Dejvid Čendler, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Vestminster u Velikoj Britaniji
Farsa je da neko ko je politički neuspešan u svojoj zemlji ima neograničenu upravljačku vlast u Bosni. I to podrškom Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država.
Odstranjujući ponovo izabrane predstavnike i funkcionere u Republici Srpskoj, lord Pedi Ešdaun, visoki predstavnik međunarodne zajednice, doveo je u pitanje legitimitet svojih autoritarinh moći i kompetencije jer je blokirao krhki politički proces u Bosni.
Kao neko ko nikad nije bio izabran za upravljačku funkciju u Velikoj Britaniji Ešdaun – nekadašnji pripadnik vojne policije koji dolazi iz ruralne izborne jedinice, s nadimkom edi “spuštenih gaća” – s lakoćom je 18. Decembra demonstrirao svu aroganciju onih koji veruju da su iznad svake odgovornosti i ponovo guruo Bosnu u još dublju političku krizu.
Farsa je da neko ko je politički neuspešan u svojoj zemlji ima neograničenu upravljačku vlast u Bosni. I to podrškom Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država. Devet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ova zemlja oskudeva u demokratiji i stabilnosti.
Umesto da preduzme odgovornost za krhku političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u Bosni, Ešdaun veselo odstranjuje izabrane predstavnike i administrativnim merama forsira neprihvatljive zakone. Krivicu za spor posleratni oporavak Ešdaun jenostavno prebacuje na političare i narod u Republici Srpskoj i Srpsku demokratsku stranku.
Umesto da Bosnu vodi korak dalje ka boljoj budućnosti, Ešdaun i armija međunarodnih administratora i predstavnika nudi političke ekonomske i socijalne projekte koji ne mogu privući pažnju bosanskih glasača.
Ostavke Dragana Mikerevića, premijera RS i Mladena Ivanića, ministra spoljnih poslova, skrenule su pažnju na činjenicu da narod i izabrani predstavnici u RS nemaju prava da preispituju Ešdaunov nastran način odlučivanja.
Nadam se da će rešenje ove političke krize ipak doprineti reformi i ograničavanju moći visokog predstanika.
p.s. Eto, ko kaže da nismo za reforme…