 50 posto. Ako smatrate da vam je potrebna postkoitalna kontracepcija obratite se liječniku opće medicine ili svom ginekologu koji će vam prepisati hormonske tablete i objasniti koliko i u koje vrijeme ih morate uzeti.
  Uzimanjem ovih tableta unosi se "izvan programa" spontanog ciklusa određena doza dvaju hormona, koja svakako remeti hormonsku ravnotežu, pa ili sprječava ovulaciju ili ju odgađa djelovanjem na žlijezdu hipofizu.
  Također mijenja funkciju žutog tijela, čije su stanice glavni izvor stvaranja hormona progesterona, pa se remeti sazrijevanje sluznice maternice, koja više nije u stanju prihvati oplođeno jajašce. dokazano je da se mijenja i brzina kretanja bilo spermija ili jajne stanice kroz jajovod.


  Kada uzeti postkoitalnu kontracepciju?

  Tablete svakako treba uzeti:

  * ako je spolni odnos u vrijeme plodnih dana bio nezaštićen;
  * ako je žena nepravilno uzimala svoje redovite kontracepcijske tablete i imala odnos;
  * u slučajevima kad zataje metode mehaničke kontracepcije (pukne prezervativ ili se makne dijafragma);
  * ako žena sumnja da je ovulacija bila u nekom drugom terminu i tada ima odnos.


  Pilule se mogu uzeti i u vrijeme dojenja, jer ne škode djetetu.
  Treba voditi računa kakva je bila prethodna menstruacija da se tablete ne uzmu u vrijeme trudnoće, jer tada neće djelovati. Nije dokazano da su štetne za plod.


  Kada se ne smije uzimati postkoitalna kontracepcija i koje smetnje može izazvati?

  Postkoitalnu kontracepciju mora prepisati liječnik opće medicine ili ginekolog i dati precizne uputa za uzimanje te upozoriti na eventualne rizike. Važno je da se prve tablete uzmu što prije, jer je tada i uspješnost veća. Osim što se ne uzima u trudnoći, jer ne djeluje, postkoitalna kontracepcija se ne preporučuje ni ženama koje su imale trombozu, emboliju, srčane bolesti, moždani udar, tumor jetre ili karcinom dojke. Prolazne tegobe mogu imati i žene koje pate od migrene, bolesti jetre; šećerne bolesti (povisi se šećer u krvi), visokog tlaka te pušačice. U tim slučajevima radije se primjenjuju tablete koje sadrže samo progesteron.
  Oko 50 posto žena ima probleme s probavnim traktom, poput mučnina i povraćanja, pa neki liječnici prepisuju lijekove protiv tih smetnji, koji se uzimaju oko jedan sat prije hormonskih tableta. Osim toga, mogu se javiti glavobolja, bolovi u trbuhu, sukrvica i poremećaj ciklusa. Većina žena dobiva krvarenje u terminu ili nešto ranije, a rjeđa su kasnija krvarenja. Do krvarenja svakako mora doći do tri tjedna po uzimanju tableta, a u slučaju izostanka treba se odmah javiti liječniku.

  Koje su druge metode postkoitalne kontracepcije?

  Kod žena koje imaju rizik zbog uzimanja estrogena, primjenjuju se tablete koje sadrže samo progesteron po istom režimu: prve se uzimaju do 72 sata poslije odnosa i ponavljaju se nakon 12 sati.
  U nas se vrlo rijetko primjenjuje materični uložak, koji se može staviti odmah pa do 7 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa, jer i tada djeluje. U tom slučaju onemogućuje da se jajašce ugnijezdi u maternicu. Primjena ove metode je ograničena jer se uložak ne stavlja ženama koje nisu rodile, zatim onima koje češće imaju upale, jer pri stavljanju uloška ne smije biti nikakvih znakova infekcije. Spirala se ne stavlja ni ženama koje imaju produljena krvarenja, loš papa nalaz i neke druge ginekološke probleme. Isto tako, pretpostavlja se da će žena kojoj se stavi uložak, koristiti ga i dalje kao metodu kontracepcije. Uspješnost ove metode je oko 99 posto.
  Prema tome, pri sumnji na moguću trudnoću treba se odmah obratiti ginekologu, koji će odrediti koje tablete žena treba uzeti. Važno je da se prve tablete uzmu što prije, jer je tada i uspješnost veća. 2. #452
  Poznat dr (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  9.804
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano

  Zar nije lakse ostaviti link?

 3. #453
  Domaćin raindog (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ...
  Poruke
  3.763
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano

  ma linkove teshko da ko gleda , ako nisu nekog pornografskog sadrzhaja, a ovako mozda nekom neshto i zapadne za oko, dok prelece preko stranice, + mogucnost pretrazhivanja po stranicama krstarice ...


  ali evo i link http://mladost.plivazdravlje.hr/?sec...66fc5dc9b8b1a1


  a ovde se mozhi naci i sledeca stvar VASH OSOBNI KALENDAR OVULACIJE
  http://mladost.plivazdravlje.hr/?sec..._menu=kalendar

 4. #454
  Poznat dr (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  9.804
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano

  Svaki put me porazi zakljucak da su mladi danas izuzetno lenji da ne kazem glupi.
  Zasto sve mora biti servirano na tacni?
  Pobogu ovo je internet, ukucas pojam koji te interesuje i ne postoji to sto se ne moze naci i procitati na netu...
  Ali Boze moj ,pa to je gubljenje vremena, daleko je lakse postavljati idiotska pitanja i cekati da neko umesto tebe sve nadje pa jos i kopira ispod tvog posta ...samo jedna stvar niko ne cita ovako duge postove prema tome onaj koga interesuje sam ce naci odgovore na svoja pitanja a one lenjivce ni na ovaj nacin neces naterati da nesto nauce.

 5. #455
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Dotorice... koja je vaša dijagnoza u vezi ove dve lezbačice? :shock:
  Ima li leka i da li tu pomaže neka psiho-seksualna terapija? :?
  Molimo vas... pomoz'te!! :shock:


 6. #456
  Poznat dr (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  9.804
  Reputaciona moć
  150

  Podrazumevano

  Citat Original postavio TOMAX
  Dotorice... koja je vaša dijagnoza u vezi ove dve lezbačice? :shock:
  Ima li leka i da li tu pomaže neka psiho-seksualna terapija? :?
  Molimo vas... pomoz'te!! :shock:

  Zar zaista mislis da sam citala prethodne 33 strane, nemam pojma o cemu pricas.

 7. #457
  Poznat rastamann (avatar)
  Učlanjen
  01.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.839
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  139

  Podrazumevano

  Dosta romantike, skidaj gace

 8. #458
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano


 9. #459
  Domaćin raindog (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ...
  Poruke
  3.763
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano i sad malo opet red umetnosti 10. #460
  Elita
  Učlanjen
  10.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.352
  Reputaciona moć
  201

  Podrazumevano

  e ovo je moja guza!
  raindog ko ti je to prodao.?

 11. #461
  Domaćin raindog (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ...
  Poruke
  3.763
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano a posebno za tomu


 12. #462
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Nema leka...
  Za njih dve više nema nade...
  bolest je na žalost uzela maha...

 13. #463
  Domaćin raindog (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ...
  Poruke
  3.763
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano


 14. #464
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  digo mi se

 15. #465
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano


 16. #466
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Upravo gledam film "gospodar prstenaca"...
  N E U Z N E M I R A V A J ! ! ! 8)

 17. #467
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  vracaj taj kvasac..videla sam

 18. #468
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Neću!

 19. #469
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  ne znam vise sta..samo mi slike prolaze kroz glavu..

 20. #470
  Poznat TOMAX (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.735
  Reputaciona moć
  125

  Podrazumevano

  Tebi je potrebno ispiranje mozga!

 21. #471
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  preterano

 22. #472
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano


  kama sutra prekosutra..hmmm mislite o tome..

 23. #473
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano  Bioloski je idealan trenutak za zeljenu trudnocu izmedju 20 i 25 godina zivota. Posle 30. godine oplodna moc opada a posle 35. se jos vise smanjuje sve do menopauze...

  namerni prekid trudnoce u nasoj zemlji zakonski je dozvoljen do 10.nedelje trudnoce, odnosno 8 nedelja od zaceca. Izvodi se u Ginekoloskim ustanovama koje su za to osposobljene opremom i osobljem, a po uputu nadleznog ginekologa. Obicno se vrsi u opstoj anesteziji, tako da je fizicka trauma svedena na minimum. O psiholoskim traumama vezanim za ovaj problem nedovoljno se govori i deluje.

  arteficijalni abortus tj. kiretaza se izvodi u vise faza. Posle uvodjenja u anesteziju, izvrsi se sterilizacija i ciscenje opeartivnog polja. Posle utvrdjivanja velicine i polozaja ploda pristupa se dilataciji cervikalnog kanala. Kada se ulaz u matericu prosiri specijalnim dilatatorima do 10-12 milimetara, ulazi se vakuum kanilom u matericnu duplju i pod veliki negativnim pritiskom isisava se plod sa plodovim ovojcima i plodovom vodom. Potom se kiretama razlicirte debljine ucini revizija supljine pri cemu se iskiretira i ukloni zaostali deo ploda i matericne sluzokoze. Krvavljenje se zaustavlja lekovima i lokalnom masazom materice. Sama intervencija traje dvadesetak minuta, a pojacani nadzor pacijenta zbog mogucih komplikacija jos najmanje 2 sata. Krvavljeneje posle intervencije je oskudno, traje 3 do 7 dana, a prva sledeca menstruacija dolazi mesec dana posle intervencije. Seksualni odnosi su zabranjeni desetak dana posle kiretaze. 24. #474
  Poznat
  Učlanjen
  08.11.2003.
  Lokacija
  Hell
  Poruke
  8.245
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Kontrola fertiliteta - kontracepcija

  Ukoliko polno aktivni par u fertilnom dobu ne upotrebljava kontracepciju u oko 80 % slucajeva dolazi do trudnoce za godinu dana.

  Rano stupanje u polne odnose, promena partnera i nedovolno poznavanje metoda i potrebe zastite od nezeljene trudnoce uzrok su vrlo cestom javljanju ginekologu devojaka koje problem nezejene trudnoce najcesce resavaju kiretazom. Zbog toga je neophodno pre stupanja u polne odnose imati dostupnu i relevantnu informaciju o mogucnostima zastite od nezeljene trudnoce.

  Prirodne ( bioloske ) metode

  - Racunanje plodnih i neplodnih dana

  Menstrualni ciklus je period izmedju dve menstruacije (od prvog dana krvavljejnja do sledece menstruacije) i on obicno traje 28 dana. Ovulacija nastupa 14-og dana ciklusa (racunajuci od prvog dana krvavljenja). Jajana celija koja se oslobodi pri pucanju folikula u toku ovulacije sposobna je za oplodnju 24 casa. To je plodni dan kada je mogucnost zaceca najveca. Medjutim, prezivljavanje spermatozoida u vagini je 48 sati, znaci da su plodni dani jos dva dana pre i dva dana posle ovulacije, odnosno od 12-og o 16-og dana. Medjutim buduci da mlade devojke nemaju stabilan ciklus i obicno menstruacije ne dolaze na 28 dana nego izmedju 26 i 32 dana, na ove plodne dane treba dodati jos plus-minus dva dana, tako da su plodni dani kod vecine devojaka izmedju 10-og i 19-og dana ciklusa. U tim danima treba izbegavati seksualne odnose. Pre i posle tog perioda su neplodni dani kada je mogucnost zaceca jako smanjena.


  - Prekinut odnos (coitus interuptus)

  Jedna od najrasprotranjenijih metoda zastite od trudnoce kod nasih devojaka. Sprecavanjem izbacivanja sperme direktno u vaginu onemogucava se prodor spermatozoida i spajanje sa jajnom celijom, tako da ne dolazi do zaceca. Nazalost ova metoda nije potpuno sigurna, s obzirom da se odredjeni broj spermatozoida nalazi i u tecnosti koja se izlucuje i pre ejakulacije, a i zadrazava se pri ponovljenom odnosu. Zbog toga pri ovakvoj zastiti ipak dolazi do oko 15 % trudnoca za godinu dana.
  Lokalna hemijska sredstva ( spermicidi )

  Lokalna hemijska sredstva ili spermicidi su materije koje promenom pH (kiselosti) vaginalne sredine, ili drugim hemijskim delovanjem onemogucavaju pokretljivost spermatozoida i tako sprecavaju njihov prodor u matericu. Aplikuju se pola sata pre odnosa duboko u vaginu i mogu se naci u obliku pene, tableta ili filma. Kod nas na trzistu trenutno postoji Emcopena, ABF film , Neo Sapoon (penusavi sampon).

  Lokalna mehanicka sredstva

  - Dijafragma

  Sastoji od elasticnog prstena preko koga je u obliku kupe prebacena tanka gumena opna. Proizvodi se u vise velicina i stavlja se u vaginu tako da pokrije ulaz u matericu 2 sata pre odnosa. Ukoliko se pravilno postavlja dosta je uspesno kontraceptivno sredstvo, ali nije stoprocentna zastita jer cesto spada ili se nepravilno namesti.


  - Kondom

  Mehanicko sredstvo koje je uz zastitu od trudnoce ujedno i metoda zastite od polnih bolesti i infekcija prenosivih polnim putem. Zbog cestih akcidenata spadne, pukne, bio je ostecen pre upotrebe i slicno, ne predstavlja sigurno metodu zastite od trudnoce, ali u kombinaciji sa nekim predhodnim metodama lokalna hemijska sredstva ili racunanje plodnih i neplodnih dana je metoda izbora za devojke koje menjaju partnere i nemaju stalnu vezu.


  - Intrauterini ulosci (spirale)

  Intrauterini ulozak (spirala) je napravljena od plasticnih polimera sa dodatkom bakra, srebra ili hormonskih ulozaka. Ugradjuju se u matericu pred kraj menstrualnog krvavljenja i sigurna su metoda zastite od trudnce, ali se zbog razlicitih komplikacija ne preporucuju devojkama koje nisu radjale. U izuzetnim slucajevima u dogovoru sa ginekologom mogu se staviti i devojkama koje su imale jednu i vise kiretaza.


  - Oralna kontracepcija

  Oralna kontracepcija (antibebi pilula) je najsigurnija metoda zastite od nezeljene trudnoce koja je kod nas neopravdano pracena brojnim predrasudama. U svetu danas milioni zena uzimaju hormonsku pilulu kao najkonforniju zastitu i stupaju rastereceno u polne odnose bez straha od nezeljene trudnoce. Nazalost predubedjenje da se od "hormona" ugoji i omaljavi, sprecava nase devojke da u vecem broju primenjuju ovu vrstu kontracepcije. U svakom Savetovalistu za kontracepciju moze se dobiti savet i uputstvo o vrsti tableta i nacinu njihovig uzimanja tako da se otklone svake eventualne komplikacije.
  Tableta " dan posle " odnosno postkoitalna kontracepcija je sve popularnija metoda. U roku 24-48 sati posle rizicnog odnosa popije se jedna, ili na 12 sati po jedna tableta iskljucivo na lekarski recept.j

  Ukoliko i pored svih ovih metoda zastite dodje do zaceca, trudnoca se moze prekinuti jedino kiretazom materice i hirurskim odstranjivanjem ploda.

 25. #475
  Domaćin
  Učlanjen
  02.09.2003.
  Poruke
  4.342
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano


Slične teme

 1. Sexualno obrazovanje
  Autor Jacob u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 1302
  Poslednja poruka: 26.12.2009., 02:27
 2. Sexualno obrazovanje
  Autor Jacob u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 84
  Poslednja poruka: 06.09.2008., 12:35
 3. sexualno obrazovanje
  Autor maksifor u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 24.03.2008., 22:50
 4. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 30.10.2006., 19:09

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •