Tekfirlije pozivaju na bojkot policije i vojske BiH

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je postavljanje letaka u džamijama, kojima sledbenici tekfir-ideologije pozivaju vernike da ne stupaju u policiju i Oružane snage BiH, izjavio je šef Kancelarije Rijaseta Islamske zajednice u BiH za odnose sa javnošću Ekrem Tucaković.

On je istakao da su muslimani i Islamska zajednica u BiH deo države i da je moraju poštovati, te da niko nema pravo da krši zakone i da poziva druge da ih krši.

"Sve što je legitimno i legalno mi poštujemo, a to je i uspostavljanje vojske i policije koja nas štiti. Svako ko ugrožava državnu funkciju, a poziva se na islam, nije dobronameran. Takvi pozivi ne mogu biti motivisani verom. Islam to ne prihvata", rekao je Tucaković za "Dnevni avaz".

Sarajevski imam i kolumnista službenog lista Islamske zajednice u BiH "Preporod" Muhamed Velić smatra da su to opasne stvari i pojave kojima bi se, pre svega, trebalo da pozabavi država.

Prema pisanju službenog lista Islamske zajednice "Preporod" slični pisani proglasi, koji su pored "očajnog i ludog poziva" okićeni s nekoliko kuranskih citata, stavljenih u pogrešan kontekst i krivo interpretiranih, pronalaženi su u džamijama i pre bombaškog napada na policijsku stanicu u Bugojnu u junu.

Velić je prvi pronašao letak na papiru formata A4 u kutiji za dobrovoljne priloge vernika u jednoj sarajevskoj džamiji i naložio da taj papir bude spaljen. Prema njegovim rečima, cilj ovakvog delovanja je da bude napravljena pometnja među Bošnjacima.

"Po tefkirlijama, modernim haridžijama, policijske i vojne snage ne deluju na principu Šerijata, zakona koje je doneo Alah, već po zakonima ljudi. To su, kako smatraju, snage taguta, lažnog boga, protiv kojih se treba boriti. Njima je ta borba ispred verovanja u Boga", naveo je Velić. On je upozorio da "neki centri moći očito vešto manipulišu tim ljudima i njihovim idejama".

Islamski imami su uznemirni ovim slučajevima i napominju da su džamije nezaštićene i bez kontrole kao i bez bezbednosnih kamera preko kojih bi se moglo pratiti i upozoravati ko ulazi u džamije.

Pripadnici vehabijskog pokreta lecima ostavljenim u džamijskim kutijama, koje su namenjene za dobrotvorne priloge, pozivaju islamske vernike da ne stupaju u policijske i Oružane snage BiH, navodeći da su to "snage taguta, lažnog boga protiv koga se mora svim silama boriti".
 

Back
Top