Fotoreportera „Alo!“ Nemanju Kostića napali su pripadnici interventne policije u noći između četvrtka i petka pokušavajući da ga spreče da na „Bir festu“ fotografiše ukazivanje prve pomoći mladićima koje su njihove kolege prethodno izudarale!

Samo dva sata ranije, „Kombat sekjuriti“, obezbeđenje „Bir festa“, pretilo je našem novinaru i prisililo fotoreportera da obriše snimke prebijanja mladića kojem smo igrom slučaja prisustvovali.
Policajce je, kako svedoči Kostić, iritiralo to što im je „odgovarao“, umesto, kako mu je naređeno, da uništi dokaze njihovog demonstriranja sile.
- Napravio sam nekoliko snimaka povređenog momka kome lekari pružaju pomoć. Dvojica policajaca su skočili na mene uz povike: „Nemoj to da slikaš, ajde pređi ulicu“. Pokušao sam da im objasnim da samo radim svoj posao, ali sam već spustio fotoaparat i pokazao im zvaničnu akreditaciju festivala i svoju službenu legitimaciju - priča naš fotoreporter.


- Jedan od njih je viknuo: „Nemoj da mi odgovaraš“ i zaleteo se da me sruši. Okrenuo sam se da mu kažem da nema potrebe za sukobom, ali me je sačekao pretnjom: „Okreni se još jednom i prebićemo te“. Onda su me srušili i vukli po asfaltu uz opasku: „Beži, bre, budalo, ubićemo te od batina“. Posle toga su se okrenuli i otišli - objašnjava fotoreporter „Alo!“ dok pokazuje podlive i ogrebotine koje su mu organi reda naneli.
Iste večeri, ekipa „Alo!“ je doživela još jednu neprijatnost i pretnje, ovog puta od privatno angažovanog obezbeđenja festivala „Kombat sekjuriti“. Tokom nastupa „Prljavog inspektora Blaže i kljunova“, obezbeđenje je iza bine naprasno počelo da šutira i nemilice udara momka, koji je, kako su kasnije tvrdili, nešto ranije udario njihovog kolegu. Pokušavajući da spreči iživljavanje nad golorukim mladićem, ekipa našeg lista je potrčala prema njima apelujući na njih da prestanu da ga krvnički udaraju. Revoltirani mešanjem naše ekipe, dotrčali su i ostali pripadnici obezbeđenja i urlajući: „To nisu vaša posla, beži“, oterali predstavnike „Alo!“, a pretučenog mladića izveli iz ograđenog prostora.
Nekoliko minuta kasnije su isti mladići, suprotno zakonu, naterali fotografa jednog beogradskog magazina da obriše fotografije incidenta, a najkrupniji bodigard je diskusiju okončao pretnjom našem novinaru:“Bude li sutra osvanula jedna slika ovoga u ‚Alo!‘, upamtio sam te“.
Šef obezbeđenja „Kombat sekjuritija“ Zoran Ćendić juče je, međutim, negirao prebijanje mladića, a za čitav incident optužio upravo ekipu „Alo!“.
- Momak za koga kažete da je pretučen je pokušao da preskoči ogradu i popne se na binu. Lekar je konstatovao da nema povrede, što znači da nismo prekoračili ovlašćenja. Vaše kolege su se umešale u posao obezbeđenja i time uzrokovale kasnija dešavanja. Niko nije naredio da se slike obrišu, samo smo vas zamolili - branio se Ćendić. Na konstataciju da niko ne želi da raspravlja s grmaljem koji vam otvoreno preti, on kaže: „Kolega je to rekao u afektu, vaša bezbednost nijednog trenutka nije bila ugrožena“, zaključio je šef, a onda osuo:“Mene zanima ko vas plaća da narušavate ugled festivala i moje firme umesto da pišete afirmativno o muzičkoj manifestaciji“.


Fest: Istražićemo slučaj

Maja Grozda, portparol „Bir festa“ i član Beogradske kulturne mreže, koja organizuje ovaj festival, rekla je juče da ta organizacija osuđuje svaki vid nasilja, te da su pretnje novinarima nedopustive.
- Obezbeđenje je intervenisalo ne znajući s kojom namerom momak pokušava da se popne na binu i da li je naoružan. Daljom istragom ćemo utvrditi da li je obezbeđenje u ovom slučaju prekoračilo ovlašćenja, pa će tek tada moći da se govori o eventualnim sankcijama - rekla je Grozda.

http://www.alo.rs/vesti/30213/Festival_NASILJA