Gledala sam pre neki dan na Nacionalnoj geografiji emisiju o tome kako naučnici "uče" robote da se sami razmnožavaju...

Nisam ni znala da mogu biti toliko mali da se ni ne vide golim okom

Koliko sam razumela hranili bi se kamenjem tj stenama, a ako bi se (Ne daj Bože!) oteli kontroli prvo ne bi mogli da dišemo jer bi ih toliko bilo da bi sav prostor ispunili a drugo bukvalno bi pojeli Zemlju
Opet nisam mogla da pronađem taj klip

ali verujte mi da sam to videla svojim očima na tv-u i nisam mogla da verujem čime se naučnici bave

umesto da nađu lek za bolesti ili pomognu gladnoj deci u Africi...
Ovo sam slučajno pronašla, tražeći priču o tim robotima...
"Možda vam ovo ime nije poznato ali Hugo de Garis je čovek koji trenutno predstavlja najveću pretnju za opstanak ljudske rase. Njegov naučni rad otkriva ranjivost ljudskog roda jer De Garis radi na razvoju veštačke inteligencije koja predstavlja potencijalnu pretnju za čoveka. On vrlo brzo napreduje u svojim istraživanjima super robota čija će inteligencija biti izvan ljudskog poimanja. Ovi hiperinteligentni roboti - zvani artilekti - mogli bi da pokore ljudski rod i zavladaju našom planetom. Sam De Garis priznaje: „Artilekti će biti poput bogova - besmrtni. Imaće neograničenu memoriju a njihovu inteligenciju čovek neće moći da dokuči.“ Možda ovo zvuči neverovatno ali tehnologija je toliko napredovala da pruža mogućnosti razvoja veštačke inteligencije milion puta brže nego što je to bio slučaj sa ljudskom inteligencijom, tako da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti prvi potpuno funkcionalni artilekt.
Murov zakon o kompjuterima kaže da se elektronske performanse čipova dupliraju svakih osamnaest meseci, a taj tempo se neće promeniti do 2020. godine. To znači da artilekt može da ima inteligenciju koja je hiljadu milijardi puta veća od najinteligentnijeg ljudskog bića. Moguće je da smo mi poslednja generacija ljudi koji se još uvek ne pitaju kako da kontrolišu kompjutere koji su intelektualno superiorniji od nas.
Kevin Vorvik, profesor kibernetike, nauke koja radi na sjedinjavanju prirodne i veštačke inteligencije, na univerzitetu Ridingu kaže da će mašine za 20-30 godina biti mnogo inteligentnije od ljudi i taj napredak opisuje kao „veliku pretnju“. „Ljudskoj vrsti preti kraj“, kaže Vorvik.
De Garis se ne obazire na moralno problematičnu pozadinu stvaranja hiperinteligentne mašine, iako priznaje da bi artilekti bili nepredvidljivi. „Ne možemo biti sigurni da artilekti neće doći do saznanja da je ljudska vrsta u stvari samo običan korov koji treba iskoreniti, što će oni, naravno, sa lakoćom moći i da učine." Međutim, Garis smatra da je to rizik koji moramo da prihvatimo da bismo došli do univerzalne evolucije. „Smatram da bi za čovečanstvo bilo loše da se evolucioni proces zaustavi na jednostavnoj ljudskoj inteligenciji. Naši život je isuviše kratak u odnosu na univerzum u kojem su zvezde koje postoje milijardu godina."
Izvor:
http://www.paluba.info/smf/slavna-oruzja-orudja-avioni-brodovi/oruzje-sudnjeg-dana/
Ne mogu da verujem kome je sve dato da se bavi naukom! Sve zloupotrebljavaju!

Mislila sam da pedagozi, lekari, .. tj sve struke koje rade sa decom, bolesnima i starima treba da prođu psilološki test, a izgleda da bi to trebali i naučnici da urade (pod obavezno!)!