Beograd -- Počela primena odluke Ustavnog suda kojom se ukida kosovski dodatak isplaćivan iz budžeta za radnike sa KiM. Oni bez radnog angažmana ostaju bez dinara.

Prosvetari, lekari, zaposleni u kulturi, pravosuđu i svi koji na Kosovu primaju plate iz državnog budžeta, ostali su bez "kosovskog dodatka".

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu 10. avgusta objavljivanjem u "Službenom glasniku", ukinut je ovaj dodatak na platu.

Ustavni sud je, naime, ocenio da odluka Vlade, doneta 2003. godine, kojom je uveden "kosovski dodatak" nije ustavna i predstavlja pozitivnu diskriminaciju.

Nisu sva ministarstva u isto vreme i na isti način počela da primenjuju ovu odluku, pa su neki već od avgusta ukinuli svaki prekomerni dinar, dok drugi najavljuju takav potez tek od septembra.

Isplate zarada na KiM često su pratile zloupotrebe. Poseban problem su bile isplate duplih plata, na osnovu dva zaposlenja, pa je Ministarstvo za KiM prošle godine počelo da ažurira baze zarada zaposlenih u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama kako bi sprečili da neki dobijaju dva čeka svakog meseca.

Već prvom kontrolom, tada, pronađeno je 42 ljudi sa duplim zaradama, a 220 je izbrisano sa platnog spiska.

Zdravstvo je među najažurnijima, pa je, odmah po objavljivanju odluke, zarade počelo da obračunava po novom.

"Već pri obračunu avgustovskih zarada uzećemo u obzir odluku Ustavnog suda Srbije“, kaže Svetlana Vukajlović, direktor RZZO.

"Iz kase zdravstvenog osiguranja godišnje se izdvaja 4,4 milijarde dinara za 6.356 ugovorenih radnih mesta u zdravstvu na Kosovu i Metohiji. Tu su uključene plate, dodaci na plate, ali i minimalac koji se isplaćuje ljudima koji niti žive, niti rade na KiM“, kaže ona.

Samo u zdravstvenoj kasi godišnje bi, prema računici RZZO, na kosovkom dodatku moglo da se uštedi više od 1,2 milijarde dinara, a do kraja godine - 400 miliona .

Avgustovska plata za prosvetare i radnike u kulturi u južnoj pokrajini biće jednaka julskoj, a novi obračuni čekaju ih od septembra. "Kosovski dodatak" u prosveti prima još ovog meseca 5.000 zaposlenih, saznajemo u Forumu beogradskih gimnazija.

Oni koji su bili u radnom odnosu dobijali su po dve i po plate, dok oni koji nisu bili zaposleni svakog meseca primali su dodatak u visini jedne prosečne plate u prosveti, koja iznosi oko 39.500 dinara - kažu u Forumu.

Dodatak su primali i oni koji su radili u školama koje su izmeštene u Kuršumliju, Leskovac, Niš.

Uvećane zarade dobijali su, svih ovih godina, osim radnika koji zaista žive na Kosovu i Metohiji i svi oni čije su institucije, na primer, privremeno izmeštene na jug Srbije.

Od septembra će se njihova primanja svesti na platu kakvu primaju njihove kolege u ostatku Srbije. Tačnije, nastavnici koji rade dobijaće samo jednu platu, a oni koji godinama sede kod kuće i ne drže časove, neće više primati ni dinar.

Kosovski dodatak počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, uredbom Vlade Srbije. Tada je ovu "premiju" dobijalo oko 45.000 zaposlenih na KiM, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara.

Ova "izdašna" davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen. Prosvetari, doktori, socijalni radnici i ostali koji su za jedan posao primali dve plate, tada su u koverti dobijali jednu i po zaradu.

Dodatak koji je iznosio 50 odsto prepolovljen je.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=14&nav_id=451787

Nema sumnje da su neki od Kosova dobro ucarili ...

Međutim, ispostavilo se da najsiromašniji sloj Srba na Kosovu i dalje živi u bedi, dok su pojedinci u nekim državnim firmama zaposleni na tri radna mesta i na sva tri primaju duple plate. Najčešće, oni ne žive na Kosovu, već na posao putuju iz centralne Srbije. Prostom računicom može se izračunati koliko je jedan činovnik mogao da zaradi radeći tri posla: ako je prosečna plata 300 evra, duplo je 600, a puta tri 1.800 evra. (RTS, 25. okt 2008. godine)