ODNEDAVNO druga ekonomija sveta i najmnogoljudnija zemlja, Kina, razvija oružja kojima bi sprečila prvu svetsku silu, SAD, da je vojno drži „na uzici“ u „njenom“ delu sveta: Kinezi grupišu supermoderne odbrambene sisteme naspram Tajvana, što treba da onemogući Amerikance da pristignu u pomoć svojim saveznicima na otcepljenom ostrvu, ako ih pozovu.

Izveštaj Pentagona o rastu kineske vojne moći koji donosi ovakvo upozorenje, naveo je kongresmena Ajka Skeltona, šefa moćnog Vojnog komiteta, da izjavi:

- Konflikt između naše dve zemlje ostaje mogućnost, i moramo da ostanemo spremni za bilo šta što budućnost može da donese u bezbednosnim odnosima sa Kinom...

Veliki deo izveštaja svedoči o skromnom rastu nuklearnog arsenala Narodne Republike Kine, ali, istovremeno, i o naglom razvoju njenih raketnih jedinica, mornarice i avijacije. Pentagon se prvi put ozbiljno bavi kineskim oružjem namenjenim da drži američke brodove podalje od Tajvana. Tako, navodno, Peking razvija jedinstvenu raketu obala-more, koja može da pogodi brod na daljini od hiljadu milja - metarskom preciznošću.

Uz to, tvrdi se i da je Peking unapredio svojih više od hiljadu raketa kratkog dometa, uperenih preko Tajvanskog moreuza. Kina ima i program razvoja nosača aviona (izgradnja prvog od njih mogla bi da počne već ove godine), a u planu je i povećanje flote atomskih podmornica.

Zabrinuti senator, demokrata Skelton, ipak, ublažava svoj stav rečima da „Kina ne mora nužno da bude pretnja za SAD“. Izveštaj Pentagona, dodaje on, „pokazuje koliko je važno da SAD budu aktivno angažovane u celom Azijsko-pacifičkom regionu“.

ZAŠTO SE PLAŠE?

ANALITIČARI Pentagona ističu da Kina uvećava vojne izdatke: oni su 2009. iznosili 150 milijardi dolara, što je za 7,5 odsto više nego prethodne godine. To je, međutim, i dalje neuporedivo manje od američkog godišnjeg vojnog budžeta, koji za ovu godinu iznosi 685 milijardi dolara. SAD se, međutim, kao globalna sila, poprilično „rasplinjuju“ po celom svetu, dok Kinezi mogu da se koncentrišu na svoju bližu okolinu...

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:296623-Kina-ogradjuje-dvoriste

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A juce smo imali ovu vest

http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2211

Dakle, nasa vlada, bar kad je vojna i ekonomska saradnja sa Kinom u pitanju, radi pravu stvar.

Bravo za Sustanovca