Narodni poslanici!
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Narodni poslanici!

 1. #1
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano Narodni poslanici!

  "Kurir"

  30. i 31. oktobar 2004.

  Gospodo poslanici, stoko jedna bezrepa!


  DOSTA ZLOČINA!


  Dragan J. Vučićević

  Srpski poslanici su sebični, pokvareni nitkovi, koji misle samo na sebe i svoj mali, prljavi lični interes! Srpski poslanici su pohlepni, nezajažljivi uzurpatori narodne volje kojima je do nacije i države stalo taman koliko i do lanjskog snega. Srpski poslanici su najobičniji paraziti, hronični gubitnici, alavi lezilebovići i karijerni dramoseri koji ne umeju ništa drugo da rade osim da žive na račun gladnih poreskih obveznika! Srpski poslanici, takvi kakvi su, samo su užasni, nakazni produkt decenijske negativne selekcije u vrhu srpske politike!

  Preterujem? Olako se frljam teškim rečima i još težim optužbama? Patološki mrzim narodne poslanike? Lupetam gluposti? Jeo sam bunike, pa ne znam šta pričam?

  Dobro, dobro, prihvatam svaku primedbu, ali samo pod uslovom da Vi nađete bar jednu jedinu lepšu, lakšu i umiveniju reč za srpske poslanike posle one njihove prošlonedeljne sramne inicijative da se po hitnom postupku usvoji predlog zakona o skupštini. A tim predlogom, da Vas podsetim, poslanici za sebe traže mesečne plate od 60.000 do 190.000 dinara!

  Tim zakonom, ta parazitska bratija traži da opljačkani i ojađeni Srbi odvajaju od usta kako bi se njima plaćale kirija, dnevnice, topli obrok, regres, "odvojeni život", gorivo, jubilarne nagrade, "dodatno obrazovanje", hotelski smeštaj... (?!?) Taj skandalozni zakon, koji su skupštinski pacovi gotovo jednoglasno predložili i koji će, sasvim izvesno, uskoro i usvojiti, predviđa i da "gospoda poslanici" odlaze u penziju sa samo 50 godina života i 20 godina radnog staža, kao i da "poslanička penzija" ne može biti manja od 60.000 dinara! Ej, bre!

  Ej, bre, poslanici, pa koga vi to yebete u zdrav mozak? Kako vas, bre, nije sramota? Pa, otkud vam toliko drskosti, stoko jedna bezrepa?! Otkud vam smelosti da tražite tolike plate u zemlji u kojoj je skoro milion ljudi bez posla i u kojoj je prosečna plata manja od 180 evra? Kako imate obraza da tražite hiljadu dinara dnevno za ishranu u zemlji u kojoj je, prema zvaničnim statistikama, najmanje 200.000 dece bukvalno gladno?

  Kako vas, bre, nije sramota da sebi razrezujete 800 evra penzije, kada obični penzioneri, danas i ovde, bukvalno umiru od gladi? Pa, šta je sledeće? Šta ćete još da izmislite? Da nećete možda da tražite da vam doživotno plaćamo šofera i limuzinu, da nećete da vam plaćamo letovanja ili ste, može biti, raspoloženiji za neku sisatu prostitutku o trošku poreskih obveznika?! Sram vas, bre, bilo! Fuj, pogani jedna da li nijedna! Iš, bando crvena!

  Prizovite se pameti, poslanici, zadnji je čas, poslednja je šansa. Ako među vama ima bar jedan pošten, ako među vama poslanicima ima bar jedan koga grize savest zbog svega ovoga što je skupštinska većina spremna da uradi Srbiji i Srbima, neka se taj jedan javi! Neka izađe i javno podigne glas protiv ovog skandaloznog, sramnog predloga zakona. Jer, niko nema prava da se krije iza demagoških objašnjenja tipa: "Pa, tako je to i u Sloveniji", ili "Nisam ja to predložio, to su oni drugi..." Svako ko aktivno ili pasivno, sasvim svejedno, bude učestvovao u izglasavanju ovog zakona, biće doživotno žigosan kao saučesnik u pljačkanju i ubijanju već opljačkane i silovane Srbije! Eto, tako! Pa, vi sad gledajte šta vam je činiti!

  A šta nama, običnim smrtnicima, preostaje? Šta mi tu još možemo da uradimo? A šta drugo osim da u ruke uzmemo govnjive motke i razjurimo bandu? Šta drugo osim da na sve moguće načine ne dozvolimo dalje pljačkanje Srbije? Jer, u pravu su oni sindikalci Čanak i Smiljanić - treba izaći na ulice! Na ulice, nego šta! Ako ovaj skandalozni zakon bude usvojen, nema nam druge. Nemamo prava da ćutimo! Nemamo prava da mirno gledamo kako nam skidaju kožu sa leđa! Otpor, do slobode!

  "Moralna je odgovornost ne pokoravati se nepravičnom zakonu. Nepravičan zakon nije nikakav zakon!" (Martin Luter King) 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  15.10.2004.
  Lokacija
  Прапостојбина Срба
  Poruke
  50
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano

  то је још један доказ да је демократија једна велика зај....а. политички системи се не деле на демократске и недемократске већ на ефикасне и паразитске. нама треба један поштени диктаторски домаћин који це да нас доведе у ред и брине о нама ко о рођеној деци. проблем и јесте у томе што наши политичари државу схватају као нешто пусто турско што треба да се развлачи док те не ухвате а после поднеси оставку и ништа.

 3. #3
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano

  nisam bas upucen u celu stvar, ali jel' istina da su radikali predlozili taj zakon?

 4. #4
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano

  Ne znam da li su predlozili, ali su se uglavnom slozili.

  Pre 6 god su zajedno (SRS) sa komunjarama (SPS+JUL) predlozili taj isti zakon, ali je odbijen uz slozno urlikanje opozicije... e, sad ta opozicija nekadasnja a sadasnja vlast, isto slozno urlice: da se zakon usvoji!

  Neke sitne strancice navodno su protiv, dok bi od sveg srca to podrzali... nadaju se nekom poencicu.

  Ocigledno imamo samo alavu na pare vlast... nista drugo. Sindikalci traze da se ne izglasa uopste, sto je normalno.

  A narod gladan i vapi za hlebom.

 5. #5
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano

  ...Па сами смо их бирали... :?

 6. #6
  Iskusan Nexus 6 (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Vozdovac
  Poruke
  5.180
  Reputaciona moć
  102

  Podrazumevano

  pa DS je rekao da nece podrzati zakon, a nije bas sitna strancica...

 7. #7
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano

  "Blic"

  Kakve povlastice imaju naši parlamentarci, a kakve njihove kolege u okruženju

  Najalaviji poslanici na Balkanu

  Jedu i piju u najjeftinijem restoranu u Beogradu, voze se džabe po celoj Srbiji, mogu i da se ogreše o zakon - štiti ih imunitet. Šta to još fali narodnim poslanicima u Srbiji? Oni traže da, pored visoke plate od 60.000 do 190.000 dinara, dobiju i dobru penziju od 30.000 do 60.000 dinara. I da u tu penziju odu što pre. Dok su mlađi, ako može sa 50 ili 55 godina života i 20 ili 25 godina radnog staža.

  Sada su plate poslanika u Srbiji oko 35.000 dinara, ali dobijaju i paušal koji je oko 16.000 dinara, kao i dnevnice dok traje zasedanje u visini od 850 dinara. Poslanici iz unutrašnjosti imaju pravo na hotelski smeštaj u nekom od beogradskih hotela B kategorije u vreme održavanja sednica, te besplatan prevoz na zasedanja parlamenta.

  Poslanici imaju pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, javnom gradskom i rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije u svim pravcima, za neograničen broj putovanja. Parlamentarci mogu da koriste usluge avionskog prevoza, kao i kola za spavanje i ručavanje prilikom putovanja vozom.

  Poslanicima su na raspolaganju im i brodske kabine ukoliko žele da doplove do Beograda na skupštinsko zasedanje ili da ih iskoriste u čisto turističke svrhe.

  Iako se poslanici skoro svih stranaka u Srbiji koji traže usvajanje zakona o Narodnoj skupštini pozivaju na pogodnosti koje navodno koriste njihove kolege u drugim državama, agencijski izveštaji pokazuju da poslanici u okruženju nemaju velike privilegije. Ili čak nemaju ni to što imaju poslanici u Srbiji.

  Političke funkcije u Austriji ne donose nikakve privilegije, jer oni, kao i ostali građani, u penziju mogu otići sa 45 godina staža i 65 godina starosti.

  U Mađarskoj poslanici nemaju redovnu platu, već primaju honorar, mada im se taj angažman računa kao stalno zaposlenje. Vreme provedeno u svojstvu poslanika u Mađarskoj se uračunava u radni i penzijski staž, koji traje pola godine duže od trajanja mandata. Mađarski poslanici imaju zdravstveno i ostalo osiguranje, ali iz svog honorara treba da uplate sve poreze i doprinose.

  I mađarski poslanici imaju pravo na besplatan javni prevoz, železnicu i međugradski saobraćaj. Najbliži zahtevima poslanika u Srbiji su uslovi života parlamentaraca u Bosni i Hercegovini. U toj državi poslanici mesečno dobiju oko 1.400 evra ili oko 105.000 dinara, u šta se ubraja plata, paušal, dodatak za minuli rad i na svaku godinu radnog staža uvećava se plata za oko 0,5 odsto.

  Poslanici u BiH mogu da iznajme stan koji može da košta do 230 evra, za odvojenost od porodice dobijaju oko 200 evra mesečno, za putovanja u zemlji dnevnica je oko 15 evra, a u inostranstvu 50 evra.

  Poslanici u hrvatskom Saboru imaju naknadu za korišćenje privatnog automobila, neograničene troškove putovanja van granica zemlje, naknadu za odvojen život u visini od 10.500 dinara, naknadu za najamninu stana u iznosu od oko 26.000 dinara, plus novac za režije u iznosu oko 5.000 dinara. I oni imaju i besplatan gradski prevoz.

  Poslanici slovenačkog parlamenta su, u principu, po pravu na penziju izjednačeni sa ostalim građanima, a izuzeci su striktno nabrojani i vremenski ograničeni. Poslanik kome je prestao mandat može da ostvari pravo na penziju ako ima najmanje 25 godina radnog staža.

  Poslanik kojem je prestao mandat iz objektivnih razloga, a ne može da nastavi da radi posao sa kojeg je došao na funkciju ili da dobije zaposlenje, ima pravo na nadoknadu u visini poslaničke plate dok ne dobije posao ili ne ode u penziju, ali najduže jednu godinu nakon prestanka mandata.

  Nenad Čaluković

  --------------------------------------------------------------------------------

  Piše: Dr Gordana Matković

  Da li će neko da pocrveni?

  Srbija je zemlja starih ljudi, malih ekonomskih potencijala i velikih nasleđenih prava, između ostalih i prava na penzije i invalidnine. Država se svakodnevno bori da obezbedi penzije za milion i po penzionera i stalno se iznova javljaju dileme da li je penzioni sistem i posle svih promena održiv, ili prava treba dalje smanjivati, granicu za penzionisanje pooštravati, mehanizme indeksacije svesti samo na troškove života... Kako učiniti sistem održivim? Srpski poslanici su izgleda odlučili da daju svoj doprinos. I to ne tako što su predložili beneficije za pojedine teško ugrožene kategorije kojih ima bezbroj u Srbiji, za one koji često rade u nemogućim uslovima, ili za starije od 50 godina koji ostaju bez posla, a do penzije ih čeka još mnogo godina. Nisu predložili rešenja ni za one koji će morati da rade do duboke starosti, jer su u sivoj zoni ekonomije, iz nužde, pristajali da dobijaju nadoknadu bez plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje. A ni za one kojima staž nije uplaćivan tokom Miloševićeve vladavine, ili izbeglice koje su pobegle i ostale i bez kuće i bez radne knjižice. Ne, odlučili su da uvedu nove beneficije, ali samo za sebe. I to suprotno važećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju koji izričito zabranjuje da se posebnim zakonima, dakle van ovog jedinstvenog, regulišu prava na penziju.


  Sami sebe častili
  U odnosu na sve druge građane Srbije, za poslanike su predviđene velike pogodnosti. Prema postojećim propisima, zaposleni mogu da se penzionišu pre 63. godine starosti (muškarci) pod uslovom da su prethodno uplaćivali penzijsko osiguranje (doprinose) punih 40 godina. Čak i rudari moraju efektivno da rade više od 30 godina da bi ostvarili beneficiju ranog penzionisanja. Za poslanike je dovoljno samo 20 godina! Poslanici su sebi, dakle, odredili i minimalne godine starosti i minimalan staž. I visina penzija se ne računa kao za sve ostale. Za poslanike ne važi pravilo da visina uplaćivanog doprinosa određuje visinu penzije. Prema predlogu zakona, i ako su plaćali minimalni doprinos tokom prethodnih godina, teorijski samo jedan dan u poslaničkim klupama doneće im penziju od najmanje 50.000 dinara. I to nije sve. Za zaposlene koji po penzijskom zakonu mogu ranije u penziju (beneficirani staž) plaćaju se viši doprinosi. Dakle, rudnik je za sve rudare tokom celog staža plaćao više doprinose da bi mogli prevremeno da idu u penziju i da ne bi bili privilegovani tek tako. Poslanici su u svom predlogu „zakona“ predvideli da se iz budžeta nadoknađuje razlika između poslaničke penzije i penzije koju bi ostvarili pod opštim uslovima. Pošto po opštim propisima ne bi ni imali pravo na penziju posle samo 20 godina staža i 50 godina života, ceo teret pada na budžet. A što poslanici sebi ne izglasaju da dobiju premije od životnog i imovinskog osiguranja, bez obzira na to što se od te vrste rizika nisu osigurali?! Da li bi možda i to mogli da reše pomoću nekog posebnog zakona?


  Zaštita, ne nagrada
  Pošto su predvideli privilegije samo za sebe, a ne i za sve ostale „ugrožene“, izgleda da su poslanici ponešto shvatili iz penzijskog sistema, a naročito koliko on opterećuje državnu kasu i zaposlene. Kada bi svima zaista ugroženima država omogućila odlazak u penziju, Srbija bi imala više penzionera nego onih koji plaćaju doprinose. I tako bismo na buduće generacije preneli neizdržive obaveze. Glasajući za budžet svake godine poslanicima je, dakle, jasno da država i zaposleni teško nose i postojeći teret. Poslanici, međutim, očito nisu shvatili da je starosna penzija uvedena kao civilizacijsko dostignuće da bi stari ljudi imali od čega da žive kada više ne mogu da rade, a ne da bi narodni predstavnici sebi obezbedili izuzetno visoku doživotnu apanažu zato što su se par godina ili čak i samo nekoliko dana bavili državnim poslom. Poslanici izgleda nisu shvatili da penzija nije nagrada, već zaštita u starosti, koja se stiče plaćanjem osiguranja. Argument da je u i drugim zemljama tako, jednostavno ne stoji. U većini zemalja EU, ukoliko i postoje beneficije za poslanike, one su marginalne i nisu definisane izvan pravila za sve državne službenike.


  Otkud im pravo
  Na kraju se postavlja pitanje ko je poslanicima dao pravo da sami sebi određuju povoljnije uslove za penziju i više penzije nego što pravila nalažu za sve ostale građane Srbije. Ko im je dao za pravo da sve te privilegije predvide? I to ne samo za aktuelne poslanike već i za one koji su sedeli u Skupštini kao poslanici i tokom devedesetih, koji su podržavali Miloševića, potpuni ekonomski kolaps, pljačke kroz hiperinflaciju, zajmove, finansijske piramide, za one koji su vladali tokom godina kada je Srbija gotovo potpuno uništena.

  Nažalost, to pravo im je dao narod, birajući ih u Skupštinu. Odnosno preciznije, birajući partije koje poslanici predstavljaju. Zar je moguće da reformskim strankama ne smeta povećanje opterećenja toliko opterećenog penzionog fonda i kršenje principa osiguranja? Zar je moguće da onima koji se zalažu za striktno poštovanje procedura ne smeta kršenje penzijsko-invalidskog zakona, pa i Ustava koji garantuje, valjda, ravnopravnost svih građana, bar kad je o osiguranju reč. Zar je moguće da je posle samo šest meseci ovaj zakon prioritet, i zakon koji se mora doneti po hitnom postupku? Valjda dok poslanicima mandati ne prestanu.

  Da li će bar neko da pocrveni?

 8. #8
  Ističe se Milojko Vasic (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2003.
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  2.489
  Reputaciona moć
  77

  Podrazumevano

  Ne zaboravite da sve te privilegije poslanik dobija a da pri tom nije obavezan da dolazi na sednice. A i kad dođe može da čita novine, drema i ne mora da glasa. Poslanici uglavnom pojma nemaju o kom se zakonu diskutuje, nego poslušno glasaju po direktivi partije.

  Dakle 4 godine potpunog nerada i neodgovornosti, i zauzvrat - penzija od 1000 evra !


  U zemljama sa dugogodišnjom parlamentarnom praksom, poslanici mogu da izglasaju privilegije samo za poslanike koji će tek biti u narednom sazivu, a pri tom se zakon neće odnosopti na one koji su ga izglasali.
  Poslednji put ažurirao/la Reg : 13.05.2009. u 20:14

 9. #9
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano

  Potpuno si u pravu Milojko! Takvu vlast a i takav tunjav narod samo mi imamo, da zeli biti samo potlacen. Posto nisu uspeli da sebi podignu plate, penzije i ostale troskove i tako od sebe stvore novu elitu a od naroda stoku, sada hoce da se luksuziraju, kupuju sebi nove automobile a skoro su kupili neke automobile (doduse bivsa vlast, ali isti kalup). Mislio sam da im poklonim moju "vektru" al' yebiga, 96-o je godiste, matoro je to (samo ja sam je kupio svojim parama a ne narodnim), dok sam pre nje vozio "keca" '80-o godiste i nije mi smetalo sto je bio mator (nisam ga ni prodao, niti cu ga prodati).

  I sada hoce automobile extra klase: mercedese, audije, dzipove, i za to ce gradjani Srbije platiti 3 500 000 evra....znaci platice i oni penzioneri sto moraju u prodavnici da razmisljaju da li da kupe 100 ili 200 grama kafe...tuzno je kakve sadiste drzimo na vlasti! Ma to sve treba obesiti. Yebes vlast, koja vise prati sta se dogadja na svetskim sajmovima automobila, nego kako zive gradjani. Vise gledaju auto casopise, nego izvestaje kako prezivljavaju srpska deca na Kosmetu.

 10. #10
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Kada bi radili svoj posao onda oni i zasluzuju platu koja je mnogo puta veca od 100000 dinara.Ali postoje samo jedno 20-ak njih koji dobro rade svoj posao.Narod mora da shvati da su politicari najvazniji u jednom drustvu.Vazniji i od lekara,vazniji i od profesora,vazniji i od generala,vazniji i od ekonomista.

  A javnost je besramno licemerna.Neka kazu oni koji su po upravnim odborima javnih preduzeca kolika im je plata.Oni rade po 10 puta manje od najlenjijih poslanika,a imaju plate koje su 5 puta vece.E to je sramota za drustvo...

 11. #11
  Zainteresovan član Gregor Samsa (avatar)
  Učlanjen
  10.11.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nevoljnija
  Poruke
  237
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano

  Slazem se sa kami83 da su politichari najvazniji u jednom drushtvu ako rade svoj posao savesno i na pravi nachin.Samo mi nije jasno na koga je mislio (ili na koga si mislio) da sede u odborima javnih produzeca.Koliko ja znam to jesu ministri, odredjeni poslanici koji ne samo da nemaju svrhu u tim produzecima vec zajedno sa direktorima (koje su ili oni imenovali, ili stara garda koja vodi poreklo od komunizma, SPS), osiromashuju te firme, stvaraju time sebi vlastiti kapital, i na kraju u privatizaciji kupuju iste po ceni koja je ili mnogo manja od realne ili chijom su oni krivicom namerno unishtili.

 12. #12
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Nije toliko bitno na koga sam mislio.Ono sto sam hteo da kazem da je u principu zalosno sto npr.direktor JAT-a ima vecu platu od narodnih poslanika i ministara.Tako nije samo kod nas vec svuda u svetu.I to jeste mnogo zalosno...

 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.793
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  ...pa kad od toliko nesposobnih samo jedan moze da bude ministar... i jos da mu se poveca plata

 14. #14
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano

  Evo, sada im se plata jos povecava, posto nisu izglasali sebi ostale prioritete. Da podsetim, Zoran Mindjic je takodje rekao jedne godine da je stezanje kaisa, sada evo ga i nas Teletabis: Dinki-Vinki:

  "Kurir"

  O'KLE PLATA?
  DS: Vlada će zbog povećanja plata odgovarati pred gladnim i siromašnim građanima

  BEOGRAD - Na kraju fiskalne godine, kada vlast na sav glas obećava građanima da će naredna 2005. biti godina "stezanja kaiša" i smanjivanja javne potrošnje, ispostavilo se ipak da vlast ima para, ali samo za sebe. Najpre su poslanici obavestili javnost da su cele godine štedeli, pa su ušteđeno podelili na ravne časti, po deset odsto svakom zaposlenom na platu, a onda se dosetio i ministar finansija Mlađan Dinkić, iz "kasice prasice" izvadio "štek" i povećao plate sebi i svojim kolegama u Vladi gotovo tri puta.


  Miroljub Labus dobio povišicu od Dinkića

  Tako će, podsetimo, premijer Koštunica, umesto dosadašnjih 38.127, primati 106.000 dinara, potpredsednik Vlade Miroljub Labus umesto 33.361 dinar, inkasiraće mesečno 93.000, dok je ministarska plata sa 32.408 dinara "skočila" na čitavih 90.000 dinara. Novoj godini raduju se i zamenici ministara, koji će primati oko 80.000 dinara, pomoćnici oko 70.000 i načelnici oko 60.000 dinara.

  Nema opravdanja

  Portparol opozicione Demokratske stranke Đorđe Todorović kaže za Kurir da, u situaciji "opšteg siromaštva" među građanima Srbije, ne postoji adekvatno opravdanje za povećanje plata najvišim državnim službenicima.

  - Pitanje zarada svih službenika čije se plate finansiraju iz budžeta je osetljivo pitanje. Oni koji donose takve odluke i povećavaju plate moraju da budu svesni kolika su mesečna primanja običnih građana koji su ih birali. Vlast mora da zna koliko građani teško žive i, bez obzira na tvrdnje da povećanje njihovih plata neće dodatno opteretiti budžet, treba da im bude jasno da za tako nešto u ovakvoj situaciji ne postoji nikakvo opravdanje - kategoričan je Todorović. On ističe da će Vlada Srbije zbog povećanja plata "odgovarati" pred građanima Srbije.

  Na drugoj strani, Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 Plus, tvrdi da plate ministara moraju da budu na takvom nivou "da mogu normalno da rade". Prema njegovim rečima, plate najviših državnih službenika ne mogu biti vezivane "striktno za prosečnu platu građana".

  - Prethodna vlast je stvorila lažan stav da ministri treba da imaju male plate. Istina je, u stvari, da im se moraju obezbediti primanja koja su dovoljna da mogu normalno da žive. Znam da građani Srbije ne žive dobro i da mnogi imaju malu platu, ali pitajte svakog radnika koji prima 13.000 dinara da li bi ministri trebalo da imaju veće plate i da rade kako treba, i svaki će vam odgovoriti potvrdno - uveren je Albijanić.

  Plate, pa udri po korupciji

  Ekonomista Nebojša Medojević smatra da je povećanje plata ministrima jedna od najadekvatnijih mera borbe protiv korupcije, ali naglašava da bi, uporedo sa platama, morala da se poveća i kontrola stečene imovine državnih službenika. Medojević kaže da je, za građane i budžet, daleko manja šteta ako se plate ministara povećaju, nego u slučaju da korumpirani službenici Vlade rasprodaju državnu imovinu budzašto.

  - Standard državnih službenika mora da bude u skladu sa ozbiljnošću posla koji obavljaju. S druge strane, Skupština bi morala da pojača kontrolu i da zahteva odgovore od ministara za eventualan sumnjiv rast njihove imovine. Ako su već povećali plate, onda bi pod hitno morali i da odgovore na brojne optužbe za korupciju koje se upućuju pojedincima iz Vlade. U ovoj godini bio je ogroman broj sumnjivih transakcija u privatizaciji i neko iz Vlade mora da odgovori na sva pitanja i sumnje u vezi s korupcijom i njihovom umešanosti u prljave poslove - kaže Medojević, i podseća da od 2000. godine nijedan predstavnik vlasti u Srbiji nije odgovarao za korupciju.

  - Ni Koštuničina vlada nije pokazala dovoljno spremnosti da se obračuna sa korupcijom i ako to ne urade što pre, onda im građani uludo finansiraju plate! - zaključuje Medojević.

 15. #15
  Aktivan član Kazanova (avatar)
  Učlanjen
  17.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sta te boli k...
  Poruke
  1.977
  Reputaciona moć
  71

  Podrazumevano

  Sve je u ovoj zemlji idealno, jos nam samo ostaje i da se zezamo. Ko je naivan podseticu samo da je Dusan Mihajlovic - majmunce predsednik ove stranke, onaj isti Dusan koji je uz Cedu najomrazeniji politicar u bivsoj vladi Srbije. Lider broj jedan kada je u pitanju uvlacenje u dupe i pljacki svog naroda:

  Liberali Srbije
  IMAMO VLADU U SENCI

  BEOGRAD - Vanparlamentarna stranka Liberali Srbije formiraće vladu u senci, koja će "pratiti i reagovati na mere i aktivnosti Vlade", odlučeno je na Glavnom odboru ove stranke, ali se ne navodi ko će biti premijer i ministri ove vlade. Za potpredsednike LS izabrani su ekonomista Aleksandar Stevanović i Boško Ničić, aktuelni gradonačelnik Zaječara. Stranka je odlučila i da se u okviru LS mogu formirati frakcije.


  Ovo ce biti najbolje za Srbiju. Ja im verujem!

 16. #16
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Sve se slažem. Samo ne vidim rešenje. A da pretim Čanka ili bilo koga drugog na ulici, to je besmisleno. Nama treba samo sreća da dođe neko pošten (čitaj: onaj ko krade, ali ostavlja i narodu) pa da reši stvar. I vredan da bude, pa nek ima i 300000 platu.
  I treba da ima sve baneficije, ali samo ako je pravi čovek. Realno, takvih nema, bar ih ja ne znam. Ja bih sve to rešio da imam neku moć, ili da sam nekakav vladar u ovoj zemlji, koji nikog ne pita, čija je poslednja, ali koji sluša pametnije, stručnjake iz svojih oblasti.
  Ali, to nije tako. Ostaje nada.
  Što se tiče komentara ''mi smo ih birali'', nije istina! Svi odabrani su dobili jedva preko 50% birača koji su izašli na izbore. Izašlo je opet nešto preko 50%. Znači, u Srbiji, ljudi koji su dobili na izborima, dobili su glas svakog desetog građanina. 80% birača koji su birali pobednika, to su uradili po partijskoj dužnosti, ili su naivni, ili penzioneri kod kojih opet bar 50% nema normalnu moć rasuđivanja, ili čak ne znaju ni sva slova.
  Ništa. Čekamo pozitivca(e).

 17. #17
  Početnik vule993 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Narodni poslanici!

  Kazanova, ne seri nego gledaj da svoj život uciniš bogatijim i da primaš veću platu. Ostavi te ljude na miru, na tom su položaju na kom su, bili su dovoljno snalažljivi da dodju do njega, i to nikako ne utiče na tvoja primanja i tvoj život. Mani se pljuvanja po forumima, već idi radi nesto, kako bi se i sam približio toj "velikoj" plati..
  I kad si već toliki patriota, počni barem da pišeš našim pismom, a ne "y" umesto "j"..
  Toliko od mene.
  memento mori..

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Narodni poslanici!

  Посланици и треба да имају добру пензију и плату али ови се тешко могу назвати народним посланицима
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Narodni poslanici!

  Virtualni poslanici opet u kafani nemaju čime da plate račune
  jer su im dnevnice ukinute a kartic ostale u sali
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

Slične teme

 1. Tradicionalni narodni lek
  Autor blejac u forumu Razno
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 05.12.2008., 13:26
 2. NARODNI HEROJ
  Autor Iron Lord u forumu Politika
  Odgovora: 95
  Poslednja poruka: 26.07.2006., 18:39
 3. Narodni običaji
  Autor the shezika u forumu Dom i porodica
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 11.05.2006., 20:34
 4. Narodni Skupština
  Autor Midnight Rambler u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 15.11.2005., 12:38

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •