Obilježena 63. godišnjica oslobođenja Goražda
26.1.2005.

Na goraždanskom gradskom mostu u srijedu je obilježena 63. godišnjica od prvog oslobođenja Goražda i odana počast Bošnjacima koje su na tome mjestu od decembra 1941. do januara 1942. godine pogubili sljedbenici četničkog vojvode Draže Mihailovića.

Komemorativnom skupu te klanjanju dženaze žrtvama prisustvovao je značajan broj građana i zvaničnika a među njima i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić te predstavnici SUBNOAR-a BiH.

"Prisjećanjem na žrtve i obilježavanjem ovoga mjesta, mi odajemo počast ne samo ubijenima već čuvamo sjećanje na genocid koji je tada počinjen. Tih dana u Goraždu je ubijeno 1.400 Bošnjaka. Istovremeno odajemo i priznanje Prvoj partizanskoj proleterskoj brigadi, odnosno Durmitorskom partizanskom odredu koji je zaustavio pokolj Bošnjaka na Drinskom mostu",
kazao je član predsjedništva BiH Sulejman Tihić, uz napomenu da su i posljednja ratna dešavanja u BiH imala slične ciljeve ali da je, kako je kazao, povijest pokazala da BiH može opsati samo u multietničkom obliku.

"Strašne su žrtve koje je dao ovaj kraj boreći se protiv onih koji su htjeli da stvore veliku Srbiju. U toj prljavoj politici platio je nedužni bošnjački narod. Mi smo tada pobijedili jer smo se borili za bratstvo i jedinstvo, za jednakopravnost svih naroda i narodnosti BiH", kazao je predsjednik Glavnog odbora SUBNOAR-a BiH Jure Galić.

Prije tačno 63. godine u Goražde su prvi put ušle jedinice Narodnooslobodilačke vojske (NOV) čime je zaustavljen genocid nad' Bošnjacima Goražda i jugoistočne Bosne. Tada su, pored Bošnjaka, na goraždanskom mostu četnici ubili i četiri časne sestre.

Odajući počasti nevinim žrtvama, prisutni su u rijeku Drinu bacili i bukete cvijeća.

Organizator današnjeg skupa bilo je Udruženje za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine " Sinan-paša Sijerčić" iz Goražda.

http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=19306