Kalinić "za nekoliko dana" u Srbiji

Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković potpisao je danas rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, potvrdila je za Hinu portparol Ministarstva Vesna Dovranić. Ministarka pravde Snežana Malović kaže da će Kalinić u Beograd stići "vrlo brzo".

"Dalja procedura izručenja nije u kompetenciji Ministarstva pravde. Reč je o tehničkim detaljima i to je u nadležnosti MUP-a i zagrebačke kancelarije Interpola", dodala je Dovranić.

Iako se tokom dana spekulisalo da je Kalinić već isporučen Srbiji, ministarka Malović kaže da će se njegova ekstradicija dogoditi uskoro i u tajnosti. Ona je na konferenciji za novinare rekla da očekuje da će osuđeni član zemunskog klana biti izručen Srbiji "veoma brzo, u narednih nekoliko dana".

- Ministarka Malović kaže da će Sretko Kalinić biti izručen Srbiji "veoma brzo, u narednih nekoliko dana".

"Očekujem da će Kalinić biti u Beogradu veoma brzo, u narednih nekoliko dana, a u zavisnosti od bezbednosne procene biće upućen u Okružni zatvor u Beogradu ili u neki zatvor u Srbiji", rekla je Malovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna brzom i efikasnom reakcije ministra pravde Hrvatske koji je ranije danas potpisao rešenje o ekstradiciji Kalinića. Malović je podsetila da su Srbija i Hrvatska potpisale Ugovor o međusobnom izručivanju optuženih krajem juna u Beogradu i navela da je ovo prva realizacija tog sporazuma.

"Ovo je doprinos regionalnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i potvrda stava Srbije i Hrvatske da neće biti sigurne kuće za kriminalce", rekla je Malovićeva.

- Srbija i Hrvatska su krajem juna potpisale Ugovor o međusobnom izručivanju optuženih lica.

Kalinić se prošle nedelje odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi.

Molbu za izručenje Kalinića Srbija je Hrvatskoj poslala 11. juna, tri dana pošto je Kalinić teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju gde ga je pronašao prolaznik. Nakon operacije Kalinić je prevezen u zatvorsku bolnicu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojeg je srpska policija uhapsila dan kasnije u blizini Morovića, mesta u blizini graničnog prelaza Batrovaci, pri pokšaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici "zemunskoga klana" u odsustvu osuđena na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bekstvu.