Заблуде града Рима! - Strana 2
Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikazujem rezultate 26 do 35 od 35

Tema: Заблуде града Рима!

 1. #26
  Ističe se korkanj (avatar)
  Učlanjen
  02.12.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.440
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Citat Original postavio NickFreak Pogledaj poruku
  Еј немој да ми нафураваш причу тема није WW2 и не бих хтео да се претвори у пијење кафе или пива између нас двојице и Холокауста тема је другде сконцентриши се на ово!
  Ma necu da pokrecem temu II sv.rat ima ta tema ali si mi se odmah nadovezao sa zidovima pa reko da ti pokazem
  i hvala za pivo ali ja ne pijem alkohol u opste,a sto se tice kafe moze,ali ja pijem kapucino,u svakom slucaju hvala
  Skoncentrisan sam ja na ovo i dao sam ti neke podatke,ali necu da ti iznosim nikakve slike ni dokumenta da ne bi opet rekao kako ti naturam neku od mojih psiholoskih misljenja
  pozdrav 2. #27
  Veoma poznat Akay (avatar)
  Učlanjen
  21.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Млечни пут
  Poruke
  10.959
  Reputaciona moć
  639

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Заблуде града Рима!

 3. #28
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Ako jarac laže , lažu i koza i rog i ovca!

  Navodna starost Rimske republike je oko 500 .b.c. interesantno da Herodot ne zna ništa o ovome kad je već svraćao i pisao o Siciliji interesantno da to nije ni zametio!

  Navodna starost novca R.R. je 300 b.c. i nikom ništa da li je Kosovko boj onda bio (15/28. јуна) 1389. ili 1189 u vreme Stefana Nemanje!???

  RECHI I SKRACENICE NA RIMSKOM NOVCU


  mnogi rimski novcici imaju dugacke zapise u kojima je sadrzano ime imperatora kao i is nekih od njegovih funkcija i zaduzhenja.Zapisi su napisani latinskim jezikom,mnoge reci su skracivane shto mnoge dovodi do zabune.Rechi su uglavnom nelogichno povezane jedna sa drugom.

  Slovo U se na njima pojavljuje kao V sto se moze videti i kao natpis na zgradama kao"pvblic"Prilikom pravljenja maa

  matrica koje su sluzile za kovanje novca ili prilikom klesanja u kamenu bilo je mnogo jednostavnije urezati slovo "V"nego slovo"U".

  OPIS ZVANICHNIH NASLOVA I SKRACENICA NA RIMSKOM NOVCU

  AVG ili AVGG (avgustus ili avgustii)-imperator ili imperatori.Titula koju je koristio samo vladajuci imperator,i najverovatnije se odnosi na prvog imperatora.

  CAES-Caesar imperator.Porodichna loza Julijanove porodice.Posle erona postaje titula koja se odnosila na vladajuceg imperatora.Posle Hadrijanove smrti koristi se da bi se naznacili naslednici prestola.

  COS-Consul.Jedan od dvojice glavnih sudija u rimskoj drzavi i glavnoj kancelariji koja je bila pod upravom imperatora.Nastavak skracenice je u rimskim brojevima koji oznacavaju koliko je ko bio u funkciji konzula.

  DN-(Dominus Noster)Oce nas.Reci koje su imperatori izgovarali posle Dioklecijana.

  IMP-(Imperator).Glavni komandant vojske a kasnije se titula koristila u ime odanosti i respekta imperatoru.

  PP-(Pater Patrea)Otac zemlje,titula,naziv koji je senat upucivao imperatoru.

  PF-(Piux Feliks)Pious(Gracious).Sreca.Titula koja je davana imperatorima posle smrti Marka Aurelija.

  PM-(Pontius Maximus).Visoki svestenik.Oznaka da je imperator bio glavni poglavar rimske religije sa najvecim chinom dovnosti.

  SC-Senatus Consulto).Odnosi se na naredbu senata.Ova dva slova se pojavljuju na bakarnom novcu koji je kovan u Rimu i oznaka je da drzava vrshi kontrolu nad njim.Zlatan i srebrni novac su bili povlasceni od strane drzhave.Kontrolu je vrsio sam car.

  TP R -(Tribunicia Potestas).Tribunicijanska moch.Veto,da ni jedna odluka senata ne sme biti sprovedena u delo bez odobrenja vladara,i dokaz da je vladar bio gradjanski staresina u drzavi.Rimski brojevi obichno prate skracenicu titule i korisni su u datiranju novca.

  Josh jedna neobicnost se pojavljuje na rimskom novcu.Imena imperatora koja mi danas znamo nemaju mnogo sa njihovim pravim imenima niti sa slovnim skracenicama koje su prikazane.Na primer,pravo ime imperatora koga mi danas znamo kao Karakalu je Markus Aurelius Antoninus.Nadimak Karakala je dobio po galskoj tunici koju je stalno nosio.

  Novac je igrao vazhnu ulogu u Rimskom carstvu.Imperatorima je bila potrebna velika suma kako bi placali i odrzavali vojsku,dosta je odlazio na rimske granice kako bi se one sacuvale od upada razbojnika,placali su se spektaklikoji su se stalno odrzavali u cilju pruzhanja zadovoljstva rimskim gradjanima.

  Novac je pored svoje fiskalne uloge obavljao i funkciju raznih informacija.Imperatori su kroz njega oznachavali dostignucha,kovale su se nihove izreke koje su se oddnosile na njegova nadanja i uslove u smislu odrzavanja i napretka.Novac je cirkulisao kroz celu imperiju i dolazio u ruke raznih ljudi od kojih su mnogi bili nepismeni ili nisu znali da citaju latinski.Jacina pragande koja se kovala

  je imala neverovatnu moc diktirajuci savrsenstvo rimskih zakona i pravila koji su se postovali uz slepu veru u imperatora.

  Rimski novac je takodje prikazivao bogove i boginje kao sto je slucaj sa ranijim grckim novcanim sistemom.Medjutim mnogoceshce se zamenjuje apstraktna pojava za realnu,prikazivajuci ljudska bica koja su vredna pomena.Osim za Bonus Eventus(dobra sreca),Honos (Postovanj) i Virtus (hrabrost) sva olicenja su u zhenskom rodu.Najcesce se na novcu vidja nata figura zene sa krilima koja su simbol pobede.

  Ostali pularni simboli su Abundantio(izobilje),Aeternias(stabilnost,annona(z ito koje se uvozilo kako bi zadovoljilo potrebe grada),Clementia (milost),Concordia(sloga)Moneta(novac),Pax(mir),Sa lus(zdravje),Securitas(sigurnost),Spes(nada) i Libertas (sloboda).

  Bogovi i boginje koji su prikazivani na rimskom novcu su roma,zatim Jupiter-otac bogova,Juno -Jupiterova zhena,Mars-bog rata,Minerva-boginja mudrosti,Venera-boginja LJubavi,Ceres-boginja zemljoradnje i Vesta-boginja porodichnog zhivota.

 4. #29
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!  Denari: gornji red, s lijeva na desno: oko 157. godine p.n.e. - Rimska Republika, oko 73. godine - Vespazijan, oko 161. godine - Marko Aurelije, oko 194. godine - Septimius Severus;
  Donji red, s lijeva na desno: oko 199. godine - Karakala, oko 200. godine - Julija Domna, oko 219. godine - Elagabalus, oko 236. godine - Maksiminus Traks  Hadrijanov sestercij, Antoninus Piusov dupondius i as Marka Aurelija

  Rimski novac u upotrebi tokom većeg dijela trajanja Rimske Republike i kasnije, u zapadnom dijelu Rimskog Carstva bio je izrađen od metala i imao nekoliko denominacija.

  Vrijednost denominacije vezivala se uglavnom za vrijednost metala od kojeg je bila izrađena:

  aureus (od zlata)
  denarius (od srebra)
  sestertius (sestercij, sesterac, od bronze)
  dupondius (od bronze)
  as (od bakra)

  Ovaj novac bio je u potrebi od III stoljeća p.n.e. pa sve do III stoljeća. Kasnije, iako su ovi i dalje bili prihvaćeni kao sredstvo plaćanja, u kolonijama pod grčkim uticajem kovao se poseban novac od “običnog” metala i srebra u različitim denominacijama pod nazivom grčki imperijalni novac ili rimski provincijski novac.

  U III stoljeću, denarius je zamijenio dvostruki denarius, danas poznat i kao “antoninianus” ili “radiate”. Dioklecijan je sproveo monetarnu reformu nakon koje su bili u potrebi “argenteus” (srebro) i “follis” (pozlaćena bronza). Kasnije su upotrebi uglavnom bili zlatnici i novčići od bronze u manjim denominacijama i važili su sve do pada Zapadnog Rimskog Carstva.

  Zanimljivo je kako je latinski naziv denarius preživio vijekove i u različitim oblicima usvojen od drugih naroda: u Francuskoj je denier naziv za novčić, dinar kod Arabljana je često naziv nacionalne valute kao i u bivšoj Jugoslaviji i sadašnjoj Srbiji; Makedonci imaju denar; kod Italijana denaro je novac kod Španaca to je dinero itd. Naravno, naslijeđe koje danas baštinimo od Starog Rima mnogo je šire i bogatije nego što su neke riječi; tu su još i pismo, arhitektura, umjetnost, historija, književnost, pravo, politika.
  Poslednji put ažurirao/la BugBug : 21.04.2011. u 10:55

 5. #30
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Rimski novac

  U ovoj galeriji se nalazi kolekcija novca iz doba starog rima u periodu od 211. godine pre nove ere do 249. godine nove ere.
  Od 2/2 III veka p.n.e. Rimljani počinju da kuju srebrne didrahme tipa Romano, teške 7,5 grama i dalje koriste aes grave.Tokom 2/2 III veka p.n.e., odnosno oko 235 godine p.n.e. ove didrahme zamenjene su lako redukovanim didrahmama tipa Roma, teškim 6,8 grama a aes grave se sada kuje po težini od jedne libre (273 grama).Ovaj tip se naziva kvadrigatus i 227. godine p.n.e. ostaje samo taj tip, dok se ostale predstave gube.Novac od asa do kvadransa je liven a od sekstansa na dole kovan. 216 godine p.n.e. kuje se i prvi i vrlo redak zlatni novac stater, težine 6,8 grama i polustater 3,4 grama.Cezarovom vladavinom kuje se novi zlatni novac aureus, težak 8,19 grama (1/40 funte) vrednosti 25 denara. Cezar je ujedno i prvi zaslužni Rimljanin koji je još za života dospeo na novac. Od 27. godine p.n.e. Oktavijan uvodi kovanje u bakru i legurama bakra.

  http://galerija.fit.edu.rs/main.php?g2_itemId=45991
  Tokom 200-300 godina manje- više kako koji izvor u Rimskoj Republici je bila zastupljena naturalna privreda!
  I palite babu da vam štrika nike...........!
  Poslednji put ažurirao/la BugBug : 21.04.2011. u 11:15

 6. #31
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Inače zablude su nastale prema nekim priznatim neispolitizovanim istoričarima zbog rata sa Kartaginom pa se tražio način da se pokaže da ije i Rim isto star kao i Kartagina ali ćorak nema ništa od toga!

 7. #32
  Zainteresovan član BugBug (avatar)
  Učlanjen
  10.03.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Budisin
  Poruke
  342
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  jer kud ti prođeš
  babilonske baklje tek tinjaju
  a za tobom samo zvijezde jezde i igraju!

 8. #33
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  BONA!!!

  Jedan od ubjedljivo najboljih albuma YU rocka.
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 9. #34
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.822
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!

  Нисам ни сумњао у овако нешто Папска курија која је требила Јевреје кроз цео среднји век па и касније ће се сада у 21 веку сакрити иза самих тих Јевреја!!!
  Пливајући у крви и свих осталих народа или неистомишљеника!
  И оставиће какању и осталим нацићима да једу ту боранију!!!  "rekoh sebi
  moj boze koliko demagogije sustavno poredjane u artiljerijske salve
  koliko pokradenih misli iza koji ne stoji nista osim
  mrznje
  sujete
  vlasti
  i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred nase noge
  i kako je do neprepoznavanja dovedena sustina prevare"


  sto se dogadja kad mrtvi fazani lete iznad nasih glava
  kad
  ocajanje neumitno prelazi u kajanje
  "gledajuci iz daljine konture na sceni
  padaju mi na pamet vodene boje
  umazane ruke
  brzo se peru
  "!

 10. #35
  Domaćin NickFreak (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pa
  Poruke
  3.822
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Заблуде града Рима!


Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Vrh strane

Slične teme

 1. Читаонице града Београда
  Autor StoRmyGirl u forumu Beograd
  Odgovora: 53
  Poslednja poruka: 04.10.2013., 21:52
 2. Истине и заблуде о ЕУ
  Autor вождовац u forumu Politika
  Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 24.12.2007., 04:59
 3. Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 18.05.2007., 19:33
 4. Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 04.04.2007., 09:39
 5. Специјалци Трећег Рима
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 249
  Poslednja poruka: 19.02.2006., 01:10

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •