Emisari predsednika Srbije Borisa Tadića uručuju poruku u 55 zemalja. Diplomatska akcija već dala prve rezultate

IZASLANICI predsednika Srbije uručili su njegovu poruku većini od 55 zemalja, koje su pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnot Kosova.

Ova šatl-diplomatija zasada je dala rezultat, jer se od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde, pre dvadesetak dana, nije uvećao broj zemalja koje su priznale lažnu državu. Iako se, u danima odluke, najavljivao pravi ”cunami” priznanja.

Pismo u kojem se objašnjavaju pozicije Beograda posle odluke MSP sadrži i poziv državama da ne menjaju svoj dosadašnji stav o Kosovu. Adresati su, osim pet pet članica EU (Slovačka, Rumunija, Španija, Grčka i Kipar) i karipske države, zemlje Centralne Amerike, deo bloka nesvrstanih i bivše francuske i britanske kolonije, koje velike sile nagovaraju da potvrde državnost albanske kvazitvorevine.

U ulozi emisara su ambasadori, karijerne diplomate i pomoćnici ministara, ali se njihova imena iz diplomatskih razloga ne otkrivaju. Do sada je nezavisnost Kosova priznalo 69 država od 192 članice UN.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:296009-Pismo-zamrzlo-nova-priznanja-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kome u stvari treba da zahvalimo sto ostatak sveta ne zeli da prizna Kosovo?

[img]http://4.*****************/_zywW2iD4BD4/SQa1cfhWpEI/AAAAAAAAAE0/3T1G4MbCgXw/s400/tito-brionska-izjava.jpg[/img]