Priče o Univerzumu... :)

Ni to nisam znala :(

A kad smo već kod arapskog... volela bih da ne mora da se uči engleski (da nijedan jezik nema obaveznu primenu kao što on sada ima :()
U tom slučaju ja bih učila klasične i istočnjačke, između ostalog i arapski :) Ali to je već neka druga tema...

ps. Pola latinskog i grčkog su preuzeli englezi z:(( i kad mi neko kaže da je to izuzetno bogat jezik pozli mi! z:p

Ako i postoji negde mesto gde još ima života mislim da nije nije lepše i prijatnije od naše Zemlje!
Meni je najlepša :) i ne daj Bože da nam je uzmu neki vanzemaljci (kao što su je u filmu "Planeta majmuna" zauzeli majmuni :( ...ja ću je, u tom slučaju, braniti! :mafijas:

Poslednja izmena:
Mira A je zvezda koja privlači pažnju astronoma već oko 400 godina zbog svog repa!
Pre oko milijardu godina, bila je slična našem Suncu. Zbog približno istih masa (Mira je nešto masivnija) ove dve zvezde imaju i istu sudbinu, ali Mira je i nešto starija.
Ova sličnost sa našim Suncem glavni je razlog ogromnog interesovanja za nju.
Nekada je bila sasvim obična i mirna zvezda, a sada je Mira u jednoj od poslednjih faza života - crveni je džin!

Izvor:

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumela, naša galaksija Mlečni put je toliko velika da bi Zemlji trebalo 200 miliona godina da napravi krug oko nje... :eek:
tako nesto, napravilo je sunce samo 20 krugova u galaksiji, i valjda je to valjda i osnov crne materije, jer se galaksija vtri kao da ima u sebi neki ""lepak""........
do najblize zvezde ima oko 4,3 svetlosne godine, da bi se do nje stogle potrebna je nergija o kojoj mozemo smo da sanjamo....

Ako sam dobro razumela, naša galaksija Mlečni put je toliko velika da bi Zemlji trebalo 200 miliona godina da napravi krug oko nje... :eek:

Obicna spiralna galaksija medju milijardama drugih. Sunce se krece brzinom od oko 250 kilometra u sekundi oko centra galaksije, a u centru galaksije se nalazi verovatno crna rupa koja ima masu stotinama milona puta vecu od naseg Sunca. Od centra galaksije je udaljeno 28 000 svetlosnih godina, tako da nam ta crna rupa ne moze nista ,mada snimak centra galksije jos nije nacinjen zbog "prasine" koja ga okruzuje :sad2:

Sa svojih 231 postova ova tema ide u lepljive . Cestitam ! ;)

Pridružujem se čestitkama, napred Lulnice, samo tako nastavi :klap: :zskace::vatromet::orkestar::vatromet:

Hvala, ali to je i zasluga svih vas koji učestvujete!

smilie_pc_136.gif

bas tako, mnogi su uhvaceni na delu, gledao sam celu emisiju na nacionalnoj geografiji o krugovima, dobro uvezbana ekipa i nema problema, interesantno je sto su se pojavili i zabelezili pre par stotina godina prvi krugovi u zitu.....
cestitam na lepljivoj, od pocetka se video uspeh......

Poslednja izmena:
Baš na moj rođendan! :fotograf:

"Meteor izuzetnog sjaja, koji se 12. novembra prošle godine pojavio na nebu Srbije, eksplodirao je 28 kilometara iznad Bujanovca i Preševa i bio je težak nekoliko tona...
Bljesak eksplozije bio je hiljadu puta sjajniji od svetlosti punog meseca. Svemirsko blago se potom raspršilo u hiljade komada nad krajnjim jugom Srbije, a za njime i dalje traga grupa mladih kosmičkih forenzičara iz Beograda.
Kada na nekoj tački planete padne nebesko kamenje, lovci na meteorite raštrkani po svetu kreću u samostalnu potragu. Jer, osim naučne, nebesko kamenje ima kolekcionarsku vrednost."

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Lovci-na-svemirsko-blago.lt.html

snimak-bolida,-PRVA-STRANA-cb.jpg

Poslednja izmena:
Gledala sam pre neki dan na Nacionalnoj geografiji emisiju o tome kako naučnici "uče" robote da se sami razmnožavaju... :eek:
Nisam ni znala da mogu biti toliko mali da se ni ne vide golim okom :eek:
Koliko sam razumela hranili bi se kamenjem tj stenama, a ako bi se (Ne daj Bože!) oteli kontroli prvo ne bi mogli da dišemo jer bi ih toliko bilo da bi sav prostor ispunili a drugo bukvalno bi pojeli Zemlju :eek:

Opet nisam mogla da pronađem taj klip :think: ali verujte mi da sam to videla svojim očima na tv-u i nisam mogla da verujem čime se naučnici bave :rtfm: umesto da nađu lek za bolesti ili pomognu gladnoj deci u Africi... :sad2:

Ovo sam slučajno pronašla, tražeći priču o tim robotima... :roll:

"Možda vam ovo ime nije poznato ali Hugo de Garis je čovek koji trenutno predstavlja najveću pretnju za opstanak ljudske rase. Njegov naučni rad otkriva ranjivost ljudskog roda jer De Garis radi na razvoju veštačke inteligencije koja predstavlja potencijalnu pretnju za čoveka. On vrlo brzo napreduje u svojim istraživanjima super robota čija će inteligencija biti izvan ljudskog poimanja. Ovi hiperinteligentni roboti - zvani artilekti - mogli bi da pokore ljudski rod i zavladaju našom planetom. Sam De Garis priznaje: „Artilekti će biti poput bogova - besmrtni. Imaće neograničenu memoriju a njihovu inteligenciju čovek neće moći da dokuči.“ Možda ovo zvuči neverovatno ali tehnologija je toliko napredovala da pruža mogućnosti razvoja veštačke inteligencije milion puta brže nego što je to bio slučaj sa ljudskom inteligencijom, tako da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti prvi potpuno funkcionalni artilekt.
Murov zakon o kompjuterima kaže da se elektronske performanse čipova dupliraju svakih osamnaest meseci, a taj tempo se neće promeniti do 2020. godine. To znači da artilekt može da ima inteligenciju koja je hiljadu milijardi puta veća od najinteligentnijeg ljudskog bića. Moguće je da smo mi poslednja generacija ljudi koji se još uvek ne pitaju kako da kontrolišu kompjutere koji su intelektualno superiorniji od nas.
Kevin Vorvik, profesor kibernetike, nauke koja radi na sjedinjavanju prirodne i veštačke inteligencije, na univerzitetu Ridingu kaže da će mašine za 20-30 godina biti mnogo inteligentnije od ljudi i taj napredak opisuje kao „veliku pretnju“. „Ljudskoj vrsti preti kraj“, kaže Vorvik.
De Garis se ne obazire na moralno problematičnu pozadinu stvaranja hiperinteligentne mašine, iako priznaje da bi artilekti bili nepredvidljivi. „Ne možemo biti sigurni da artilekti neće doći do saznanja da je ljudska vrsta u stvari samo običan korov koji treba iskoreniti, što će oni, naravno, sa lakoćom moći i da učine." Međutim, Garis smatra da je to rizik koji moramo da prihvatimo da bismo došli do univerzalne evolucije. „Smatram da bi za čovečanstvo bilo loše da se evolucioni proces zaustavi na jednostavnoj ljudskoj inteligenciji. Naši život je isuviše kratak u odnosu na univerzum u kojem su zvezde koje postoje milijardu godina."

Izvor: http://www.paluba.info/smf/slavna-oruzja-orudja-avioni-brodovi/oruzje-sudnjeg-dana/

Ne mogu da verujem kome je sve dato da se bavi naukom! Sve zloupotrebljavaju! :evil:
Mislila sam da pedagozi, lekari, .. tj sve struke koje rade sa decom, bolesnima i starima treba da prođu psilološki test, a izgleda da bi to trebali i naučnici da urade (pod obavezno!)!:rtfm:

Poslednja izmena:
"Približivši našu realnost fenomenima koje smo mogli videti u Zvezdanim Stazama, naučnici sa instituta University of Maryland's Joint Quantum Institute uspešno su teleportovali podatke sa jednog atoma na drugi atom, koji se nalazio u kontejneru na udaljenosti od 1 metra. Ovo dostignuće u polju od kojeg nas često svrbi mozak, poznatom kao kvantno procesovanje informacija, nije baš onoliko zadivljujuće, jer nema realne transportacije tela. Naime, jedan atom se samo transformiše u drugi, tako da se ponaša potpuno isto kao i prvi. Ipak, teleportacija atoma imaće ogromnu primenu u stvaranju super-sigurnih, ultra-brzih računara."

Izvor: http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=458408

11565121234c8e1c60a8069302613575_200x130.jpg

Gledala sam pre neki dan na Nacionalnoj geografiji emisiju o tome kako naučnici "uče" robote da se sami razmnožavaju... :eek:
Nisam ni znala da mogu biti toliko mali da se ni ne vide golim okom :eek:
Koliko sam razumela hranili bi se kamenjem tj stenama, a ako bi se (Ne daj Bože!) oteli kontroli prvo ne bi mogli da dišemo jer bi ih toliko bilo da bi sav prostor ispunili a drugo bukvalno bi pojeli Zemlju :eek:

Opet nisam mogla da pronađem taj klip :think: ali verujte mi da sam to videla svojim očima na tv-u i nisam mogla da verujem čime se naučnici bave :rtfm: umesto da nađu lek za bolesti ili pomognu gladnoj deci u Africi... :sad2:

Ovo sam slučajno pronašla, tražeći priču o tim robotima... :roll:

"Možda vam ovo ime nije poznato ali Hugo de Garis je čovek koji trenutno predstavlja najveću pretnju za opstanak ljudske rase. Njegov naučni rad otkriva ranjivost ljudskog roda jer De Garis radi na razvoju veštačke inteligencije koja predstavlja potencijalnu pretnju za čoveka. On vrlo brzo napreduje u svojim istraživanjima super robota čija će inteligencija biti izvan ljudskog poimanja. Ovi hiperinteligentni roboti - zvani artilekti - mogli bi da pokore ljudski rod i zavladaju našom planetom. Sam De Garis priznaje: „Artilekti će biti poput bogova - besmrtni. Imaće neograničenu memoriju a njihovu inteligenciju čovek neće moći da dokuči.“ Možda ovo zvuči neverovatno ali tehnologija je toliko napredovala da pruža mogućnosti razvoja veštačke inteligencije milion puta brže nego što je to bio slučaj sa ljudskom inteligencijom, tako da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti prvi potpuno funkcionalni artilekt.
Murov zakon o kompjuterima kaže da se elektronske performanse čipova dupliraju svakih osamnaest meseci, a taj tempo se neće promeniti do 2020. godine. To znači da artilekt može da ima inteligenciju koja je hiljadu milijardi puta veća od najinteligentnijeg ljudskog bića. Moguće je da smo mi poslednja generacija ljudi koji se još uvek ne pitaju kako da kontrolišu kompjutere koji su intelektualno superiorniji od nas.
Kevin Vorvik, profesor kibernetike, nauke koja radi na sjedinjavanju prirodne i veštačke inteligencije, na univerzitetu Ridingu kaže da će mašine za 20-30 godina biti mnogo inteligentnije od ljudi i taj napredak opisuje kao „veliku pretnju“. „Ljudskoj vrsti preti kraj“, kaže Vorvik.
De Garis se ne obazire na moralno problematičnu pozadinu stvaranja hiperinteligentne mašine, iako priznaje da bi artilekti bili nepredvidljivi. „Ne možemo biti sigurni da artilekti neće doći do saznanja da je ljudska vrsta u stvari samo običan korov koji treba iskoreniti, što će oni, naravno, sa lakoćom moći i da učine." Međutim, Garis smatra da je to rizik koji moramo da prihvatimo da bismo došli do univerzalne evolucije. „Smatram da bi za čovečanstvo bilo loše da se evolucioni proces zaustavi na jednostavnoj ljudskoj inteligenciji. Naši život je isuviše kratak u odnosu na univerzum u kojem su zvezde koje postoje milijardu godina."

Izvor: http://www.paluba.info/smf/slavna-oruzja-orudja-avioni-brodovi/oruzje-sudnjeg-dana/

Ne mogu da verujem kome je sve dato da se bavi naukom! Sve zloupotrebljavaju! :evil:
Mislila sam da pedagozi, lekari, .. tj sve struke koje rade sa decom, bolesnima i starima treba da prođu psilološki test, a izgleda da bi to trebali i naučnici da urade (pod obavezno!)!:rtfm:

Ta ne potersaj se toliko. On je samo istraživa na polju veštačke inteligencije. Pomalo sanjar kao i svi naučnici. Te priče su u domenu SF-a :D I zaista ima jedna jako dobra novela (roman) Stanislava Lema po imenu Nepobedivi. Pročitaj, ima sigurno u bibliotekama....

Sad sam malo iščitao čime se on zaista bavi. Ne pravi on male robote koji će nas jednom sve potamaniti, već se bavi razvojem genetskih algoritama i veštačkih neuronskih mreža... U suštini je vrlo zanimljivo. Genetski algoritam evoluira neuronsku mrežu tako da ona sve bolje rešava probleme koji joj se postave. Neće to uništiti svet, ali će možda dovesti do superračunara sa kojim ćeš moći da proćaskaš i odigraš koju partiju šaha... Kao HAL9000 :D

Back