ИСТОРИЈСКИ ИСУС
Strana 1 od 48 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 1197

Tema: ИСТОРИЈСКИ ИСУС

 1. #1
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano ИСТОРИЈСКИ ИСУС

  Христос се роди!

  Није ми намера да дискутујемо о религиозним питањима, већ о историјским подацима који су забележени у Јеванђељима, а везани су за Исусов живот.

  Исус Христос је заиста постојао, дакле можемо говорити о њему као о историјској личности. Доказе о његовом постојању налазимо не само у Јеванђељима, већ и код јеврејског историчара из првог века, Јосифа Флавија, као и код неколико утицајних Римљана. Али овде бих се позабавио оним што је забележено у Новом Завету, тачније у Јеванђељима.

  С неба па у ребра, Исус се НИЈЕ родио 25-ог децембра, односно 7-ог јануара прве године нове ере. Нигде у Јеванђељима не пише тачан датум његовог рођења, али ако знамо да је Ирод Велики умро четврте године ПРЕ нове ере, а у Јеванђељима пише како је он организовао покољ јеврејске деце када је чуо да је Исус рођен, онда нам је јасно да се није Исус родио прве године н.е. јер није могао Ирод да организује покољ прве године н.е. ако је умро четврте године п.н.е.

  Такође, та прича о покољу није тачна. Ниједан историјски извор не садржи податак да је таквог покоља било. Јосиф Флавије, који је био Иродов противник, сигурно не би пропустио прилику да опише такав Иродов злочин, да га је заиста било.

  Када читате Јеванђеља, онда видите неколико нелогичности у вези са Исусовим рођењем. Наиме, код Матеја читамо како је Јосиф са Маријом побегао у Египат, да би сачувао Исуса од покоља, док код Луке пише да је у Витлејем отишао због пописа. Нигде другде није забележено да се попис одржао баш у то време, а рекли смо да прича о покољу није тачна.
  Исус ЈЕСТЕ рођен у Витлејему, али не у граду Витлејему, већ у КУЋИ која се звала «Витлејем», а припадала је једној секти по имену «терапеути», са којима је, иначе, Јосиф био веома близак. Рођен је у марту месецу седме године пре нове ере, а прве године нове ере је рођен његов брат Јаков, али о томе следећи пут.

  Када читате о бекству Јосифа, Марије и Исуса у Египат, немојте то буквално да схватате. Они се јесу склонили у Египат, али опет у КУЋУ терапеута, која се звала «Египат», а не у физичку земљу Египат – удаљену неколико стотина километара.

  Три мудраца са Истока, која су дошла да се поклоне малом Исусу су припадници још једне секте, која се звала «маги», или «магови». Када кажем «секте», под тиме не подразумевам само верску, већ и политичку организацију. У то време их је било неколико: фарисеји, садукеји, есени и у оквиру есена је било мноштво фракција, међу којима су били магови и терапеути.

  У Јеванђељима пише како је Исуса родила девица. Марија ЈЕСТЕ била девица, али не у буквалном смислу. «Девица» је ТИТУЛА коју су носиле све удате жене у есенској заједници, чији је Јосиф, а касније и Исус био припадник. Такође је постојала и титула «сестра», као и «удовица». Удовица је свака жена која напуни шездесету годину, без обзира на то да ли јој је муж жив или не. Има још једна интересантна титула, а то је «анђео». Анђео је свештеник, па када читате да је анђео јавио Јосифу да се склони у Египат, онда знајте да му је свештеник из секте терапеута сугерисао да се привремено склони у њихову кућу, како га се не би дочепао Ирод Велики, који је желео будућег Месију да одгаја у својим редовима.

  Толико за сада. Следећи пут ћу писати о томе где је Исус био у периоду од своје дванаесте до тридесете године, као и о још неким појединости везаним за његов живот. 2. #2
  Aktivan član acca (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zavisi od situacije
  Poruke
  1.548
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano

  Zanimljivo, mada... Kako to mislis - kuce su imale imena ( Egipat, Vitlejem )? I odakle istorijski dokazi za to?
  Inače, o istorijskim dokazima vezanim za stari zavet ima dosta u Centru za prirodnjačke studije - http://www.cps.org.yu . Manje na sajtu, vise u njihovim knjigama. Meni je veoma zanimljiva Matematika i biblija , knjiga inače vezana i za stari i za novi zavet.

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  10.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.352
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano

  ovo je prvi dugacki post da sam ga procitala od pocetka do kraja.nastavi skorije

 4. #4
  DisMisaL
  Guest

  Podrazumevano

  Ne znam zasto, tekst i nije los, ali mi dodje misao da ce neko uskoro napisati da je Isus bio, kao, Aasimar male conjuror/diviner 17. nivoa

 5. #5
  Buduća legenda Lexa (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Bulšit devojko!
  Poruke
  30.064
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  797

  Podrazumevano

  A na osnovu čega si ti došao do svih ovih zaključaka? Neko lično istraživanje, šta?

 6. #6
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano

  Настављамо причу о Исусу, али бих најпре одговорио на питања у вези са доказима за ове тврдње које сам изнео. Све што сам написао можете пронаћи у Јеванђељима, под условом да се довољно удубите у њих, али за то је неопходно да имате одређено предзанање, а да бисте стекли то предзнање требало би да прочитате «Свитке с Мртвог мора». Они су пронађени 1947 године у близина Кумрана – места где се налазио централни храм Есенске заједнице. Од око 1000 свитака које су есени сачували, пронађено је нешто преко 850, а остатак је нађен у фрагментима. Свици су у целости преведени на енглески језик тек после 30-ак година, али се у њима налазе изузетно значајни подаци у вези са начином функционисања Есенске заједнице, односа који су међу њима владали, као и политичке ситуације у Јудеји у периоду од 140 п.н.е – 60 и неке године н.е.

  Што се тиче назива куће у којој је Исус рођен, није то била кућа у правом смислу речи, већ више нека врста храма у коме су живеле све трудне жене из Есенске заједнице. Такве куће су се звале «Витлејем јудејски».
  Кућа по имену «Египат» је била централа терапеута, о којима смо прошли пут говорили, дакле, један верско-административни објекат у коме су они обављали своје ритуале.

  Есени су били једна изузетно конзервативна секта, која се строго држала Торе (Мојсијевог Петокњижја), својих правила и ритуала. О томе ћемо приачати следећи пут. Пријем у њихову заједницу је за дечаке био у 12-ој години, па зато и прича у Јеванђељима о томе како дванаестогодишњи Исус одлази са родитељима у храм где је задивио свештенике својим знањем. У 20-ој години су момци постајали прави чланови, да би у 23-ој уложили сву своју имовину, причестили се хлебом и вином, ступили у строги целибат и на тај начин постали пуноправни чланови Есенске заједнице. Ту су боравили до своје 36 године, када су имали право да изађу и ступе у сексуални однос са супругом. Постојао је и женски монашки ред у оквиру Заједнице, али о томе другом приликом.

  Рекли смо да је Исус рођен седме године п.н.е. у марту месецу. То је био и узрок сукуба код есена, јер је тврда струја, дакле ортодоксни есени, сматрала да Месија мора бити рођен у септембру, јер је то био свети месец за ову секту. Међутим, спор је разрешен, јер је већина чланова одлучила да је Исус легитимни наследник Давидовог престола. Ипак, Исусови родитељи су, за сваки случај, друго дете направили у децембру, да би се родило у септембру, у складу са врло прецизним календаром који су есени састављали.
  Ова прича може да вас збуни, јер у Јеванђељима стоји како је Марија затруднела са «Светим духом», па онда произилази да је Исус рођен безгрешним зачећем. «Свети дух» је ТИТУЛА коју је носио Јосиф, а његова млађа браћа су имали титуле «Духови».

  Овај календар, који сам споменуо, је изузетно значајан, јер га је састављао Јован Крститељ. Он је био првосвештеник у Кумрану, где се налазила централа есена, и у «Свицима с Мртвог мора» је описан као «Учитељ праведности» и «Господ». То су, заправо, биле његове титуле. Јован Крститељ је “предвидео” смак света за тридесету годину, али пошто до тога није дошло, морао је да сноси одређене консеквенце. Исус је стајао на челу струје која се залагала за његову смену, и зато је, од стране Јованових присталица, понео титулу «Зли свештеник» и «Човек лажи.» Све је то описано на «Свицима». Дакле, видимо да однос између Исуса и Јована Крститеља није био онако сјајан како нам се чини када читамо Јеванђеља. Они су били, преведено на данашњи језик, политички противници.

  О детаљима њиховог сукоба, као и о Исусовом животу и раду, причаћемо сутра.

 7. #7
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano

  Mozes li da ostavis link, da ja lepo procitam a ne da mi ti seckas i da visim na ovom kanalu da ne bih propustio neku seriju.

  O Esenima sam i ja citao i ovo sto pises mi je veoma poznato, kao i zadnja recenica da su Sv. Jovan i Isus bili protivnici apsolutno je tacna. Jos, ako si nasao da su apostoli takodje iz svih ugledni gradjani svih dvanaest oblasti Izraela, ocigledno je bila spremana pobuna protiv Rimljana.

  P.S.

  Nadam se da nece neki verski fanatik zalutati ovde, dok pobunjenik ne prikaze sve serije na tv Pink-krstarica.

 8. #8
  Aktivan član acca (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zavisi od situacije
  Poruke
  1.548
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: ИСТОРИЈСКИ ИСУС

  Citat Original postavio Pobunjenik
  ...Има још једна интересантна титула, а то је «анђео». Анђео је свештеник, па када читате да је анђео јавио Јосифу да се склони у Египат, онда знајте да му је свештеник из секте терапеута сугерисао да се привремено склони у њихову кућу, ...
  Sveto Jevandjelje po Mateju - 13. "A posto oni odu, a to andjeo Gospodnji javi se Josifu U SNU ..."

 9. #9
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  Па психотерапеут је у питању, плута кроз сва стања.

 10. #10
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano

  Нажалост, немам никакве линкове које бих могао да вам понудим, јер сам већину ових информација добио читајући књиге.

  Што се тиче анђела, прочитајте другу главу «Откривења Светога Јована Богослова». Ту ћете видети да је анђео – свештеник, па вам додатна објашњења неће ни требати.

  Прошли пут смо рекли да је Исус ступио у Есенску заједницу као дечак од 12 година, и да је тамо боравио до тридесет и неке, када је имао право да изађе и ступи у односе са својом супругом. О томе ко је била Исусова жена, као и о Његовом потомству, дискутоваћемо када за то дође време; сада ћемо наставити причу о односу унутар Есенске заједнице. Када иницијант, да га тако назовемо, напуни 23 године, и уложи сву своју имовину у Заједницу, тада он постаје пуноправни члан и има право да се причести хлебом и вином. Причешћивање само хлебом су обављали нижи свештеници, који су носили титулу «хлебови», а они који су примали причест су били мушкарци који нису били у целибату, дакле, они који су се, на неки начин, упрљали. Иначе, есени су строго водили рачуно о томе ко може да присуствује ритуалима, па су тако постојала правила о томе ко где седи, ко први улази, ко седи с леве а ко с десне стране...дакле било је на стотине тих правила. Они којима није било дозвољено да присуствују обредима, били су губавци, хроми, жене које су имале менструацију, мушкарци који су ноћ пре обреда имали сексуални однос са женом, тако да видимо да се Тора поштовала до најситнијих детаља.

  Они који су се противили оваквим расистичким правилима, били су Исус и Његова струја коју су насзвали «Хеленистима» и «Дванаест апостола». Када будемо детаљније причали о Исусу, рећићу вам тачно ко су били његови апостоли.
  Сада бих се вратио на сукоб између Исуса и Јована Крститеља. Рекли смо да је Јован био врховни свештеник који је, између осталог, био задужен за израду календара који предвиђа смак света за тридесету годину, али је, пошто је омануо, Исус тражио његову смену. Главни заговорник Јовановог уклањања је био, заправо, Тевда, који је дао шансу Јовану до марта 31 године. Пошто смак свет није наступио ни тада, а Јован је ушао у сукоб и са Антипом, оптужујући га да живи у греху са Иродијом, пала је одлука да се Јован Крститељ уклони. Наравно, веома битан разлог његовог уклањања био је и неиспуњење пророчанства, што је представљало озбиљан удар за есене.
  Тевда је послао своју «пријатељицу», иначе угледног члана Есенске заједнице, Салому (ово јој је титула, право име јој је било Хелена) Анитпи, како би направили договор о Јовановом убиству. Отуда и она дивна прича о чувеном Саломином плесу пред којим је краљ поклекао. Јован је добио шансу још шест месеци, дакле до септембра 31 године, када је, нажалост, погубљен, а на његово место у Есенској заједници долази Јонатан Ана, који је подржао Исуса и Његову фракцију.

  Следећи пут ћемо се детаљније позабавити Исусовом учењу, а сада би још желео да појасним онај целибат о коме сам говорио. Есен из Давидове лозе, међу којима је био и Исус, а који је у целибату, имао је право да се жени, али је, најпре, ступао у неку врсту «пробног брака», јер није смело да се деси да се наследник Давидовог престола ожени женом која му не може родити дете. Тај «пробни брак» је трајао 3 месеца, јер након тога опада опасност од могућег побачаја, и тада се ступало у прави брак, који није смео да се раскида. Јован је оптужио Антипу управо из разлога што је овај раскинуо првобитни брак и оженио се својом рођаком.

  Када се есену, у 36-ој години, роди дете, имао је право да изађе после три године ако му се роди ћерка, и после шест година ако му се роди син. Видите, у то време је у Израелу једна жена вредела као пола мушкарца, и то је један од разлога зашто је Исус раскрстио с оваквим правилима, и подарио људима нову слободу, али о томе за неколико дана.

  На крају, извињавам се што не могу све од једном да вам кажем, већ морам овако да «сецкам»; овде заиста има много тога важног да се исприча, а за то је потребно време.

 11. #11
  Primećen član
  Učlanjen
  08.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  528
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Konačno nešto interesantno na ovom forumu. Očekujem naredne epizode koje bi mogle i da budu ekranizovane. Pozdrav

 12. #12
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano

  Данас се бавимо искључиво Исусом и Његовим учењима. Ви знате да је Он говорио кроз параболе, па је тако својим ученицима једном приликом рекао:

  "Вама је дано да знате тајне царства Божјег, а онима напољу све у причама бива." Мар. 4:11

  Оно што мени смета јесте чињеница да Црква ове прелепе параболе тумачи БУКВАЛНО, што је погрешно, и то је један од узрока опадања вере у Бога код хришћана.

  Постоје два метода тумачења Исусових парабола. Први смо споменули, то је буквалано тумачење које примењује Црква, а други је уз помоћ тзв. Пешер технике. Зато ћу ја сада покушати да протумачим поједине Исусове параболе, служећи се управо овим другим начином.

  Сећате се приче о васкрслом Лазару? Исус долази код Лазара, који је био мртав, и на молбу његових сестара га оживљава. У Есенској заједници, термином «мртав» су били означавани сви они који су, из неког разлога, били избачени из Заједнице. Када се каже да је Исус оживљавао људе, дакле да их је враћао из мртвих, онда то значи да их је вратио у Есенску заједницу, односно да их је примио у своју струју. Ове Лазареве «сестре», нису сестре у буквалном смислу, већ су им то титуле које су носиле (о томе смо причали на почетку).

  Исуса је у пустињи кушао Сотона. То је надимак који је носио Јуда. Он је био члан сикариоса – секте која је заговарала оружани устанак против Римљана и њихових јеврејских помагача, па је често био у прилици да убија своје непријатеље. Пошто је на тај начин био укаљан, додељено му је место исповедника у женском манастиру, па је тако понео титулу «Сотона», дакле, неко ко куша исповеднице. Према томе, Јуда звани Сотон је кушао Исуса, траживши од Њега да се прикључи сикариосима и њиховој фракцији унутар Есенске заједнице, што је Исус одбио.

  Исус је претварао воду у вино. Рекли смо да су вином имали право да се причешћују само они који су били у строгом целибату, док су се остали причешћивали само хлебом, односно хлебом и водом. Претварање воде у вино, означавало је пријем незнабожаца у Есенску заједницу, због чега је Исус имао грдних проблема. Наиме, чак се и Његов брат Јаков томе оштро противио, па је једно време подржавао Јованову струју, дакле био је против рођеног брата. Исус је и касније наставио са преображењем незнабожаца, и то је описано кроз параболе о томе како је нахранио 5000 људи уз помоћ 12 хлебова и пет риба. Сетите се да су титулу «хлебови» носили најнижи есенски свештеници.

  Немам сада времена да сваку параболу појединачно анализирам, па ћу навести, у најкраћим цртама, шта је била срж Исусовог учења:

  1) Свакоме је дозвољен пријем у Заједницу, укључујући слепе, губаве, хроме итд.
  2) Укинуте су обавезне плате које су примали есенски мисионари скоро 40 година;
  3) Укинута је обавеза обрезивања;
  4) Женама је дата знатно већа улога; чак им је омогућено да буду свештеници;
  5) Паганима је омогућено пуноправно чланство у Заједници;
  6) Божја милост се односи на СВЕ људе без ограничења.

  Из овога видимо да је Исус људима заиста подарио нову слободу, у односу на, усуђујем се да кажем КАСТИНСКЕ поделе какве су владале до тада, а записане су у Тори, и којих су се Јевреји слепо придржавали.

  Рећу, на крају, ко су били Исусови апостоли:

  1) Јуда Сикариос (такође познат као Јуда Искариотски, односно Јуда Сотона)
  2) Симон Маги (човек који је разапет заједно с Исусом)
  3) Тевда (вођа терапеута)
  4) Јонатан Ана (постао је првосвештеник након убиства Јована Крститеља)
  5) Тома
  6) Матеј

  Следећу шестрорку су чинили:

  1) Петар (вођа сеоских есена)
  2) Андреј (вођа Источних Манаша)
  3) Јаков (Исусов млађи брат)
  4) Јован (познат још под именом Аквила и Зеведеј)
  5) Вартоломеј
  6) Филип


  У наставку следи прича о распећу и васкрсењу - вероватно најважнијим догађајима за све хришћане.

 13. #13
  Aktivan član acca (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zavisi od situacije
  Poruke
  1.548
  Tekstova u blogu
  57
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano

  Neki forum 3005. godine :

  "I to sto svi misle da su pre 1000 godina postojali Direktori kao rok grupa, uopste nije tacno. Srbi su tada direktorima zvali menadzere. I neki misle da se njihov predvodnik zvao Drakula. Tada su drakulama zvali vampire, tako da je predvodnik tadasnjih Srpskih menadzera ustvari bio pravi vampir. "

 14. #14
  Poznat Truman (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.938
  Reputaciona moć
  200

  Podrazumevano

  Pobunjenik jesi li procitao knjigu Hiramov kljuc?Ako nisi obavezno to ucini.Ova knjiga se upravo bavi istorijskim Isusom.

 15. #15
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Pobunjenik
  Исуса је у пустињи кушао Сотона. То је надимак који је носио Јуда. Он је био члан сикариоса – секте која је заговарала оружани устанак против Римљана и њихових јеврејских помагача, па је често био у прилици да убија своје непријатеље. Пошто је на тај начин био укаљан, додељено му је место исповедника у женском манастиру, па је тако понео титулу «Сотона», дакле, неко ко куша исповеднице. Према томе, Јуда звани Сотон је кушао Исуса, траживши од Њега да се прикључи сикариосима и њиховој фракцији унутар Есенске заједнице, што је Исус одбио.
  E, sad si Pobunjenice pokazao svoje pravo lice i sta si hteo? Isusa nije niko kusao u pustinji, ni Sotona ni Juda. To je u bibliji navedeno kao neko zlo koje ga kusa, borba sa samim sobom... on nije otisao (ali svi koji se nisu slagali sa Rimljanima i spremali se za oslobodjenje od Rimljana su vecinom boravili u pustinji) u pustinju, da bi postio (normalno da u pustinji i nema sta da se jede), vec se on osamio i zeleo da o svemu porazmisli i proanalizira. U Izraelu je postojao pokret otpora, ciji su se clanovi najcesce i skrivali i boravili u pustinji, daleko od Rimljana a koje je predvodio Varnava (Baraba na latinskom, sada je to simbol za sve lopove i razbojnike), sva prorocanstva o smaku sveta su se odnosila na rimsku odmazdu, koja je i bila negde 60-ih ili 70-ih godina n.e. kao i teza o hiljadugodisnjem blagostanju - pogledaj istorijat trajanja Vizantije, malo je presla hiljadu godina postojanja, znaci neko je i dalje korigovao bibliju i kasnije!

  Dakle, Isus je razmisljao da povede narod na ustanak i tada se u pustinji dvoumio kako to da izvede, na koji nacin, da li da kasnije prigrabi slavu za sebe ili da samo spasi narod? Kao ljubitelj slobode protiv okupatora i slavne istorije Jevrejske, pod carem Solomonom, preovladalo je ipak da se najpre oslobodi narod od okupatora, sto ne znaci da nije ostavio slavu za sebe kasnije. Kusanje "Sotone" oznacava tu borbu sa samim sobom, dakle, nikakve religijske fazone, to ne sadrzi. Pokusaj da se Hrist proglasi bogom to je bilo bogohuljenje, koje su i Eseni kritikovali apostola Pavla (ranije Savla) a uradjeno je na Vaseljenskim saborima (mislim da je bio drugi sabor).

  Dakle pobunjenice, vidim da izokola hoces (ili ta knjiga) da nekako priblizis Hriscanstvo smrtnicima, posto je i samo Hriscanstvo puno protivurecnosti, ali pokusava na sve nacine da opstane i odrzi savremeni trend. Kako rekoh, Isus je samo jedan ustanik, koga priznajem kao takvog, ali to je veoma vesto uradjena propaganda da se Srbi i danas mole i klanjaju "izabranom narodu" Jevrejima... To mozemo i mi Srbi, da stvorimo sina bozjeg, sa Karadjordjem ili carem Lazarem... ali dogadjaji su manje vise jasni i bliski i postoje tacni podaci. O onome sto je nejasno i daleko i tesko se nalaze dokumenti i kontraargumenti onoga sto je samo jedna strana pisala, lako se moze pretvoriti u mit i religiju. Da je Hrist toliko bio vazan u svom vremenu opisali bi ga i Rimljani, kao i Judeji, medjutim, i samo raspece je proteklo nezapazeno, osim njegovih sledbenika... pa da je neki vazan faktor bio, prvo bi njegov narod trazio da se spasi on a ne Varnava?! Jednom recju Srbi nemaju nikakve veze sa bilo kojom semitskom verom osim sto im je dosla preko osvajaca (Vizantije i Turaka).

  Imao bih mnogo sto sta da prigovorim, ali pretvorilo bi se samo u neku religijsku raspravu, sto trenutno ne bih zeleo.

  Ali, nastavi dalje.

  P.S.

  Ovi pokusaji objasnjavanja nerealnih stvari koje su u bibliji tada pisani, za tadasnje shvatanje ljudi i da se pretvori u nekakve fantasticne dogadjaje, kao nesto svemoguce i da je poteklo od Boga... pogledaj samo Grcku mitologiju: Mit o caru koji naredjuje ubistvo dece do jedne godine i preuzimanje vlasti deteta od tog caau (mit o Edipu), Romul i Rem i osnivanje Rima, Mojsijevo detinjstvo (koje je preuzeto iz tih mitova) i na kraju bezanje Josifa i Marije od cara Iroda... Eto, sam pocetak, vec kazuje da se radi o izmisljenim pricama, stvaranim na osnovu Grcke mitologije, koja ima velikog uticaja na taj deo sveta. Jevreji su samo hteli da nametnu svoje ideje i teze i da potisnu veliki Grcki uticaj, na svet i Evropu. Ideologija Hriscanstva su Platonovska i Aristotelovska stoicka ucenja, kao i ucenja o dualizmu, Boga i Djavola (zanimljivo da su i Platon i Aristotel takva ucenja potencirali o pravu i jednakosti, ali to se samo odnosilo na povlasceni sloj ljudi a nikako na robove koji su tada postojali u Grckoj i za koje se podrazumevalo da oni sluze povladjenima). Monoteisticko ucenje nije izmislio Mojsije, vec je samo preneo to ucenje iz Egipta, koje je zaceo faraon (***** li ga kako mu bese ime, znam da je bio Tutankamonov otac i Nefertitin muz), koji je prvi uveo jednobostvo u Boga sunca Atona, ali koje se nije primilo kod Egipcana, pa je Tutankamon vratio ponovo politeizam...

  Evropsko misljenje osim Grckog uspeli su da nametnu i Jevreji, kao i svi Semiti zajedno.

  Hoce li se Evropa osloboditi semitizma?

 16. #16
  Početnik
  Učlanjen
  31.12.2004.
  Poruke
  13
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  A sta mislite o teoriji Majkla Bejdzenta i Ricarda Lija da je Isus ustvari bio legitimni naslednik Davidov, a uz to i pripadnik zelota. Inace su zeloti bili neka vrsta politicko-militarisitcke organizacije protiv Rima i mogao je da im pridje svako bez obzira na stalesku ili versku pripadnost. On nije hteo da stvara nikakvu novu religiju, vec da uzme ono sto mu pripada. Stvari su se izmakle kontroli, Pavle je stvar uzeo u svoje ruke i napravio osnovu danasnjem hriscanstvu. Sigurno je da je Isus bio istorijska licnost i najverovatnije nije bio ni mesija, ni bozji sin, niti bilo sta od onoga sto mu je pripisano. Ali je hriscanstvo ipak najsavrsenija religija na svetu. Kada bi se svi ljudi pridrzavali uputstava koja nudi hriscanstvo svet bi bio savrseno mesto za zivot. I sasvim je svejedno da li je Isus rodjen 5 godina pre ili posle nove ere. Smatram da je mnogo vaznije sta to Vatikan cuva u svojim tajnim odajama ili mozda Sionski priorat, na cemu pociva moc masona, koja je bila tajna templara, kako su stvarno izgledale seobe naroda i zbog cega je stvarno propalo rimsko carstvo...

 17. #17
  DisMisaL
  Guest

  Podrazumevano

  Malo sam se pogubio, je li to Isus bio iz Narodno Oslobodilackog Pokreta Judeje ili Pokreta za Oslobodjenje Naroda Judeje, ili to bese famozni Nezavisni Galilejski Pokret Otpora.

 18. #18
  Početnik
  Učlanjen
  31.12.2004.
  Poruke
  13
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Sta uopste trasis na ovom forumu?

 19. #19
  DisMisaL
  Guest

  Podrazumevano

  Prosvetljenje (al' zalud) :wink:

 20. #20
  Početnik
  Učlanjen
  31.12.2004.
  Poruke
  13
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Citat Original postavio DisMisaL
  Prosvetljenje (al' zalud) :wink:
  Kakva vrsta prosvetljenja ti treba? Samo reci!

 21. #21
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano

  Срећна Нова година!

  Осим Нове године, Српска православна црква данас обележава и дан када је Исус обрезан. Наравно, није обрезан на данашњи дан, већ негде у марту, али можда то није ни толико битно. Важно је да се симболично (или
  «символично», како неки воле) обележава тај догађај.

  Пре него што заокружим причу о Исусу, одговорићу на неколико постављених питања.

  Да, прочитао сам «Хирамов кључ», и сматрам да је књига врло интересантна. Међутим, не треба све што тамо пише узимати здраво за готово, премда су аутори књиге МАСОНИ, а познато је да се та организација залаже за УНИШТЕЊЕ хиршћанства.

  Било је овде још једно питање (или можда констатација) у вези са наводном умешаношћу Исуса у устанак против Римљана. На ту тему ћемо доћи кроз причу о Јуди и распећу.

  Споменули смо да је Јуда био припадник оружане формације која се залагала за устанак против Римљана. Пошто је Исус одбио «политичку трговину» с Јудом, овај је решио да му се на неки начин освети. Тако је, једном приликом, пошто је ухваћен од стране римских власти и оптужен за организовање устанка, Јуда решио да «изда» Исуса, тако што ће сву кривицу свалити на Њега, да би на тај начин спасио себе. Јуда је, дакле, оптужио Исуса да је главни организатор оружане борбе против Римљана. Такође је понудио Пилату мито, преко Агриопе I, у износу од 30 сребрњака, да би био одлобођен, али је Пилат то одбио пошто је већ примио мито да ослободи Тевду, који је такође био ухапшен. Тако је Јуда, заједно са Исусом и Симоном Магом, био разапет на крсту.

  Исус НИЈЕ учествовао у устанку против Римљана, нити се Његова мисија заснивала на започињању ратова и сукоба. Напротив. Основни циљ Његовог деловања је био позив на ЉУБАВ.

  Дакле, пошто Га је Јуда оптужио пред Пилатом за организовање устанка који за циљ има ослобођење од Римљана, Исус је био ухапшен, саслушан, испребијан и разапет на крст. У целој овој завери против Исуса, кључну улогу су одиграли и припадници Фарисејске и Садукејске странке, на челу са Кајафом, који су били Исусови велики противници, али су им помогли, као што видимо, поједини истакнути чланови Есенске заједнице, као што је био Јуда.

  Морам овде да направим једну малу дигресију, да бих објаснио шта значи «Искариотски», што стоји уз Јудино име. Испада да је то неко место Искариот, па пошто је Јуда одатле онда га зову Јуда Искариотски. Једини проблем је што нигде на Билиском истоку не постоји место по имену Искариот. И наравно да не постоји. «Искариостски» је погрешан превод речи «Сикариос», што значи «бодеж», а односи се на ову оружану формацију коју је Јуда предводио.

  Јуда није извршио самоубиство, као што нам се сугерише, већ је разапет поред Исуса, заједно са Симоном Магом. Сада долази можда најинтересантнији део: Исус НИЈЕ побеђен; није чак ни умро на крсту. Он је ПРЕЖИВЕО распеће! А ево и како:

  «И одмах отрча један од њих те узе сунђер, и напуни оцта, па натаче на трску, те га појаше.» Мат. 27:48

  Дакле, Исусови ученици су дали свом Учитељу неку течност од које је био онесвешћен, па је изгледало да је мртав, да би га потом скинули са крста и однели у «гробницу» где су их чекали припадници терапеута, који су му помогли да се опорави. Са крста су скинути и Јуда и Симон Маги, којима су римски војници сломили колена, с тим што је Симон такође донет код терапеута, док су Јуду бацили са литице, зато што је издао Исуса.

  Ко је затражио Исусово «мртво» тело од Пилата? У Јеванђељима пише да је то неки Јосиф из Ариматеје, који се појављјује само тада и никда више. Као код «Искариота», не постоји никакво место по имену Ариматеја. Та реч се састоји од две речи: «Ари» и «Мет», што значи «Лав је мртав», а односи се на римског императора Тиберија, који је подржавао Агрипу I, а знамо да је Агрипа био против Исуса и да је подржавао Јована Крститеља. Рекли смо да је и Исусов брат Јаков подржавао ову стрју, па је тако он понео «титулу» «Ари Мет». А ово «Јосиф» је такође титула. Када је Исусов отац Јосиф умро, тада је Он понео титулу «Давид», као легитимни наследник Давидовог престола, дакле Месија, а Јаков је добио титулу «Јосиф». Дакле, Јаков, звани Јосиф, који је подржавао Агрипу I – човека који је узвикнуо «Ари Мет» (Лав је мртав) када је чуо за смрт Тиберија, добио је од Пилата тело свога брата, и однео га секти «Терапеута» на опоравак и лечење.

  Након опоравка, Исус се прво јавио својој жени – Марији Магдалени, са којом је добио ћерку по имену Тамара-Фива, која се касније удала за Павла. У јуну 37 године, Исус и Марија добијају сина по имену Исус Јустус, који је био Павлов верни помоћник. Касније је Исус добио још једну ћерку, али са друом женом по имену Лидија.

  Исус је наставио своју мисију, али овога пута ван Јудеје и Галилеје. Обишао је многе делове света, укључујући и СРБИЈУ, у потрази за «изгубљених 12 племена Израиљевих», али то је већ друга прича.

  Рећи ћу, на крају, да они који су разапели Исуса данас покушавају да разапну Србију, али као што нису успели Њега да поразе, неће ни нас! Исус није побеђен, јер да јесте не би било ни Срба – потомака Његове крвне лозе.

 22. #22
  Početnik
  Učlanjen
  31.12.2004.
  Poruke
  13
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Ja sam procitala drugaciju pricu - da su Isusovi potomci ustvari Merovinzi, a za njih se i inace govorilo da su naslednici Davidove loze. I da je potraga za Svetim Gralom ustvari potraga za njihovim prezivelim naslednicima ili rodoslovom Isusove porodice. Ako si ove podatke dobio samo na osnovu jednog izvora kako mozes biti tako siguran u njih. Sta ako su kumranski rukopisi falsifikat?
  A i bas me zanima kako si povezao Isusa i Srbe.

 23. #23
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano

  A i mene! Taj sto je navodno Isusa onesvestio, da izgleda da je mrtav natopio sundjer octom (sircetom) ali sadrzao se i sok biljke mandragore, koja pomesana sa sircetom izaziva klinicku smrt. Sve bi ova prica i ovaj autor bili uverljivi, da Rimljanima nije Isus prvi koji je bio razapet i da Rimljani nisu bili naivni da ne provere da li je neko mrtav. U bibliji jasno pise da je bio proboden kopljem u grudima, kao provera, da li je mrtav?

 24. #24
  DisMisaL
  Guest

  Podrazumevano

  Isus je bio za hriscanstvo neka vrsta Gilgamesa ili Heraklita, i cela ujdurma oko njegovih cuda i uskrsnuca je sluzila da neukim masama prikaze snagu nove vere, novog boga. Nisi mogao, u antickom svetu gde su po tradiciji bogovi silazili medju ljude i mesali se sa njima, tek tako da priznas da je Boziji sin umro razapet na krstu i kasnije sahranjen. Bez stvaranja odgovarajuce legende verovatno ne bi doslo ni do ekspanzije hriscanstva.

 25. #25
  Početnik
  Učlanjen
  31.12.2004.
  Poruke
  13
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Sigurno je tako, ali meni je i dalje misterija da li je Isus hteo da stvori novu religiju ili je nova religija za svoj postanak mogla da zahvali Svetom Pavlu na primer.

Slične teme

 1. Odgovora: 867
  Poslednja poruka: 07.12.2017., 12:26
 2. Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 05.02.2009., 20:47
 3. Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 15.12.2008., 14:43
 4. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 12.05.2007., 00:08
 5. Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 06.09.2006., 11:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •