Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pripremio je plan da ga predstavi Palestincima na direktnim pregovorima, u kome nudi povlačenje sa do 90 procenata Zapadne obale, isključujući istočni Jerusalim, prenose izraelski mediji pisanje arapskog lista "Al- Šark al- Avsat."Netanijahuov kabinet je, međutim, odmah porekao ove izveštaje, označivši ih neosnovanim.List koji se izdaje u Londonu poziva se na dobro obaveštene izvore u Ramali na Zapadnoj obali koji kažu da će Netanijahuov plan biti u formi novog privremenog sporazuma sličan prvom mirovnom sporazumu Oslo iz 1993. godine, koji je nazvan tako po norvešksoj prestonici, gde se tajno pregovaralo.


* Plan podrazumeva evakuaciju oko 50.000 jevrejskih naseljenika iz velikog broja jevrejskih naselja

Isti izvori navode da je Netanijahu obavestio predstavnike zemalja Zapada, s kojima se nedavno sastajao, da trenutna situacija nije pogodna za postizanje konačnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca i da on planira da predstavi drugačiji plan koji će biti pravo iskušenje za Palestince.Izvori na koje se poziva list, takođe navode da ponuda odgovara stavu islamističkog Hamasa koji bi pristao na novo izraelsko povlačenje, a da se ne zahteva odricanje Palestinaca od ostatka okupirane teritorije.


Netanijahu je navodno ranije nudio Abasu 60 procenata Zapadne obale, što je palestinski lider odbio.

U međuvremenu je izraelski premijer shvatio da će Palestinci odbiti svaki stalni sprazum koji predviđa da dobiju manje od čitave teritorije Zapadne obale, uključujući i razmenu teritorija i zato će pristati na privremeni dogovor.


U tom dokumentu se poziva na zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, postizanje mirovnog sporazuma u roku od 24 meseci i stvaranje palestinske države na osnovu granica koje su postojale pre šestodnevnog rata kada je osvojen pojas Gaze i Zapadna obala s istočnim Jerusaliomm Izraelski mediji objavli su da je Netanijahu već odavno spreman na direktne pregovore ali postavljanja bez preduslova.


Takvi pregovori su u zastoju još od kraja 2008. godine, kada je počela tronedeljna izraelska ofanziva na pojas Gaze.Abas je u međuvremenu pristao da indirektni pregovori posredstvom SAD počnu u maju, ali nisu dali konkretnih rezultata.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/202598/Mediji-Netanijahu-nudi-povlacenje-sa-90-odsto-Zapadne-obale