- Poruka
- 16.723
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Branu za predsednika![]()
To je pravi grb...
To je pravi grb...
Ne bi me iznenadilo.
Vec ima jedan predsednik kao sto je Brana.
Srbi imaju nepogresiv prirodni dar da na najvisa mesta biraju najgore ljude, a ako slucajno dodju najbolji - ubijaju ih!
Своје мишљење о председнику кажи тамо где се тражи и оном кога занима твоје мишљење.
О мени немој да говориш ништа!
Народ је изабрао то што је изабрао. То је воља народа.
Један други је дошао тако што је подигао масу, која је палила скупштину, упадала у банке, разваљивала и ломила стакло по улицама... А онда му се то обило о главу, од стране исте те масе, а онда његови оптужили неког трећег.
a šta će nam kruna ako kraljo pasa trave?
Narod koji je palio skupštinu samo je slavio Rambuje pobedu i Kumanovo dodatnu pobedu
Ne uzima se dupla kruna protiv NATO-a svako prvenstvo znaš...
Što se pljačkanje banaka tiče, to je tvoj stav a o Dinkiću imaš temu pa piši
Да би се ти питао...
a šta će nam kruna ako kraljo pasa trave?
ali vama patriotama, dobitnicima duple krune, moralnim pobednicima koji ne smeju na Kosovo
kraljo paso tava a patrijarh Pavle izdajnik... samo vi čisti i pošteni... pa stoga merodavni i niko više
Momak.. ne mlati.. idi kao radi nesto![]()
Који год одговор да добијеш на ово питање он ће бити субјективан, нити ће нови емблазон учинити по било чему бољим нити ће стари по било чему побољшати. Као уосталом и одговор који си сам понудио након питања.Dobro, sad ozbiljno i bez ulaženja u pravne zavrzlame i začkoljice - je l' stvarno neko misli da ovu jedinu verziju Kralovog rada (u šrafuri, ne zna se da li uopšte postojala verzija u boji) treba samo obojiti i da to bude zvanilčni emblazon?
Po meni bi to bilo potpuno anahrono. I zapravo bi tek to pokazalo da smo na ovom polju nezrela nacija.
Mislim da je put na kome smo do sad bili pravi - čuvanje i negovanje tradicije uz osvežavanje stilizacije u skladu sa vremenom...
Горњи пример није потпуно правилан. Кљун папагаја се црта са горњим закривљењем као исечком круга, вертикалне или косе - на ван - елипсе.
Није ми познато шта је у нашој химни неприхватљиво. Можда би могао да је упоредиш са другим химнама како би прецизније изразио примедбе.Tako je.
Jer u Srbiji zivi 30% stanovnistva koji NISU SRBI, a Srbija im je - domovina.
I oni NE MOGU biti stanovnici DRUGOG REDA, da se u himni ne pominju.
O orlovima, krunama i imperijalnim simbolima i da ne govorimo....To sa Srbijiom VEZE NEMA.....
Не. Заправо не видим ја то као тамно црвену већ је тако описује Уредба. Изворник разликује, цитирам, црвену основну и црвену тамну, што је у хералдици неправилно. Изворник не помиње пурпурну, а требао би.на емблазону постоји само једна нијанса црвене боје. то што ти видиш као ''тамноцрвену'' је порфирна (пурпурна) боја павиљона, која је тако и блазоном одређена. ноге нису обрасле перјем до канџи, али јесу до испод колена, што је сасвим у складу са целином композиције, стилом и ликовним изразом. то што је немачка хералдика 19. века неговала другачији стил, не значи да ми требамо остати његови вечити таоци. што се тиче линија у хералдици, оне нису превише битне. шарже се могу приказати и без линија (сенчењем) па се онда добија тродимензионални утисак. међутим то није баш примерено државним знамењима те се онда прибегло линијском разграничењу површина и нивоа, без чега би грб био обична бела флека на црвеном пољу.
Оригинал грба Краљевине Србије је израз који је 1882. употребљен у Закону а у значењу емблазон, зато сам га више пута цитирао.не постоји ''оригинал грба'' (сваки грб је оригинал, уколико није фалсификат). постоји само стандард утврђен изворником. међутим, у хералдици (као и праву) се тачно зна шта из чега проистиче- емблазон (прописан уредбом) из блазона (дефинисаног законом). такав је случај и са Краловим цртежом.
Иако постоји пример карте са Скопљем, већи број аутора ту заставу види као поморску.не бих рекао да је ту ознака хришћанства, него владарског достојанства (у складу са византијском симболиком и церемонијалом).
иначе, тај црвени двоглави орао на белом или златном се редовно појављује на средњовековним портоланима (поморским картама) као застава Србије.

Ма не ваља...
Горњи пример није потпуно правилан. Кљун папагаја се црта са горњим закривљењем као исечком круга, вертикалне или косе - на ван - елипсе.
Ноге су чешће обрасле до канџи.
то није била застава Србије- тад још нису постојале националне заставе (ако изузмемо крсташке барјаке, који опет нису били заставе држава него нешто сасвим треће). елем, у поменутом случају се ради о владарском банеру, тј. грбу владара транспонованом на заставу. то је отприлике оно што се и данас виори изнад Бакингемске палате кад у њој борави Краљица.
што се тиче ''других'' они су у 14. веку имали веома развијену хералдику, а у то време (средина 14. века) црвеног двоглавог орла на сребрном/златном су препознавали као грб краља Србије, мада ће непун век касније у грбовницима приказивати грб деспота Стефана као златног двоглавог орла на црвеном (инверзија боја). дакле, двоглави орао је константа, а метали и емајли се мењају све док се са илирком хералдиком с краја 16. века нису усталили онакви какве их ми данас имамо као државна знамења.

Не. Заправо не видим ја то као тамно црвену већ је тако описује Уредба. Изворник разликује, цитирам, црвену основну и црвену тамну, што је у хералдици неправилно. Изворник не помиње пурпурну, а требао би.
И за ноге се нисмо разумели. Ноге двоглавих орлова се уобичајено цртају са перјем до изнад колена. Наши стари примери су ово такође поштовали (не мислим на Крала). Треба разликовати стил периода од националних праваца. Наш стари грб је био удаљенији од немачке хералдике.
У праву си да линије у хералдици нису битне. На неки начин је чак обрнуто, тежи се њиховом одсуству.
Заправо за хералдику линије не постоје. Постоје само границе између поља. У реалности се оне ипак најчешће користе код цртања грбова, али се тада тежи да буду што дискретније (што тање). Сматра се недостојним ако оне доминирају и граде цртеж, како се то у хералдици каже.
Оригинал грба Краљевине Србије је израз који је 1882. употребљен у Закону а у значењу емблазон, зато сам га више пута цитирао.
Кралов цртеж је усвојен као оригинал грба Краљевине Србије, то јест званични емблазон, слажемо се у томе.
Иако постоји пример карте са Скопљем, већи број аутора ту заставу види као поморску.

Znači ne možemo da kažemo da je to nešto kao današnja (znači ne današnja, nego nešto kao današnja) državna zastava...? Mislim, zar ne možemo ako drugo nismo ni imali...?Da li me razumeš?