Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!
Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 206

Tema: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  05.02.2005.
  Poruke
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Čak je i jedan papa, Lav XIII, javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi
  UVEK SRPSKI PONEKAD LATINSKI NIKAD HRVATSKI
  Piše:
  Slobodan
  Jarčević "U Dubrovniku, od pamtiveka, govorilo se srpski, govorilo - kako od pučana, tako od vlastele, kako kod kuće tako i u općini", pisao je hrvatski istoričar Natko Nodilo


  Natko Nodilo je, uz Franju Račkog, utemeljivač hrvatske istorije. Krasila ga je privr-ženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. veka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju "istorijskim dokazima" o prisustvu hrvatskog naroda i hrvatskog jezika "diljem" Dalma-cije, Slavonije, Srema, Like, Korduna, Banije, Hercegovine, Bosne, Baranje i Dubrovnika.

  Doslednost istini Natko Nodilo je dokazao i svojim delom "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka" (JAZU, Zagreb, 1883. sveska 65, strane od 92. do 128), gde je, o jeziku Dubrovnika, napisao ovako:

  "U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik."


  --------------------------------------------------------------------------------

  Katoličanstvo ispovedaju i Španci, i Francuzi,i Nemci... pa ih niko zbog toga ne smatra Hrvatima.

  --------------------------------------------------------------------------------

  Nodilo je bio potpuno u pravu, mada se, danas, ne bi našao niko u Hrvatskoj, ko bi se usudio da podrži ovaj njegov naučni sud. Priznavanjem Dubrovčana katolika za Srbe, bilo bi srušeno sve u temelju zvanične hrvatske istorije, pa i tvrdnja o "povjesnom pravu" hrvatske države na ovaj grad sa srpskim stanovništvom i srpskom civilizacijskom baštinom.

  Dubrovački dokumenti otkrivaju da je zvanični jezik Republike bio latinski, ali se, pored njega, pominje i domaći jezik; nekad kao srpski, nekad kao ilirski, nekad kao slavinski, nekad kao vlaški, ali nikad kao hrvatski.

  To što su Dubrovčani ispovedali katoličku veru, kao i Hrvati, ne govo-ri ništa o srodnosti Dubrovčana i Hrvata. U pitanju je priroda širenja katolicizma u srpskim zemljama; na jadranskoj obali i zaleđu. To je činjeno zahvaljujući dominaciji Vatikana, Venecije, Mađarske i Austrije u ovom delu Balkanskog poluostrva. Ne znamo da li se iko, temeljno, bavio istorijskim fenomenom da je jedino Srbima zabranjeno da ispovedaju katoličku veru!?

  Da bi ovo bilo primamljivo i značajno istraživanje, opominje nas i činjenica da su katolici Dalmacije, Slavonije, Hercegovine, Bosne, Dubrovnika i drugih srpskih krajeva, sve do prvih decenija 20. veka, sebe smatrali Srbima. Vremenom su svi oni postali "Hrvati" i među njima nema više onih koji se osećaju Srbima.

  Institucije Katoličke crkve ne bi same uspele da prevedu Srbe, sa velikog područja, na katoličanstvo, pa onda da ih pohrvate, da im nisu pomagale navedene katoličke države: pritiscima i privilegijama, a i kroz prosvetnu, kulturnu i informativnu delatnost. Ove države su, radi preobraćanja Srba katolika i Srba pravoslavaca u Hrvate, posezale i za golom vojnom i policijskom silom, što je dostiglo vrhunac u oba svetska rata, kad je ovo pomagala i Nemačka. Dubrovčani su se dugo opirali uknjiženju u hrvatsku rubriku, jer nisu pristajali na tako nešto, samo zbog toga što ispovedaju kato-ličanstvo. Na kraju, tu veru ispovedaju Nemci, Italijani, Španci, Francuzi i drugi narodi i nikom ne pada na pamet da ih zbog toga, smatra Hrvatima!

  Dubrovčani nisu dozvoljavali da ih religija sputava u narodnom osećanju. Za srpstvo su se borili javno, književnošću, prosvetom, štampom, kao i delatnošću u različitim društvenim organizacijama. Činili su to iako su protiv sebe imali i Vatikan, i mletačku, i mađarsku, i austrijsku, i nemačku, i hrvatsku vlast; u svakom periodu neku od njih, ili više njih - odjednom.

  Zanimljiv je primer pokušaja pohrvaćenja Dubrovčana katolika u ne tako davnom vremenu - 1901. godine. Hrvatski državotvorci su i godinama pre toga svojski radili na tom poslu. Između ostalog, bacili su oko i na "Zavod Svetog Jeronima" u Rimu, kojeg su osnovali i izdržavali Srbi Dubrovčani. Papa Lav Trinaesti je bio uveren da su Dubrovčani, početkom 20. veka, već bili pripremljeni za prevođenje u hrvatstvo, pa je, svojom bulom, ovaj zavod preimenovao u "Hrvatski zavod Svetog Jeronima".

  Dubrovčani katolici su žestoko protestvovali protiv ove odluke pape Lava Trinaestog. Papa je ustuknuo. Bojao se, tada, duže polemike o suštini srpstva i hrvatstva, a i rasprave o pravoslavlju i katoličanstvu. Poslao je pismo Dubrovčanima katolicima, obaveštavajući ih da se iz imena ovog zavoda briše dodata reč "hrvatski". No, i posle ovog izvinjenja, papa je i dalje strahovao od pokretanja javne rasprave o narodnosti i jeziku Dubrovčana, pa im se obraća, kao Srbima katolicima, telegramom i 1903. godine.

  Pismo i telegram pape Lava Trinaestog Dubrovčanima objavljeni su u srpskom listu "Dubrovnik", ali su ti brojevi godinama traženi i uništavani od strane budnih graditelja hrvatske države i nacije, pa je pitanje da li su, pored onih u arhivi Vatikana, ovi a tekstovi Lava Trinaestog igde još sačuvani.

  Pohrvaćenje Srba Dubrovnika i Srba drugih srpskih krajeva činjeno je krađama, između ostalog, lirskih i junačkih narodnih pesama, koje su skupljali Srbi katolici, pa čak i katolički sveštenici. Te pesme je Matica hrvatska objavljivala kao "hrvatske narodne pjesme". Ovakav postupak Matice hrvatske podstakao je Dubrovčanina katolika (Srbina) Luju Vojnovića, brata pesnika Ive Vojnovića, da u srpskom listu "Dubrovnik" (1897, u broju 35) napiše oštru kritiku Matičnog postupka, proročki nagoveštavajući iščezavanje Srba katolika, uz genocid Hrvata nad Srbima. On svoj članak zaključuje ovim rečima:

  "Srbe preko Drine! I ta se lozinka slijepo sluša i slušaće se do onog usudnog dana koji mora da dođe, kad će jedan veliki katakli-zam oboriti sve te umjetne ograde, ili... ili, jaoh, porušiti i posljednje bedeme narodne srpske zgrade i tada će - Hrvati biti zadovoljni!

  Herostrata (potpaljivač Artemidinog hrama u Efesu) će pomenuti Kliomuza zaštitnica istorije."

  +++++++++

  http://www.bkbih.org/knjige/g-k00021.html

  Hrvatski zavod svetog Jeronima ustanovljen je Apostolskim pismom Slavorum gentem 1. kolovoza 1901. U ovom pismu Leona XIII. bio je nazvan Collegium Hieronymianum pro Croatica Gente (Svetojeronimski zavod za hrvatski narod), no zbog diplomatskih intervencija protiv osnivanja Zavoda i poglavito protiv njegova naziva; 7. ožujka 1902. promijenjeno mu je ime u Collegium Hieronymianum Illyricorum (Ilirski Zavod Sv. Jeronima). Odredbom pape Pavla VI. od 22. srpnja 1971. Zavod nosi ime Pontificium Collegium Chroaticum Sancti Hieronymi (Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima), što je priznala i talijanska država dekretom Predsjednika Republike 11. listopada 1982.
  Korijeni Zavoda, međutim, sežu u daleku prošlost.

  …………………..


  http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr...article-11.html

  Zanimljiv je primer pokušaja pohrvaćenja Dubrovčana katolika u ne tako davnom vremenu - 1901. godine. Hrvatski državotvorci su i godinama pre toga svojski radili na tom poslu. Između ostalog, bacili su oko i na "Zavod Svetog Jeronima" u Rimu, kojeg su osnovali i izdržavali Srbi Dubrovčani. Papa Lav Trinaesti je bio uveren da su
  Dubrovčani, početkom 20. veka, već bili pripremljeni za prevođenje u hrvatstvo, pa je, svojom bulom, ovaj zavod preimenovao u "Hrvatski zavod Svetog Jeronima".Dubrovčani katolici su žestoko protestvovali protiv ove odluke pape Lava Trinaestog. Papa je ustuknuo. Bojao se, tada, duže polemike o suštini srpstva i hrvatstva, a i rasprave o pravoslavlju i katoličanstvu. Poslao je pismo Dubrovčanima katolicima, obaveštavajući ih da se iz imena ovog zavoda briše dodata reč "hrvatski". No, i posle ovog izvinjenja, papa je i dalje strahovao od pokretanja javne rasprave o narodnosti i jeziku Dubrovčana, pa im se obraća, kao Srbima katolicima, telegramom i 1903. godine.

  Pismo i telegram pape Lava Trinaestog Dubrovčanima objavljeni su u srpskom listu "Dubrovnik", ali su ti brojevi godinama traženi i uništavani od strane budnih graditelja hrvatske države i nacije, pa je pitanje da li su, pored onih u arhivi Vatikana, ovi a tekstovi Lava Trinaestog igde još sačuvani.

  no zbog diplomatskih intervencija protiv osnivanja Zavoda i poglavito protiv njegova naziva

  DA LI NESTO POVEZUJETE! KO JE PRAVIO PROBLEME OKO NAZIVA,A ZNAMO DA SU DUBROVCANI OSNOVALI TAJ ZAVOD!!!

  +++++++


  …Njegovim nastojanjem dotadašnji naziv Ilirski zavod svetog Jeronima promijenjen je 1971. godine u današnji naziv Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

  http://www.radiovaticana.org/croato/archicroato/arhiv2001/marzo01/23mar01.htm

  NASTOJANJE NIJE USPJELO IZGLEDA OD PRVE.POSTAVLJA SE PITANJE AKO SU SA JEDNE STRANE HRVATI A SA DRUGE PAPA KO IH JE SPRECIO???

  …………………

  Naime, 1453. godine papa Nikola V. darovao je hrvatskom narodu prostor, gdje se i danas nalazi hrvatska crkva i Hrvatski zavod svetog Jeronima.

  http://www.hrt.hr/arhiv/hrvati_u_svijetu/izbor_iz_emisija/06-2003/lipanj_2003.html

  PA CAK DO NOVIJEG VREMENA NIJE BIO HRAVTSKI,I TO NE OD PRVE…HM

  Mavro Orbin piše o Vojvodstvu Svetog Save u Bosni, a za Hrvatsku kaže da je "vrlo daleka zemlja", posvećujući joj samo desetak redova. Ivo (Dživo) Gundulić, pored nekoliko stihova posvećenih Hrvatskoj, u "Osmanu" sve ostale, a ima ih 11 000, posvećuje Srbima u Srbiji, Makedoniji, Hercegovini i Bosni.

  ………………..

  Dubrovački poslanik u Parizu Antun Sorgo-Sorkočević (1775 - 1841) štampao je u Parizu brošuru: "Postanak i propast Republike Dubrovačke", u kojoj je predložio da se ujedine, u jednu državu, Dubrovnik, Boka Kotorska, Crna Gora i Srbija. Brošura je bila zabranjena u Austriji.

  …………………

  Pesnik Dubrovnika Medo Pucić rekao je da je "Srpska vila nadahnjivala dubrovačke pjesnike", a sam je napisao pesmu "Srpskoj zemlji staroj" - 1848. U to vreme je i Georgije Nikolajević javno rekao da Dubrovčani govore "srpskim, hercegovačkim narečjem".

  *A TO KASNIJE KAZE I HRVAT NATKO NODILO.

  …………….

  Obračun sa srpstvom u Dubrovniku, uz progone Srba Dubrovčana, počeo je posle atentata pripadnika pokreta "Mlade Bosne" na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda, u Sarajevu 1914. godine. Desila se "Kristalna noć" u Dubrovniku, pre one u Nemačkoj i posle zagrebačkog juriša na Srbe i njihovu imovinu 1902. godine. Srbi u Dubrovniku bili su u životnoj opasnosti. Hrvatski jurišnici, na čelu sa Nikšom Svilokosim, uništavali su sve što je bilo srpsko u Dubrovniku: škole, novine, društva, stanove, privredne objekte i drugo. Palili su srpske zastave i lomili srpske simbole. U prostorijama "Dušana Silnog", polomili su celokupni nameštaj.

  Dva dana kasnije, 16. jula 1914, uhapšen je pesnik Ivo Vojnović, pisac drame "Smrt majke Jugovića". Oteran je u Šibenik i tamo zatvoren sa Srbinom Onisimom Popovićem. Popović je u Šibeniku obešen. Za nesreću, dve decenije kasnije, 1941, hrvatski vojnici će raščerečiti Onisimovog sina Miju. Ivo Vojnović je umro u Beogradu 1929. godine i ispraćen je u Dubrovnik, kao cenjeni srpski knez.

  Jedan od poslednjih dubrovačkih gospara Luko Bonić Bono umro je 14. februara 1940. u Dubrovniku. Sah-ranjen je na Lapadu, pored braće Pucića. Srpska građanska muzika Dubrovnika odsvirala je: "Hej, trubaču s bojne Drine". Venac Srpskog kulturnog kluba iz Beograda, nosio je Srbin Dubrovčanin Rafo Marić. 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  10.984
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju

  Nisam procitao sta si napisao, nemam vremena,ali na osnovu naslova vidim da si u pravu, studiram istoriju i mogu reci samo ovo:

  ISTORIJSKA CINJENICA JE DA SU U DUBROVNIKU ZIVELI ISKLJUCIVO SRBI KATOLICKE VERE SVE DO SREDINE 19. VEKA I DA SE HRVATI TEK OD TADA POMINJU.

  PRICA DA SU U DUBROVNIKU ODUVEK ZIVELI HRVATI JE ISTO KAO PRODAVANJE M*DA ZA BUBREGE!

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.01.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zemun
  Poruke
  335
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Bravo

  wwwwww. Tako se piše,pošteno,sa činjenicama,
  "bez strasti i emocija".Ti jako dobro znaš,pretpostavljam,samo da se malo nadovežem,da je "Srpski list(glas),glasilo Srpske narodne stranke na Primorju,čiji je vođa i urednik novina do smrti(1897.g.) bio Savo Bjelanović,u zaglavlju imao geslo: Brat je mio,koje vjere bio. Za integralno srpstvo triju vjera.(oprosti,ako sam na osnovu sećanja nešto pogrešno naveo).
  I upravo zato,između ostalog,pokret Srba katolika u Dalmaciji bio je brojan i jak,u svakom pogledu. Možda nije naodmet napomenuti,da je Srpska stranka pobeđivala i imala vlast u Dubrovniku,do 1914.g. i da je jedan od najuglednijih gradonačelnika bio Srbin-katolik, Frano Gondoli (Gundulić),poslednji potomak pesnika Ivana Gundulića.

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.865
  Reputaciona moć
  1019

  Podrazumevano

  на адреси
  http://www.komentar.co.yu/biblioteka/index.php

  прочитајте одличну књигу

  Томица Керчуљ - "Употреба ћирилице у културно-историјској баштини католичких Срба"
  doc/zip

 5. #5
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio drinjaca
  на адреси
  http://www.komentar.co.yu/biblioteka/index.php

  прочитајте одличну књигу

  Томица Керчуљ - "Употреба ћирилице у културно-историјској баштини католичких Срба"
  doc/zip
  Da je Dubrovačko područje naseljeno srbima koji su prevedeni u katoličku vjeru dokazuje i činjenica da su zaleđe Dubrovnika (sa poluostrvom Stonom) Dubrovčani kupili od Cara Dušana. To je područje dotada bilo čisto pravoslavno, a tu je bilo i sjedište zahumskog mitropolita. Nakon kupovine ovog područja od srpske Carevine, dubrovčani su doveli i jezuite koji su protjerali srpsko sveštenstvo (čitaj pravoslavno) i preveli pučanstvo u rimokatoličku vjeroispovijed. I dan danas većina Crkava na Stonu i u okolici Dubrovnika posjeduje grčke krstove i ikone naslijeđene iz perioda kada je to bilo pravoslavno područje...
  E, sada ne bi bilo dobro da idealiziramo Dubrovčane...Naime, ukoliko je neki Hercegovac iz okolice Dubrovnika htio naći posao u Dubrovniku morao je primiti katoličku vjeroispovijed, a pravoslavni su svećenici bili izloženi strašnim progonima i izrugivanju u gradu Sv. Vlaha

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Sa Lovcena vila klice,
  Gde si srpski Dubrovnice!

  Parole i salu na stranu, ali apsolutno je nepobitna cinjenica da istorija Dubrovnika pripada srpskom nacionalnom korpusu. Mnogo dokaza postoji za to.

 7. #7
  Obećava
  Učlanjen
  25.05.2003.
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  94
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano

  Да да све је то лепо...ал сада су ту Хрвати.Шта нам вреди прошлост.

 8. #8
  Buduća legenda
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.865
  Reputaciona moć
  1019

  Podrazumevano

  Промениће се геополитички ветрови у свету, полако пријатељу.
  Јевреји су се хиљадама година поздрављали са: "догодине у Јерусалиму", па нису погрешили. Па вас и ја поздрављам: Догодине у Дубровнику, Книну.

 9. #9
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano

  И онда је у читаву причу упао Лесандра који је човеку који се, приликом упознавања, представио као Србин католик из Дубровника поспрдно узвратио да је он Хрват православац из Београда.

 10. #10
  Obećava
  Učlanjen
  25.05.2003.
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  94
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano

  Земуна...

 11. #11
  Obećava ielena (avatar)
  Učlanjen
  02.03.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  U doba cvetanja Republike, Dubrovcani nisu posedovali svest o nacionalnoj pripadnosti srpskom narodu. U velikoj meri, oni su bili "mesavina" Slovena i Ilira.

 12. #12
  Buduća legenda
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  28.865
  Reputaciona moć
  1019

  Podrazumevano

  Руђер Бошковић је по националности био Србин. Отац му се звао Никола и пореклом је из Грахова Дола код Требиња.
  Руђер јесте био Србин, али се декларисао као "Словинац", то је ткао било тада међу Јужним Словенима.

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio ielena
  U doba cvetanja Republike, Dubrovcani nisu posedovali svest o nacionalnoj pripadnosti srpskom narodu. U velikoj meri, oni su bili "mesavina" Slovena i Ilira.
  Iliri ne postoje jos od doba "velike seobe naroda". Postoje ilirske pokrajne i Ilirski pokret, ali kao panslovenske organizacije XVIII i XIX veka.

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio drinjaca
  Руђер Бошковић је по националности био Србин. Отац му се звао Никола и пореклом је из Грахова Дола код Требиња.
  Руђер јесте био Србин, али се декларисао као "Словинац", то је ткао било тада међу Јужним Словенима.
  To je odraz tada veoma popularnog romanticarskog duha panslovenstva u intelektualnim krugovima. Nesumnjivo je, da je Rudjer Boskovic bio Srbin.

 15. #15
  Neproveren član
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  не знам
  Poruke
  1.033
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  као и Тесла (без обзира на то што му је у Загребу подигнут споменик)

 16. #16
  Neproveren član
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  не знам
  Poruke
  1.033
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio ielena Pogledaj poruku
  U doba cvetanja Republike, Dubrovcani nisu posedovali svest o nacionalnoj pripadnosti srpskom narodu. U velikoj meri, oni su bili "mesavina" Slovena i Ilira.
  ех ти Илири, има ли неко племе на овом брдовитом Балкану да не тврди да је Илир....чувајте се Дубровчани како је кренуло ускоро ће се и ти причати шиптарски....

 17. #17

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Dubrovnik jeste bio Srpski i to je cinjenica.
  Vremena su se promenila u korist Katolika
  Tome su dosta doprineli i pravoslavni svestenici.Umesto da pridobiju vernike oni su ih razjurili.
  Cuo sam podatak da su u Juznoj Dalmaciji svojevremeno popovi naplacivali krstenja,prekade,vencanja toliko skupo da si hladno za te pare mogao kupiti kravu ,nasuprot katolickoj crkvi koja je sve to radila dzabe

 18. #18
  Buduća legenda piciginx (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  na mediteranu
  Poruke
  31.688
  Reputaciona moć
  689

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio de_paganini_XIV Pogledaj poruku
  Dubrovnik jeste bio Srpski i to je cinjenica.
  Vremena su se promenila u korist Katolika
  Tome su dosta doprineli i pravoslavni svestenici.Umesto da pridobiju vernike oni su ih razjurili.
  Cuo sam podatak da su u Juznoj Dalmaciji svojevremeno popovi naplacivali krstenja,prekade,vencanja toliko skupo da si hladno za te pare mogao kupiti kravu ,nasuprot katolickoj crkvi koja je sve to radila dzabe

  Kada je to bio Dubrovnik srpski????

  Kratko i jasno,nikada......

 19. #19
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.097
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio piciginx Pogledaj poruku
  Kada je to bio Dubrovnik srpski????

  Kratko i jasno,nikada......
  Tachno je, nikada. Zato je trgovina Dubrovnichana i Srbije oduvek bila na ceni. Ne mogu da se setim da li je Dubrovnik u vreme Dushana pripadao Srbiji, ali on je josh od ranijeg srednjeg veka imao svoju autonomiju. Zato su srbi dubrovnichanima placali danak u soli. Mislim da beshe kumerk, shto je, u stvari, bila neka vrsta carine i to ne samo za so.

 20. #20
  Primećen član DragonR (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  689
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Kada je to Dubrovnik bio hrvatski?

  Kratko i jasno: nikada

 21. #21
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.097
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio DragonR Pogledaj poruku
  Kada je to Dubrovnik bio hrvatski?

  Kratko i jasno: nikada
  Ljudi, shto se drvite oko tih glupih pitanja??? Dubrovnik je opshtina od XII veka, a kasnije postaje grad-drzava ili republika, a od vremena kraljevine SHS ili mozda i od ranije je u sastavu Hrvatske, koliko ja znam i ja uopshte ne znam koji vam je djavo da ovako lupetate. Dubrovnik je imao politichke odnose i sa srbima i sa hrvatima, a dubrovachka kolonija je, tokom srednjeg veka pa sve do XIX veka, postojala i u Bugarskoj.

 22. #22
  Primećen član King_Donald (avatar)
  Učlanjen
  28.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vasojevici
  Poruke
  803
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio ancika Pogledaj poruku
  Ljudi, shto se drvite oko tih glupih pitanja??? Dubrovnik je opshtina od XII veka, a kasnije postaje grad-drzava ili republika, a od vremena kraljevine SHS ili mozda i od ranije je u sastavu Hrvatske, koliko ja znam i ja uopshte ne znam koji vam je djavo da ovako lupetate. Dubrovnik je imao politichke odnose i sa srbima i sa hrvatima, a dubrovachka kolonija je, tokom srednjeg veka pa sve do XIX veka, postojala i u Bugarskoj.
  jaaaaaooo ! Uzbudjen sam !

 23. #23
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.097
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Moja greshka, sorry:

  Osnivanjem Kraljevine SHS, celo područje nekadaąnje Dubrovačke republike uąlo je u sastav Zetske Banovine (Crne Gore). Tek sporazumom Cvetković-Maček, o stvaranju Banovine Hrvatske, 1939. godine, Dubrovnik, pa i Prevlaka, prisajedinjeni su tadaąnjoj administrativnoj jedinici Hrvatskoj. Taj sporazum, međutim, Narodna skupątina Kraljevine Jugoslavije nikada nije ratifikovala.
  Nova, socijalistička, Jugoslavija, prihvatila je zatečeno stanje i granice iz 1939. na tom području. Katastarsko razgraničenje opątina tadaąnje SR Hrvatske i SR Crne Gore u zoni Prevlake nikada nije privedeno kraju. Zagreb je to odbio joą 1983. godine. Ima dokaza da je deo dokumentacije u proąlosti namerno sklanjan i uniątavan, i da se to i sad čini. Faktički, Prevlaka je uvek bila pod jurisdikcijom Crne Gore.
  Neki istoričari sada se pozivaju na činjenice da suverena Dubrovačka republika nikad, ni jednim aktom, nije ukinuta, a da su okupatorski akti po međunarodnom pravu niątavi. Potom, ni sporazum o Zetskoj banovini formalno-pravno nije stupio na snagu, pa logično ni nasleđene AVNOJ-evske granice u toj oblasti.

 24. #24
  Iskusan ancika (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Tamo gde ljubav pochinje...
  Poruke
  5.097
  Tekstova u blogu
  20
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  To sam nashla tekst na netu. Tek toliko da utvrdimo da je Dubrovnik od vajkada nichija zemlja, bar shto se tiche administrativnih granica.

 25. #25
  Primećen član DragonR (avatar)
  Učlanjen
  24.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  689
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Dubrovnik je bio srpski i katolicki grad, mnogi ne znaju!

  Citat Original postavio ancika Pogledaj poruku
  Ljudi, shto se drvite oko tih glupih pitanja??? Dubrovnik je opshtina od XII veka, a kasnije postaje grad-drzava ili republika, a od vremena kraljevine SHS ili mozda i od ranije je u sastavu Hrvatske, koliko ja znam i ja uopshte ne znam koji vam je djavo da ovako lupetate. Dubrovnik je imao politichke odnose i sa srbima i sa hrvatima, a dubrovachka kolonija je, tokom srednjeg veka pa sve do XIX veka, postojala i u Bugarskoj.
  ovde lupetas jedino ti.
  npr:
  'a od vremena kraljevine SHS ili mozda i od ranije je u sastavu Hrvatske, koliko ja znam i ja uopshte ne znam koji vam je djavo da ovako lupetate.'
  jesi li makar svesna koliko je ta recenica glupa i besmislena?
  Poslednji put ažurirao/la DragonR : 29.01.2008. u 22:56

Strana 1 od 9 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Srpski kralj porijeklom katolički Albanac
  Autor Vаso Kraso Oto Pipo Ozro u forumu Istorija
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 16.05.2011., 20:18
 2. Srbin i bivši komunista katolički župnik
  Autor gost 23146 u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 21.12.2008., 18:40
 3. dubrovnik
  Autor nidmax u forumu Putovanja
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 21.07.2007., 11:54
 4. Sretan katolički Božić svim...
  Autor ceca_alexa u forumu Politika
  Odgovora: 127
  Poslednja poruka: 26.12.2006., 12:38
 5. Napad na Dubrovnik
  Autor PredatorBG11 u forumu Politika
  Odgovora: 79
  Poslednja poruka: 14.05.2006., 18:38

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •