ISTORIJA JAPANA

EVO, koliko znam napisala sam ti!! nadam se da ce biti od pomoci!!

Kratka istorija Japana do 9. veka

Današnja teritorija Japana nekada je činila celinu sa azijskim kopnom. Do odvjanja Japana došlo je u kvartaru. Još pre nego da dodje do odvajanja, ovaj prostor su naselila evroazijska plemena poreklom iz današnjeg Sibira, Koreje i Južne Kine. Prvo stanovnici Jpana bavili su se pretežno ribarstvom tj. naselila su ga lutajuća plemena ribolovaca. U periodu kada dolazi do odvajanja japanskog kopna od Azije počinje tzv. ²razdoblje vrpčaste keramike² ili JOMON - prvi sigurni znak razvoja te zemlje, koji je dobio ime na osnovu keramičkog posudja koje se tada izradjivalo (posudje je imalo izdužene ručice nalik na vrpce, pa otuda taj naziv).

JOMON

U ovom periodu počinje da se formira prvo društvo. Muškarci se bave lovom, ribolobom, obradjuju njive dok žene brinu o deci.
Takodje se javljaju savršeniji postupci u pokopu umrlih: urne sa ostacima pokojnika. Taj postupak zanimanja za pokojnike prvi je siguran znak pojave verskog osećaja.

Polovinom I veka p.n.e. plemena počinju da se bave zemljoradjom na isušenim poljima i počinje formiranje većih društvenih zajednica.



JAJOI

Otprilike u 3. veku p.n.e. iznenada nastupa razdoblje visoke kulture JAJOI, dobilo ime prema jednom tokijskom predgrađu, gde je pronadjena prva keramika iz tog razdoblja. Oseca se veliki uticaj kultuure iz Kine s obzirom na to da je Kina u to vreme bila izložena upadima nomadskih konjanika, pa su mnogi prebegli iz kine u Japan.


U 4. veku Japan postaje vrlo razvijen najviše zahvaljujući trgovačkim vezama sa Kinom. Arhipelagom počin ju da vladaju ratnici - konjanici sa neograničenom vlašću. Oni preuzimaju prve ratničke pohode i 369. godine dolaze do Koreje gde preuzimaju vlast od Mimana.

U ovom periodu tačnije 427. godine izradjen je grob caru Nintoku, koji je umro mnogo pre toga, 83. godine.

HIEN - zlatno doba Japanskog slikartva

U HIENU počinje naglo da raste vlast zemljoposednika. Medju njima se izdvaja jedna porodica: FUJDŽIVARA, čiji je predstavnik JOŠIFUSE izabran ya namesnika 866. godine. nastaje svojevrsni paradoks: sa jedne strane car, bez materijalne potpore, sa druge nezavisni zemljoradnici. Ta podeljenost trajala je naredna tri veka. U tom periodu Japan, koji je stekao velika znaja od Kneza, potpuno se zatvorio u sebe.

Godine 894. japan ugrožvaju varvarski gusari iz Mandžurije sa flotom od 50 brodova. Carski dvor to ne yabrinjava mnogo, ali je FUDŽIVARA TAKAJ poglavar vlade u pokrajini DAZAIFU budan i teško ih poražava. Ovim dvor jos vise gubi moć i sada se izdizu dve nove porodice MINAMOTO i TAIRA.
 
...и онда је дошао рат и Амери су бацили атомске бомбе на Хирошиму,Нагасаки и још један град који је толико разорен да је већина научника убеђена да никад није ни постојао...
 
TOKIO ŠOGUN NEKADA BIO DRUGI ČOVJEK DRŽAVE

Šoguni i dalje žive u Japanu


U Japanu danas živi 18. šogun Cunaneri Tokugava (63), direktni je potomak Iedjasu Tokugave, prvog šoguma dinastije koja je u Japanu bila na vlsti 300 godina, sve dok ta zemlja nije ušla u moderno doba.
Titula šogun, što znači generalisimus, dodjeljivana je prvom čovjeku režimske vojske. On je bio druga ličnost države, poslije vladara mikada. Šoguni su među mnogobrojnim povlasticama dobili i naslednost titule.
Porodica Tokugava je na vlasti bila između 1603. i 1867. godine, kada su svoje katane (mačeve) zamijenili za grofovske odore da bi se stopili u japansku aristokratiju ustanovljenu dolaskom na vlast cara Meidija 1868. godine.
Malo je danas žitelja zemlje „izlazećeg sunca” koji znaju da titula šogun još uvijek postoji, a još manje onih koji znaju ko stoji iza te titule. Tako Cunenarija niko ne prepoznaje na ulici, što je, po njemu, sasvim normalno jer vodi „običan život službenika”, koji u slovodno vrijeme slika i kuva.
Ipak, ne bi se moglo reći da je to baš život običnog čovjeka, primjećuje agencija AFP. Cunenari je do prošle godine bio generalni direktor prevozničke firme Jusen Si end Er Servis i još uvijek je savjetnik te firme, a na čelu je fondacije „Tokugava Merorijal Faundejšen”, koju je osnovao prošlog aprila.
Njegova titula šoguna je danas samo protokolarna, ali uživa sve privilegije koje su stekli njegovi preci, što znači da je vlasnik kuće od preko 660 kvadratnih metara u rezidencijalnom kvartu Tokija i „blaga” nasljeđenog od prethodnioh 17 šoguna.
Jedan od razloga zbog kojih je osnovao fondaciju Tokugava su brojna obraćanja istoričara i naučnika da im se omogući pristup bogatoj istorijskoj i kulturnoj baštini porodice Tokugava.


-----------------------------------------------------
 
Igračka, šoguni su bili stvarni vladari sve do Meiđi revolucije, dok je carska figura tu stajala samo kao odraz tradicije i radi protokola, te se baš i ne može govoriti o šogunima kao druga ličnost države, odmah iza cara, već samo obrnuto.
 
Nesumnjivo veliki narod! Naravno mnogo se razlikuju od ostalih pripadnika zute rase jer imaju bijelu osnovu-najstariji stanovnici Japana Aino narod bio je bijele rase!!! Zbog svega toga i naravno velike uloge budizma ovaj narod je jedini koji se po kulturi i duhovnim dostignucima moze takmiciti sa bijelim narodima!
 
Ubermensch:
Nesumnjivo veliki narod! Naravno mnogo se razlikuju od ostalih pripadnika zute rase jer imaju bijelu osnovu-najstariji stanovnici Japana Aino narod bio je bijele rase!!! Zbog svega toga i naravno velike uloge budizma ovaj narod je jedini koji se po kulturi i duhovnim dostignucima moze takmiciti sa bijelim narodima!

A što misliš za Kineze ?
 
Ja cijenim staru kinesku civilizaciju i tekovine njihove kulture,ali njihovu duhovnost je unistio i dalje je unistava komunizam! Ko je cuo za Konfucija i Lao Cea mora da cijeni Kineze ali Japanci su neuporedivo disciplinovaniji,cistiji,ratoborniji! A i Japanska kultura ne zaostaje za kineskom samo Japan je bio dugo zatvorena zemlja(tu su bili potpuno upravu)pa se mnogo toga i ne zna ili nije odoljelo zubu vremena! U svakom slucaju Japan azijska zemlja broj jedan u svakom pogledu(osim u broju stanovnika)! :!:
 

Back
Top