Desi Buterse, bivši vođa pučista, osuđeni narkodiler i optuženi ubica, položio je zakletvu za predsednika Surinama na ceremoniji kojoj nije prisustvovao nijedan lider zapadne hemisfere.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves trebalo je da prisustvuje polaganju zakletve, ali je u poslednjem trenutku otkazao dolazak, a SAD, koje su upozorile Butersea da poštuje ljudska prava i vladavinu zakona, poslale su samo amabsadora, javio je AP. Novi predsednik je obećao da će se boriti protiv korupcije i poštovati zakone, kao i statove opozicije.

Buterseu se u Surinamu upravo sudi zbog navodne umešanosti u otmicu i pogubljenje 15 istaknutih članova opozicije, koji su smatrani neprijateljima vojnog režima, jedne decembarske noći 1982. godine. Njegov povratak na vlast podstakao je međunarodnu zajednicu da se zapita da li će to značiti i povratak u mračnu prošlost, kada su ljudska prava nemilosrdno gažena, dok je izolovani Surinam bio odskočna daska za transportovanje droge u SAD i Evropu, i šta će biti sa suđenjem protiv njega, navodi američka agencija. Buterse (64) je ranije prihvatio političku odgovornost za ubistva, ali ne i direkntu umešanost u njih. On je prisutan u politici Surinama već tri decenije.

Prvi put je došao na vlast u februaru 1980. godine, kada je bio vođa pučista koji su suspednovali ustav i raspustili parlament, pet godina pošto je Surinam stekao nezavisnost od Holandije. Drugi put je predvodio pučiste 1990. godine, tri godine pošto je, pod međunarodnim pritiskom, dozvolio povratak civilne vlasti u zemlji, a zadržao je veliku moć i kada je 1992. godine prestao da bude glavni komandant vojske.

Butersea već dugo prate optužbe za korupciju, a 1999. godine osuđen je u Holandiji u odsustvu za trgovanje drogom i izrečena mu je kazna od 11 godina zatvora. Tužioci su tvrdili da je on vođa narkokartela Suri. Kaznu nikada nije odslužio zato što Surinam nema sporazum o ekstradiciji sa svojim bivšim kolonijalnim vladarem.

http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/39833-Predsednik-osueni-narkodiler-optueni-ubica.html