Bosanski Srbi su potekli od Bosnjaka
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 45

Tema: Bosanski Srbi su potekli od Bosnjaka

 1. #1
  Primećen član Abdurrahman (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2004.
  Lokacija
  Republika Bosna i Hercegovina
  Poruke
  942
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Bosanski Srbi su potekli od Bosnjaka

  Ante Herceg i Mustafa Banovic, povijesno-istrazivacko djelo "Razvoj Balkanskih Naroda", Juni/Juli 2002, odlomak "Istorija Bosanskih Srba", str. 244-249, Naucno-Znanstveni Zurnal Istorije Jugoistocne Europe.

  http://www.nezaboravi.tk/

  Na prostoru Bosne su od pamtivjeka zivjeli Bosnjaci razlicitih vjera. U srednjovjekovnoj Bosni to su bili Bosnjaci heretickog vjerovanja, ali i dio onih Bosnjaka koji su pod prisilom krizarskih ratova primili katolicanstvo, odnosno pravoslavlje. Padom Bosne pod Turke i kasnije Austro-Ugarskom okupacijom Bosne, narod u etnickom smislu sastavu ostaje isti. Bez obzira na vjeru, svi se nastavljaju identifikovati kao Bosnjaci. Sto vise, katolici i pravoslavci su se od pamtivjeka osjecali i identifikovali kao Bosnjaci. Oni su bili Bosnjacki pravoslavci, odnosno Bosnjacki katolici. Pisali su da govore Bosanski jezik i ponosili se na svoju Bosnjacku narodnost.
  Termin 'Bosanski Srbi' se javlja tek polovinom 19 stoljeca, kada organizovane grupe politickih misionara (financiranih od strane Srbije) ulaze u Bosnu i pocinju svoj rad na iskorjenjivanju termina Bosnjaci kod nasih pravoslavaca. U tim aktivnostima je bio najaktivniji Teofil (Bogoljub) Petranovic, koji je sredinom 19 stoljeca oko sebe okupio skupine propagandista koji su zalazili po Bosanskim selima i zaseocima i govorili Bosnjacima pravoslavne vjeroispovijesti da je vrijeme da se prestanu identificirati kao Bosnjaci, i da se - na osnovu zajednicke religije - podju identifikovati kao Srbi. Prema rijecima Novaka Kilibarde - koji je napisao predgovor Petranovicevoj knjizi Srpske Narodne Pjesme iz Bosne i Hercegovine - Petranovic je bio najplaceniji povjerenik Srbijanske vlade, te je "za vrijeme boravka u Sarajevu od 1862 do 1869 neprekidno sirio srpsku propagandu." Fra Grga Martic, koji je zivio u Sarajevu u vrijeme Petranovicevih propagandnih aktivnosti, u svojim Zapamcenjima kaze da je Teofil Petranovic bio glavni organizator srpske propagande u Bosni. Prof. Dr. Muhamed Filipovic se slaze, i u jednom od svojih pojasnjenja navodi da su svi ljudi na prostoru Bosne bili "Bosnjaci, sve dok propaganda iz Srbije nije pocela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u nase pravoslavce i katolike."

  Sto se tice pravoslavne crkve na prostoru Bosne, ona nije bila prisutna na teritoriju Bosne prije dolaska Turaka, samo je u Hercegovini igrala vazniju ulogu. U svojoj ranoj srednjovjekovnoj povijesti Hercegovina (Hum) bijase dio kulturnog i politickog svijeta srpskih zupa i knezevina, zajedno sa Zetom (Crna Gora) i Raskom (Sandzak, na jugozapadu Srbije).

  S druge strane, cini se da Srpska pravoslavna crkva nije provodila organiziranu aktivnost u Banovini ili Kraljevini Bosni sve dok kralj Tvrtko nije prosirio Bosanski teritorij u sedamdesetim godinama 14. vijeka na gornji tok rijeke Drine (jugoistocno od Sarajeva) i na dijelove danasnje Crne Gore i Srbije ukljucujuci tu i pravoslavni manastir u Milesevi. Iako se sam Tvrtko okrunio za kralja u Milesevi, on je bio i ostao Bosnjacki katolik (uz eventualnu iznimku Ostoje, koji je bio pripadnik Crkve bosanske). Dalje od gornjeg toka rijeke Drine nema u pred-otomanskoj Bosni jasnih tragova pravoslavnih crkava. Jedan srpski istoricar umjetnosti ustvrdio je da jedan pravoslavni manastir u sjevernoj Bosni potjece iz vremena prije dolaska Turaka, ali je njegovo datiranje, prema rijecima britanskog historicara Noel-a Malcolm-a "vrlo nepouzdano" - u krajnju ruku nevjerodostojno i historijski neutemeljeno.

  Sto se tice teritorijalne crkvene organizacije, u predotomanskom periodu doista nema tragova prisutnosti Srpske pravoslavne crkve na tlu same Bosne. Medutim, nakon dolaska Turaka slika se pocinje naglo mijenjati.

  Od osamdesetih godina 15. vijeka spominju se pravoslavni svecenici i vjernici u mnogim dijelovima Bosne u kojima prije nije bilo ni spomena o njima. Zna se da je nekoliko pravoslavnih manastira podignuto u 16. vijeku (u Tavni, Lomnici, Papraci, Ozrenu i Gostovicu), a vazni manastir Rmanj u sjeverozapadnoj Bosni prvi put se spominje 1515. godine. Te nove gradevine jos vise iznenaduju kad se zna da je zakonom kanun-i raya bilo zabranjeno gradenje novih crkava - ocito je da su otomanske vlasti svaki put morale izdati posebno odobrenje.

  Premda su pravoslavni vjernici ugnjetavani, nije pretjerano kazati da je otomanski rezim favorizirao pravoslavnu crkvu. Bosnjacki pravoslavci su imali svoju sredisnju vjersku vlast u samom Otomanskom Carstvu, a bosnjacki katolici izvan njega pa nije bilo dvojbe da bi se smatrali oslobodenim kad bi neka katolicka sila ponovo osvojila Bosnu. Bosanski mitropolita (pravoslavni biskup) spominje se prvi put tek 1532. godine, a prva pravoslavna crkva u Sarajevu sagradena je tek sredinom 16. stoljeca.

  U krajevima u kojima je pravoslavlje polucilo najvece uspjehe, posebno na sjeveru Bosne, u tom se razdoblju nastanilo mnogo doseljenika iz pravoslavnih zemalja. Ocito je posrijedi bila otomanska politika da naseli podrucja koja su bila opustjela, bilo zbog rata ili kuge. Vec u prvim defterima pojavljuju se skupine krscanskih cobana, koji se deklariraju kao Vlasi sto su se naselili u opustosenim krajevima istocne Hercegovine. U defterima iz sedamdesetih i osamdesetih godina 15. vijeka moze se razabrati da se Vlasi sire po srednjoj Bosni, u krajevima oko Visokog i Maglaja. Negdje odmah iza 1476. godine, na primjer, oko 800 vlaskih obitelji naselilo se u kraju oko Maglaja, zajedno sa dvojicom pravoslavnih svecenika. U iducih pedesetak godina nastavio je rasti broj Vlaha u srednjoj i sjeveroistocnoj Bosni, a poceli su se doseljavati i u sjeverozapadnu Bosnu. U ratovima na pocetku 16. stoljeca opustjelo je jos vise krajeva u sjevernoj Bosni jer su katolici bjezali na habsburski teritorij. Buduci da je Osmanlijama bilo vazno da ne ostave prazan prostor blizu vojne granice, uslijedio je jos jedan velik priljev vlaskih doseljenika iz Hercegovine i Srbije. Za cijelog 17. vijeka bilo je jos doseljavanja na to podrucje, jer su ne samo rat nego i kuga ostavljali za sobom demografske praznine koje je trebalo popuniti.

  Taj je vlaski element bio toliko vazan u nastanku Bosanskog pravoslavnog stanovnistva da se jos i nakon tri stoljeca izraz "Vlah" upotrebljavao u Bosni u znacenju "pripadnik pravoslavne Crkve". Bosanski Vlasi su potpuno odgovarali ciljevima otomanske vlasti, ne samo zato sto su bili pokretni (tipicne su im poslovne djelatnosti bile stocarstvo, uzgoj konja i organiziranje prijevoza robe za trgovce). Bosanski Vlasi nisu predstavljali neku vecu opasnost Bosnjacima, jer su Bosnjaci bili daleko brojniji od cobanskih skupina Vlaha.

  Vlasima su odobrene posebne povlastice kako bi ih naveli da se nasele uz otomansko-habsbursku granicu - smanjen je porez na ovce za one koji zive u pogranicnom podrucju, a njihovim su glavarima dodijeljeni veliki timari. Iako nisu primali vojnu placu, imali su pravo nositi oruzje i od njih se ocekivalo da obavljaju vojnu funkciju; umjesto place, dopusteno im je pljackanje neprijateljskog teritorija. U prvim zapisima Bosanski Vlasi se cesto spominju kao prilicno prolazna pojava nalik na sjenu. Selili su se iz jednog kraja u drugi, govorili lokalne jezike i stapali se s lokalnim stanovnistvom.

  Buduci da su sjeverna Albanija i juzna Srbija bile prvobitno srediste Vlaha, nije cudo sto su se Vlasi vrlo rano prosirili na obliznje gorske krajeve Hercegovine. Odatle su se preselili na sjever, preko brdovitog zaleda Dalmacije, gdje se vec u 12. stoljecu spominje da cuvaju stada (a u zimu ih dovode u primorje). Izmedu 13. i 15. vijeka o njima je cesto rijec u kronikama Dubrovnika i Zadra. Neki od tih vlaskih cobana prodrli su i do srednje Bosne, gdje o njihovoj prisutnosti svjedoce srednjovjekovna imena mjesta u krajevima oko Sarajeva i Travnika: Vlahinja, Vlaskovo, Vlasic.

  Danasnji Bosanski Srbi su zapravo Bosnjaci i dijelom Bosanski Vlasi koji su se - pod propagandistickim okolnostima Bogoljuba (Teofila) Petranovica i slicnih - uklopili u preko-drinski Srpski narodni okvir. Asimilirani Vlasi su pridonijeli ogromnom porastu Srpskog stanovnistva u Bosni. Nazivati nekoga "Bosanskim Srbinom" znaci sluziti se pojmom stvorenim u 19. vijeku koji je propagiran politicko-misionarskim djelovanjem propagandista placenih od Vlade Srbije. Termin 'Bosanski Srbin', koji se prvi puta javlja tek polovinom 19 stoljeca, odnosi se na Bosnjake pravoslavne vjeroispovijesti (i dio Vlaha) koji su se na temelju zajednicke religije - a pod znatnim propagandnim pritiskom srpskih politickih propagandista - odrodili od svog Bosnjackog nacionalnog korpusa (i dijelom Vlaskog segmenta) i asimilirali u Srpski nacionalni korpus.

  Vrijedno je napomenuti da su danasnji Bosanski Srbi - usljed asimilacije dijela Vlaha - dobrim dijelom jedina komponenta Bosansko-Hercegovackog stanovnistva koja je neslavenskog porijekla. Sto se tice Vlaha, danas ih u Bosni gotovo da i nema. Kroz istoriju, Vlasi su zadrzali svoju autohtonost i samosvojnost jedino na istoku Srbije.

  Po svim istorijskim i civilizacijskim pravilima, danasnji Bosanski Srbi bi sebe nacionalno trebali deklarisati kao Bosnjaci pravoslavne vjeroispovijesti ili pak, manjim dijelom, Bosanski Vlasi. Nazalost, imamo situaciju da su nekadasnji Bosnjaci pravoslavne vjeroispovijesti (tj. prisilno pokrsteni hereticki Bosnjaci) zaboravili, ili pak dobrovoljno odbacili u zaborav svoju pradjedovsku Bosnjacku (i dijelom Vlasku) pripadnost , te se uklopili u tudji nacionalni okvir.

  Käö dokaz onima koji govore sa su Bosnjaci bili Srbi i da smo mi muslimani ustvari bili Srbi i pravoslavne vjere. Bez dokaza sve pada u vodu. :wink: 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  01.07.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  2.774
  Reputaciona moć
  78

  Podrazumevano

  Druze, ovo je podforum 'Istorija', 'Humor' je gore levo.

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  07.12.2004.
  Poruke
  164
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Bosnjaci su samo pojam izveden teritorijalno u Bosni su Srbi

  Bosnjaci su Poturice, Srbi muhamedanci . Jadni oni procitajte ovo dole sa sajta i sve ce vam biti jasno http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istorija/sstanojevic-bosna_l.html

 4. #4
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano

  Kad nema splacine tu je Abdurahman. Ovo je dream team!

 5. #5
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.024
  Reputaciona moć
  964

  Podrazumevano

  Bosanski Srbi su potekli od Bosnjaka
  Босанскохерцеговачки муслимани су "прекрштени" у Бошњаке. А ти "Бошњаци" су заправо потурице!!! ако ћемо по истини!!!
  Извин`те људи, ја сам мислио да је Играчина на овом форуму највећи шарлатан. Ипак има и већих. Играчино, људино, поздравља те Дрињача

 6. #6
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.024
  Reputaciona moć
  964

  Podrazumevano

  Роми (Цигани) су од прошле-претпрошле године проглашене за националну мањиину, а некад су били етничка група!!!
  Ови ДОСманлијски властодршци заиста нису нормални !

 7. #7
  Primećen član Abdurrahman (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2004.
  Lokacija
  Republika Bosna i Hercegovina
  Poruke
  942
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bosnjaci su samo pojam izveden teritorijalno u Bosni su

  Citat Original postavio sklopotnica
  Bosnjaci su Poturice, Srbi muhamedanci . Jadni oni procitajte ovo dole sa sajta i sve ce vam biti jasno http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istorija/sstanojevic-bosna_l.html
  Ama dao si mi stranicu ravnogorskog cetnickog teroristickog pokreta.

  I nemam nijjet da ovdje raspravljam iz razloga sto ja nemogu raspravljati sa nepismenima odnosno onima koji su nauceni laznoj historiji.

  Svi koji se rode su automatski Srbi u svijetu.

  Pa sta cemo sa bogumilima u BiH kojisu bili ? I oni su Srbi bili jel de ?

  Hehe, sto me nasmijete. Pogledajte koje godine su prve pravoslavne crkve sagradjene u Bosni odnosno u Hercegovini.

 8. #8
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano

  Абдруррахмане, још ниси нашао девојку, а? :wink:

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano

  A ko su to "Bosnjaci"? Ja bih voleo da znam posto na njih nalecem tek negde oko devedesetih godina 20. veka. Pre ne.

  Jedini juznoslovenski narodi su: Srbi, Hrvati, Slovenci i Bugari.

  OSTALO JE FIKCIJA I TO JE FAKT!!!

 10. #10
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Bosnjaci su samo pojam izveden teritorijalno u Bosni su

  Citat Original postavio Abdurrahman
  Pa sta cemo sa bogumilima u BiH kojisu bili ? I oni su Srbi bili jel de ?
  Znaci, po tebi, ko ne uzme zdravo za gotovo, tvoje pisanje, taj je nepismen ili polupismen?! Svasta. Sutra ces reci da si video vanzemaljce ili da si se jos vozio u njihovom brodu i mi treba da zinemo, kao da je to istina.

  Evo ti o bogumilima sa istog CETNICKOG sajta, pa jos objavljeno u jos CETNICKIJIM novinama.

  http://www.rastko.org.yu/istorija/bogumili/djcapin-bogumili_c.html

  Ima dosta napisa o Bogumilima, ali ovaj sajt skuplja sve CETNICKE , stvari na jednom mestu.

  Ljudi, ja sam ubedjen da je abdurahman u stvari splacina, zato ga nema neko vreme, trebalo mu je vremena da se prerusi. Ili su klonirani, ili su blizanci, ili je ovo experiment... ja sad ne znam!

 11. #11
  Primećen član Pobunjenik (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Lokacija
  Београд, Србија
  Poruke
  547
  Reputaciona moć
  55

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Pjer_Nis
  Druze, ovo je podforum 'Istorija', 'Humor' je gore levo.
  Е ово је најбољи одговор на овакву пропаганду!

 12. #12
  Primećen član
  Učlanjen
  08.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  528
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Hellen
  Абдруррахмане, још ниси нашао девојку, а? :wink:
  Ajde dečkonjo nađi neku devojku da skineš mrak pa da prestaneš da se*reš o stvarima koje ne znaš i koje za tebe ipak nisu toliko bitne.
  Neka sočna fata bi ti preokrenula svet naopako i odjednom bi ti Muhamed i Bošnjaci, od kojih su inače kasnije nastale amebe pa sav ostali živi svet (inače ovakvih slučajeva imaš u svakom narodu), postali manje bitna stvar u životu.
  Mislim da ti na ovom forumu niko ne želi više dobra od mene :wink:

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  25.11.2004.
  Lokacija
  RS
  Poruke
  236
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano

  Citat Original postavio Pjer_Nis
  Druze, ovo je podforum 'Istorija', 'Humor' je gore levo.
  Dobro receno

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  331
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  SAMO MI RECITE A PO KOJOJ OSNOVI SU PRAVOSLAVCI U BOSNI I HERCEGOVINI SRBI?BUDITE LJUBAZNI PA MI TO OBJASNITE. :wink:

 15. #15
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.01.2004.
  Poruke
  331
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Ili... mislim da nam treba svima po neka devojka (sex).

 16. #16
  Primećen član
  Učlanjen
  08.01.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  528
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano

  Pogledao sam film na ovom muslimanskom sajtu... Ovoliko glupu propagandu čak ni Slobo nije imao! Samo potvrđujete sve šale o Bosancima. Priča ide ovako. Srbi su izveli ogroman napad 1993 bla, bla, bla, ali mi smo znajući to prvi formirali svoje vojne formacije još 1990-te i time pokazali koliko smo dobro predvideli sve... Pa za Tuzlu i one nesrećne vojnike koji su se povlačili, pobili smo ih iako smo im garantovali sigurnost zato što su oni planirali sutradan da nas napadnu...

  Dečkonjo, ako je ovo za tebe istorijsko i naučno štivo stvarno da čovek ne zna šta da ti kaže...

 17. #17
  Domaćin Ljuba82 (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  НБГД
  Poruke
  3.057
  Reputaciona moć
  79

  Podrazumevano

  Хахахахах...муџоооо...улепша о си ми дан .
  хехе...потурица гори од Турчина.

 18. #18
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano

  Citat Original postavio strani placenik
  Pogledao sam film na ovom muslimanskom sajtu... Ovoliko glupu propagandu čak ni Slobo nije imao! Samo potvrđujete sve šale o Bosancima. Priča ide ovako. Srbi su izveli ogroman napad 1993 bla, bla, bla, ali mi smo znajući to prvi formirali svoje vojne formacije još 1990-te i time pokazali koliko smo dobro predvideli sve... Pa za Tuzlu i one nesrećne vojnike koji su se povlačili, pobili smo ih iako smo im garantovali sigurnost zato što su oni planirali sutradan da nas napadnu...

  Dečkonjo, ako je ovo za tebe istorijsko i naučno štivo stvarno da čovek ne zna šta da ti kaže...
  Bio sam na tom sajtu i nikako nisam mogao da skinem taj klip (filmcic). Koji program si koristio, sta si kliknuo... meni ni jedna opcija nece da radi.

 19. #19
  Primećen član Abdurrahman (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2004.
  Lokacija
  Republika Bosna i Hercegovina
  Poruke
  942
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Ucite djeco historiju a ne laz. Samo citajte, jer citanje cesto pomogne u zivotu - pa nesto i u glavi ostane. :wink:

 20. #20
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano

  А не као у твојој оно мало жице што држи уши да не отпадну.

 21. #21
  Buduća legenda Владан (avatar)
  Učlanjen
  11.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.024
  Reputaciona moć
  964

  Podrazumevano

  Ти си Abdurrahmanе Бошњак, колико и Скендербег Шиптар.
  А којег порекла је Мехмед-паша Соколовић и знаш ли његово право име ??? И знаш ли нешто о пореклу славног Меше Селимовића ???

  Погледај само "бошњачку" заставу, ону са љиљанима, па тај грб је управо Краљевски Грб Србске династије Котроманића! Јадни сте ви "Бошњаци", измишљате чак горе него хрвати. Лопови !

  А кад смо већ код хрвата, зна ли неко од историчара како је настало име београдске Аде Циганлије ?

 22. #22
  Početnik
  Učlanjen
  23.11.2004.
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Pa sta cemo sa bogumilima u BiH kojisu bili ? I oni su Srbi bili jel de ?
  Suvisno je trositi vrijeme i rijeci sa nekim koji ne zna sta su bogumili!? bogumili su dualisticko-manihejska religijozna sektau X||iX||| vijeku uTrakiji, Makedoniji,Bugarskoj,Bosni,Dalmaciji,Hrvatskoj;up. patareni.Ali posto za osam vjekova nijeste ukapirali da Vjera ne znaci naciju nastali su Bosnjaci :shock:

 23. #23
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  23.04.2004.
  Poruke
  192
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano

  Citat Original postavio ceklin
  Pa sta cemo sa bogumilima u BiH kojisu bili ? I oni su Srbi bili jel de ?
  Suvisno je trositi vrijeme i rijeci sa nekim koji ne zna sta su bogumili!? bogumili su dualisticko-manihejska religijozna sektau X||iX||| vijeku uTrakiji, Makedoniji,Bugarskoj,Bosni,Dalmaciji,Hrvatskoj;up. patareni.Ali posto za osam vjekova nijeste ukapirali da Vjera ne znaci naciju nastali su Bosnjaci
  SMESNO!!!

 24. #24
  Domaćin vuk_ (avatar)
  Učlanjen
  30.06.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gorshtachki krajevi
  Poruke
  3.751
  Reputaciona moć
  90

  Podrazumevano Re: Bosanski Srbi su potekli od Bosnjaka

  Citat Original postavio Abdurrahman
  Käö dokaz onima koji govore sa su Bosnjaci bili Srbi i da smo mi muslimani ustvari bili Srbi i pravoslavne vjere. Bez dokaza sve pada u vodu. :wink:
  Wowww kakav dokaz Hocete se sada osloboditi vekovnog komplexa? Svaka cast momcino, tvojim pradedama su trebale stotine godina da ovo dokazu

 25. #25
  Početnik
  Učlanjen
  23.11.2004.
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Pa sta cemo sa bogumilima u BiH kojisu bili ? I oni su Srbi

  Suvisno je trositi vrijeme i rijeci sa nekim koji ne zna sta su bogumili!? bogumili su dualisticko-manihejska religijozna sektau X||iX||| vijeku uTrakiji, Makedoniji,Bugarskoj,Bosni,Dalmaciji,Hrvatskoj;up. patareni.Ali posto za osam vjekova nijeste ukapirali da Vjera ne znaci naciju nastali su Bosnjaci

Slične teme

 1. Poreklo Bošnjaka
  Autor Nikita Kulganov u forumu Politika
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 08.01.2013., 16:47
 2. Srbi su potekli od Hrvata?!
  Autor Kazanova u forumu Istorija
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 06.09.2009., 17:38
 3. HISTORIJA BOSNJAKA
  Autor Abdurrahman u forumu Istorija
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 18.03.2005., 20:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •