Ne može se nešto stvoriti ni iz čega. Ako ne vidiš iz čega je stvoreno ne možeš reći da je ni iz čega. Zato znamo za stvar po sebi.
Ti nešto možeš svojom voljom da stvoriš, ali u snu, likovi i objekti koje vidiš nisu pod uticajem tvoje volje (mda ne menja stvar i da jesu). Ti njih vidiš i osećaš i možeš zaključiti da to radiš čulima. A i sam znaš da čula sa time nemaju veze. Isto i kada "ne sanjaš" deluje ti kao da koristiš čula. A da li ih koristiš? Na kraju, čula su deo deo mentalnih - umnih procesa. Dosta toga dođe do našerga uma u bilo kom mentalnom obliku a da i nismo bili svesni da je to deo nas. Na kraju, značajno je pitanje šta smo to MI, odnosno, šta je to JA u suštini.
iz cega covek stvara svoje misli?
konstrukcija da mi znamo stvar po sebi i da je ona istovremeno nesaznajna je paradox..apsurd..protivurecnost ne moze da postoji u stvarnosti niti delom niti u celosti.protivurecne su samo nase predstave
ta stvar po sebi AKO je nasaznajna onda ne postoji..ako postoji saznajna je..
u snu likovi koje covek vidi dodiruje i sta ti ja znam koje sve interakcije su prisutne su proizvod ISKLJUCIVO volje i svi odnosi u snu su konstrukcije i pod upravljom uma..
vodimo bespredmetnu diskusiju o snu i sanjanju a na osnovu predstava iz 18og veka
san i sanjanje je proces kojim se um oslobadja emocionalnih naboja potisnutih u toku budnog stanja..u snu su UVEK prisutne TE emocije koje nisu oslobodjene ..predstava sna tu sluzi da kreira situacije u "virtuelnoj stvarnosti" ljudske maste u kojima potisnute emocije dolaze do izrazaja..ventil ..s druge strane emocionalno inteligentna osoba najcesce spava snom bez sanjanja..jer nema neoslobodjenih /potisnutih emocija
ovo je narocito bitno u savremenom ( navodno civilizovanom ) svetu gde se ljudi ne ponasaju prirodno vec po diktatu drustva i drustvenih dogovora ( normi ) te sticu ogroman emocionalni prtljag koji itekako upravlja njihovim ponasanjem i u budnom stanju..kroji i boji percepciju kreira zabludu..zamagljenu rasudu..mesa se u obradu informacija zakljucivanje i odlucivanje...
imao sam tu , mozda nesrecu, da jos kao klinac zapocnem sa treniranjem i izucavanjem borilackih vestina te sam kroz njih dosao u dodir sa istocnim filozofijama daleko pre kalsicnih zapadnih
vec duze od dvadeset godina proucavam Tao recimo.i do danas nisam naisao na situaciju koja se ne uklapa u tu filozofiju..dok kod ovih zapadnih modela redovno srecem protivurecnosti sa svetom koji mogu da posmatram i modelom sveta koji filozofija pokusava da kreira..
ne treba nikako smetnuti sa uma da zapadna filozofija vuce korene iz grcke i rima ..robovlasnickih drustava sklonih bahanalijama moci. vlasti kontroli.to su podloge utkane u sve zapadne filozofske modele i konstrukcije..filozofije stvorene sa svrhom namenom i ciljnom grupom.ideologije sa svojim idejnim tvorcima i armijama sledbenika
stvarnost ne preispituje..vec omogucava..nije logicna ali nije ni nelogicna..kontralogicna je..poput slanja poruke u svet "ja hocu to i to" pri cemu se ne salje poruka"ja hocu" vec "ja nemam" i stvarnost na sve to kaze "amin" i covek stvarno nema..da bi postigao i zaimao ono sto nema ulaze individualnu energiju i postigao cilj..samo da bi ustanovio da to sto je postigao nije ono sto je stvarno hteo..i tako u krug ..
JA je deo stvarnosti odvojen od stvarnosti samodefinicijom samoogradjivanjem. drugim recima JA je limit..ogranicenje..odvajanje. separacija
medjutim kako su istocne filozofije pocele da prodiru na zapad tako se "free" i "libre" zapustalo u korist "open".
srpski jezik je vrlo stur i rogobatan za izrazavanje narocito filozofski i emocionalni izraz obavezno je nedorecen te sklon nesporazumima i pogresnim i nepotpunim razumevanjima
kad se u engleskom recimo cita "open your eye" takodje moze da znaci otvori svoje JA kao i otvori svoje oko
"I blinds the eye"