http://www.blic.rs/Vesti/Politika/261532/Nemacka-ocekuje-da-Srbija-prizna-Kosovo-pre-ulaska-u-EU

Član odbora Bundestaga za spoljne poslove
Nemačka očekuje da Srbija prizna Kosovo pre ulaska u EU

Tamara Spaić, Agencije | 22. 06. 2011. - 14:10h

- Priznavanje Kosova nije uslov za početak pregovora sa Evropskom unijom o članstvu. Nemačka očekuje da Srbija prizna Kosovo tokom ili do kraja procesa pristupanja - kaže za “Blic” Roderik Kizeveter, poslanik i član Odbora Bundestaga za spoljne poslove i za EU.
Roderik Kizeveter, poslanik Bundestaga

Nemački ambasador: Nije u interesu EU da primi zemlju sa nerešenim teritorijalnim problemom

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da u EU ne insistiraju na tome da Beograd prizna nezavisnost Kosova, već da se pronađe rešenje za život običnih ljudi.- Evropska unija ne može imati interes da ponovo primi jednu zemlju koja ima nerešene teritorijalne probleme. Na svojoj koži smo iskusili šta znače takvi problemi. Zbog toga tražimo praktično rešenje u korist ljudi na Kosovu - odgovorio je Mas na pitanje da li je priznanje Kosova jedan od uslova za prijem Srbije u članstvo EU.

Nemački ambasador je izrazio očekivanje da će srpska vlada ispuniti preostale obaveze za približavanje Uniji.

- Ako pogledam entuzijazam odgovornih za ovaj rad, onda nema sumnje da Srbija brzo može savladati te stvari. Sigurno će oko pojedinih pitanja biti potrebno doneti političke odluke. U tom pogledu ogroman korak napred bilo je hapšenje i izručenje Ratka Mladića - rekao je Mas Tanjugu posle raspisivanja konkursa za studente "Dobrodošli u Nemačku".

Prema njegovim rečima, srpska vlada je svesna šta se još od nje očekuje.

- Nemam sumnje da će, nakon tog velikog koraka koji je savladan, ono što je preostalo na vreme biti odrađeno - zaključio je Mas.

Poslanik nemačkog Bundestaga i član vladajuće stranke CDU kaže za “Blic” da je nakon posete Beogradu “ohrabren da će rešenje za Kosovo biti pronađeno kroz dijalog sa Prištinom”.

- Vidimo da se Srbija trudi da prevaziđe ćorsokak koji je godinama postojao u odnosima sa Kosovom i vidimo želju da okonča proces pregovora - kaže Kizeveter.

On ne odbacuje ni ideju o podeli Kosova kao konačno rešenje do koga bi došle dve države tokom dijaloga.

- Na Kosovo gledamo kao na sveobuhvatnu građevinu, što znači da Nemačka i nemački Bundestag ne bi prihvatili otcepljenje teritorija severno od Ibra, u slučaju da je cilj Srbije da odvoji severni deo. To je za nas neprihvatljivo. Međutim, ako se dve države dogovore o tome, onda je to drugo pitanje. To je prihvatljivo rešenje jer je u pitanju dogovor dve države - objašnjava Kizeveter.

Predstavnici Bundestaga su prethodna dva dana razgovarali sa predstavnicima Vlade, opozicionih stranaka i poslanicima u Skupštini Srbije da bi se uverili u to dokle je Srbija došla u ispunjavanju planova za dobijanje statusa kandidata. Ocenili su u razgovoru sa novinarima, pred odlazak, da je realno da Srbija do kraja godine dobije status kandidata, ali i datum za početak pregovora.

- Za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu najvažnije će biti da do tada bude uhapšen preostali haški optuženik Goran Hadžić - rekli su nemački poslanici.
Kad zutima ovakve poruke salju ,,prijatelji'', sta li im neprijatelji tek savetuju....