Da li postoji objasnjenje
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Da li postoji objasnjenje

 1. #1
  Dusan_SD
  Guest

  Podrazumevano Da li postoji objasnjenje

  Strasno me interesuje zasto se kalcijum-karbonat ne rastvara u cistoj vodi,vec se rastvara uvodjenjem CO2 u tu vodu,a interesuje me I zasto se ne rastvara potpuno nego samo do kalcijum-hidrogenkarbonata! I molim vas ako iko moze da mi priblizi Solvejev postupak! Ako iko zna,POMAGAJTE!!!! :shock: 2. #2
  Guest

  Podrazumevano

  Pitanje zasto se bas kalcijum-karbonat ne rastvara u vodi se moze uopstiti: Zasto se uopste neke supstance rastvaraju u vodi, a neke ne. Odgovor ni malo nije jednostavan. Za jonska jedinjenja proces rastvaranja predstavlja razaranje kristalne resetke, a potom hidratacija nastalih jona. Najprostije: veze u kristalnoj resetki kalcijum-karbonata su suvise jake da bi se lako raskinule pod uticajem polarnih molekula vode i da bi joni kalcijuma i karbonata u velikoj koncentraciji presli u rastvor. Razlozi za to nisu ni jednostavni, a ni podrobno ispitani (naelektrisanje, odnos velicina jona koji cine kristalnu resetku itd.)

  Odgovor na ostatak pitanja je znatno laksi. Prvo: ne postoji supstanca koja je apsolutno nerastvorna u vodi. Uvek je u zasicenom rastvoru slabo rastvornih soli prisutna dinamicka ravnoteza izmedju taloga i jona u rastvoru. U ovom slucaju je ravnoteza izmedju cvrstog kalcijum-karbonata na jednoj strani i jona kalcijuma i karbonatnog na drugoj. Ugljendioksid rastvoren u vodi daje slabo kiselu reakciju. Karbonatni jon u takvoj sredini kao jaka baza prima proton i prelazi u hidrogenkarbonatni. Kalcijum-hidrogenkarbonat je rastvorljiv u vodi. Na ovaj nacin se trosi karbonatni jon i gore pomenuta ravnoteza se po Le Sateljeevom principu pomera u smeru rastvaranja taloga (da bi se nadoknadio gubitak karbonatnog jona)dok se sav kalcijum-karbonat ne rastvori.

  Pitanje: 'Zasto se kalcijum-karbonat ne rastvara skroz nego samo do kalcijum-hidrogenkarbonata?' nije bas najjasnije.

  Kuvanjem rastvora kalcijum-hidrogenkarbonata (a to je recimo voda iz vodovoda i uopste prirodna voda)odstranjuje se ugljendioksid i kalcijum-karbonat se ponovo talozi (tako nastaje kamenac i pecinski ukrasi). Dakle najbolje je celu stvar posmatrati preko hemijskih ravnoteza i u zavisnosti od promene koncentracije nekog od ucesnika u reakciji posmatrati promenu sistema do uspostavljanja nove ravnoteze. Posto se ove ravnoteze vezane za kalcijum-karbonat i hidrogenkarbonat u stvari sastoje iz vise ravnoteza, onda promena u jednoj ravnotezi menja drugu ravnotezu i tako do u nedogled.

 3. #3
  Dusan_SD
  Guest

  Podrazumevano Thanx

  Hvala "gostu" na odgovoru!!!  Bio bih mu jos vise zahvalan ako bi mi pomogao i oko Solvejevog postupka,posto vidim da lepo zna hemiju!!!

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  12.10.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  158
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Da li postoji objasnjenje

  Solovejev postupak sluzi za dobijanje natrijum-karbonata. U rastvor natrijum-hlorida uvodi se prvo amonijak do zasicenja, a zatim CO2. Dolazi do hemijske reakcije u kojoj nastaju amonijum-hlorid i teze rastvoran natrijum-bikarbonat. Natrijum-bikarbonat se izdvaja i zagreva (mislim na oko 383K)pre cemu nastaje natrijum-karbonat a oslobadja se CO2. Oslobodjen CO2 se ponovo koristi u procesu proizvodnje zajedno sa regenerisanim amonijakom.
  Uvodjenjem CO2 u vodeni rastvor CaCO3 nastaje ugljena kiselina H2CO3 koja reaguje sa CaCO3 i daje Ca(HCO3)2. Pojava poznata kao "zub vremena". Fasade najcesce propadaju upravo zbog ove reakcije.
  "Gostov" odgovor kroz hemijske ravnoteze je odlican.

Slične teme

 1. Objasnjenje?
  Autor anakin u forumu Kulinarstvo
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 10.03.2006., 01:54
 2. objasnjenje
  Autor numizm u forumu Numizmatika i filatelija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 29.09.2005., 17:27
 3. Objasnjenje.................
  Autor mnogotuzan u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 52
  Poslednja poruka: 11.08.2005., 04:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •