Povratnici srpske nacionalnosti u udaljenijim selima bosanskograhovske opštine, koji su se u matičnu opštinu vratili 1998. godine, još nemaju električnu energiju u svojim domovima, što još više otežava njihov ionako težak život u ovoj siromašnoj opštini, izjavila je predsednica Udruženja građanki Bosanskog Grahova Danka Zelić.

Prema njenim rečima, veliki problem povratničke populacije je i činjenica da oko 30 odsto ruralnih područja opštine Bosansko Grahovo još nema električnu energiju, što je ozbiljna prepreka masovnijem povratku predratnih stanovnika.

Govoreći o problemima povratničke populacije, Zelićeva je lokalnom radiju u Livnu rekla da je veliki problem i to što Bosansko Grahovo nema srednje škole, pa učenici posle završene osnovne škole putuju u 35 kilometara udaljeni Drvar, a pošto ne postoji ni redovna autobuska linija do Drvara učenici putuju kombijem koji plaća opština.

"Grad nema ni dom zdravlja, pa povratnici za sve specijalističke preglede i laboratorijske nalaze moraju ići u 75 kilometara udaljeno Livno. Ne postoji ni lokalna radio-stanica, nema televizijskog signala, a novine retko stižu, pa opština živi u svojevrsnoj medijskoj blokadi", naglasila je Zelićeva.

Ona je dodala da je zbog ovakve situacije proces povratka odavno zaustavljen, te da mlađa populacija koja se vratila čeka samo priliku da napusti opštinu u potrazi za sigurnijom perspektivom.