- Trideset srpskih državljana nalazi se pod istragom austrijskog pravosuđa osumnjičeni da su preko Hipo Alpe-Adrija banke prali novac i obavljali druge nedozvoljene finansijske operacije - tvrdi za „Alo!“ hrvatski novinar Domagoj Margetić, takođe svedok istražnih organa, koji se već duže vreme bavi „aferom veka“ u EU.

Prema pisanju nemačkog „Zidojče cajtunga“, ukupno 90 osoba sa prostora bivše Jugoslavije je pod istragom, a među njima su i 24 oficira, od kojih su neki optuženi u Hagu, kao i dve osobe koje su optužene za terorizam.
Austrijska policija u interesu istrage pre podizanja optužnica ne saopštava imena optuženih. Margetić, pošto je svedok u ovom procesu, takođe ne može da govori o imenima, ali tvrdi da se mahom radi o osobama sa teritorije Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, ali ih ima iz Crne Gore, Slovenije i Makedonije.
- Ove osobe su u Vaduzu, u Lihtenštajnu, imale 48 registrovanih fiktivnih preduzeća, a sve zajedno ih je zastupala ista advokatska kancelarija. Ovi ljudi, inače iz političkih, vojnih i ekonomskih visokih krugova, umrežili su se preko države koja je inicirala poslove sa Hipo bankom - otkriva Margetić, koji je naveo da je afera „Hipo“ teška oko 47 milijardi evra, od čega je pet milijardi prošlo kroz Srbiju.

Prema njegovim rečima, istraga protiv 40 osoba je završena, dok se protiv ostalih tek preduzimaju istražne radnje.
Pod sumnjom za pronevere, zloupotrebu službenog položaja i kriminalno udruživanje u petak je priveden Volfgang Kulterer, bivši prvi čovek Hipo banke za Balkan, čovek od poverenja ultradesničara Jerga Hajdera, bivšeg kancelara Koruške, koji je poginuo prošle godine u oktobru, vraćajući se sa provoda iz jednog gej kluba. Novac od provizija za kredite koji su na Balkanu isplaćivani bez hipoteka i mimo standardnih procedura, kako se pretpostavlja, delom je završio i u Hajderovim „crnim fondovima“.
Interesantno je da je Hipo banka pominjana i prilikom privatizacije Luke Beograd, koja je obavljena 2005. godine. Na optužbe Stanka Subotića da je luka kupljena njegovim novcem, luksemburška firma „Vordfin“, koja je njen formalni vlasnik, saopštila je da je novac za kupovinu dobila iz kredita kod Hipo Alpe-Adrija banke internacional AG iz Klagenfurta u ukupnom iznosu od 40,11 miliona evra. Domagoj Margetić tvrdi da se u ovom slučaju najverovatnije radilo o novcu sa tajnih računa iznetom iz bivše Jugoslavije, gde se Hipo pojavio samo kao posrednik.
- Radi se o tajnim, šifrovanim računima sa kojih se novac na taj način preko advokata reinvestirao i vraćao u legalne tokove.


Narodna banka: Hipo u Srbiji posluje po propisima

U narodnoj banci Srbije juče su nam rekli da Hipo Alpe-Adrija banka a.d. Beograd, kao i ostale banke prisutne na tržištu Republike Srbije, posluje „u skladu sa propisima i pod kontinuiranim je nadzorom Narodne banke Srbije“.
- S tim u vezi, a prema poslednjim raspoloživim podacima za drugi kvartal 2010. godine, Hipo Alpe-Adrija banka a.d. Beograd je visokosolventna, kao i visokolikvidna, sa pokazateljem likvidnosti koji trenutno iznosi 1,79 i koji je u kontinuitetu znatno iznad propisanog minimuma od jedan. Ovakvi pokazatelji poslovanja obezbeđuju banci da uredno izvršava svoje obaveze prema poveriocima - kažu u NBS-u.

http://www.alo.rs/vesti/30097/Istraga__protiv_30_Srba