C++ Random problem......!!
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: C++ Random problem......!!

  1. #1
    Primećen član 2paca.zwaka (avatar)
    Učlanjen
    01.05.2010.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Trebinje, RS
    Poruke
    559
    Tekstova u blogu
    1
    Reputaciona moć
    33

    Podrazumevano C++ Random problem......!!

    Z narode......bicu kratak i jasan...treba mi neko samo da mi pomogne u vezi sa naredbom random u c++ a ako mu nije tesko da mi napravi funkciju koja ce izbacivati 30 nasumicno odabranih slova i brojeva.......npr. 27 slova i 3 broja.......nikada pre nisam radio sa random pa mi treba pomoc...hvala unapred



  2. #2
    Elita
    Učlanjen
    14.03.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    16.549
    Tekstova u blogu
    14
    Reputaciona moć
    1712

    Podrazumevano Re: C++ Random problem......!!

    pffff.... trebalo bi da je isto kao u C jeziku.... samo malo....

  3. #3
    Elita
    Učlanjen
    14.03.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    16.549
    Tekstova u blogu
    14
    Reputaciona moć
    1712

    Podrazumevano Re: C++ Random problem......!!

    srand ( time(NULL) ); - ovo je relativno dobar nacin da se inicijalizuje generator slucajnih brojeva. posle pozivas funkciju rand() koja generise pseudoslucajan integer izmedju 0 and RAND_MAX. RAND_MAX je uglavnom u header fajlu definisan kao 32767. Mozes ga redefinisati u svom programu na vrednost koja ti treba. sve ostalo ti je igranje:

    #include <stdlib.h>
    #include <time.h>
    #include <stdio.h>

    void main(void)
    {

    int rezultat;

    srand(time(NULL));
    rezultat=rand() % 200 + 1;
    printf("%e", rezultat);
    }

    to bi trebalo da ti uvek izbaci neki ceo broj izmedju 1 i 200. Kako ces ti odabrati koji su to brojevi ili slova, sam biraj.

  4. #4
    Ističe se Vintroset (avatar)
    Učlanjen
    02.08.2009.
    Pol
    muški
    Lokacija
    izmedju...
    Poruke
    2.458
    Reputaciona moć
    55

    Podrazumevano Re: C++ Random problem......!!

    #include <stdio.h>
    #include <stdlib.h>
    #include<time.h>
    void main()
    {
    int i,n;
    int a[100];
    srand(time(NULL));
    printf("\n Ucitaj n ");
    scanf("%d", &n);
    for(i=0; i<n; i++)
    a[i]=rand()%40+1;
    for(i=0; i<n; i++)
    printf("%d ", a[i]);
    }
    (ako je tacno) ovako bi bilo da izbacuje random niz brojeva u opsegu od 1 do 40, a mi mu zadajemo koliko brojeva da izbaci, ako necemo da nas pita koliko brojeva da izbaci onda ne treba da ucitavamo n, nego samo stavimo u programu da je n neki broj koji hocemo, ja sam stavio u printf-u: %d kako bi pokazivao decimalne brojeve, a ako je %e onda mislim da u tipu podataka mora biti float ili double i tada bi izbacivao realne brojeve obicne odnosno dvostruke preciznosti

    srand(time(NULL)); zaista relativno poboljsava karakteristiku da program ne izbacuje uvek iste random brojeve u primeru gde izbacuje jedan broj sto je Paganko postavio (samo uz izmenu %d umesto %e), meni je islo slicno ovako: 29 , 38, 45, 51, 59, 66, ..., pa kad dodje do 200 onda iz pocetka, odnosno nije bas kao na lotou, za niz nisam siguran, mislim da i u njemu slicno tako, ali opet nzm.
    Poslednji put ažurirao/la Vintroset : 20.08.2010. u 11:11

  5. #5
    Ističe se Vintroset (avatar)
    Učlanjen
    02.08.2009.
    Pol
    muški
    Lokacija
    izmedju...
    Poruke
    2.458
    Reputaciona moć
    55

    Podrazumevano Re: C++ Random problem......!!

    zanimljiva je tema pa sam nesto pokusavao npr. da :
    1. postavimo opseg od kog do kog broja da random uzima, ja sam probao da za donju granicu stavim neki drugi broj umesto 1 ili umesto nista kada bi donja granica bila 0, npr stavim: a[i]=rand()%40+22; ali onda dobijam brojeve i vece od 40
    2. da mu mi zadamo neki niz brojeva iz koga ce on uzimati random brojeve, npr. {3, 26, 43, 50,...} pa iz njega da uzmima
    nisam uspeo ni jedno ni drugo pa ako neko zna i hoce bilo bi lepo da napise

    posle bi mogli i za slova da uradimo, odnosno kao sto je u uvodnom postu

  6. #6
    Zainteresovan član
    Učlanjen
    21.08.2010.
    Pol
    muški
    Poruke
    107
    Reputaciona moć
    28

    Podrazumevano Re: C++ Random problem......!!

    Sto se tice ovog prvog trebalo bi da ova funkcija resi problem

    Kod:
    int random(int lowest_number, int highest_number)     
    {
        int range = highest_number - lowest_number + 1;
        return lowest_number + int(range * rand()/(RAND_MAX + 1.0));
    }
    2.Ovaj problem mozes da resis tako sto napravis da napravis array(niz) nesto tipa

    Kod:
    int Potential_Number[2] = {5,6};
    i onda samo

    Kod:
    int neki_broj = Potential_Number[rand()%2];//Izabrace ili 5 ili 6

Slične teme

  1. DVD - Random izbor spotova i pravljenje liste - kako?
    Autor cLick - OR - Die u forumu Softver
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 01.08.2005., 13:43
  2. VB6 - random
    Autor acca u forumu Programiranje
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 30.01.2005., 13:41

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •