Na osnovu uputstava za formiranje odeljenja prvog i petog razreda, od 1. septembra broj neraspoređenih nastavnika u Srbiji će se povećati, tako da se očekuje da za još oko 200 prosvetara neće biti posla, nezvanično saznaje „Blic” u Ministarstvu prosvete.

Međutim, oni će nastaviti da primaju platu sve dok se ne obezbedi novac za otpremnine. Drugih radikalnijih rezova neće biti, čime se sprovođenje dugo najavljivane racionalizacije u prosveti prolongira bar za još godinu dana.


Uputstvom koje su škole dobile prošle godine o tome koliko učenika mora biti u odeljenju prvog i petog razreda zatvoreno je oko 550 odeljenja, a oko 300 nastavnika ostalo je neraspoređeno. Ove godine odeljenja su formirana na isti način, tako da se očekuje da će broj prosvetara za koje neće biti posla porasti na 500, ističu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.


- Pošto nema socijalnog programa, neraspoređene kolege ne mogu biti otpuštene već primaju redovnu platu. Ovakvim načinom rada svi smo na gubitku. Država plaća ljude koji ne rade, a oni koji rade imaju male plate. Znamo da je naš obrazovni sistem glomazan i neracionalan i da imamo 4.601 odeljenje sa manje od 15 đaka, kao i 182 škole sa jednim do pet učenika. Izgleda da nedostaje volja da se ovo reši i usvoje kriterijumi za formiranje optimalne mreže škola, iako je taj posao morao da bude završen još pre šest meseci - kaže za „Blic” Miodrag Skrobonja, savetnik u Uniji sindikata prosvetnih radnika.


U Ministarstvu prosvete su potvrdili da neraspoređeni nastavnici ne mogu napustiti sistem obrazovanja bez otpremnine.


- Tražili smo od direktora škola, načelnika školskih uprava i predstavnika sindikata da naprave liste potreba i viškova zaposlenih u prosveti i da nam ih dostave zaključno sa 15. avgustom. Tek kada sve to obradimo imaćemo tačne podatke. Podsećamo da je određen broj nastavnika koji su 1. septembra prošle godine ostali neraspoređeni u aprilu uzeo otpremnine i otišao iz sistema - kažu u Ministarstvu prosvete.


Kriterijumi na osnovu kojih će opštine formirati mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova biće usvojeni tek za mesec dana, iako je zakonski rok istekao pre šest meseci. Ipak, nadležni smatraju da kašnjenjem nisu usporili proces racionalizacije.


- Za mesec dana pred Vladom će se naći kriterijumi za formiranje mreže škola. Pošto oni to usvoje, opštine će imati rok od godinu dana da ih sprovedu u delo i naprave optimalnu mrežu na osnovu broja dece. Čak i da smo doneli kriterijume pre šest meseci, racionalizacija ne bi počela ove već sledeće školske godine. Dakle, 1. septembra neće biti većih promena, ali se one očekuju sledeće godine u ovo vreme - ističe Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/202998/Od-1-septembra-visak-200-nastavnika

Mogu da cuvaju krave.Posto decu nista ne umeju da nauce.
Jedino nece imati vise velike plate i velike odmore a imace pune ruke posla.