„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Seoba je bilo (ima ih i danas), ali nikako ne u tolikom obimu kako bi BBŠ da prikaže, odnosno da su one kompletno promenile etničku sliku Balkana.
Dakle, za sada možemo da se složimo oko dve stvari:
1) Protosloveni (šta god da to znači) potekli su odavde i
2) upravo su oni Arijevci koji su pokorili drevnu Indiju.
Meni je ovo sasvim prihvatljivo za početak.

O boze me sacuvaj logike tvoje.

1.) Reko sam vec BBS uopste ne vidi vise broj Slovena kao velik nego isto kao turski kao mali.
d
2.) Gde su bili Protosloveni za vreme Rimljana.

3.) Zna se jezik arijevca i jezik koji je najblize tom arijevski ne pricamo mi u Evropi nego ljudi u nasim mahalima. Jezike koji su nastali od arijevskog su pandjabi, farsi, kurdski, romanes, hindi, sindh i.t.d.

Da napišem nešto o Kljusovu. Iako mi je drago zbog njegovog ispada na predavanju u Sava centru treba biti pošten pa reći da ovo o čemu danas piše ne treba shvatati previše ozbiljno. U ranijim radovima bio je još fantazmagoričniji , prava epska fantastika , međutim i ovo što danas iznosi iako mnogo realnije (došlo je do novih saznanja od 2008. godine pa nije mogao ostati na ranijim pozicijama jer bi ispao smešan) treba biti jako oprezan. Juče sam hteo nešto o tome da napišem ali dok sam se tako snebivao tražeći motiva pročitao sam na temi GG tekst sa kojim se umnogome slažem (ne možda u detaljima) . Tekst je za divno čudo od čoveka koji je teško opterećen ali u ovom slučaju to nije bitno pa mu se zahvaljujem :hvala:. Pa da ga postavim ;

Da, ko o čemu, Kljosov o R1a i Arijevcima. Prije 6000 godina jedva da se može govoriti o Indoevropljanima, a kamoli o Slovenima, Germanima, Srbima. Prva arheološki dokazana indoevropska kultura na tlu Balkana je Vučedolska kultura iz 3000 godine pne. Pored genetike postoji čitav niz nauka koje se bave porijeklom određenih naroda, a to su: arheologija, lingvistika, antropologija i sl. Sve te nauke biohemičar Kljosov naravno ne uzima u obzir. U njegovom prostom koordinatnom sistemu postoji samo TMRCA određenih haplotipova i tako otprilike prati migracije populacija. Samo multidisciplinaran pristup može dati ispravne odgovore. Nažalost, takvih multidisciplinaraca nema puno, i upravo tako ove bombastične priče prolaze u kojima se otkrivaju neki čudni psihološki arhetipovi. Nastoji se dokazati što starija ukorijenjenost na tlu Evrope (ista priča i kod Primorca i kod Kljosova), Arijevci i Germani i dalje ostaju nedosanjan ideal, i što je najkomičnije i najtragičnije u isti mah povezuju se populacije od prije 10000 godina sa današnjim narodima uz obavezan uslov da u tih 10000 godina nisu micale sa prostora na kome su sada (ovo govorim i za srpske i hrvatske autohtoniste, na kvazibošnjake neću ni da trošim riječi), a događaji od prije samo nekoliko godina pokazuju da se populacije veoma pokretljive i da se etnička slika mijenja u toku samo jedne godinena jednom određenom prostoru.
Povezati Arijevce, Lepenski Vir, Indiju, Slovene, Vinču i ne znam ti šta sve ne sa jednom haplogrupom i sve to proglasiti drevnom slovenskom civilizacijom je krajnji diletantizam. Baš me zanima kada bi Kljosov objavio bar jedan rad o biohemiji u kome bi sebi dopustio ovakava proizvoljna tumačenja, koliko bi još dugo opstao kao profesor na Harvardu. Moram priznati da je Nordtvedt, iako se takođe kao i Kljosov bavi genetikom iz hobija, ipak daleko obazriviji u svojim opservacijama.

Sve me ovo podsjeti na onu priču sa Trojom u Gabeli iz osamdesetih kada je meksički "arheolog" tvrdio da ima nepobitne dokaze da je Troja u Hercegovini, čak objavio i knjigu o tome sa tobožnjim dokazima. U tadašnjim senzancionalizmu sklonim sarajevskim medijima dočekali su ga kao veliku zvijezdu, a u Zagrebu su za to vrijeme skupili vodeće stručnjake iz raznih oblasti kojih se Salinas Prajs dotakao u svojoj knizi o Troji i objavili fenomenalnu knjižicu pod naslovom "Troja i ako je steći". U toj knjižici su stavku stavku po stavku razbucali Salinasovu teoriju i pokazali diletantizam pisca u mjeri da su pokazali autorovo nepoznavanje elementarnih znanja iz istorije, lingvistike, grčkog jezika...

Nažalost, genetika kao mlada nauka, ne do kraja definisana, je plodno tlo upravo za ovakve polufabrikate...

O boze me sacuvaj logike tvoje.

1.) Reko sam vec BBS uopste ne vidi vise broj Slovena kao velik nego isto kao turski kao mali.
d
Upravo je to poenta takozvanih autohtonista: Turci su ovim krajevima vladali nekih 500 godina, ali ih nikada antropološki i genetski posmatrano nije bilo više od šačice (u poređenju sa ostalima). Rimljani su još duže bili ovde gospodari, pa šta je od njih ostalo. Kako su onda malobrojni Sloveni za kratko vreme potpuno (znači i kulturno, jezički, verski pa čak i genetski) asimilirali prabalkance? Odgovor je - nisu ih asimilirali, jer je u suštini to i bio jedan te isti narod.

2.) Gde su bili Protosloveni za vreme Rimljana.
Na Balkanu, između ostalog

3.) Zna se jezik arijevca i jezik koji je najblize tom arijevski ne pricamo mi u Evropi nego ljudi u nasim mahalima. Jezike koji su nastali od arijevskog su pandjabi, farsi, kurdski, romanes, hindi, sindh i.t.d.
Sada me već oduševljavaš. Prvi si čovek koji tvrdi da zna, pa čak i da razume arijevski. Voleo bih da ga naučim, pralo.

Prosvetli me, vidiš da sam neuk.

Evo prve lekcije ;

10r3i51.jpg

sx2aah.jpg

2gxp3z7.jpg

1sz23q.jpg

hulxyg.jpg

Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena, strane od 172 do 175, ilustracije 169, 176, Prosveta 2000.

Poslednja izmena:
li
Ja ne znam, dal nisi razumeo ja koji sam protiv autohonosticke skole i smatram da su vecina nasih preci bili starosedeoci.

Cak da su vecina nasih gena "ilirski" to nista ne menja na seobi Slovena ili da smo mi Sloveni.

Istna nikada nije crna ili bela. Sve su nijanse sive.

Nije isto kada se kaže da su Srbi došli u VII veku.
I kada se kaže "Тек у првом миленијуму пре нове ере, хаплотипови R1a и I1/I2 почели су се враћати на Балкан. То је био „повратак Словена“, који је трајао до краја првог миленијума нове ере, што представља скоро 2.000 година."

Poslednja izmena:
Upravo je to poenta takozvanih autohtonista: Turci su ovim krajevima vladali nekih 500 godina, ali ih nikada antropološki i genetski posmatrano nije bilo više od šačice (u poređenju sa ostalima). Rimljani su još duže bili ovde gospodari, pa šta je od njih ostalo. Kako su onda malobrojni Sloveni za kratko vreme potpuno (znači i kulturno, jezički, verski pa čak i genetski) asimilirali prabalkance? Odgovor je - nisu ih asimilirali, jer je u suštini to i bio jedan te isti narod.

Od Rimljana ostali Rumuni (Vlasi) po celom Balkanu maltene, a drugim delovima evorpe gde se prica romanski jezik da ne pricamo.
u
A turski se nije rasirio kod nas zato sto je srpski i bio diplomatski jezik u Osmanskom Carstvu i da ovdanasi Turci po Srbiji i Bosni su pricali srpki i posle islamizacije. Ali u Anatoliji je uspelo iako su Turci bili sacica.

Od Rimljana ostali Rumuni (Vlasi) po celom Balkanu maltene, a drugim delovima evorpe gde se prica romanski jezik da ne pricamo.
u
A turski se nije rasirio kod nas zato sto je srpski i bio diplomatski jezik u Osmanskom Carstvu i da ovdanasi Turci po Srbiji i Bosni su pricali srpki i posle islamizacije. Ali u Anatoliji je uspelo iako su Turci bili sacica.
.
Ne možeš pistovećivati Rumune sa Vlasima

http://www.scirp.org/fileOperation/d...f&type=journal
Po meni su oni Sloveni koji se pominju u Vizantijskim izvorima prikazani u karti 8.
Porfirogenitovi Srbi su u karti 5. http://new.chronologia.org/volume5_im/tab/f03b.jpg
A Protoloveni starosedeoci na karti 1 ili 3 (садашњи R1a хаплотип у Србији је практично исти као код „Индоевропљана“ у Индији, посебно у вишим кастама)
Ali sve ovo ugrubo. Malo sam skeptik, kada se pokušava uz pomoć GG rekonstruisati prošlost do detalja (realije bi bilo da se prae ženski markeri).

Ovde govorimo o 15 ili 20% srbi koji su R1a HG

Poslednja izmena:
Možemo da govorimo o kulturnoj ili jezičkoj asimilaciji. Antropološka asimilacija je nepoznata, i morala bi makar neki trag da ostavi.
Ne radi se ovde ni o kakvim rasnim razlikama koje se priviđaju krinki.

Исправан ти је закључак.

Ево зашто, предпоставимо да је нека војска ратничког племена са стаништем у Панонији прешла Дунав и Саву, а до зиме се није вратила у станиште и зазимила на Балкану.

По њиховом одласку ће жене староседелачког становништва родити један број њихове деце. Ништа неуобичајено за војске.

Нека само један мушки потомак дошљака има мушке потомке до данашњих дана - дакле, како се каже не угаси му се лоза. Потенцирам само један.

Ко мало боље влада математиком може израчунати нешто корисно.

Нека се то десило пре 1300 год.

Нека је сваки потомак, у просеку, до 30-те године добио 1 или 2 детета којима се такође неће угасити лоза. Нека за то буде просек 1.45.

Онда рачуница даје да ће данас бити 9 831 000 мушких потомака.

Сви они ће имати хпл као и војник који је направио оног првог мушкарчића.

По теорији ГГ дало би се закљућити да је дошло до досељавања носилаца хпл-а несташног војника.

Међутим, антрополошке карактеристике одређују оба родитеља. Како су се потомци првореођеног женили женама староседелаца, онда ће ових 9 831 000 бити блиски антрополошки, ако не и исти, као и староседеоци. Поред тога потомци расту у култури староседелаца и припадају њој. По томе они су народ староседелаца.

Ово је највећа манаа ГГ, јер прате само половину популације - мушку. Методи за праћење по женској линији су недовољно развијени и скупи су. Док се не буду имали и подаци о другом делу популације (женама) не треба ГГ-у давати исхитрено поверење, треба бити врло опреза.

Из тих разлога антропологија је још увек у предности, без обзира колико је сада ГГ модерна.

Поздрав.

Poslednja izmena:
Odlično. baš sam o tome razmišljao, samo da dodam, da se često stvari odvijaju u suprotnom smeru.
Ćesto se "ugasi mušta linija" tokom vekova i milenijuma, iako je u nekom trenutku bila zastupljena.
Ovde se ne slažem sa onima koji govore o jednom preživelom I2a1 nosiocu. Ne mora biti ba je jedan preživeo, ali su u narednih 1500, godina njegovi potomci izdominirali u odnosu na ostale, pa ugasili njihove Hg. Kada imamo veliki mortalitet, prirodan slekcija radi svoj deo posla, opstaju snalažljiviji (ne moraju biti bolji).

Vlasi su drugi strani naziv za Rumune.

Sami se Vlasi nazivaju Rumunima i svoj jezik rumunski.

Vlasi su strani naziv i za Srbe. Ali i za Rimljane.

Niti su svi Vlasi Rumuni, niti je većina Rumuna Vlaškog porekla.
Sami Rumuni insistiraju da su Dačansko - Getskog porekla.
Jesenas su politički predstavnici Vlaha u Srbiji negirali da su Rumuni. Takođe insistiraju da im je jezik poseban.

u

Etnogeneza Rumuna desila se tek u 19. veku. Ne smemo da zaboravimo da su najstariji hrišćanski spisi na tlu Rumunije napisani na staroslovenskom. Vremenom se pokazalo da je za jedinstvo rumunske nacije korisnije da se uzme tamošnja varijanta latinskog, nego neki od slovenskih jezika koji su takođe korišćeni na istom prostoru. Možda su upravo pristalice BBŠ tu odigrale značajnu ulogu, posebno ako uzmemo u obzir odakle je došla vladajuća dinastija Rumunije.
U svakom slučaju, moderni rumunski je sličan modernom hrvatskom - stvara se dekretom. Sećam se jedne scene odmah posle pada gvozdene zavese, kada su došli klijenti iz Rumunije. Imao sam u to vreme Italijanku za sekretaricu koja je pokušala da prevede šta su pričali, ali ih skoro ništa nije razumela. U međuvremenu, ovih meseci, jedan moj prijatelj iz Italije je boravio u Rumuniji i tvrdi da se relativno lako sporazumevao sa domaćim stanovništvom. Po tome vidim da se Rumuni namerno, od strane države, usmeravaju da govore jezikom koji je blizak novo-latinskom, odnosno italijanskom.
Srpski je bio jedan ne i jedini diplomatski jezik korišćen na Porti. U Anatoliji je danas turski skoro jedini jezik, ali tek pošto su sve manjine iseljene ili nasilno poturčene i to posle propasti Turskog carstva. Turska nacija je, takođe, veštačka tvorevina modernog doba.

Etnogeneza Rumuna desila se tek u 19. veku. Ne smemo da zaboravimo da su najstariji hrišćanski spisi na tlu Rumunije napisani na staroslovenskom. Vremenom se pokazalo da je za jedinstvo rumunske nacije korisnije da se uzme tamošnja varijanta latinskog, nego neki od slovenskih jezika koji su takođe korišćeni na istom prostoru. Možda su upravo pristalice BBŠ tu odigrale značajnu ulogu, posebno ako uzmemo u obzir odakle je došla vladajuća dinastija Rumunije.
U svakom slučaju, moderni rumunski je sličan modernom hrvatskom - stvara se dekretom. Sećam se jedne scene odmah posle pada gvozdene zavese, kada su došli klijenti iz Rumunije. Imao sam u to vreme Italijanku za sekretaricu koja je pokušala da prevede šta su pričali, ali ih skoro ništa nije razumela. U međuvremenu, ovih meseci, jedan moj prijatelj iz Italije je boravio u Rumuniji i tvrdi da se relativno lako sporazumevao sa domaćim stanovništvom. Po tome vidim da se Rumuni namerno, od strane države, usmeravaju da govore jezikom koji je blizak novo-latinskom, odnosno italijanskom.
Srpski je bio jedan ne i jedini diplomatski jezik korišćen na Porti. U Anatoliji je danas turski skoro jedini jezik, ali tek pošto su sve manjine iseljene ili nasilno poturčene i to posle propasti Turskog carstva. Turska nacija je, takođe, veštačka tvorevina modernog doba.

Ja jedno pisem a ti nesto drugo.

Po tebi ispade da ne postoji nijedan narod na zapada nije postojalo pre 14. veka posto su svi koristili latinski kao sluzbeni.

Srpski naravno nije bio jedini jezik porte ali ovde u omansko-madjarskim i osmansko-austriskim sukobima je bio veliki.

Ja jedno pisem a ti nesto drugo.

Po tebi ispade da ne postoji nijedan narod na zapada nije postojalo pre 14. veka posto su svi koristili latinski kao sluzbeni.

To možemo da zaključimo iz tvojih, ali ne i mojih postova.

Srpski naravno nije bio jedini jezik porte ali ovde u omansko-madjarskim i osmansko-austriskim sukobima je bio veliki.

Pa Turci opet ne naučiše srpski, osim nekoliko reči. Ne znam kako se to slaže sa tvojom teorijom o rumunskom jeziku, gde zagovaraš tezu da je lingua franca postao narodni jezik?

Jos nesto dali su Rumuni bili pre 19. veka po narodnost Vlasi, Moldavci, Banatcani i Transilvaciji.

Ili to znaci da su i Srbiji vestacni jer je bilo i Bosanaca, Crnogoraca a i Srbijanaca i jos nekih naprimer Precana.

Treba razlikovati geografske od nacionalnih odrednica. Ja jesam Beograđanin, ali to nije niti će ikada biti posebna nacija u odnosu na srpski nacionalni korpus.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back