Excel pitanje
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 30

Tema: Excel pitanje

  1. #1
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano Excel pitanje

    Vidite ovako imam dve tabele u excel-u kao sheet1 i sheet2 u jednoj imam ovako

    A B
    1.
    2.
    3.
    ...
    18.

    Kolona B je za sada prazna!

    a u drugoj

    1. kolo
    1-18
    2-17
    3-16
    ...
    9-10

    pa onda drugo kolo i sve do 18. kola


    e sad meni treba da kad u prvoj tabeli ubacim ime kluba na primer pod broj 1 partizan da svuda u drugoj tabeli gde se nalazi broj jedan dobijem partizan!

    Prakticno zamena ako razumete!

    Ako neko moze da napravi tabeli ili da mi da formulu bio bih mu veoma zahvalan!!



  2. #2
    Zainteresovan član stemark (avatar)
    Učlanjen
    29.10.2003.
    Pol
    muški
    Poruke
    392
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Objasni malo detaljnije drugu tabelu, a rešenje treba da bude sledeće:
    u prvoj tabeli sa komandom copy kopiraš šta hoćeš, odeš na drugi list odnosno tabelu pozicioniraš gde treba to da stoji i onda paste special i to bi trebalo da bude to :wink:

  3. #3
    Zainteresovan član stemark (avatar)
    Učlanjen
    29.10.2003.
    Pol
    muški
    Poruke
    392
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    To je u ekselu pravljenje linkova među tabelama između radnih listova a može i između radnih svesaka. :wink:

  4. #4
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano

    Ma znam ja sta je ali nikako ne mogu da uradim tu tabelu! druga tabela sadrzi parove koji bi igrali posle izvlacenja! na primer da ne bi bilo namestaljki (govorimo o fudbalu) imamo tabelu da u prvom kolu igraju 1-18;2-17;3-16....9-10; u drugom 18-10;11-9;...1-2; ne znam da li bas razumes ali nije ni vazno ali ako mozes da mi pomognes bio bih ti veoma zahvalan!!!!!!

  5. #5
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    06.09.2003.
    Poruke
    107
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano Re: Excel pitanje

    Citat Original postavio nidzesi
    Vidite ovako imam dve tabele u excel-u kao sheet1 i sheet2 u jednoj imam ovako

    A B
    1.
    2.
    3.
    ...
    18.

    Kolona B je za sada prazna!

    a u drugoj

    1. kolo
    1-18
    2-17
    3-16
    ...
    9-10

    pa onda drugo kolo i sve do 18. kola


    e sad meni treba da kad u prvoj tabeli ubacim ime kluba na primer pod broj 1 partizan da svuda u drugoj tabeli gde se nalazi broj jedan dobijem partizan!

    Prakticno zamena ako razumete!

    Ako neko moze da napravi tabeli ili da mi da formulu bio bih mu veoma zahvalan!!
    Prvo u Sheet2 razdvoj parove na 3 kolone
    npr.
    A B c
    1 - 18

    Sada idi na Edit/Replace...
    Ukljuci Match entire cell contents
    Find What: 1
    Replace with: =Sheet1!b1

    dalje

    Find what: 2
    Replace with: =Sheet1!b2

    Tako sve to 18 i =Sheet1!b18

    Probaj pa javi da li radi

  6. #6
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano

    Uspelo je! Hvala ti puno ali bih hteo jos nesta da te pitam!


    ovako u sheet1 imam katalog filmova
    a u sheet 2 imam porudzbenicu. E sad kako da uradim ovo:

    Kad covek klikne na film da mu prebaci direktno naslov filma u sheet 2 gde je porudzbenica! To je nesto kao hyperlink ali nikako da se snadjem?

  7. #7
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    06.09.2003.
    Poruke
    107
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Citat Original postavio nidzesi
    Uspelo je! Hvala ti puno ali bih hteo jos nesta da te pitam!


    ovako u sheet1 imam katalog filmova
    a u sheet 2 imam porudzbenicu. E sad kako da uradim ovo:

    Kad covek klikne na film da mu prebaci direktno naslov filma u sheet 2 gde je porudzbenica! To je nesto kao hyperlink ali nikako da se snadjem?
    Uf! To stvarno ne znam. Verovatno bi trebalo praviti neki makro a to mi bas ne ide od ruke. Ne znam da li ti je uopste Excel dobar za tako nesto.
    Ako te ne mrzi vidi
    http://office.microsoft.com/en-us/templates/
    mozda tu nadjes nesto sto ce ti odgovarati.

  8. #8
    Zainteresovan član Каспер (avatar)
    Učlanjen
    29.09.2004.
    Poruke
    313
    Reputaciona moć
    52

    Podrazumevano

    Citat Original postavio OutlawTorn
    Citat Original postavio nidzesi
    Uspelo je! Hvala ti puno ali bih hteo jos nesta da te pitam!


    ovako u sheet1 imam katalog filmova
    a u sheet 2 imam porudzbenicu. E sad kako da uradim ovo:

    Kad covek klikne na film da mu prebaci direktno naslov filma u sheet 2 gde je porudzbenica! To je nesto kao hyperlink ali nikako da se snadjem?
    Uf! To stvarno ne znam. Verovatno bi trebalo praviti neki makro a to mi bas ne ide od ruke. Ne znam da li ti je uopste Excel dobar za tako nesto.
    Ako te ne mrzi vidi
    http://office.microsoft.com/en-us/templates/
    mozda tu nadjes nesto sto ce ti odgovarati.
    Ne mora sa koristiti makro ...
    Jedan od najednostavnijih načina je korišćenjem liste za validaciju koju postaviš u nekoj od ćelija na radnom listu (Sheet-u) u kome se vrši izbor, a u ciljnu celiju na radnom listu na kome je narudžbenica napišeš da je jednako definisanoj ćeliji u radnom listu za izbor ...
    Ako se ne snađeš javi se za detaljnije objašnjenje ...

  9. #9
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Ajde i ja da pitam, jer u zivotu nisam koristio Excell a nesto mi sitno pritrebalo.
    Imam tabelu na primer:
    1 aaa
    2 bbb
    3 ccc
    4 ddd
    ...
    ...
    E sad prva kolona su zapravo redni brojevi. Zeleo bih kada na primer obrisem liniju koja sadrzi "3 ccc" da mi ostane opet numeracija rednih brojeva logicna (automatska):
    1 aaa
    2 bbb
    3 ddd
    ...
    ...

    a ne kao sto sada imam:
    1 aaa
    2 bbb
    4 ddd
    ...
    ...

    Znam da je za one koriste Excell to macji kasalj, ali niti koristim Excell niti imam vremena da trazim po help-u. Ako neko moze da mi pokaze, bio bih zahvalan da ne trosim vreme uzalud.
    Predpostavljam da treba upotrebiti neku funkciju ili formulu u svakom polju?

    Ako nemate vrema, opet dobro, pokusacu da se snadjem i sam. Verovatno je neka trivijalija u pitanju al' eto...

  10. #10
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano

    Pa neka ti samo 1 bude obican unos, a svo istali na dole formula, +(gornja celija)+1 i sve radi.

    pozdrav

  11. #11
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Pjer_Nis
    Pa neka ti samo 1 bude obican unos, a svo istali na dole formula, +(gornja celija)+1 i sve radi.

    pozdrav
    Uradio kako si predlozio: (u pocetku uradio ovako)
    B C
    1 aaa nema formule
    2 bbb izraz: +(B1)+1
    3 ccc izraz: +(B2)+1
    4 ddd izraz: +(B3)+1
    5 eee izraz: +(B4)+1

    Kada izbrisem "entire row" pod 3, ostaje mi:
    B C
    1 aaa
    2 bbb +(B1)+1
    =+(#REF!)+1 ddd
    =+(#REF!)+1 eee

    Eh, sta mi je trebalo da se petljam
    A i u helpu nisam nasao, ili nisam dobro trazio.

  12. #12
    Primećen član Чупи НС (avatar)
    Učlanjen
    27.11.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Нови Сад
    Poruke
    971
    Reputaciona moć
    61

    Podrazumevano

    Ево још једног питања у вези са редним бројевима. Да ли је могуће да некако селектујем једну колону и да ми он ту редом излиста редне бројеве? То ми треба када куцам отпремницу, тако да ми није увек исти број ставки.

  13. #13
    Zainteresovan član Каспер (avatar)
    Učlanjen
    29.09.2004.
    Poruke
    313
    Reputaciona moć
    52

    Podrazumevano

    Citat Original postavio codemaker
    Ajde i ja da pitam, jer u zivotu nisam koristio Excell a nesto mi sitno pritrebalo.
    Imam tabelu na primer:
    1 aaa
    2 bbb
    3 ccc
    4 ddd
    ...
    ...


    Ovako nabrzinu odradjeno, verovatno je najednostavnije da koristis sledeci makro

    Kod:
    Sub RedniBroj()
    
        Dim i As Integer
        i = 1
    Do
        If ActiveCell.Value = Empty Then
            Exit Sub
        Else
            ActiveCell.Offset(0, -1).Value = i
            i = i + 1
            ActiveCell.Offset(1, 0).Activate
        End If
    Loop
    
    End Sub

    uz uslov da kolona u kojoj su podaci nema praznih celija.
    Sve sto treba da uradis je da klikneš na prvu celiju sa podatkom (tj na ćeliju desno od one u kojoj treba da se pojavi broj 1) i pokrenes makro.

    Citat Original postavio Cupi NS
    Ево још једног питања у вези са редним бројевима. Да ли је могуће да некако селектујем једну колону и да ми он ту редом излиста редне бројеве? То ми треба када куцам отпремницу, тако да ми није увек исти број ставки.
    Možeš da koristis i 'poluautomatski' nacin - ukucas
    1, 2 i 3 u prve tri celije, postaviš miša na donji desni ugao celije u kojoj je trojka i kad pokazivac misa postane mali crni krstic vučeš pokazivac misa na dole ...

  14. #14
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    @Kasper
    Hvala ti za trud Zao mi je sto si se gnjavio.
    Samo mi jos fali da se petljam sa makroima u Excellu, mislio sam da to moze jednostavno, ali kao sto rekoh, nikad nisam koristio Excell pa tako i nemam pojma kako i gde da smestim makro, da ga aktiviram itd, itd...
    Suvise mi je to posla da istrazujem, odustao sam od Excella i napravio normalan programcic za 10 minuta, gde to odradjujem kako zelim.
    U momentu sam pomislio da cu Excellom to onako "ofrlje" ali eto, nije bilo tako.
    U svakom slucaju hvala ti na pomoci.

  15. #15
    Ističe se
    Učlanjen
    01.07.2004.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    2.774
    Reputaciona moć
    78

    Podrazumevano

    Citat Original postavio codemaker
    Citat Original postavio Pjer_Nis
    Pa neka ti samo 1 bude obican unos, a svo istali na dole formula, +(gornja celija)+1 i sve radi.

    pozdrav
    Uradio kako si predlozio: (u pocetku uradio ovako)
    B C
    1 aaa nema formule
    2 bbb izraz: +(B1)+1
    3 ccc izraz: +(B2)+1
    4 ddd izraz: +(B3)+1
    5 eee izraz: +(B4)+1

    Kada izbrisem "entire row" pod 3, ostaje mi:
    B C
    1 aaa
    2 bbb +(B1)+1
    =+(#REF!)+1 ddd
    =+(#REF!)+1 eee

    Eh, sta mi je trebalo da se petljam
    A i u helpu nisam nasao, ili nisam dobro trazio.
    Dobro, kad mu obrises ceo red on se zbuni, jer sad sledeca celija ukazuje na nepostojeci objekat, kao sto vidis, Excel ti nije za neke komplikovanije rabote.

  16. #16
    Zainteresovan član stemark (avatar)
    Učlanjen
    29.10.2003.
    Pol
    muški
    Poruke
    392
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Pjer_Nis
    Citat Original postavio codemaker
    Citat Original postavio Pjer_Nis
    Pa neka ti samo 1 bude obican unos, a svo istali na dole formula, +(gornja celija)+1 i sve radi.

    pozdrav
    Uradio kako si predlozio: (u pocetku uradio ovako)
    B C
    1 aaa nema formule
    2 bbb izraz: +(B1)+1
    3 ccc izraz: +(B2)+1
    4 ddd izraz: +(B3)+1
    5 eee izraz: +(B4)+1

    Kada izbrisem "entire row" pod 3, ostaje mi:
    B C
    1 aaa
    2 bbb +(B1)+1
    =+(#REF!)+1 ddd
    =+(#REF!)+1 eee

    Eh, sta mi je trebalo da se petljam
    A i u helpu nisam nasao, ili nisam dobro trazio.
    Dobro, kad mu obrises ceo red on se zbuni, jer sad sledeca celija ukazuje na nepostojeci objekat, kao sto vidis, Excel ti nije za neke komplikovanije rabote.
    CCCCCC.....

  17. #17
    Zainteresovan član stemark (avatar)
    Učlanjen
    29.10.2003.
    Pol
    muški
    Poruke
    392
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Citat Original postavio codemaker
    Ajde i ja da pitam, jer u zivotu nisam koristio Excell a nesto mi sitno pritrebalo.
    Imam tabelu na primer:
    1 aaa
    2 bbb
    3 ccc
    4 ddd
    ...
    ...
    E sad prva kolona su zapravo redni brojevi. Zeleo bih kada na primer obrisem liniju koja sadrzi "3 ccc" da mi ostane opet numeracija rednih brojeva logicna (automatska):
    1 aaa
    2 bbb
    3 ddd
    ...
    ...

    a ne kao sto sada imam:
    1 aaa
    2 bbb
    4 ddd
    ...
    ...

    Znam da je za one koriste Excell to macji kasalj, ali niti koristim Excell niti imam vremena da trazim po help-u. Ako neko moze da mi pokaze, bio bih zahvalan da ne trosim vreme uzalud.
    Predpostavljam da treba upotrebiti neku funkciju ili formulu u svakom polju?

    Ako nemate vrema, opet dobro, pokusacu da se snadjem i sam. Verovatno je neka trivijalija u pitanju al' eto...
    U koloni A su redni brojevi 1,2,3.....
    u koloni B idu aaa, bbb, ccc, ddd....
    Obeležiš samo red u koloni B i pritisneš delete a u koloni A ne diraš ništa odnosno ništa ne obeležavaš i to je to

  18. #18
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Ala si ga odgovorio!
    Pa sta, da mi ostane redni broj, sa praznim podacima u B,C,D ....
    Ja sam pitao ako izbrisem CEO jedan red (sa svim kolonama), da mi se svi redovi od tog reda na dole, "pomaknu" za jedan na gore i da opet umesto
    1 aaa
    2 bbb
    3 ccc
    4 ddd
    5 eee

    imam

    1 aaa
    2 bbb
    3 ddd
    4 eee

    Dakle, numeracija opet ide logicki redom.
    Ili ja nisam razumeo tvoj odgovor?
    Uostalom, problem resen na drugi nacin.

  19. #19
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano

    Ne mora sa koristiti makro ...
    Jedan od najednostavnijih načina je korišćenjem liste za validaciju koju postaviš u nekoj od ćelija na radnom listu (Sheet-u) u kome se vrši izbor, a u ciljnu celiju na radnom listu na kome je narudžbenica napišeš da je jednako definisanoj ćeliji u radnom listu za izbor ...
    Ako se ne snađeš javi se za detaljnije objašnjenje ...
    Molio bih te za detaljnije objasnjenje!!!

  20. #20
    Primećen član nidzesi (avatar)
    Učlanjen
    25.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bujanovac
    Poruke
    910
    Reputaciona moć
    63

    Podrazumevano

    ostavi mail pa cu ti poslati tabelu koju trazis sa tim

    1
    2
    3
    4
    5

    !!!

  21. #21
    Zainteresovan član stemark (avatar)
    Učlanjen
    29.10.2003.
    Pol
    muški
    Poruke
    392
    Reputaciona moć
    56

    Podrazumevano

    Očigledno se nismo razumeli
    1 aaaaa
    2 bbbbb
    3 ccccc
    4 ddddd
    Obeležiš samo bbbb i klikneš desnim tasterom miša na to polje i u kontestnom meniju izabereš delete, zatim te Eksel pita da li da izbriše u tom redu i ti potvrdno odgovoriš.
    Briše se bbbb
    i ostaje sledeće
    1 aaaaa
    2 ccccc
    3 ddddd
    4
    Eto tako radi i to je gotovo za 5 sekundi.
    Eksel je jedan od najmoćnih programa iz paketa Office i uz pravilnu upotrebu on mnoge stvari radi do savršenstva i vrlo jednostavno tako da je mašta samo ograničavajući faktor, naravno uz određeno znenje matematike.

  22. #22
    Primećen član Чупи НС (avatar)
    Učlanjen
    27.11.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Нови Сад
    Poruke
    971
    Reputaciona moć
    61

    Podrazumevano

    Хвала, за мене је то довољно "аутомтски" У сваком случају је лакше од 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 и тако све до 14

  23. #23
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Citat Original postavio stemark
    Očigledno se nismo razumeli
    1 aaaaa
    2 bbbbb
    3 ccccc
    4 ddddd
    Obeležiš samo bbbb i klikneš desnim tasterom miša na to polje i u kontestnom meniju izabereš delete, zatim te Eksel pita da li da izbriše u tom redu i ti potvrdno odgovoriš.
    Briše se bbbb
    i ostaje sledeće
    1 aaaaa
    2 ccccc
    3 ddddd
    4
    Eto tako radi i to je gotovo za 5 sekundi.
    Eksel je jedan od najmoćnih programa iz paketa Office i uz pravilnu upotrebu on mnoge stvari radi do savršenstva i vrlo jednostavno tako da je mašta samo ograničavajući faktor, naravno uz određeno znenje matematike.
    E - sad te razumem
    STvarno, ono "shift rows up" odradjuej posao. Naravno, verovatno ako imam neka komplikovana izracunavanja u redovima a koja se odnose i na podatke u drugim redovima itd, treba malo gimnastike. Ali za obicno numerisanje nkih elemanata i brisanje sa pomeranjem je sasvim dovoljno.
    Hvala ti.

  24. #24
    Početnik
    Učlanjen
    14.11.2004.
    Poruke
    27
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Kupi knjigu za exel koji imas, kosta oko 20 evra, i naucices ne tako jednostavne stvari, vec mnogo vise. Kao i sve americke knjige, i ova je pisana za debile, pa je nasi ljudi jos lakse razumeju...

  25. #25
    Iskusan codemaker (avatar)
    Učlanjen
    05.04.2004.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    6.416
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano

    Rekoh vec, ne koristim Excell, i ne zanima me, trebalo mi je samo nesto na brzinu slucajno.
    Inace, nasi ljudi nisu "debili" da bi za njih trebalo pisati posebna "prilagodjena" izdanja

Slične teme

  1. Excel
    Autor Otisao sam... u forumu Softver
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 19.05.2006., 09:38
  2. Još jedno pitanje u vezi sa Excel-om
    Autor Чупи НС u forumu Softver
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 15.03.2005., 10:53
  3. Excel
    Autor joe_ns u forumu Softver
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 30.11.2004., 14:02
  4. EXCEL
    Autor MUČENIK u forumu Softver
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 19.07.2004., 17:51
  5. Excel pitanje
    Autor zharko u forumu Softver
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 01.06.2004., 17:58

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •