Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je danas da je sloboda izražavanja u Srbiji i dalje ozbiljno ugrožena, čemu doprinosi i sporo menjanje sudske prakse u medijskim slučajevima.

"Brutalni napad na Teofila Pančića, kolumnistu nedeljnika Vreme", pretnje i napadi na novinare zbog sadržaja njihovih blogova, koje koriste da bi objavili ono za šta, zbog narasle autocenzure, nije ostalo mnogo mesta u tradicionalnim medijima, pokazuju da je sloboda izražavanja u Srbiji i dalje ozbiljno ugrožena", ističe se u Monitoringu ANEM-a za jul.


U Monitoringu se navodi da je medijski regulatorni okvir i dalje nepovoljan, kako zbog nedostatka nekih zakona kao što je Zakon o medijskoj koncentraciji, tako i loše primene pojedinih propisa - Zakona o radiodifuziji.


Prema ANEM-u, to je vidljivo i u "slučaju netransparentnog izbora generalnog direktora Radiodifuzne ustanove Srbije" i činjenice da je i dalje visok iznos viška od naknada koje emiteri plaćaju regulatornoj radiodifuznoj agenciji.


Ustavni sud je konačno odlučio da je sporni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju neustavan u svom pretežnom delu, ali je on do sada već ostavio ozbiljne posledice po slobodu medija - naraslu autocenzuru u strahu od njegove eventualne primene i u nepovrat izgubljenu godinu za srpsku medijsku scenu, ističe se u Monitoringu.


Tranzicioni procesi i dalje nemaju dovoljnu pažnju vlasti, mada je u oblasti digitalizacije napravljen mali pomak imenovanjem direktora preduzeća, koje treba da bude glavni operator mreže i multipleksa, ocenjeno je u Monitoringu i dodato da privatizacija medija i dalje ostaje bez konkretnih i sistemskih rešenja.


"Nadležni organi do sada očigledno nisu uspeli da stvore povoljno medijsko okruženje, niti da reše mnoge probleme koje pritiskaju medije, ili zato što nisu mogli, ili zato što to nisu hteli. Zato je za medijski sektor jedan od najvažnijih predstojećih zadataka aktivno učešće u formulisanju Medijske strategije, za koju bi kao osnov, ali ne jedini, trebalo da posluži Medijska studija i njene preporuke", ističe se u Monitoringu.


Prema oceni ANEM-a, da bi dugo očekivana Medijska strategija bila korak napred, potrebno je i da nadležno ministarstvo i sama vlast, u predstojećoj javnoj raspravi ima sluha za primedbe koje se na Medijsku studiju već iznose, ali i za neke alternativne predloge i sugestije koji se mogu očekivati od strane medijskih profesionalaca i predstavnika samih medija, o čijem opstanku i budućnosti je reč.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/202994/ANEM-Sloboda-izrazavanja-ozbiljno-ugrozena