Српски покрет обнове je за активну и реалистичну државну политику према Косову и Метохији. Подржавамо Владину стратегију према Косову и Метохији али желимо и да конкретним иницијативама дамо допринос у заштити наших државних интереса а да се при томе не конфонтирамо са западом и не угрозимо будућност земље- изјавио је за "Новости" мр Срђан Срећковић, потпредседник СПО и једини министар те странке у Влади.

Ваш лидер Вук Драшковић предлаже нову резолуцију и тврди да Србија треба да промени политику према Косову?
-Свима је јасно да се након саветодавног мишљења Међународног суда правде у Хагу не може водити иста политика а искуство Вука Драшковића у спољној политици је огромно и драгоцено за Србију. Он има ретку особину да грађанима увек говори истину иако се то на жалост у нашем политичком животу недовољно цени а многи политичари су навикли да се у јавним наступима руководе искључиво дневним маркетингом и прикупљају јефитине поене не водећи рачуна о интересима народа и државе.

Али, он би суштински мењао државну политику?
- Дубоко верујем да су разлике унутар Владе по питању КиМ тактичке природе и да се око суштине сви слажемо. Јединствена је и огромна већина грађана Србије који желе да наставимо борбу за Косово и Метохију али не и да се поново сукобљавамо са западом јер би то било погубно по будућност земље.

Око чега сте јединствени ако СПО тражи заокрет?
- Јединствени смо,у верујем , три кључна става. Први, да Србија никада неће признати независност Косова и да имамо легитимно право да водимо дипломатску борбу . Други став је да западне интеграције немају алтернативу ако хоћемо да као држава будемо политички утицајнији и да наши грађани боље живе. И трећи, да наше интересе на Косову и Метохији не можемо остварити без подршке ЕУ и САД. При томе увек треба имати у виду да је услов свих услова за успех државне политике према Косову да обезбедимо физичку безбедност и сигурну економску егистенцију за српско стновништво јер без тога ништа нема смисла.

Да ли су вам замериле колеге из ДС што "искачете" са својим предлозима око КиМ?
- Наши односи са коалиционим партнерима су коректни а посебно добри са Демократском странком (ДС) која је наш стратешки партнер и са којом имамо висок степен сагласности о свим важним питањима.

Не разилазите се ни око Косова?
- Не. Косово је наше најболније питање које увек изазива снажне емоције и које захтева висок ниво сензибилитета али и рационалан приступ. Морамо да се клонимо великих речи и да се боримо за оствариве циљеве имајући у виду будућност Србије и око тога нема никаквог спора.

Председник ваше странке тражи и промену Устава...
- Промена Устава је услов за суштинску регионализацију и децентрализацију па је јасно да ће највиши правни акт морати да претрпи измене на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Хоћете ли и званично тражити да се покрене процедура за промену устава?
-Хоћемо а то је наговестио и председник државе Борис Тадић. Долази време да са стабилизовањем политичких прилика у земљи, након широке и демократске јавне расправе коначно добијемо Устав модерне Србије који ће надживети многе генерације политичара, баш као и у свим озбиљним државама.

Да ли ће СПО преиспитати свој статус у владајућој коалицији ако се разлике у односу на партнере продубе?
- СПО је поуздан и одговоран политички партнер . Наш циљ је да на сваки могући начин убрзамо западне интеграције Србије и унутрашње реформе друштва да би људи боље живели, али и да штитимо државне интересе и наш национални идентитет. При томе, трудићемо се да кроз модернизацију и реорганизацију странке ојачамо наш политички утицај јер сам сигуран да би то било корисно за земљу.

Ваша странка "гура" и усвајање закона о реституцији који никако да дође на дневни ред...
- Очекујем да Србија коначно добије дуго очекивани закон о реституцији којим бисмо исправили велику историјску неправду . На овом закону СПО годинама инсистира и мислим да коначно постоји политички консензус да се ово питање реши.


П.ВАСИЉЕВИЋ


КЉУЧНИ ТРАГ

Да ли ће британска тајна документа открити место где је покопан генерал Драгољуб Дража Михаиловић?
- Са великим нестрпљењем ишчекујемо да Британци скину ознаку тајности са документа који носи датум погубљења генерала Михаиловића. Надам се да се у тим архивима налази и кључни траг до места где је Михаиловић ликвидиран и у највећој тајности покопан. Верујем да ћемо ускоро достојно сахранити првог герилца поробљене Европе у Другом светском рату и тако му се барем симболично одужити за велику неправду која му је нанета.