Prozvani uzalud vrište
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Prozvani uzalud vrište

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.01.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  213
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano Prozvani uzalud vrište

  Dremež zbunjene većine


  Srpsko društvo ponekad ponovo liči na musave, dronjave ostatke Otomanske imperije koje su Bora Stanković i Ivo Andrić, svako na svoj način, pamtili i negovali, izvodeći ih na pozornicu mračnih karaktera i sudbinske drame. Opčinjena potrošenom mitologijom koju tumači u sinkretizmu potonjeg, postfeudalnog svetosavlja, ruskog mita i duhovnosti ibarske magistrale, nacija se još jednom opredelila u smislu uništenja svojih preostalih životnih snaga koje usisava azijatska mentalna despotija dominantnih elita. Zahuktala se i i uhodana demagoška epika o srpskoj izuzetnosti, svetskoj zaveri i socijalnoj nepravdi.
  Dosadno je ponavljati kako je likvidacija Zorana Đinđića prekretnica u novijoj istoriji. Da je potekla iz hronike ratova, pljačke, kriminala, materijalne i duhovne mizerije. Da je i do njega olako dopirao polusvet iz prethodnog vremena, u praznom prostoru otvorenom kompromisima koji nisu dopustili da se zatečeni establišment u potpunosti razvlasti i marginalizuje, kao, makar naizgled, usputna greška istorije. I da je na ubistvu stasala obnovljena autoritarna oligarhija od koje je upravo Milošević, dok se približavao njegov sopstveni sunovrat, pripremao da produži život poretku koji, u metežu nezadovoljstva, nije smeo da s njim zajedno propadne. I dok su na deo aktuelnog vrha i neke od "savetnika" pale ozbiljne sumnje, koje se iz javnog diskursa uglavnom uspešno potiskuju, mirna većina, zbunjena ili nezainteresovana, ostala je po strani, da u dremežu tone i povlači sve za sobom.
  U međuvremenu se ispostavilo i to da se težnje funkcionalnog dela društva nisu uspele ugasiti Đinđićevom smrću, niti amnestijom nekolicine zaverenika. Na to su ukazale i pretnje Čedomiru Jovanoviću koje su istovremeno pokrenuli podzemlje i nadležni zvaničnici. Posle niza skandala i pojedinačnih tragedija, svedočenje Vladimira Bebe Popovića kao da je, makar privremeno, pokrenulo novu mentalnu energiju. Njegovu verodostojnost već su potvrdili odgovori prozvanih i onih koji su se prepoznali, začinjeni vulgarnostima "pukovnika" Radovića, koji se usput poistovetio sa crkvom i sa samim Bogom. Metodičan i sistematičan, Popović se u izvesnoj meri prilagodio potrebi razumljive sklonosti da se događaji i ličnosti tumače u dvojstvu dobra i zla. U opštem smislu, od izuzetne vrednosti je njegovo ukazivanje na isprepletanost elita koje su likvidirale premijera kako bi očuvale i ubuduće nastavile da gomilaju ratni plen, obeshrabrivši političku manjinu koja je pokrenula petooktobarski prevrat i postala oslonac tranzicionog procesa. Popović je brižljivo pratio i onaj razvitak koji je, početkom devedesetih, nagovešten naizgled naivnim pozivom srpskog patrijarha za ustanovljenjem "simfonije" države i crkve. U društvenom kolapsu kojim je okončana autoritarna epoha koja je proizvela ideološku i moralnu degeneraciju, ideja se, zaista, približila svome otelotvorenju. Dominantnim elitama se pridružila elita društvenog dna.Istovetnu, homogenu nomenklaturu je demokratski preobražaj načeo samo delimično. Ispostavilo se i to da je njihovo bogatstvo dovoljno primamljivo, i da mu nisu odoleli ogranci evropskih birokratija i bankarskih sistema. Da li su i tradicionalne ustanove pripale pomenutoj hijerarhiji u celini, manje je važno. Inače je njihovo srozavanje samo suvišna, kolateralna šteta.
  Otkriće istraživanja da svedočenju Vladimira Popovića veruje natpolovična većina, uprkos svome glasnom muku, moglo bi da ukaže i na skrivene, dubinske mentalne promene, uprkos izvesnosti da su ili slučajne ili preterano spore. (Da li preostala, istovetna trećina veruje Nikoliću, Kariću i Koštunici?) U svakom slučaju, i njegove poruke bile su ispunjene pojedinostima čije je značenje opšte. Sad je razumljiviji poriv Oca Nacije da posthumno cinkari premijera koji mu se, tobož, ispovedao kako će prići njegovoj ruci i odreći se izdaje. Scena u kojoj Otac Nacije i Otac Mafije nevino, starački divane, postaje dijabolična. Oni uzgred sačekuju premijera dok ga u mislima pritežu svilenim gajtanom. U hijerarhiju domaće elite uvršteni su i g. Montgomeri, Kroford i Masari, i to je za ne verovati, mada je poznato da se igralo po stolovima, radili su splavovi, sekretarice, ljubavnice, magazini, tabloidi, izbori za mis, modne revije, uobičajene orgije kojima se legalizuju prostitucija, narkotici i novac sumnjivog porekla. I oni su zatvarali jednu epohu, pod izgovorom poštovanja ljudskih prava, sve kako bi Srbija ostala u domenu zapadnjačkih uticaja. Napokon su SAD i EU u Srbiji dobili vladu koja na pritiske odgovara nazgled tempiranim političkim ustupcima i debilnom retorikom, i na koju Rusija prividno stavlja šapu kako bi očuvala svoja strateška područja i autoritarni poredak. Privredni sektor, osetno manje stručan (izuzev potpredsednika vlade i guvernera NB), ispostavio se podložnijim prodoru svake vrste sumnjivih uticaja i kapitala.
  Za sve to vreme, kao da je u celini i jedini otpad ljudskog smeća, Srbija je ostala zamandaljena tihim sankcijama i sanitarnim kordonom.
  Nijedna razbojnička banda ne bi pokušala da izvede državni udar bez političkog podsticaja i podrške u zemlji i inostranstvu. Tvrdnja Vladimira Popovića da su upletene i pojedine ruske strukture asocira i na postupke Borisa Jeljcina koji se naizgled svrstavao na Miloševićevu stranu kako bi iznudio prostor za intervenciju u Čečeniji. Ako je takvu politiku zaista nastavio Vladimir Putin, za pretpostaviti je i to da ga niko neće prozivati da li mu je otpala poneka od službi. U nedostatku dokaza koji bi vodili dalje od toga, Popović kao da se poslužio parabolom. Svejedno, Putin i njegova oligarhija nastaviće da pružaju pomoć i utočište i haškim beguncima i porodici "balkanskog kasapina", dok će EU, kojoj je dragoceno rusko partnerstvo, kao i gas i nafta, oprezno postupati. Na toj strani ona nema nikakvu moć. Drugo je pitanje u kojoj su meri EU i SAD spremne da se, na njihov račun, po uzoru na Putinovu Rusiju i pod njenim uticajem, u Srbiji obustavljaju reformski procesi, i odvija obnova pseudotradicionalnih vrednosti praćena klerikalizacijom talibanskog imidža.
  Popovićevo svedočanstvo moglo bi rasvetliti i suštinu zahteva "terazijskih Crnogoraca" da raspolažu dvostrukim građanskim pravima, koji ukazuju i na etnološki kontinuitet epske kleptokratije iz proteklih decenija. U Srbiji kao da je opstalo jedno paralelno, ekskluzivno društvo, koje se održava na poreklu i plemenskim vezama. Gubeći i privlačnost i privlačnu moć, Srbija je postala kazamat koji svakoga tišti, možda i same njegove tvorce. I ako je evropska budućnost, koja nudi okupljanje svim udeonim sastojcima balkanske papazjanije, kao izlaz iz sopstvene neslobode, izvesna, tamničari, koji se pitaju, neće mirno predati ključ.
  Popović je predočio još jedan od ovdašnjih paradoksa. Popunjavanje institucija, koje se odigralo posle privremenog provizorijuma (parlament, sudovi, predsednik), nije iznelo delotvorniju i pravičniju državnu upravu. U zakonodavnom domenu je narušena reformska arhitektura prethodne administracije, sudovi donose nerazumljive, nekad i sumnjive odluke, ministri pravde i policije ometaju istražne i sudske postupke, naslonjeni, puni divljenja, na strukture na kojima je počivala autoritarna epoha. Maksima aktuelnog premijera da u institucijama kadrovski sastav ne određuje njihovu delotvornost, dobija opipljive političke oblike, a u stvarnosti obnovu svake vrste nasilja. Preostaje postavljenje u poslednjoj od "praznih" ustanova, Vrhovnog suda. Na vrhu samoga vrha trebalo da se nađe bliska saradnica vladajućeg para i njihovih "savetnika", da bi se počastio i živalj Šilerove i njihova saborna braća i sestre i, u kontinuitetu s pomilovanjima koljača i ubica, oborilo suđenje ubicama premijera. Bliska budućnost će pokazati da li će se cena prikrivanja nalogodavaca i organizatora atentata platiti novom ratnom pustolovinom. Jednostavno, po uzoru na mart prethodne godine, puštanje zveri iz kaveza bi mobilisalo javnost, neke akademike i vladike, i sve kriminalce i narodne pevačice, a u međunarodnim odnosima dalo mesta onoj vrsti ustupaka koji će zanemariti legalistički poredak. Koji trenutno počiva jedino na proceduri odeljenja za organizovani kriminal. Ili je takav utisak.
  Tiranija počiva i na laži. Prozvani uzalud vrište. I nema tužbi. Verovatno je i odnos, sam po sebi, prema obmani koja je naizvrat okrenula tok srpske istorije, postao stvar građanske kulture i lične pristojnosti. Valjda nije cela Srbija banditska pećina.
  Autor je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  Nikola Samardžić 2. #2

  Podrazumevano

  Pomalo je dugacko, ali odlican presek. Ukratko camotinja i beznadje Srbije,odsustvo zakona,pravde,sudstva,politikanstvo,mafija,prljav kapital... A narod ne zna gde mu je d'upe a gde glava...Okre ce ga ko kako hoce, dokle? (kandze to otprilike opisuju)

 3. #3
  Primećen član Glas Sauronov (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2004.
  Lokacija
  Besni Fok
  Poruke
  666
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano

  Ovde imamo:
  1. Afirmaciju kulturnog modela koji pljuje na sve sto nije "modermo", a istovremeno favorizuje rasizam - negativan stav prema Aziji.
  2. Lamentiranje nad Velikim Vodjom ups Reformatorom, posle koga u Srbiji se ne isplati ziveti.
  3. Napad na "moralnu vecinu" koja ne razume nase permanentne revolucionare. Po obicaju, kriv je narod.
  4. Jos jedna besomucna odbrana Cede i Bebe (prethodna tri su bili samo uvod) koji vuku poteze ocajnika.
  5. Tvrdnju da su insajderske price pokrenule novu energiju - za sta? za podele? Da li smo se 5. oktobra borili za Bebu Popovica?!?!
  6. Tvrdnju da su "oni" manjina, pa verovatno za to i odvacuju demokratske metode. Jer demokratija je volja VECINE
  7. Napad na simfonijsko jedinstvo Drzave i Crkve i proglasavanje nacionalnih institucija dnom.
  8. Dobro placenim anketama iskonstruisanu tvrdnju da Popovicu veruje vecina (u direktnoj kontradikciji sa stavom 6.)
  9. Seirenje nad time sto su Srbiji uvedene nekakave, samo njima znane, sankcije. I verovatno prizivanje pravih sankcija.
  10. Napad na Predsednika Putina i Majku Rusiju
  11. Napad na Crnogorce koji ne misle kao Milo (citaj: nisu veci Hrvati od Hrvata)
  12. Poetsko nagadjanje da "valjda" (?!) nije cela Srbija banditska.

 4. #4
  Domaćin commodore (avatar)
  Učlanjen
  17.01.2005.
  Lokacija
  Ambasada
  Poruke
  4.285
  Reputaciona moć
  94

  Podrazumevano и

  Citat Original postavio Glas Sauronov
  Ovde imamo:
  1. Afirmaciju kulturnog modela koji pljuje na sve sto nije "modermo", a istovremeno favorizuje rasizam - negativan stav prema Aziji.
  2. Lamentiranje nad Velikim Vodjom ups Reformatorom, posle koga u Srbiji se ne isplati ziveti.
  3. Napad na "moralnu vecinu" koja ne razume nase permanentne revolucionare. Po obicaju, kriv je narod.
  4. Jos jedna besomucna odbrana Cede i Bebe (prethodna tri su bili samo uvod) koji vuku poteze ocajnika.
  5. Tvrdnju da su insajderske price pokrenule novu energiju - za sta? za podele? Da li smo se 5. oktobra borili za Bebu Popovica?!?!
  6. Tvrdnju da su "oni" manjina, pa verovatno za to i odvacuju demokratske metode. Jer demokratija je volja VECINE
  7. Napad na simfonijsko jedinstvo Drzave i Crkve i proglasavanje nacionalnih institucija dnom.
  8. Dobro placenim anketama iskonstruisanu tvrdnju da Popovicu veruje vecina (u direktnoj kontradikciji sa stavom 6.)
  9. Seirenje nad time sto su Srbiji uvedene nekakave, samo njima znane, sankcije. I verovatno prizivanje pravih sankcija.
  10. Napad na Predsednika Putina i Majku Rusiju
  11. Napad na Crnogorce koji ne misle kao Milo (citaj: nisu veci Hrvati od Hrvata)
  12. Poetsko nagadjanje da "valjda" (?!) nije cela Srbija banditska.

  тачка

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.01.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  213
  Reputaciona moć
  54

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Glas Sauronov
  Ovde imamo:
  1. Afirmaciju kulturnog modela koji pljuje na sve sto nije "modermo", a istovremeno favorizuje rasizam - negativan stav prema Aziji.
  2. Lamentiranje nad Velikim Vodjom ups Reformatorom, posle koga u Srbiji se ne isplati ziveti.
  3. Napad na "moralnu vecinu" koja ne razume nase permanentne revolucionare. Po obicaju, kriv je narod.
  4. Jos jedna besomucna odbrana Cede i Bebe (prethodna tri su bili samo uvod) koji vuku poteze ocajnika.
  5. Tvrdnju da su insajderske price pokrenule novu energiju - za sta? za podele? Da li smo se 5. oktobra borili za Bebu Popovica?!?!
  6. Tvrdnju da su "oni" manjina, pa verovatno za to i odvacuju demokratske metode. Jer demokratija je volja VECINE
  7. Napad na simfonijsko jedinstvo Drzave i Crkve i proglasavanje nacionalnih institucija dnom.
  8. Dobro placenim anketama iskonstruisanu tvrdnju da Popovicu veruje vecina (u direktnoj kontradikciji sa stavom 6.)
  9. Seirenje nad time sto su Srbiji uvedene nekakave, samo njima znane, sankcije. I verovatno prizivanje pravih sankcija.
  10. Napad na Predsednika Putina i Majku Rusiju
  11. Napad na Crnogorce koji ne misle kao Milo (citaj: nisu veci Hrvati od Hrvata)
  12. Poetsko nagadjanje da "valjda" (?!) nije cela Srbija banditska.
  Nemas pojma Saurone, tvoje branjenje mafijaskih struktura postaje sve smesnije i tragicnije.

 6. #6
  Primećen član Glas Sauronov (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2004.
  Lokacija
  Besni Fok
  Poruke
  666
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano

  A da ti krenes tacku po tacku pa da mi objasnis gde sam pogresno protumacio tekst.

  Da ja branim mafijaske strukture. To je sasvim razumljivo jer ste vi LDFovci postavili sledecu jednakost:

  SRBIJA = MAFIJA

  A sada omiljeno pitanje (by Irokez):
  A sto vi LDFovci ne formirate svoju stranku, pa sa svojom listom izadjete na izbore, da vidimo koliko je ljudi za vas?

Slične teme

 1. Ne rasipaj uzalud
  Autor Dragantaur u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 22.07.2008., 23:34
 2. Uzalud TE budim...
  Autor Sokolica_M u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 15.01.2008., 05:31
 3. Zapad uzalud žali
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 16.07.2007., 18:23
 4. Uzalud je budim
  Autor LosStudent u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 04.12.2005., 03:17
 5. Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 13.09.2003., 10:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •