Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa
Prikazujem rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

 1. #1
  Poznat bRu zLi (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.715
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa
  Psihološka nauka raspolaže znanjima koja su plod istraživanja i sučeljavanja različitih pogleda na odnos između ranog emotivnog vezivanja u detinjstvu i kasnijih partnerskih odnosa. Ta saznanja mogu da nam budu od koristi da osvestimo svoj put ljubavi i nađemo prečice.
  Jedna od važnih postavki teorije emotivne vezanosti koju je izneo britanski psiholog Bowlby, kaže da vezanost nije ograničena samo na detinjstvo već da taj sistem nastavlja da deluje tokom celog života. Ponašanje vezanosti ostaje unutar ličnosti i određuje načine na koje će ona stupati u emotivne veze u svom daljem životu. U tom smislu, teorija vezanosti deli sa psihoanalitičkom teorijom stanovište da je prvi odnos vezanosti slika kasnijh odnosa.
  Pretpostavlja se da vezanost za roditelje, iz detinjstva, leži u osnovi kasnijih mogućnosti za stvaranje emotivnih veza kao i u osnovi čitavog niza problema koji se, na tom polju, javljaju kod odraslih. Deca procenjena kao nesigurana u svojoj vezanosti za roditelje, lošije se snalaze u kasnijim odnosima sa odraslim i vršnjacima.
  Bowlby je pretpostavljao da prilikom stvaranja partnerskih emotivnih odnosa u odraslom dobu, emotivni partneri preuzimaju poziciju primarnih figura vezanosti (roditelja ili najbližih osoba). Prema tom stanovištu, dete dolazi na svet sa genetičkom predispozicijom da razvije načine ponašanja koji će, u odgovarajućoj sredini, rezultirati održvanje veće ili manje blizine onoga ko se o detetu stara. Težnja održavanja blizine ima funkciju zaštite deteta. Ako odnos vezanosti u ranom detinjstvu ne obezbedi osećaj sigurnosti, prijatnosti, pripadanja, osoba se neće sa poverenjem ukuljučivati u druge aktivnosti koje omogućava postojanje sigurnog oslonca. To je kriterijum po kojem se odnos vezanosti razlikuje od drugih emocionalnih veza.
  Za razliku od rane vezanosti za roditelje, odnosi vezanosti sa emotivnim partnerom u adolscenciji i odraslom dobu su više obostrani, u smislu da svaki član služi i kao onaj ko pruža i onaj koji prima brigu i sigurnost. Druga razlika je u činjenici da partnerski odnos uvek uključuje i seksualnu privlačnost. Pored toga, deca imaju težnju, koja je urođena, da se vezuju za svoje roditelje. Odrasli se razlikuju po mogućnosti da sami biraju da li će stupiti u emotivnu vezu ili ne. Izbegavanje emotivnih veza može proizlaziti iz straha od bliskosti ili od nedostatka želje da se ostvari bliskost sa drugom osobom.
  Sigurnost ili opasnost situacije kao i dostupnost figure vezanosti ne procenjuju se svaki put ponovo. Kroz stalne razmene sa svetom, dete stvara sve složenije unutrašnje predstave o svojoj figuri vezanosti. Te predstave nisu samo jednostavne, pasivne slike, već imaju mogućnost menjanja.

  U svojim posmatranjima ponašanja deteta u prirodnom, kućnom okruženju, Ainsnjorthova je zapazila da, kada deca jednom postanu pokretna, koriste majku kao bazu sigurnosti sa koje istražuju okruženje. Roditelj tako dobija značaj kao sredstvo održavanja i širenja detetove spremnosti da bude radoznalo i istražuje svoju okolinu.
  Teorija vezanosti nastala je iz posmatranja kako se ponašaju odojčad i mala deca koja su, na određeno vreme, odvojena od majke ili su, uz majku, u prisustvu nepoznate osobe. Deca su se ponašala različito. Ponašanje je zavisilo od već izgrađenog odnosa sa majkom. Odnosno, od toga kako se majka prema detetu ponašala od njegovog rođenja.
  Analizom rezultata došlo se do opisa tri osnovna oblika veze između deteta i majke ili druge osobe najbliže detetu.
  Poslednji put ažurirao/la bRu zLi : 14.03.2011. u 02:41 2. #2
  Poznat bRu zLi (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.715
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa  1) SIGURNA VEZANOST

  Majka je tokom prve godine detetovog života gotovo uvek dostupna detetu , osetljiva na njegove potrebe i na njih reaguje na vreme i na odgovarajući način. Drugim rečima, pouzdan je izvor zaštite i sigurnosti.
  Dok je sa majkom, u blizini nepoznate osobe, takvo dete s vremena na vreme proverava njenu blizinu. U početku je oprezno u odnosu na nepoznatu osobu, a potom počinje slobodno da istražuje i igra se.
  Na odlazak majke reaguje plačem ili traženjem majke, nivo radoznalosti i igre opada. Pri ponovnom susretu sa majkom traži utehu i maženje, brzo se umiri i nastavlja sa igrom.
  2) NESIGURNA, IZBEGAVAJUĆA VEZANOST

  Majka ne prepoznaje potrebe deteta i često ga odbija od sebe. Ne reaguje na detetove signale za podrškom i umirenjem . Odbija često i bliski fizički kontakt sa detetom.
  Dok je sa majkom, u blizini nepoznate osobe, dete uopšte ne proverava njenu blizinu dok se igra. Ne pokazuje nikakav oprez u odnosu na nepoznatu osobu.
  Na odlazak majke gotovo da ne reaguje, istraživanje okoline ne opada, dete se, u prisustvu strane osobe, ponaša kao i dok je majka bila tu. Lako zamenjuje majku drugom osobom kao saučesnikom u igri.
  Prilikom ponovnog susretu aktivno izbegava majku udaljavanjem ili okretanjem od nje. Odbija čak i kontakt očima.


  3) NESIGURNA, NESTALNA VEZANOST

  Majka nedosledno (kako kad) odgovara na potrebe deteta. Na isti način je i prisutna kad ono traži podršku. Pretnja napuštanjem je česta kao sredstvo za kontrolu deteta.
  Dok je sa majkom, u blizini nepoznate osobe, dete je jako uznemireno, lepi se za majku i preokupirano je njome, ne igra se i ne švrlja okolo.
  Kada majka ode, a ono ostane sa nepoznatom osobom, javlja se intenzivni, nekontrolisan plač i protest koji se razlikuje od onog kod sigurnog načina vezanosti jer je obojen jakom ljutnjom.
  Prilikom ponovnog susreta sa majkom, dete, u isto vreme, traži blizinu majke i izbegava kontakt sa njom. Traži da ga majka uzme u naruččje a onda se opire i ne može lako da se umiri.
  Na osnovu svojih istraživanja Ainsnjorthova je izvela zaključak u skladu sa Bowlyjevim stanovištem, da je kvalitet rane veznosti ukorenjen u istoriji odnosa između deteta i majke
  Hazan i Shaver proučavali su prirodu emotivnih partnerskih odnosa. Zaključili su da je svrha partnerskih veza opravdana evolucijom i da nije romantični hir prirode. Partnerska ljubav je biološki proces sa evolucionim značenjem, stvoren da olakša i podržava roditeljsku ulogu negovanja potomstva, odnosno da doprinosi razmnožavanju i opstanku. Za svoje stanovište po kojem su, rane faze romanse, proces stvaranja veze, uporište nalaze u Bowbyjevom stavu da se "stvaranje vezanosti opisuje kao zaljubljivanje, a održavanje veze kao voleti nekog".
  Partnerski emotivni odnos se uređuje kao proces kojim se stvaraju emotivne veze između odraslih partnera, upravo onako kako se stvaraju i veze u ranoj fazi života između roditelja i deteta.
  Za svako dokazano svojstvo vezanosti, postoji paralelno svojstvo ljubavi, a za najveći broj svojstava ljubavi između odraslih, postoji verovatna paralela odnosa odojčeta sa figurom vezanosti.
  U nastojanju da integriše sve te raličite pristupe i merenja individualnih razlika, Kim Bartholomew je razvila model vezanosti koji ima četiri kategorije. Model je izveden direktno iz Bowlbyjevih pretpostavki o tome da postoje dva tipa modela vezanosti. Model sebe i model drugog, i da svaki od tih modela može da se predstavi kao dvopolan - pozitivan ili negativan. Njihovom kombinacijom dobijaju se četiri gavlne kategorije vezanosti.
  Model slike o sebi ( kako osoba vidi sebe), stepen u kom je usvojen osećaj sopstvene vrednosti, nasuprot osećaju straha i nesigurnosti, i to koliko zaslužuje ljubav drugih. Zbog toga je model sebe povezan sa stepenom straha i zavisnosti od ohrabrivanja koju pruža druga osoba.
  Pozitivnost modela drugog ( kako osoba vidi druge ljude), prouzrokuje stepen u kojem se, od partnera u bliskom odnosu, u principu, očekuje da bude dostupan i podržavajući.  KATEGORIJE VEZANOSTI

  * Sigurni stil vezanosti definisan je pozitivnim modelom sebe i pozitivnim modelom drugog (nizak strah i nisko izbegavanje drugog)
  * Prokupirani stil vezanosti defenisan je negativnim modelom sebe i pozitivnim modelom drugog (visok strah i visoko izbegavanje drugog)
  * Bojažljivi stil vezanosti, negativni model sebe i negativni model drugog (visok nivo straha i visoko izbegavanje drugog)
  * Povlačeći stil vezanosti, pozitivni model sebe i negativni model drugog (nizak nivo straha i visoko izbegavanje drugog)
  Većina, zbog raznolikosti iskustava, tokom života ima elemente više od jednog stila vezanosti. Unutrašnji radni modeli vezanosti usmeravaju ponašanje u odnosu sa roditeljima u periodu detinjstva i utiču na očekivanja strategije i ponašanja u kasnijim odnosima na kasnijim uzrastima.
  U tom smislu, kada ulazimo u novi odnos, sa sobom nosimo istoriju socijalnih iskustava kao jedinstveni komplet sećanja, verovanja, očekivanja i strategija koji usmerava naše saznajne, emocionalne i ponašajne obrasce reakcija, našu interakciju i društvene odnose. Roditelji su tu svakako najuticajnije figure, ali se odražavaju u određenoj meri i drugi socijalni odnosi.
  Koncept unutrašnjih radnih modela vezanosti navodi na zaključak da je vezanost prvi i najznačajniji odnos kroz koji ljudska bića uče da organizuju značenja. Značajne promene u originalnom modelu vezanosti mogu da se dese kada su nova iskustav drugačija i dovoljno jaka i dugotrajna sa velikim emocionalnim značenjem. Ispravke obrazaca vezanosti u adolescenciji i odraslom dobu ne moraju se bazirati samo na promenama u neposrednom okruženju. Mogu da budu pokrenute unutrašnjim ličnim iskustvom. Adolescenti i odrasli imaju sposobnost "da razmišljaju" o svojim prošlim i sadašnjim iskustvima i shvate ih na drugi način. Slične promene mogu da se dogode i tokom psihoterapije.


  MOZAIK
  Ako, analizujući sopstveno iskustvo u načinima uspostavljanja emotivnih veza, primetite da birate partnere sa osobinama sličnim onima koje su imali vaši roditelji, dodaćete još jednu kockicu u mozaik dokaza da se model ljubavi usvaja još u najranijoj mladosti .
  Poslednji put ažurirao/la bRu zLi : 14.03.2011. u 02:37

 3. #3
  Aktivan član Dača R (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.141
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Ovo je moja uža oblast interesovanja

  Valjda će hteti ljudi malo da čitaju...da se informišu Super tema...
  Poslednji put ažurirao/la Dača R : 14.03.2011. u 12:36

 4. #4
  Poznat bRu zLi (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.715
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Hvala....

  Ma, njih mrzi da procitaju sve sto je duze od tra la la 7 recenica...NEgo ce valjda da budu majke nekad pa ne razumem kako ih ovo ne interesuje toliko....

 5. #5
  Aktivan član
  Učlanjen
  19.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.357
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Jedna od važnih postavki teorije emotivne vezanosti koju je izneo britanski psiholog Bowlby, kaže da vezanost nije ograničena samo na detinjstvo već da taj sistem nastavlja da deluje tokom celog života.
  Vau, ovo je stvarno nešto novo
  Ova dalja priča da sva emotivna disfunkcionalnost potiče od ne baš najsrećnijeg odnosa sa majkom mi je poznata
  kada deca jednom postanu pokretna, koriste majku kao bazu sigurnosti sa koje istražuju okruženje. Roditelj tako dobija značaj kao sredstvo održavanja i širenja detetove spremnosti da bude radoznalo i istražuje svoju okolinu.
  Opet sam šokirana..
  ....
  Model ljubavi se uči u najranijem detinjstvu?

  Ono što jeste novo su ta četiri tipa formiranja veza...
  ja mislim da imam bojažljivi stil vezanosti
  šta to govori o mom odnosu sa majkom?
  i kakvu ulogu u svemu tome ima otac?

  *a što se tiče toga da ćemo svi jednom postati roditelji, mislim da bi trebalo uvesti neki zakonski propis da svi budući roditelji imaju obavezu da polože ispit iz pedagogije i dečije psihologije pre nego se dete rodi. Čisto da imaju neki uvid, osnovno znanje.

 6. #6
  Buduća legenda ***Saint*** (avatar)
  Učlanjen
  24.06.2010.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  u pesmama AM
  Poruke
  33.178
  Tekstova u blogu
  17
  Reputaciona moć
  508

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  definitivno bi trebalo da uvedu za sve roditelje obavezan kurs 'roditeljstva' gde će mame da nauče da je dojenje momenat
  izmedju mame i bebe i služi i za razvijanje odnosa bliskosti sa detetom, a ne vreme kad će da pričaju telefonom sa drugaricom.

 7. #7
  Aktivan član Dača R (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.141
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio maji Mrav Pogledaj poruku
  Vau, ovo je stvarno nešto novo
  Ova dalja priča da sva emotivna disfunkcionalnost potiče od ne baš najsrećnijeg odnosa sa majkom mi je poznata

  Opet sam šokirana..
  ....
  Model ljubavi se uči u najranijem detinjstvu?

  Ono što jeste novo su ta četiri tipa formiranja veza...
  ja mislim da imam bojažljivi stil vezanosti
  šta to govori o mom odnosu sa majkom?
  i kakvu ulogu u svemu tome ima otac?

  *a što se tiče toga da ćemo svi jednom postati roditelji, mislim da bi trebalo uvesti neki zakonski propis da svi budući roditelji imaju obavezu da polože ispit iz pedagogije i dečije psihologije pre nego se dete rodi. Čisto da imaju neki uvid, osnovno znanje.
  Ono što je tebi poznato, ne mora da znači da je i drugima, tema nije napravljena samo za tebe . Na kraju, poznato ti je zahvaljujući Bolbiju, eto sad si naučila i odakle potiče ideja o uticaju detinjstva na formiranje partnerskih veza.

  Koji si stil afektivne vezanosti najbolje ćeš utvrditi nakon testiranja, al pošto si se ovako odokativno kategorisala ajd da ti kažem da su to roditelji koji su decu vaspitavali totalno haotično, bez ikakvog reda, pravila u posvećivanju i zadovoljenju detetovih potreba. Veliki broj istraživanja ukazuje da su majke sa decom bojažljivog stila često anksiozne, plašljive, maltretirane od strane oca ili mentalno nestabilne. U jednom istraživanju u Srbiji ispitivana je afektivna vezanost dece koja su prve mesece života provela u vreme onih kriznih, inflatornih 90-tih, gde se ovaj obrazac pokazao kao najzastuplljeniji. Ima smisla ako imate u vidu i psihičko, i fizičko stanje majki u to doba. Nešto slični rezultati nađeni su i na bosanskom uzorku koji je prve godine života proveo u doba tamošnjeg rata.

  Što se tiče oca, otac je kao figura generalno mnogo zapostavljen u celoj psihologiji osim ako izuzmeo Frojda. Poslednjih decenija proučavanju oca i njegovog uticaja na dete se posvećuje više pažnje. Konkretno što se tiče ove teme, pretpostavlja se da se u odnosu sa ocem takođe formira jedan od obrazaca afektivne vezanosti ali da će prevagnuti obrazac onog roditelja koji je više vremena i pažnje posvetio detetu.

  Valja reći, mislim da to Bru nije spomenuo, da ovi obrasci nisu nešto definitivno i osoba ih može promeniti. Dešava se ponekad da osoba prođe i kroz tri obrasca tokom svog života.

  Ja verujem da si ironična kad kažeš da bi za svakog budućeg roditelja trebalo uvesti kurs pedagogije i psihologije, ali meni se ta ideja uopše ne čini lošom kad znam šta sve može da proistekne iz lošeg roditeljstva.

 8. #8
  Ističe se Gotika (avatar)
  Učlanjen
  17.03.2010.
  Pol
  ženski
  Poruke
  2.406
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  U Hrvatskoj postoji škola za roditeljstvo...mnogim roditeljima je pomogla...da li je taj projekat zaživeo ne znam, ali je ideja na mestu.
  Poslednji put ažurirao/la Gotika : 17.03.2011. u 20:18

 9. #9
  Aktivan član wihor (avatar)
  Učlanjen
  14.09.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.971
  Tekstova u blogu
  13
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  aj sad malo o tome kako dete sto pre odviknuti od roditelja i osamostaliti..ako ide uz temu..
  -light of the ring-

 10. #10
  Aktivan član Dača R (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.141
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio Gotika Pogledaj poruku
  U Hrvatskoj postoji škola za roditeljstvo...mnogim roditeljima je pomaogla...da li je taj projekat zaživeo ne znam, ali je ideja na mestu.
  Mislim da je problem u tom konceptu što će tu školu posetiti dobri roditelji koji žele da budu još bolji ...Teško da će nju posetiti oni loši, a kad kažem loši mislim na one koji nisu motivisani za roditeljstvo.

 11. #11
  Aktivan član
  Učlanjen
  19.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.357
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio Dača R Pogledaj poruku
  Ono što je tebi poznato, ne mora da znači da je i drugima, tema nije napravljena samo za tebe . Na kraju, poznato ti je zahvaljujući Bolbiju, eto sad si naučila i odakle potiče ideja o uticaju detinjstva na formiranje partnerskih veza.

  Koji si stil afektivne vezanosti najbolje ćeš utvrditi nakon testiranja, al pošto si se ovako odokativno kategorisala ajd da ti kažem da su to roditelji koji su decu vaspitavali totalno haotično, bez ikakvog reda, pravila u posvećivanju i zadovoljenju detetovih potreba. Veliki broj istraživanja ukazuje da su majke sa decom bojažljivog stila često anksiozne, plašljive, maltretirane od strane oca ili mentalno nestabilne. U jednom istraživanju u Srbiji ispitivana je afektivna vezanost dece koja su prve mesece života provela u vreme onih kriznih, inflatornih 90-tih, gde se ovaj obrazac pokazao kao najzastuplljeniji. Ima smisla ako imate u vidu i psihičko, i fizičko stanje majki u to doba. Nešto slični rezultati nađeni su i na bosanskom uzorku koji je prve godine života proveo u doba tamošnjeg rata.

  Što se tiče oca, otac je kao figura generalno mnogo zapostavljen u celoj psihologiji osim ako izuzmeo Frojda. Poslednjih decenija proučavanju oca i njegovog uticaja na dete se posvećuje više pažnje. Konkretno što se tiče ove teme, pretpostavlja se da se u odnosu sa ocem takođe formira jedan od obrazaca afektivne vezanosti ali da će prevagnuti obrazac onog roditelja koji je više vremena i pažnje posvetio detetu.

  Valja reći, mislim da to Bru nije spomenuo, da ovi obrasci nisu nešto definitivno i osoba ih može promeniti. Dešava se ponekad da osoba prođe i kroz tri obrasca tokom svog života.

  Ja verujem da si ironična kad kažeš da bi za svakog budućeg roditelja trebalo uvesti kurs pedagogije i psihologije, ali meni se ta ideja uopše ne čini lošom kad znam šta sve može da proistekne iz lošeg roditeljstva.


  -ne, ne, ne, iako mami svašta nešto (toplo) zameram danas, toliko cvrcnuta nije bila
  Onda povlačeći stil vezanosti.

  -Pitam za oca jer je meni otac bio bitnija figura u tim najranijim godinama.

  -Nisam ironična, najozbiljnije to mislim.

 12. #12
  Poznat bRu zLi (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.715
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio Dača R Pogledaj poruku
  Mislim da je problem u tom konceptu što će tu školu posetiti dobri roditelji koji žele da budu još bolji ...Teško da će nju posetiti oni loši, a kad kažem loši mislim na one koji nisu motivisani za roditeljstvo.
  TI ces MENI da pricas i da ME ucis kako da vaspitavam MOJU rodjenu decu?

  Mozda si ti tamo citao neke knjige u teoriji na fakultetu ali JA NAJBOLJE znam sta je u praksi najbolje za MOJU decu! Ko ce bolje znati nego JA, pa to su MOJA deca bre !

  Eto da i ja jednom budem kratak.....OVo je kao da sam ispisao 3 strane....NAdam se da si razumeo a i ostali sta sam rekao!

 13. #13
  Početnik bihter (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2011.
  Pol
  ženski
  Poruke
  50
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  25

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  zanimljiv tekst..bas kada mi treba

 14. #14
  Poznat bRu zLi (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.715
  Reputaciona moć
  202

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio bihter Pogledaj poruku
  zanimljiv tekst..bas kada mi treba
  Drago mi je da sam onda nekom bar delimicno pomogao ili da sam mu ispunio slobodno vreme na jedan od najboljih mogucih nacina....Bice na ovoj temi jos tekstova uskoro

 15. #15
  Primećen član zadovoljavajuc (avatar)
  Učlanjen
  17.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  870
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Gmh, ne upadam u tabelu, opet...
  Istina, prepoznajem ono na sta sam naletao, i kako se to odrazavalo na mene, al' ne mogu da stavim prst tacno na ono kako je na osnovu samo ovog faktora navedeno (mislim, receno mi je da sam lagao na onom testu sto ima 1-5 pitalice zato sto nisam imao nijedno potpuno slaganje ili neslaganje ).

 16. #16
  Elita november child (avatar)
  Učlanjen
  19.03.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  18.199
  Reputaciona moć
  1637

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio bRu zLi Pogledaj poruku
  Drago mi je da sam onda nekom bar delimicno pomogao ili da sam mu ispunio slobodno vreme na jedan od najboljih mogucih nacina....Bice na ovoj temi jos tekstova uskoro
  ..izvor teksta?
  ..think again...

 17. #17
  Aktivan član Dača R (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.141
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio zadovoljavajuc Pogledaj poruku
  Gmh, ne upadam u tabelu, opet...
  Istina, prepoznajem ono na sta sam naletao, i kako se to odrazavalo na mene, al' ne mogu da stavim prst tacno na ono kako je na osnovu samo ovog faktora navedeno (mislim, receno mi je da sam lagao na onom testu sto ima 1-5 pitalice zato sto nisam imao nijedno potpuno slaganje ili neslaganje ).
  Na kom testu su ti rekli da si lagao?

 18. #18
  Ističe se louiskrstic (avatar)
  Učlanjen
  13.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  --
  Poruke
  2.319
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Tema je dobra medjutim postoji drugačije vrste problem. Vezanost i ispravniji odgoj dece ne može objasniti psihologija bez pomoći duhovne strane života.
  Naročito geni u ovom slučaju nemaju nikakvu ulogu već je važna duhovna zrelost roditelja kao i samog deteta. No i pored toga roditeljima nedostaje znanje da su oni pre svega duhovni učitelji svojoj deci pa tek onda roditelji-staratelji koji detetu obezbedjuju dovoljno materijalnioh potrepština.
  Pre nekoliko godina pogledah animirani film o, već izumrloj životinji, koja svoje mladunče vodi tri godine najpre hraneći ga mlekom i štiteći a onda ga podučava kako da sebi obezbedi hrani i sklonište pa kako da izbegne neprijaterlje. Dotle ga majčinski štiti. Na kraju, jednoga dana, nasrne na njega i otera ga od sebe da se samo stara o sebi.
  Čovek to ne ume. Nezna da ljubav nije da svoju decu parazitski nosi na plećima do kraja svog života te da je za decu pogubno ako ne budu naučena da prihvataju svoje obaveze od malih nogu......
  Preporučujem knjigu, "On the Breath of the Gods" u kojoj se govori upravo o ovom problemu.
  Golim posmatranjem spolja onoga što se vidi kao posledica a da se čoveka i sami život ne poznaju iznutra ne može se mnogo otkriti - bolje reći ništa.
  Možda ovo dole bude od koristi.
  http://www.scribd.com/doc/51026497 #readcast
  Poslednji put ažurirao/la louiskrstic : 19.03.2011. u 22:30

 19. #19
  Primećen član zadovoljavajuc (avatar)
  Učlanjen
  17.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  870
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio Dača R Pogledaj poruku
  Na kom testu su ti rekli da si lagao?
  Ne znam ni sam koji je, ali se radi o onom sto ima 1-2-3-4-5 (potpuno/delimicno slazem/ne slazem), i, kao, pokazatelj da ga nisam dobro uradio je taj sto nemam nijedno potpuno slaganje ili neslaganje. A ne mislim da sam neodlucan, nego samo nisam dovoljno nadmen da kazem "e, to je tako (ili nije tako)".

 20. #20
  Aktivan član Dača R (avatar)
  Učlanjen
  03.12.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.141
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Citat Original postavio zadovoljavajuc Pogledaj poruku
  Ne znam ni sam koji je, ali se radi o onom sto ima 1-2-3-4-5 (potpuno/delimicno slazem/ne slazem), i, kao, pokazatelj da ga nisam dobro uradio je taj sto nemam nijedno potpuno slaganje ili neslaganje. A ne mislim da sam neodlucan, nego samo nisam dovoljno nadmen da kazem "e, to je tako (ili nije tako)".
  Hehehehehe...pa drugar, 95% testova u psihologiji ima tu skalu od 1 do 5 Ali ako nisi zaokruzivao 1 i 5 to ne znaci da si lagao...pre ce biti da si se susreo sa losim psihologom :S

 21. #21
  Primećen član zadovoljavajuc (avatar)
  Učlanjen
  17.10.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  870
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Vezanost izmedju majke i deteta i formiranje emotivnih odnosa

  Pa dobro, nije bilo pro istrazivanje, vise sam se na pokusnog kunica napravio.
  Al' me sad podseti na skolsku psiholoskinju sa tikovima kod koje kad sam usao bio kad su me poslali umalo je nisam pitao je l' mogu da pomognem nekako; pa sam na kraju resio da jedino mogu da budem dobar dok pricam s njom.
  Nego, nema veze; da ne krljamo temu, uvek je tu Kafanica i Kauc apsterz.

Slične teme

 1. Zavlacenje penisa izmedju sisa
  Autor Superstar u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 113
  Poslednja poruka: 06.09.2016., 12:55
 2. ljubav i prijateljstvo izmedju osoba suprotnog pola
  Autor pretor u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 58
  Poslednja poruka: 14.05.2011., 15:14
 3. Sta stoji izmedju ovog i onog sveta?
  Autor Jimi u forumu Muzika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 02.02.2005., 08:51
 4. Ljubav izmedju partnera veoma razlicitog godista
  Autor Sirano u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 28.10.2003., 22:31

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •