Jos jedno dosadno pocetnicko pitanje...
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Jos jedno dosadno pocetnicko pitanje...

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    31.12.2004.
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Jos jedno dosadno pocetnicko pitanje...

    Ovo je jedno hipoteticko pitanje i ako neko nema vremena, slobodno moze da ga preskoci.

    Zamislite da recimo napravite program koji treba da bude neka vrsta podsetnika. Dakle za odredjeni datum napisemo sebi neku poruku i na taj isti datum program nas o tome obavesti. Taj program po svojoj prirodi treba da cuva podatke vezane za datum i poruku... cak vise njih a da se sa njima moze manipulisati (brisati, menjati...).

    Ili za potrebe neke igrice treba obezbediti nacin za cuvanje i koriscenje podataka o svakom igracu (podesavanja GUI-a, dostignuti nivoi, highscores, lozinke i ko zna sta jos...).

    Neko mozda zeli da vodi detaljnu evidenciju o svojim finansijama tokom godine, da uporedjuje prihode i rashode po mesecima, po kategorijama rashoda...

    Ono sto me interesuje je na koji nacin sacuvati podatke kada, kao u ovim i slicnim slucajevima, nema potrebe za bazom podataka?

    Pretpostavljam da ima razlicitih nacina da se ovo uradi, bar ja imam neke ideje, povremeno nadjem vremena da malo ucim Javu ali kako programiranje nije samo sintaxa, interesuje me kakve prakticne tehnike programeri danas koriste u ovakvim situacijama.

    PS. Ako neko misli da je ovo pitanje previse glupo neka procita prvu recenicu...



  2. #2
    Elita Svabov (avatar)
    Učlanjen
    02.10.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    24.984
    Reputaciona moć
    320

    Podrazumevano

    negde moras da ih cuvas, ja licno bih odabrao neku bazu, a uvek mozes da ih cuvas u obicnom tekstualnom fajlu, i da razne parametre nekako razgranicis
    na primer...

    [highscore]
    mirko 1000
    slavko 1500
    stevica 1750

    [nivo]
    mirko 6
    blabla

    razumes sta hocu da kazem...

  3. #3
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano

    Da, i to ne obican txt fajl, nego ini fajl. Za njega postoje razradjene procedure i funkcije. Lepo radi.

  4. #4
    Početnik
    Učlanjen
    31.12.2004.
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    OK. Ini fajlovi su dobri za neke stvari. Ali zamislimo prvi primer - danas cu da postavim dva podsetnika neki drugi dan jos tri, a posle cu da promenim neku stavku prvog podsetnika... ono sto hocu da pitam, da li da pravim jedan fajl (nije bitno dali je .txt ili .ini ili .dat za neke stvari je dovoljan i properties - bar u javi), i da onda na taj fajl dodajem nove stavke ili je za neke situacije bolje praviti posebne fajlove?
    Pretrazujuci razne igrice na kompu primetio sam fajlove slicne namene cuvane u "binarnom" formatu (mislim nisu stringovi pa ih npr. Notepad cita kao ko zna kakve znakove), a taj nacin cuvanja podataka ima neke svoje prednosti...
    Zatim u prvom primeru imamo recimo datum i neki text, dva razlicita tipa podataka, dali je bolje resenje cuvati ih u .txt kao String a posle pretvarati string datuma u tip Date zbog uporedjivanja sa trenutnim datumom ili se mogu sacuvati u svom izvornom tipu?

  5. #5
    Primećen član
    Učlanjen
    04.03.2004.
    Lokacija
    UK
    Poruke
    558
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Dzhabe lupash glavu.
    To shto ti trazhish je optimizacija koja nema svrhu. A takve "optimizacije" su najvece zlo.
    Za tvoj "podsetnik" je potrebna baza podataka. Shto manja to bolja, npr. Firebird.
    Tekstualni fajlovi nemaju shta tu da trazhe. Utvrdicesh to i sam ako samo pomislish kako cesh iz tekstualnog fajla da izvuchesh informaciju tipa "svi eventi za ovu nedelju". Iz tekstualnog fajla nikako, iz baze veoma lako.

    Pretrazujuci razne igrice na kompu primetio sam fajlove slicne namene cuvane u "binarnom" formatu
    Igre su drugi svet, shto se programiranja tiche. Dovoljno je da znash da je sve u binarnom formatu radi shto brzheg i laksheg uchitavanja (odn. vecina informacija je tako kodirana da mozhe da se uchita direktno u memoriju bez dodatnog dekodiranja).

  6. #6
    Primećen član Login Killer (avatar)
    Učlanjen
    07.11.2004.
    Lokacija
    LOGIN KILLER OFF.
    Poruke
    869
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Pazi ovako ...

    Ja obicno koristim za te stvari bazu podataka ili windows-ov registar bazu podataka.

  7. #7
    Primećen član
    Učlanjen
    15.02.2004.
    Lokacija
    Nis-New York
    Poruke
    572
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    ubedljivo je najbolje i najelegantnije resenje za to XML

  8. #8
    Početnik
    Učlanjen
    31.12.2004.
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Kako ucim javu to je win registry baza ne korisna, a do xml jos nisam stigao, pa tako...
    Hvala vam na svim komentarima koji mogu usmeriti daljnje ucenje u pravom smeru...

  9. #9
    Početnik klodovik (avatar)
    Učlanjen
    03.02.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    28
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Pravio sam primitivnu bazu sa pakovanjem niza C++ struktura u binarni fajl, i pocetkom koji daje neke osnovne informacije (npr. koliko unosa ima). To je prilicno jednostavno, a uz malo razrade moze da bude zanimljivo (barem je meni bilo). Pretpostavljam da mozes i tako.

  10. #10
    Početnik
    Učlanjen
    31.12.2004.
    Poruke
    21
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    A sada jos jedno pitanje opet vezano za javu. Trenutno pravim male experimente(programcice) u cilju ucenja, tek da vidim kako to funkcionise. I onaj dosadni prozor java interpretera me strasno nervira. Postoji li mogucnost da se on zaobidje, tj. da se ne vidi na ekranu...
    Pregledajuci Forum ranije naleteo sam na topic gde je, ja mislim Incognito, naveo da je JBuilder radjen u javi a onaj ko ga ima zna da se prozor java interpretera ne pojavljuje na ekranu. Dakle da li je moguce i kako?

    PS. Ovo pitanje sam prebacio na novu temu: Java Interpreter...

Slične teme

  1. jedno pitanje
    Autor tru calling u forumu Tinejdžeri
    Odgovora: 121
    Poslednja poruka: 28.06.2006., 21:34
  2. jedno pitanje
    Autor absonic u forumu Zdravlje
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 22.07.2005., 06:01
  3. Jos jedno pitanje
    Autor jelenaa u forumu Muškarci
    Odgovora: 51
    Poslednja poruka: 10.12.2004., 16:05

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •