Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

prinosili rusi u prethrišćanskom periodu ljude perunu kao žrtve.

jel treba da crtam?

hoćeš li da ti pričam o odlomcima iz biblije koji govore o borbi proroka protiv paganskog praznoverja komšijskih naroda a u cilju iskorenjivanja prinošenja dece kao žrtava baalu?

hoćeš da razgovaramo o srednjeameričkom pretkonkvistadorskom periodu i količini pobijenih ljudi na oltarima paganskih božanstava, ali pazi, ne spaljenih zbog veštičarenja nego devica i dece novorođenčadi tek tako?

hoćeš li da ti pričam o odlomcima iz biblije koji govore o borbi proroka protiv paganskog praznoverja komšijskih naroda a u cilju iskorenjivanja prinošenja dece kao žrtava baalu?
Синове своје и кћери своје приносише на жртву ђаволима.Проливаше крв праву; крв синова својих и кћери својих, које приношаху на жртву идолима хананским, и оскврни се земља крвним делима. Псалам 106,37-38

Poslednja izmena:
Kako ne pise?!!! Bas tako pise u Svetom Pismu da je Bog dobro a Sotona zlo i da se vodi rat izmedju njih, i da Sotona zeli da odvuce sto vise ljudi sa sobom. Ne znam sta nije tu jasno.Ako uzmes otkrivenje videces da je bila bitka na nebu i da je sotuna u toj bici prevario 1/3 andjela i oni su bili zpaceni sa neba. a ta bitka se nastavlja u svakom od nas kome ce svaki pojedinacno da sluzi da li Bogu ili Sotoni.
Drugi pali andjeli su demoni, pridruzeni Sotoni Djavolu...
Oni su zbaceni sa neba na zemlju 1914 i od tada deluju na podrucje Zemlje pojacano sa ciljem da sto vise ljudi odvedu u unistenje...
napadi Sotonini su i direktni i indirektni podmukli...
Sotona koristi razne taktike da bi ljude zarobio unistio... naveo da cine zlo... odvojio ih od Boga...
U Bibliji su razotkrivene Sotonine taktike...

Otkrivenje 12
9 I aždaja velika bi zbačena, stara zmija, koja se zove Djavo i Sotona, koja obmanjuje celu zemlju. I bi bačen na zemlju, i anđeli njeni behu bačeni s njom.

12 Veselite se za to nebesa i vi koji živite na njima! Teško zemlji i moru! Jer đavao siđe k vama pun srdžbe velike, znajući da je kratko vreme njegovo.

prinosili rusi u prethrišćanskom periodu ljude perunu kao žrtve.

jel treba da crtam?

hoćeš da razgovaramo o srednjeameričkom pretkonkvistadorskom periodu i količini pobijenih ljudi na oltarima paganskih božanstava, ali pazi, ne spaljenih zbog veštičarenja nego devica i dece novorođenčadi tek tako?

Eto opet lupaš... :lol:

Nemoj da crtaš, ne volim baš nešto likovnu umetnost osim ako nisu u pitanju Modiljani, Sezan, Gogen, Mone, Mane...

I samo nemoj da mi pričaš o odlomcima iz biblije jer ću morati opet da vadim citate iz Sveta i Skandala, a nešto me mrzi da idem na njivohe stranice...

Mnogo ste bre filmova gledali deco...

Ima veze, jer je ta tradicija daleko dublja, i logičnija.
Inače, koncept zla postoji i u Vedama, ali se on izražava više kroz poente tamasa-neznanja-iluzije.

Nije sve pojednostavljeno crno belo. Tipa vede - dobro, sve ostalo - satana.
Kosmos je satkan od daleko složenijih..supstanci, da bi se sve moglo promatrati crno-belo.
To je daleko sofisticiraniji sistem nego ovi noviji sistemi.
Tako da ti argument pada u vodu :).

ako za osnovu moga komentara uzmemo tvoje dve hipoteze o starosti i nepominjanju sotone (jer to je ono na čemu sam bazirao moje argumente) onda ne padaju, jer se starost nečega i nepominjanje sotone kao jedinih argumenata nesatanizma pomenute tradicije ne može uzeti za prihvatljivo.

ako za osnovu moga komentara uzmemo tvoje dve hipoteze o starosti i nepominjanju sotone (jer to je ono na čemu sam bazirao moje argumente) onda ne padaju, jer se starost nečega i nepominjanje sotone kao jedinih argumenata nesatanizma pomenute tradicije ne može uzeti za prihvatljivo.

Okreni, obrni, ja ne vidim i dalje smisao tolike opsednutosti Sotonom.

Nemoj da crtaš, ne volim baš nešto likovnu umetnost osim ako nisu u pitanju Modiljani, Sezan, Gogen, Mone, Mane...

I samo nemoj da mi pričaš o odlomcima iz biblije jer ću morati opet da vadim citate iz Sveta i Skandala, a nešto me mrzi da idem na njivohe stranice...

imaš ti još koji argument sem 'nemoj da lupaš', ivana gavrilovića, sveta i skandala? :lol:

meščini da ne.

Синове своје и кћери своје приносише на жртву ђаволима.Проливаше крв праву; крв синова својих и кћери својих, које приношаху на жртву идолима хананским, и оскврни се земља крвним делима. Псалам 106,37-38
da, to su paganski obicaji, prinosenje zrtava Djavolu...

Астеци су веровали да Сунце умире сваке вечери и да му је потребна човекова крв да би се поново родило следећег јутра. Астечки свештеници су жртвовали одабране људе вадећи им срце у религиозном ритуалу. Одабране жртве су највећим делом били заробљеници суседних народа које су астечки ратници доводили након бројних освајачких похода.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Астеци
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_sacrifice_in_Aztec_culture

okreni obrni i ti se obrnu away od pravog ugla gledanja na ono što ti nazivaš 'opsednutost sotonom'. :)

Pa ne, stvarno :).
Od jednog religioznog sistema bih očekivala da bude više okrenut duhovnom uzdizanju, a ne traženju sotone u svemu.
U kontekstu odnosa prema natprirodnim pojavama i misterijama, sve to satanizovati je odraz duhovnog neznanja, blago rečeno (apropo teme).

Астеци су веровали да Сунце умире сваке вечери и да му је потребна човекова крв да би се поново родило следећег јутра. Астечки свештеници су жртвовали одабране људе вадећи им срце у религиозном ритуалу. Одабране жртве су највећим делом били заробљеници суседних народа које су астечки ратници доводили након бројних освајачких похода.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Астеци

Ljudi, vikipedija je slobodna enciklopedija koju popunjavaju Mika, Pera i Đoka... Džabe mašete linkovima... :lol:

Ljudi, vikipedija je slobodna enciklopedija koju popunjavaju Mika, Pera i Đoka... Džabe mašete linkovima... :lol:

Evo ti izvori:

Anonymous Conqueror (1917) [ca.1550] (online reproduction by FAMSI, edited by Alec Christensen). Narrative of Some Things of New Spain and of the Great City of Temestitan, México. Marshall H. Saville (trans. and ed.). New York: The Cortes Society. OCLC 6720413. http://www.famsi.org/research/christensen/anon_con/index.html. Retrieved 2008-01-12.
Carrasco, David (1999). City of Sacrifice: The Aztec Empire and the Role of Violence in Civilization. Boston, MA: Beacon Press. ISBN 0-8070-4642-6. OCLC 41368255.
Díaz del Castillo, Bernal (1963) [1632]. The Conquest of New Spain. Penguin Classics. J. M. Cohen (trans.) (6th printing (1973) ed.). Harmondsworth, England: Penguin Books. ISBN 0-14-044123-9. OCLC 162351797.
Durán, Diego (1994) [ca.1581]. The History of the Indies of New Spain. Civilization of the American Indian series, #210. Doris Heyden (trans., annot., and introd.) (English translation of Historia de las Indias de Nueva-España y Islas de Tierra Firme ed.). Norman: University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-2649-3. OCLC 29565779.
Godwin, Robert W. (2004). One Cosmos under God: The Unification of Matter, Life, Mind & Spirit. Saint Paul, MN: Paragon House. ISBN 1-55778-836-7. OCLC 55131504.
Hassig, Ross (1988). Aztec Warfare: Imperial Expansion and Political Control. Civilization of the American Indian series, no. 188. Norman: University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-2121-1. OCLC 17106411.
León-Portilla, Miguel (1963). Aztec Thought and Culture: A Study of the Ancient Náhuatl Mind. Civilization of the American Indian series, #67. Jack Emory Davis (trans.). Norman: University of Oklahoma Press. OCLC 181727.
Matos Moctezuma, Eduardo (1998). Vida y muerte en el Templo Mayor (3rd ed.). México D.F.: Fondo de Cultura Económica. ISBN 968-16-5712-8. OCLC 40997904. (Spanish)
Ortiz De Montellano, Bernard R. (June 1983). "Counting Skulls: Comment on the Aztec Cannibalism Theory of Harner-Harris". American Anthropologist (Arlington, VA: American Anthropological Association) 85 (2): 403–406. doi:10.1525/aa.1983.85.2.02a00130. OCLC 1479294.
Ortiz De Montellano, Bernard R. (1990). Aztec Medicine, Health, and Nutrition. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press. ISBN 0-8135-1562-9. OCLC 20798977.
Sahagún, Bernardino de (1950–82) [ca. 1540–85]. Florentine Codex: General History of the Things of New Spain, 13 vols. in 12. vols. I-XII. Charles E. Dibble and Arthur J.O. Anderson (eds., trans., notes and illus.) (translation of Historia General de las Cosas de la Nueva España ed.). Santa Fe, NM and Salt Lake City: School for American Research and the University of Utah Press. ISBN 0-87480-082-X. OCLC 276351.
Schele, Linda; and Mary Ellen Miller (1992). Blood of Kings: Dynasty and Ritual in Maya Art. Justin Kerr (photographer) (2nd paperback edn., reprint with corrections ed.). New York: George Braziller. ISBN 0-8076-1278-2. OCLC 41441466.

Jesu li i ovi Pera i D.joka? :)

Poslednja izmena:
Pa imam bato ali ću da ih izvadim kad ih vi za promenu budete imali. Biblija ti baš nije neki pouzdan izvor, s obzirom da se ne zna ni ko je pisao.
Iza textova skandala stoji ime i prezime.

pa evo, ja ti nudim vikipediju, lea dikona, persijanca ahmada ibn rustaha, russian primary chronicle, bibliju, istoriju čovečanstva zaboga!

a ti meni 'skandal'.

šta da ti kažem sem :lol:

I iznova i iznova me fascinira kako sve ove teme (astralna projekcija, duhovi, utvare, okultizam, magija, itd) upravo privlači baš osobe koje tvrde da je sve to demonski.

Da ja nešto smatram da je demonsko, tome ne bih poklonila ni deseti deo pažnje, iskreno.

ali ovo je tema Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama :lol:

Pa ne, stvarno :).
Od jednog religioznog sistema bih očekivala da bude više okrenut duhovnom uzdizanju, a ne traženju sotone u svemu.
U kontekstu odnosa prema natprirodnim pojavama i misterijama, sve to satanizovati je odraz duhovnog neznanja, blago rečeno (apropo teme).

a što ti u tom sistemu vidiš samo njegovu borbu protiv sotone? :)

Back