Bosnjaci i popturceni Srbi - Strana 17
Strana 17 od 18 PrvaPrva ... 7131415161718 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 401 do 425 od 434

Tema: Bosnjaci i popturceni Srbi

 1. #401
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Znas sta je zabluda, kad neko prica u ime Slavenstva a inace je neslovenskog Vlaskog porijekla .
  Zamisli sad recimo neki Vlah (kad kazem Vlah ne mislim ono pogrdno) optuzi recimo mene, recimo da sam Slavenskog porijekla, i sad me taj Vlah optuzi da sam ''prodo vjeru za veceru'' da sam izdao ''Slavjansku dusu''.. pa reci mi, zar ga ne bi trebalo klepiti macugom po glavi? Kad citam o Vlasima, na vise mjesta pise da su oni starosedioci na Balkanu (ali ne u svim krajevima)... autohtona postojbina Vlaha nalazi se u istocnom dijelu Balkana, kao i nekim krajevima Grcke, Makedonije, juzne Albanije... Nidje ne pise da su Vlasi bili autohtoni ni na jednom dijelu Bosne i zapadnog Balkana, mozda minijaturno ali i to tesko.
  Влах/Власи је опште име за све староседелачко (касније романизовано) становништво Римског царства, па ако се већ позивате на нека историјска права Бошњака, боље би било да вам ''академик'' Филиповић тражи претке међу Власима, него међу Источним Готима

  Vlach is a blanket term covering several modern Latin peoples descending from the Latinised population in Central, Eastern and Southeastern Europe...
  The word Vlach is ultimately of Germanic origin, from the word Walha, "foreigner", "stranger", a name used by ancient Germanic peoples to refer to Romance-speaking and Celtic neighbours. It is possibly derived from the name of the Celtic tribe which was known to the Romans as Volcae (in the writings of Julius Caesar) and to the Greeks as Ouólkai (Strabo and Ptolemy). As such, it shares its history with several ethnic names all across Europe, including the Welsh and Walloons. This word for Romanic people was borrowed from the Germanic Goths (as *walhs) into Proto-Slavic some time before the 7th century. The first source using the word was the writings of Byzantine historian Kedrenos, from the mid-11th century. From the Slavs the term passed to other peoples, such as the Hungarians ("oláh", referring to Vlachs, more specifically Romanians, "olasz", referring to Italians) and Byzantines ("Βλάχοι", "Vláhi") and was used for all Latin people of the Balkans.
  ...and the Vlachs are all being well considered descendants of Romanised peoples of the area (incl. Thracians, Dacians and Illyrians).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs

  Walhaz is a reconstructed Proto-Germanic word, meaning "foreigner", "stranger", "Roman", "Romance-speaker", or "Celtic-speaker". The term was used by the ancient Germanic peoples to describe inhabitants of the former Roman Empire, who were largely romanised and spoke Latin or Celtic languages. The adjectival form is attested in Old Norse valskr, meaning "French", Old High German walhisk, meaning "Romance", Modern German welsch, used in Switzerland for Romance-speakers, Old English welisċ, wælisċ, wilisċ, meaning "Romano-British", and Modern English Welsh. The form of these words imply that they are descended from a Proto-Germanic form *walhiska-.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Walhaz
  а да не помињем и да је само име Босна/Бошњак- илирског, тј. влашког порекла

  Bošnjaci Historija imena

  Slavenska plemena koja su se naselila na području današnje Bosne i Hercegovine ime svoje domovine su preuzeli od starosjedilaca, Ilira, za razliku od hrvatskih i srpskih plemena koja su novu domovinu nazvali po sebi (Hrvatska i Srbija). Bošnjaci su svoje ime izveli iz imena Bosna. Naziv Bosna je slavenizirani oblik ilirskog naziva u antičkim dokumentima poznat kao: Bathinus i Basan. U oba slučaja naziv se odnosi na rijeku Bosnu, Bathinus flumen. Drugi oblik se u dokumentu navodi u ablativu: Ad Basante, a nominativ koji označava ime rijeke glasi Basan. Pod ablativnim oblikom se spominje grad na ovoj rijeci, po kojoj je i dobio ime: "na Bosni", "grad na rijeci Bosni". U ilirskom jeziku Bathinus se čita Basinus, a predstavlja latinizirani oblik ilirskog naziva Basan, iz kojeg su doseljeni Slaveni izveli naziv Bosna, na način da je fonetskom transformacijom od Bathinus (Basinus) i Basan prvo nastalo Bosina, a potom Bosna.

  Korijeni Bosne i bosanstva, Dr. Enver Imamović, Sarajevo, maj 1995.
  http://bs.wikipedia.org/wiki/Bošnjaci
  према томе, буди опрезан кад говориш о Власима, јер је Босна историјски влашка земља можда су се Власи тога и сетили
  Poslednji put ažurirao/la Statler and Waldorf : 01.02.2012. u 15:36
  Искони бе Слово 2. #402
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  Влах/Власи је опште име за све староседелачко (касније романизовано) становништво Римског царства, па ако се већ позивате на нека историјска права Бошњака, боље би било да вам ''академик'' Филиповић тражи претке међу Власима, него међу Источним Готима  а да не помињем и да је само име Босна/Бошњак- илирског, тј. влашког порекла  према томе, буди опрезан кад говориш о Власима, јер је Босна историјски влашка земља можда су се Власи тога и сетили
  Za Bosnu se smatra da i jeste rijec ilirskog porijekla... Iliri i Vlasi nisu isti narod, kao i Heleni medju njima ali da su starosedioci na Balkanu svi oni, to jesu.
  Vlaska zemlja je na istoku Balkana, ako bi se posmatralo na onakav nacin na koji govori taj masovno posrbljeni narod koji nekoga salju ''put Anadolije'' ( a zaboravljaju da su ih ti isti Anadolci doveli u zemlje u kojima su kasnije pravili probleme), onda bi ti isti Vlasi trebali da krenu tim istocnim putem.

 3. #403
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku

  Pridjevi se pišu malim početnim slovom, kao i religije i odgovarajući pripadnici; bilo bi lijepo kada bi mogao to naučiti (tako je i po Pravopisu bosanskog jezika); ovako posebno isticanje 'Vlasko' može biti shvaćeno kao zlonamjerna provokacija (pogotovo kada se ne odnosi na etničke Vlahe, već statusne, socijalne, koji bi trebalo da se pišu malim početnim slovom). Takođe, okani se pretjeranog mita da su ti 'vlasi' izričito stočari bili (za tako nešto nema dokaza).

  Isuviše je problematično koristiti naziv 'feudalizam' za osmansko državno uređenje. Zapravo, sasvim je i pogrešno, zato što to i nije feudalno uređenje...
  U Osmanskom carstvu nema 'Ilira'; Turci Osmanlije dolaze na ove prostore krajem srednjeg vijeka, kada je taj narod već odavno uzumro.

  Da, u pravu si Mrdaywalker, ali ja sam pisao o ranom srednjem vijeku; tada je došlo do pretopljavanja masa vlaškog odnosno romanskog stanovništva u Slovene koji se doseljavaju.  Nisam ni htio reći musliman, već Musliman po narodnosti. Njegov otac, Murat Kusturica iz Travnika, bio je funkcioner u SRBiH i partizanski borac tokom Drugog svjetskog rata. Porodica Kusturica su muslimani od svog početka, od nastanka; oko 1640. godine.  Jeste, tu su prisutne 'državice'. Kako inače nazvati Bosnu u odnosu na cijelu kartu, kako je tu prikazana?

  A kao drugo, to sve i jesu 'državice'. Proći će još dosta godina dok Nikolo Makijaveli ne definiše ono što mi danas smatramo pod državom, i da se izgradi moderno shvatanje suvereniteta država Vestfalskim mirovnim sporazumom koji je okončao Tridesetogodišnji rat, te pojava sekularnih uređenja i demokratskih društava, da se iskristalizuje moderno shvatanje država. Svi pokušaji da se 'države' kao danas iscrtaju u to doba mogu biti samo bezuspješni, jer vode ka iluzornoj percepciji da je to tamošnjem življu značilo isto što i znači danas.


  Da, u pravu si, tek sam se sada sjetio. Prezime je nastalo slično kao u slučaju Tesle; a i Nikolu Teslu tako pojedini rumunski nacionalisti pokušavaju prisvojiti...
  Porodica Kusturica je nastala kada je to prezime uzeo 1640. godine jedan od hercegovačkih Babića; e sada koje je tačno porijeklo tih Babića, ne znam, al' to nije ni bitno...
  Ja nemam problem sa socijalnim ili drugacije drustveno uredjenim Vlasima sa malo pocetno ''v'' jer oni kao takvi ni ne postoje!
  Postoji jedan mali narod koji se zovu Vlasi a koji su citav vijek izlozeni asimilaciji sto je stvarno zacudjujuce da su sebi to dozvolili.

  Srbija priznaje nacionalnu manjinu Vlasi po ustavu i kako takav on postoji bez obzira na brojnost.
  Sta je sad ovo, problem negiranja etnicki vlaskog identiteta i narodnosti?

  U osmanskom vremenu nema Ilira al to ne znaci da nikad nisu postojali i da njihovi potomci nisu opstali na Balkanu. Ono sto sam ja zelio da kazem kad sam ih pomenuo, to je veza izmedju starosedioca na Balkanu a to je da su Vlasi tradicionalno zaposijedali teritirije na istoku i jugoistoku dok ih na teritoriji zapadnog Balkana nije bilo ili ako ih je bilo onda u minijaturnom obliku. Tako kazu istrazivanja i ostavimo prostor buducim istrazivanjima jer ce ih nesumnjivo biti.

  Jeste, tu su prisutne 'državice'. Kako inače nazvati Bosnu u odnosu na cijelu kartu, kako je tu prikazana?

  A kao drugo, to sve i jesu 'državice'. Proći će još dosta godina dok Nikolo Makijaveli ne definiše ono što mi danas smatramo pod državom, i da se izgradi moderno shvatanje suvereniteta država Vestfalskim mirovnim sporazumom koji je okončao Tridesetogodišnji rat, te pojava sekularnih uređenja i demokratskih društava, da se iskristalizuje moderno shvatanje država. Svi pokušaji da se 'države' kao danas iscrtaju u to doba mogu biti samo bezuspješni, jer vode ka iluzornoj percepciji da je to tamošnjem življu značilo isto što i znači danas.

  Inače, ne želim cijeli projekat podcjenjivati, ali njihove karte su u globalu za stari i srednji vijek loše, a taj projekat nije od pretjerane istorijske tačnosti. Ne znam zašto su se po internetu raznorazni nacionalisti uhvatili k'o pijani plota euratlasa, bez provjeravanja makar ko je autor. Kristos Nisli, Grk po rođenju, iz Atine, diplomirani je pravnik koji se amaterski zainteresovao za istorijsku kartografiju. Tako je u Švajcarskoj Nisli i osnovao Euratlas-Nisli; njegove karte se iz godine u godinu mijenjaju i ispravljaju, a prve verzije su bile toliko ubij-Bože loše da je praktično svaka karta bila pogrešna. Sve karte je nacrtao lično on zajedno sa svojim čini mi se bratom, koji je doktorirao na švajcarskoj federalnoj školi politehnike, koristeći vrlo ograničeni broj literature i drugih mapa.
  Tako da, ponoviću, projekat je za svaku pohvalu, ali na ovom podforumu u kontekstu nekakvog istorijskog dokazivanja, Euratlasove karte nemaju značaja, jer nisu ni od kakve veće istorijske vrednosti (mogao bih lično da ti pokažem jasnu grešku za svaku godinu, ako želiš). Ako analiziramo forume i blogove, barem naše, Euratlas je donio više štete nego koristi, jer umjesto da širi informisanost i doprinosi širenju istorijskih činjenica, on je upravo doprinio rađanju mnogobrojnih zabluda... Možda jednoga dana Euratlas postane i od značajne koristi za nas istoričare; zapravo, i ne sumnjam da hoće, ako neko nastavi Nislijev rad, koji, ponavljam, ne želim da omalovažim; ali trenutno je vrlo nepouzdan u globalu.
  Sta je onda od nesumnjive tacnosti Slavene, cija interpretacija jednostranog misljenja?
  Opet ti kazem da potcenjujes neke ocigledne stvari.

  tako si se pozvao na podgorickogmalog i pitao da li je tragično što ti kao jedan srbofob širiš mržnju, a 30 Srba pljuje po svim narodima...e pa, šta onda čovjek da pomisli kada se na ovakvim primjerima vidi da ti oko sebe umišljaš ljude koji su mrzitelji Bošnjaka, tako da ne ispada čak ni da si 'jednak', srozavajući samog sebe na nivo sagovornika, već zapravo ponižavaš sebe pred i ljudima kao što sam ja, čije ime pokušavaš neopravdano ukaljati?
  Pa mogu ja da citiram i druge ako hoces.. kud ces veci primjer od ovog Srbocrnogorca Moracanina.


  Trebalo ih je sve do jednoga pobiti zajedno sa njihovim poturčenjacima i ne dozvolito toj gubi da bježi i da dalje negdje živi slobodno.

  Ja im nebi dozvolio niti da se pokrštavaju, jer ko jednom izda svoj narod to će raditi i u buduće.
  Ko ih je zvao da dolaze iz Azije i da nam okupiraju našu zemlju.
  Dakle, ne nikoga mučiti već ih sve junački smaknuti.
  http://forum.krstarica.com/showthread.php/471589-Zlo%C4%8Dini-Srba-nad-Albancima?p=18009885&viewfull=1#post18009885
  Poslednji put ažurirao/la Mrdaywalker : 01.02.2012. u 18:31

 4. #404
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Za Bosnu se smatra da i jeste rijec ilirskog porijekla... Iliri i Vlasi nisu isti narod, kao i Heleni medju njima ali da su starosedioci na Balkanu svi oni, to jesu.
  Vlaska zemlja je na istoku Balkana, ako bi se posmatralo na onakav nacin na koji govori taj masovno posrbljeni narod koji nekoga salju ''put Anadolije'' ( a zaboravljaju da su ih ti isti Anadolci doveli u zemlje u kojima su kasnije pravili probleme), onda bi ti isti Vlasi trebali da krenu tim istocnim putem.
  већ сам ти рекао, Власи су потомци романизованих Илира и Трачана. кад кажем романизованих, то не значи Хелана (ваљда си толико бистар ). а под Власима у ширем смислу се подразумевају и остали староседеоци средње Европе- пре свега Келти. водите рачуна кад Србе називате Власима, јер нама то не смета- тиме нам дајете тапију на целу Босну
  Искони бе Слово

 5. #405
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  већ сам ти рекао, Власи су потомци романизованих Илира и Трачана. кад кажем романизованих, то не значи Хелана (ваљда си толико бистар ). а под Власима у ширем смислу се подразумевају и остали староседеоци средње Европе- пре свега Келти. водите рачуна кад Србе називате Власима, јер нама то не смета- тиме нам дајете тапију на целу Босну

  I ovde cu ti dati sansu, cak da je tako ko sto pricas, cak i da jesu Iliri i Vlasi (a znamo da su Iliri jedan sirok pojam sastavljen od vise plemena) isti narod opet bar sto se tice Bosne i zapadnog Balkana tu postoji jasna odvojenost.. starosedioci su Ilirska plemena Adriani, Dardanci, Albani i ostali.. nidje istocnobalkanskih Vlaha koji mahom bijahu stocarsko stanovnistvo koje se radjalo u otacestvu, necistoj krvi.

 6. #406
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  I ovde cu ti dati sansu, cak da je tako ko sto pricas, cak i da jesu Iliri i Vlasi (a znamo da su Iliri jedan sirok pojam sastavljen od vise plemena) isti narod opet bar sto se tice Bosne i zapadnog Balkana tu postoji jasna odvojenost.. starosedioci su Ilirska plemena Adriani, Dardanci, Albani i ostali.. nidje istocnobalkanskih Vlaha koji mahom bijahu stocarsko stanovnistvo koje se radjalo u otacestvu, necistoj krvi.
  какав источни Балкан човече, знаш ли да су се и Дубровчани у средњем веку звали Власима горе сам ти дао објашњење појма Влах, лепо каже романизовани потомци Илира и Трачана. Илири нису ни живели на источном Балкану, него на западном, а средишњи део њихове територије је баш Босна
  зато, само ви зовите Србе Власима
  Искони бе Слово

 7. #407
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  какав источни Балкан човече, знаш ли да су се и Дубровчани у средњем веку звали Власима горе сам ти дао објашњење појма Влах, лепо каже романизовани потомци Илира и Трачана. Илири нису ни живели на источном Балкану, него на западном, а средишњи део њихове територије је баш Босна
  зато, само ви зовите Србе Власима
  Si cuo za Crnogorskog djevera

 8. #408
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Si cuo za Crnogorskog djevera
  нисам, ал сам чуо да је Мухамед своју кћер дао првом рођаку.. па се рађала ђеца машала
  Искони бе Слово

 9. #409
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  нисам, ал сам чуо да је Мухамед своју кћер дао првом рођаку.. па се рађала ђеца машала

  Znas li ti sta je Snohacestvo? Kad svekar i mlada imaju seksulane odnose dok sin ne postane punoljetan.

  Osim ovih obicaja kod srba su bili poznati i obicaji Lapot (kult mrtvih).. Lapot je obicaj kada sinovca ubija kao iz sazaljenja jer je ovaj mnogo star.
  Ovo je bila praksa dugo vremena u Crnoj Gori, Hercegovini, juznoj i istocnoj Srbiji medju ortodoksnim zivljem a posto si i ti iz jednog od ovih krajeva moze lako da bude da si i ti jedan takav otacestvenik.

 10. #410
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Znas li ti sta je Snohacestvo? Kad svekar i mlada imaju seksulane odnose dok sin ne postane punoljetan.

  Osim ovih obicaja kod srba su bili poznati i obicaji Lapot (kult mrtvih).. Lapot je obicaj kada sinovca ubija kao iz sazaljenja jer je ovaj mnogo star.
  Ovo je bila praksa dugo vremena u Crnoj Gori, Hercegovini, juznoj i istocnoj Srbiji medju ortodoksnim zivljem a posto si i ti iz jednog od ovih krajeva moze lako da bude da si i ti jedan takav otacestvenik.
  шта ми имамо са Србима, па ти рече да смо Власи
  и кад већ пишеш Србин малим словом, онда пиши и Србија малим.. иако ти правопис није јача страна, бар буди доследан

  немаш ти појма шта је лапот, могао бих предавање да ти држим, ал тема су потурчени Срби, па да не скрећемо.
  Искони бе Слово

 11. #411
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Tvoj je problem namjerno iskriviti tudje citate i dovesti ih na svoj vec isplanirani nivo, vec vidjeno.

 12. #412
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Tvoj je problem namjerno iskriviti tudje citate i dovesti ih na svoj vec isplanirani nivo, vec vidjeno.
  а твој је проблем што покушаваш да ме увредиш, ал ти не полази за руком
  Искони бе Слово

 13. #413
  Poznat Hrastovnik (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.444
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  какав источни Балкан човече, знаш ли да су се и Дубровчани у средњем веку звали Власима горе сам ти дао објашњење појма Влах, лепо каже романизовани потомци Илира и Трачана. Илири нису ни живели на источном Балкану, него на западном, а средишњи део њихове територије је баш Босна
  зато, само ви зовите Србе Власима
  Zadnji Vlasi u centralnoj Bosni zivjeli su u selu Kondzilo kod Visokog. Iseljeni us u okolinu Banjaluke 60-tih godina proslog vijeka, ali su njihove zene i sviraci sve do 70-tih godina dolazli kod Srba ovog dijela Bosne o krsnim slavama i tu su ostajali po 2-3 dana. Zene su prodavale drvene kasike, canke i vretena. Licno pamtim jednu zenu Zagu i Ratka, sviraca viloine.

 14. #414
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Hrastovnik Pogledaj poruku
  Zadnji Vlasi u centralnoj Bosni zivjeli su u selu Kondzilo kod Visokog. Iseljeni us u okolinu Banjaluke 60-tih godina proslog vijeka, ali su njihove zene i sviraci sve do 70-tih godina dolazli kod Srba ovog dijela Bosne o krsnim slavama i tu su ostajali po 2-3 dana. Zene su prodavale drvene kasike, canke i vretena. Licno pamtim jednu zenu Zagu i Ratka, sviraca viloine.
  вероватно мислиш на Каравласе, они су продавали дрвене наћве и кашике, и свирали за српске празнике, посебно за Лазаровдан.
  Мрдо мисли на беле Влахе, то јесте на нас
  Искони бе Слово

 15. #415
  Poznat Hrastovnik (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.444
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  вероватно мислиш на Каравласе, они су продавали дрвене наћве и кашике, и свирали за српске празнике, посебно за Лазаровдан.
  Мрдо мисли на беле Влахе, то јесте на нас
  Naravno, Karavlasi.Bas su bili kara: tamnoputi i crne kose kao u americkih Indijanaca.

  On grijesi, koprca se u mrezi koju sam plete.

 16. #416
  Poznat Hrastovnik (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.444
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  вероватно мислиш на Каравласе, они су продавали дрвене наћве и кашике, и свирали за српске празнике, посебно за Лазаровдан.
  Мрдо мисли на беле Влахе, то јесте на нас
  Naravno, Karavlasi.Bas su bili kara: tamnoputi i crne kose kao u americkih Indijanaca.  Transliteracija originala:
  U ime Oca i Sina i Svetago Duha amin!
  Az rab Božji Matej, a odmjelom Ninoslav, ban bos'nski veliki, kle se knezu Dubrov'ckomu Zan Dandolu i vsej opcine Dubrov'ckoj.
  Takom s'm se kletv'ju klel, kakom se je ban Kulin klel:
  Da hode Vlasi svobodno, ih dobit'k, tako kako su u bana Kulina hodili, bez vse habe i ledi.
  A ja kudje oblada, tudje si hodite prostrano i zdravo, a ja prijati kako-re sam sebje, i nauk dati od vse zledi.
  A se pisah, imenom Desoje, gramatig bana Ninoslava, velijega bos'nskoga, tako vjerno kako-re u prvih.
  A se jeste: ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se pri pred knezem; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu da ne bude izma. Bože-re ti daj zdravije.

  http://cafehome.tripod.com/serbdom.htm
  Kad se govori kralju pise da je bosanski, a ne bosnjacki. Pominju se Dubrovcani kao Vlasi i Srblji kao stanovnici Bosne.

  Slavic: Vlach / voloch /wlos / wolos
  Greek: voloşinin
  Russian: Bloch
  German: Olah / Olasz
  Hungarian: oloşag / ollosag / Olosig

  Vlasi (Vlahi) nazvani su po bogu Volosu ili Velesa po kojem su Velenje i Veletovo u Sloveniji, Veles u Makedoniji, Velez u Hercegovini, Vlasic u Bosni.
  Poslednji put ažurirao/la Hrastovnik : 01.02.2012. u 22:17

 17. #417
  Domaćin Casino Royal (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Crna Gora
  Poruke
  3.377
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Mrdaywalker Pogledaj poruku
  Ja nemam problem sa socijalnim ili drugacije drustveno uredjenim Vlasima sa malo pocetno ''v'' jer oni kao takvi ni ne postoje!
  Postoji jedan mali narod koji se zovu Vlasi a koji su citav vijek izlozeni asimilaciji sto je stvarno zacudjujuce da su sebi to dozvolili.

  Srbija priznaje nacionalnu manjinu Vlasi po ustavu i kako takav on postoji bez obzira na brojnost.
  Sta je sad ovo, problem negiranja etnicki vlaskog identiteta i narodnosti?

  U osmanskom vremenu nema Ilira al to ne znaci da nikad nisu postojali i da njihovi potomci nisu opstali na Balkanu. Ono sto sam ja zelio da kazem kad sam ih pomenuo, to je veza izmedju starosedioca na Balkanu a to je da su Vlasi tradicionalno zaposijedali teritirije na istoku i jugoistoku dok ih na teritoriji zapadnog Balkana nije bilo ili ako ih je bilo onda u minijaturnom obliku. Tako kazu istrazivanja i ostavimo prostor buducim istrazivanjima jer ce ih nesumnjivo biti.
  Mrdo, nisi ovdje u pravu. Naravno da postoje "Vlasi" i "vlasi" - da se razumijemo, ovo malo ili veliko slovo čak i ne mora zavisiti od toga kako je to slovo napisano u nekom istorijskom izvoru - u mnogim srednjovjekovnim poveljama imena Srblja i Vlaha su čak napisana malim slovom u slučju kada se radi o etnicitetima u tom dobu, a sa druge strane imamo recimo u XVII vijeku slučaj da se Vlasi, recimo u Hrvatskoj pišu velikim slovom, a znamo da oni tada nisu Vlasi već Srbi. Ovim slovim su napravili značaj istoričari da bi razlikovali Vlahe kao etnicitet u srednjem vijeku sa jedne strane od vlaha kao sociijalnog sloja u tom vijeku sa druge strane. Po završetku srednjeg vijeka Vlaha kao etniciteta više nema - u pitanju su Srbi (ako su u pitanju pravoslavni vlasi).
  Ajde da ovo razjasnimo. U srednjem vijeku pojam Vlah je i etnicitet i socijalni sloj. Ipak, kada se tada kaže Vlah, uglavnom se misli na nekadašnje starosjedilačko romnizovano stanovništvo koje su zatekli Sloveni po naseljavnju Balkana, uprkos tome što je najveći broj tih Vlaha vrlo rano slovenizovan. Međutim upravo ta slovenizacija (to što nose slovenska imena) nam svjedoči da su oni bili dosta rano u kontaktu sa Slovenima - nisu oni bili izolovana grupa ljudi koja se sa planina nije spuštala. A da su kontakti bili toliko jaki nam govore odredbe Dečaske povelje sa početka XIV vijeka đe se zabrnjuje da se "Srbljin ženi u Vlasjeh" - dozvoljava se ženidba, ali da Vlahinja pređe u merophe. To nam govori jednu važnu stvar - da je već tada bilo ženidbi između Srba i Vlaha i to ne malo. Što nam svjedoči da su Sloveni u ne malom procentu postajali Vlasi tako što bi se oženili nekom Vlahinjom. A to su radili jer bi se na taj način oslobodili iz teškog statusa meropha, u to doba pojačne feudalizacije u okviru nemanjićke države. Znači već tada kod pojmom Vlaha imamo pored slovenizovanih starinaca Romana, i etničke Slovene. Ipak bez obzira na to, s obzirom na čitav niz socijalno-društvenih karakterirtika ti Vlasi iako već djelom etnički mješani, ostaće i dalje poseban etnicitet u odnosu na Srbe, Arbanase, Bugare itd.
  Do kada mi možemo govoriti o Vlasima kao posebnom etnicitetu (iako su već etnički mješoviti) u odnosu na Srbe? Pa do tada do kad nam to istorijski izvori dozvoljavaju. Do onog trenutka dok se u istorijskim izvorima Vlasi navode kao različiti u odnosu na Srbe i ostale narode. A ne možemo ih smatrati različitim od onoga trenutka kad istorijski izvori poistovjećuju Vlahe i Srbe.
  Srbi i Hrvati su navedeni kao različiti u odnosu na Vlahe u zakonu za cetinske vlahe Hanža Frankopana 1436. godine. A recimo navedeni su i kao različiti u povelji Vladislava Hercegovića iz 15 avgusta 1451. godine, đe on navodi kao svoje ljude Srblje i Vlahe.
  Sa druge strane u izvještaju putopisca Benedikta Kuripešića iz 1530. godine Vlasi u Bosni su poistovjećeni sa Srbima. U pismu austrijskog cara Ferdinanda I od 6. novembra 1538. godine upućenom hrvatskom banu Petru Kegleviću stoji da mu je dojavljeno "da su kapetani i vojvode Rašana ili Srba, te Vlaha koji se obično Srbima zovu, sa svojim pristlicama i potčinjenima, srećno prešli iz Turske i Hrvatske." Znači od početka XV vijeka Vlasi su sinonim za Srbe, a to će biti tako i daljem vremenskom periodu, što je u ogromnom broju dokumenata čak i jasno navedeno („Valachi sive Rasciani“, „Rasciani sive Valachi“, „Morlachi o Serviani“, „Valachi sive Rasciani vel ut verius dicam Serviani“ itd.)
  Kao da možemo odvojiti Vlahe - etnicitet, u odnosu na Vlahe kao sinonim za Srbe, od kraja XV i početka XVI vijeka. Ali bih ja i ovdje malo izrazio određenu sumnju da mnogi spomeni Vlaha kao etniciteta (različitih u odnosu na Srbe) u XV vijeku zaparvo predstavljaju relikt titulisanja iz prošlih vremena, što nije neoubičajeno u srednjem vijeku. Recimo mnoge fraze u srednjovjekovnim poveljama su prepisivane iz starijih povelja. Jer mi znamo da u XV vijeku pojam Vlah u mnogim krajevima sigurno više nema etničku notu. Tako da već od XV vijeka nisam siguran da možemo goviriti o vlasima kao o etnicitetu, bar u nekim krajevima - dok u XVI vijeku pojam Vlah možemo smatrati sinonimom za Srbina. A u Osmanskom crstvu to će biti naravno i socijalni sloj, kao što je bio i u nemanjićkoj državi - samo što se tiče etničkog sastava tih vlaha, sa bitnom razlikom - većina vlaha pod Osmanlijama su etničkim porjeklom Sloveni, a manji je dio njih starobalkanskog etničkog porijekla (iako ne baš zanemarljiv kako Slaven reče), dok su oni vlasi pod Nemanjićima bili više starobalkanci, a manjim djelom Sloveni, da bi se taj odnos mijenjao protokom vremena u korist slovenskog etničkog supstrata. U XV vijeku je slovenski etnički sloj kod Vlaha već uveliko u mnogim krajevima nadvladao onaj stariji "romanski".
  Ti ranosrednjovjekovni Vlasi su naziv za sve romanizovne (u manjoj ili većoj mjeri) stanovnike Balkana koje su Sloveni ovdje zatekli, pa i Ilire. Ilira u doba kada Sloveni dođu više nema kao posebne etničke grupe. Ostaci tih Ilira, ali i mnogih drugih romanizovanih starobalkanskih stanovnika će biti nazvani Vlasima. Koliko sam te ja shvatio za tebe su prastanovnici Bosne zapravo Iliri ("bijeli", domicilni bosanski Vlasi) i njihovi potomci su uz Slovene današnji Bošnjaci, dok su današnji Srbi u BiH zapravo potomci Vlaha ("crnih" Vlaha iz Tesalije koji su se djelom doseljavali u Hercegovinu u XIII i početkom XIV vijeka). Ovo je stanovište više nego pogrešno i tendeciozno - običan stereotip.. Ne zaboravi da su upravo ti hercegovački Vlasi iz Tesalije naišli tamo na starije Vlahe (ove "bijele"), a da su uključivanjem Hercegovine u sastav bosanske države zapravo u Hercegovinu čak ponajviše prodrli bosanski "bijeli" Vlasi, odavno slovenizovani, koji su izvršili slovenizaciju ovih u dobroj mjeri romanizovanih "crnih Vlaha" koji su ostali ubjedljiva manjina. I na kraju još treba dodati da su svi ti etnički Vlasi zajedno najvjerovatnije ostali manjina (iako jako brojna) u odnosu na Slovene u Hercegovini - to što se Sloveni rjeđe pominju u dubrovačkom arhivu u tom dobu je zato jer su Vlasi bili vodiči, ali i pljačkaši njihovih karavana.
  I još jedna stvar - Milorad Dodik nije Vlah, već Srbin. Mi živimo u XXI vijeku kada čovjek ima jasnu nacionalnu svijest. Da li je neki daleki etnički predak Milorada Dodika bio etnički Vlah u srednjem vijeku - vrlo moguće da jeste, a možda i nije. Ali ne vidim kakve to veze ima sa današnjim vremenom? Uostalom idobar dio bosanskih muslimana su takođe dalekog etničkog "vlaškog porijekla". Na islam su prelazili i doseljeni vlasi. Ne zaboravi da su muslimani u Bosnu došli i iz mnogih krajeva Srbije i Hrvatske prilkom zauzimanja osmanskih krajeva od strane hrišćanskih država. A ne znam da li znaš da je recimo ime Kulin spomenuto u Žičkoj povelji Vlaha u Raškoj, kralja Stefana Prvovjenčanog iz 1224. godine?
  Poslednji put ažurirao/la Casino Royal : 02.02.2012. u 16:07

 18. #418
  Poznat Hrastovnik (avatar)
  Učlanjen
  23.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.444
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Sve do rata u Bosni nas su nase zle komsije podrugljivo zvali vlasima: "vlaska pascad."

  Od vremena poctka rata taj izraz zamijenjen je opstim pojmom za Srbina: cetnik.

 19. #419
  Statler and Waldorf nije na forumu
  I must be cruel only to be kind: thus bad begins, and worse remains behind.
  Moderator Statler and Waldorf (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  30.093
  Reputaciona moć
  1352

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Casino Royal Pogledaj poruku
  ...Ne zaboravi da su upravo ti hercegovački Vlasi iz Tesalije naišli tamo na starije Vlahe (ove "bijele"), a da su uključivanjem Hercegovine u sastav bosanske države zapravo u Hercegovinu čak ponajviše prodrli bosanski "bijeli" Vlasi, odavno slovenizovani, koji su izvršili slovenizaciju ovih u dobroj mjeri romanizovanih "crnih Vlaha" koji su ostali ubjedljiva manjina. I na kraju još treba dodati da su svi ti etnički Vlasi zajedno najvjerovatnije ostali manjina (iako jako brojna) u odnosu na Slovene u Hercegovini - to što se Sloveni rjeđe pominju u dubrovačkom arhivu u tom dobu je zato jer su Vlasi bili vodiči, ali i pljačkaši njihovih karavana...
  могу се сложити са свим оним што си горе написао, али ме једна ствар збуњује што се тиче Херцеговине. Херцеговина би била простор где су се у највећој мери смешала три етничка супстрата- домицилни Власи (романизовани потомци староседелаца), новопридошли Словени, и каснији Власи сточари који се ту насељавају из унутрашњости Балкана. за очекивати би било да генетске анализе то и потврде. међутим, управо је Херцеговина генатски најхомогенији простор западног Балкана- како то објаснити?
  Искони бе Слово

 20. #420
  Domaćin Casino Royal (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Crna Gora
  Poruke
  3.377
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Statler and Waldorf Pogledaj poruku
  могу се сложити са свим оним што си горе написао, али ме једна ствар збуњује што се тиче Херцеговине. Херцеговина би била простор где су се у највећој мери смешала три етничка супстрата- домицилни Власи (романизовани потомци староседелаца), новопридошли Словени, и каснији Власи сточари који се ту насељавају из унутрашњости Балкана. за очекивати би било да генетске анализе то и потврде. међутим, управо је Херцеговина генатски најхомогенији простор западног Балкана- како то објаснити?
  Ne znamo mi još koliko je Hercegovina etnički homogen prostor - na osnovu dosadašnjih genetičkih istraživanja (koja su parcijalna i zasnovana na malim uzorcima i skoncentrisana su na prostor zapadne Hercegovine) zaista se stiče takav utisak da je Hercegovina izuzetno genetički homogena - preko 65% su nosioci haplogrupe I, dok su preko 15% nosioci haplogrupa J i E. Ali ta istraživanja su rađena prema staroj metodologiji đe je potvrđeno da su ovih 65% stanovnika nosioci markera I2a. A koliko su od ovih I2a zapravo nosioci potdipa I2a koji zovemo Dinaric - I2a1b1a* - uopšte ne znamo. Možemo osnovano pretpostaviti da je to velik broj njih. Ali ukoliko se pokaže da uz nosioce te dinaric grupe (I2a1b1a*) imamo i znatan broj nosioca podtipova haplogupe I2a koji su stariji od ove dinaric haplogrupe - to će nam ukazati da dobar dio tih nosioca podtipova haplogrupe I2a nećemo moći povezati sa slovenskim stanovništvom koje je doseljeno u VII vijeku. Ja vjerujem da u haplogrupama I, R, J, B, G imamo i doseljene Slovene u VII vijeku, kao i starosjedioce koje su ovi Sloveni zatekli, i kasnije neslovene koji su se doseljavli. Različit je samo omjer ovih haplogrupa u ovim grupacijama - starost njihovih podtipova bi nam u budućnosti mogla ukazati na njihove razlike. Mi zbarajmo sve one sa haplogrupom I i poistovjećujemo ih kao jedanu etničku grupu koja je odnekud došla - to je možda ključna greška - dio tih I su moguće bili Sloveni, dio starosjedioci. Isto važi za sve ostale haplogrupe. Tek ćemo u budućnosti moći saznati nešto više o stanovništvu na Balkanu što se tiče genetike. Danas samo možemo da pogriješimo - prva je greška bila da su svi nosioci haplogrupe I bili strosjedioci (Vlasi). Poslije par godina mislim da ulijećemo u drugu grešku kada tvrdimo da su svi nosioci haplogrupe I došli kao Sloveni.

 21. #421
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.769
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Casino Royal Pogledaj poruku
  Na islam su prelazili i doseljeni vlasi.
  Samo bih se od ovog djelića ogradio. Vlasi su uživali izuzetno privilegovan položaj u Osmanskom carstvu (plaćaju Turcima, sem eto nešto globa, samo fiksnu filuriju!), tako da im nije bio prelazak na islam od personalnog interesa. Takođe, a možda i najbitnije, vlasi su naoružani i predstavljaju vojničku garnituru jedne ionako uveliko militarističke civilizacije, koja se na vlahe uveliko i oslanja, kako za nova osvajanja, tako za održavanja trenutne granice.
  Nije mi poznato da se kroz izvore može pratiti ijedan jedini slučaj značajne islamizacije 'vlaha'. Čak naprotiv, pa Srbi i Hrvati (a možemo slobodno reći sada, i Crnogorci) opstali su upravo zahvaljujući svom vlaškom porijeklu; opšti fenomen masovnog prelaska naroda na islam u bosanskom pašaluku koji je i danas velika misterija (on se odvijao u tako sveobuhvatnoj i brzoj mjeri da je nezapaženo u bilo kojem dijelu Osmanskog carstva; ni kod Albanaca, koji su postali većinski muslimanski tek krajem XVI i početkom XVIII stoljeća, nije takav slučaj - vjerska karta Bosne i Hercegovine od 1604. do 1991. ostala je maltene u potpunosti nepromijenjena) je obuhvatio samo raju; da nije bilo tog vlaškog položaja, i Dodik bi danas bio musliman i Bošnjak, kao i svi bosansko-hercegovački Srbi i Hrvati.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 03.02.2012. u 13:53
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA

 22. #422
  Domaćin Casino Royal (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2011.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Crna Gora
  Poruke
  3.377
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Samo bih se od ovog djelića ogradio. Vlasi su uživali izuzetno privilegovan položaj u Osmanskom carstvu (plaćaju Turcima, sem eto nešto globa, samo fiksnu iluriju!), tako da im nije bio prelazak u islam od personalnog interesa. Takođe, a možda i najbitnije, vlasi su naoružani i predstavljaju vojničku garnituru jedne ionako uveliko militarističke civilizacije, koja se na vlahe uveliko i oslanja, kako za nova osvajanja, tako za održavanja trenutne granice.
  Nije mi poznato da se kroz izvore može pratiti ijedan jedini slučaj značajne islamizacije 'vlaha'. Čak naprotiv, pa Srbi i Hrvati (a možemo slobodno reći sada, i Crnogorci) opstali su upravo zahvaljujući svom vlaškom porijeklu; opšti fenomen masovnog prelaska naroda na islam u bosanskom pašaluku koji je i danas velika misterija (on se odvijao u tako sveobuhvatnoj i brzoj mjeri da je nezapaženo u bilo kojem dijelu Osmanskog carstva; ni kod Albanaca, koji su postali većinski muslimanski tek krajem XVI i početkom XVIII stoljeća, nije takav slučaj - vjerska karta Bosne i Hercegovine od 1604. do 1991. ostala je maltene u potpunosti nepromijenjena) je obuhvatio samo raju; da nije bilo tog vlaškog položaja, i Dodik bi danas bio musliman i Bošnjak, kao i svi bosansko-hercegovački Srbi i Hrvati.
  U suštini si u pravu i slažem se u većem dijelu. Ali ipak je bilo prelaska i vlaha u Bosni na islam - istina, ne u velikoj mjeri i to sam možda trebao da naglasim. U Doboru, oko Ozrena, Usore, oko Novog, Kostajnice muslimani su vlasi, a ima ih u manjoj mjeri i u drugim krajevima. Ipak oni su među muslimanima ubjedljiva manjina - oko 44 000 muslimanskih domaćinstava su nevlaška, a oko 3 700 muslimanskih domaćinstava su vlaška. Pogledaj analizu ovog deftera bosanskog sandžaka iz 1604. godine:

  http://bosanskehistorije.com/index.p...1878&Itemid=66

 23. #423
  Primećen član
  Učlanjen
  23.08.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  banjaluka
  Poruke
  799
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  casino je napisao jako dobar tekst ali opet pogrešno koristi etničko u slučaju vlaha, a onda ide dalje i poistovjećuje sa haplogrupama. trebao bi da se oslobodiš te genetike jer te samo kompromituje.

 24. #424
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.769
  Reputaciona moć
  413

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio sinisa123 Pogledaj poruku
  casino je napisao jako dobar tekst ali opet pogrešno koristi etničko u slučaju vlaha, a onda ide dalje i poistovjećuje sa haplogrupama. trebao bi da se oslobodiš te genetike jer te samo kompromituje.
  Mislim da se osvrnuo na genetiku jer je Stadler to pokrenuo; ako primjećuješ, i on se sam ograđuje od rezutata te nauke u povoju...
  A što se tiče etničkoga, uglavnom je u pravu.
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 03.02.2012. u 13:55
  "Narod jer pučina i ne pamti niti zna išto, to je skup poluidiota koje svaka budala zafrkava i vuče za nos." --FORMICA

 25. #425
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.966
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci i popturceni Srbi

  Citat Original postavio Casino Royal Pogledaj poruku
  Mrdo, nisi ovdje u pravu. Naravno da postoje "Vlasi" i "vlasi" - da se razumijemo, ovo malo ili veliko slovo čak i ne mora zavisiti od toga kako je to slovo napisano u nekom istorijskom izvoru - u mnogim srednjovjekovnim poveljama imena Srblja i Vlaha su čak napisana malim slovom u slučju kada se radi o etnicitetima u tom dobu, a sa druge strane imamo recimo u XVII vijeku slučaj da se Vlasi, recimo u Hrvatskoj pišu velikim slovom, a znamo da oni tada nisu Vlasi već Srbi. Ovim slovim su napravili značaj istoričari da bi razlikovali Vlahe kao etnicitet u srednjem vijeku sa jedne strane od vlaha kao sociijalnog sloja u tom vijeku sa druge strane. Po završetku srednjeg vijeka Vlaha kao etniciteta više nema - u pitanju su Srbi (ako su u pitanju pravoslavni vlasi).
  Ajde da ovo razjasnimo. U srednjem vijeku pojam Vlah je i etnicitet i socijalni sloj. Ipak, kada se tada kaže Vlah, uglavnom se misli na nekadašnje starosjedilačko romnizovano stanovništvo koje su zatekli Sloveni po naseljavnju Balkana, uprkos tome što je najveći broj tih Vlaha vrlo rano slovenizovan. Međutim upravo ta slovenizacija (to što nose slovenska imena) nam svjedoči da su oni bili dosta rano u kontaktu sa Slovenima - nisu oni bili izolovana grupa ljudi koja se sa planina nije spuštala. A da su kontakti bili toliko jaki nam govore odredbe Dečaske povelje sa početka XIV vijeka đe se zabrnjuje da se "Srbljin ženi u Vlasjeh" - dozvoljava se ženidba, ali da Vlahinja pređe u merophe. To nam govori jednu važnu stvar - da je već tada bilo ženidbi između Srba i Vlaha i to ne malo. Što nam svjedoči da su Sloveni u ne malom procentu postajali Vlasi tako što bi se oženili nekom Vlahinjom. A to su radili jer bi se na taj način oslobodili iz teškog statusa meropha, u to doba pojačne feudalizacije u okviru nemanjićke države. Znači već tada kod pojmom Vlaha imamo pored slovenizovanih starinaca Romana, i etničke Slovene. Ipak bez obzira na to, s obzirom na čitav niz socijalno-društvenih karakterirtika ti Vlasi iako već djelom etnički mješani, ostaće i dalje poseban etnicitet u odnosu na Srbe, Arbanase, Bugare itd.
  Do kada mi možemo govoriti o Vlasima kao posebnom etnicitetu (iako su već etnički mješoviti) u odnosu na Srbe? Pa do tada do kad nam to istorijski izvori dozvoljavaju. Do onog trenutka dok se u istorijskim izvorima Vlasi navode kao različiti u odnosu na Srbe i ostale narode. A ne možemo ih smatrati različitim od onoga trenutka kad istorijski izvori poistovjećuju Vlahe i Srbe.
  Srbi i Hrvati su navedeni kao različiti u odnosu na Vlahe u zakonu za cetinske vlahe Hanža Frankopana 1436. godine. A recimo navedeni su i kao različiti u povelji Vladislava Hercegovića iz 15 avgusta 1451. godine, đe on navodi kao svoje ljude Srblje i Vlahe.
  Sa druge strane u izvještaju putopisca Benedikta Kuripešića iz 1530. godine Vlasi u Bosni su poistovjećeni sa Srbima. U pismu austrijskog cara Ferdinanda I od 6. novembra 1538. godine upućenom hrvatskom banu Petru Kegleviću stoji da mu je dojavljeno "da su kapetani i vojvode Rašana ili Srba, te Vlaha koji se obično Srbima zovu, sa svojim pristlicama i potčinjenima, srećno prešli iz Turske i Hrvatske." Znači od početka XV vijeka Vlasi su sinonim za Srbe, a to će biti tako i daljem vremenskom periodu, što je u ogromnom broju dokumenata čak i jasno navedeno („Valachi sive Rasciani“, „Rasciani sive Valachi“, „Morlachi o Serviani“, „Valachi sive Rasciani vel ut verius dicam Serviani“ itd.)
  Kao da možemo odvojiti Vlahe - etnicitet, u odnosu na Vlahe kao sinonim za Srbe, od kraja XV i početka XVI vijeka. Ali bih ja i ovdje malo izrazio određenu sumnju da mnogi spomeni Vlaha kao etniciteta (različitih u odnosu na Srbe) u XV vijeku zaparvo predstavljaju relikt titulisanja iz prošlih vremena, što nije neoubičajeno u srednjem vijeku. Recimo mnoge fraze u srednjovjekovnim poveljama su prepisivane iz starijih povelja. Jer mi znamo da u XV vijeku pojam Vlah u mnogim krajevima sigurno više nema etničku notu. Tako da već od XV vijeka nisam siguran da možemo goviriti o vlasima kao o etnicitetu, bar u nekim krajevima - dok u XVI vijeku pojam Vlah možemo smatrati sinonimom za Srbina. A u Osmanskom crstvu to će biti naravno i socijalni sloj, kao što je bio i u nemanjićkoj državi - samo što se tiče etničkog sastava tih vlaha, sa bitnom razlikom - većina vlaha pod Osmanlijama su etničkim porjeklom Sloveni, a manji je dio njih starobalkanskog etničkog porijekla (iako ne baš zanemarljiv kako Slaven reče), dok su oni vlasi pod Nemanjićima bili više starobalkanci, a manjim djelom Sloveni, da bi se taj odnos mijenjao protokom vremena u korist slovenskog etničkog supstrata. U XV vijeku je slovenski etnički sloj kod Vlaha već uveliko u mnogim krajevima nadvladao onaj stariji "romanski".
  Ti ranosrednjovjekovni Vlasi su naziv za sve romanizovne (u manjoj ili većoj mjeri) stanovnike Balkana koje su Sloveni ovdje zatekli, pa i Ilire. Ilira u doba kada Sloveni dođu više nema kao posebne etničke grupe. Ostaci tih Ilira, ali i mnogih drugih romanizovanih starobalkanskih stanovnika će biti nazvani Vlasima. Koliko sam te ja shvatio za tebe su prastanovnici Bosne zapravo Iliri ("bijeli", domicilni bosanski Vlasi) i njihovi potomci su uz Slovene današnji Bošnjaci, dok su današnji Srbi u BiH zapravo potomci Vlaha ("crnih" Vlaha iz Tesalije koji su se djelom doseljavali u Hercegovinu u XIII i početkom XIV vijeka). Ovo je stanovište više nego pogrešno i tendeciozno - običan stereotip.. Ne zaboravi da su upravo ti hercegovački Vlasi iz Tesalije naišli tamo na starije Vlahe (ove "bijele"), a da su uključivanjem Hercegovine u sastav bosanske države zapravo u Hercegovinu čak ponajviše prodrli bosanski "bijeli" Vlasi, odavno slovenizovani, koji su izvršili slovenizaciju ovih u dobroj mjeri romanizovanih "crnih Vlaha" koji su ostali ubjedljiva manjina. I na kraju još treba dodati da su svi ti etnički Vlasi zajedno najvjerovatnije ostali manjina (iako jako brojna) u odnosu na Slovene u Hercegovini - to što se Sloveni rjeđe pominju u dubrovačkom arhivu u tom dobu je zato jer su Vlasi bili vodiči, ali i pljačkaši njihovih karavana.
  Hvala ti Casino sto donekle priznajes i da nisam i da jesam u pravu,
  samo sto ja ne znam u kojim to drugim stvarima jesam u pravu?
  To nemoj da mi preskocis u sljedecem odgovoru.

  U kontekstu pominjanja Vlaha cini mi se da si vrlo lukavo i perfidno svudje izostavio
  pominjanje
  Ilira krsteci ih u 'bijele balkanske Vlahe', kao da Iliri nikad ni postojali nisu..
  nisam razumio niti razumijem kako se mogu Iliri krstiti
  u balkanske Vlahe, ili su mozda cak i oni mali Vlasi, sa sicusnim ''v'' jaci u u recenici
  u kojoj se pominju Iliri a koji su nesumnjivo bili naprednija civilizacija
  od istocnbalkanskih Vlaha (ne zaboravi ilirsku kraljicu Teutu u Skadru).
  sta to treba da znaci, diskriminacija Ilira u odnosu na Vlahe sa malo ili veliko V od strane
  pojedinih tumaca historije???


  Slavenu sam takodjer rekao da je nesumnjivo da vlaskih gena mozda ima i kod Bosnjaka,
  ja sa tim nemam problem ipak mi Bosnjaci nemamo istoricare tipa Deretica i ostalih
  po kojima je Srbija sve do Filistine (sto bi znacilo da srbi imaju i filistinskih gena po njemu)
  Ali je takodjer nesumnjivo da najvise vlaskih gena ima kod Srba i to je cinjenica.
  Da li je slucajno sto se srpsko stanovnistvo od Hrvatske do Kosova do 20 vijeka a
  djelimicno se zadrzalo i do danas, nazivalo ''vlaskim stanovnstvom''
  .. i Hrvati su koristili ovaj termin za Srbe prijatatelju Casino nisu samo Bosnjaci. Taj broj muslimana koji su izbjegli iz Hrvatske u Bosnu nikad se od Hrvata nije smatrao vlaskim.
  Cinjenica je i ovo da su Osmanlije dovodile to vlasko stanovnistvo na obodima Osmanskog carstva
  u 18 vijeku, koje se granicilo sa zapadnom evropom,
  a koje je od te iste evrope okaratkerisano kao ''brana odbrane krscanske Evrope od najezde Islama''.
  Svo to stanovnistvo koje su doveli Osmani u 18 vijeku i Bosnjaci i Hrvati zovu ''Vlasima''.

  I još jedna stvar - Milorad Dodik nije Vlah, već Srbin. Mi živimo u XXI vijeku kada čovjek ima jasnu nacionalnu svijest. Da li je neki daleki etnički predak Milorada Dodika bio etnički Vlah u srednjem vijeku - vrlo moguće da jeste, a možda i nije. Ali ne vidim kakve to veze ima sa današnjim vremenom? Uostalom idobar dio bosanskih muslimana su takođe dalekog etničkog "vlaškog porijekla". Na islam su prelazili i doseljeni vlasi. Ne zaboravi da su muslimani u Bosnu došli i iz mnogih krajeva Srbije i Hrvatske prilkom zauzimanja osmanskih krajeva od strane hrišćanskih država. A ne znam da li znaš da je recimo ime Kulin spomenuto u Žičkoj povelji Vlaha u Raškoj, kralja Stefana Prvovjenčanog iz 1224. godine?
  Nisam ni reko da nije Srbin al po prezimenu Dodika = DodiG - ima vlasko znacenje.
  Sa Slavenom sam vec pricao o porijeklu Bosnjaka u Bosni, on je naglasio da nema puno Bosnjaka koji su vlaskog porijekla, to i ja mislim i kazem da je broj Vlaha koji su se konvertirali u muslimane toliko beznacajan da nije vrijedan ni pomena. Vlasi nisu prelazili u Islam u velikom broju i ako uporedis broj Vlaha koji su se konvertirali u Srbe i oni koji su se konvertirali u muslimane, onda je mnogo veci broj onih sto su se pretopili u ove vec ionako vjerski njima srodne pravoslavne narode.


  Ja sam dugo vremena smatrao smijesnim tvrdnju da Bosnjaci imaju i Gotskih gena mada sve vise uvidjam da to i nije tako veliki mit ako se uzme u obzir kraljevska familija Kotro-Man-ovic koja je najverovatnije direktni plod gotsko-ilirske simbioze.
  Poslusajte sta kaze sami srpski antropolog o Bosnjacima:

  Poslednji put ažurirao/la Mrdaywalker : 04.02.2012. u 11:32

Slične teme

 1. Srbi narod najstariji...?
  Autor Kastor u forumu Istorija
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 12.05.2013., 02:33
 2. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 19.10.2011., 20:00
 3. srbi pomazu srbima
  Autor pdragan u forumu Azija, Afrika i Australija
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 18.07.2009., 03:31
 4. Bosnjaci - Hrvati ili Srbi ???
  Autor CrnaKafa u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 20.05.2009., 05:31
 5. Da li su Srbi mogli bolje da prodju proteklih decenija?
  Autor Smederevac u forumu Istorija
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 20.01.2008., 14:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •