Visoki predstavnici izraelske i libanske vojske dogovrili su se sa komandirom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL) u Libanu da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti, nakon smrtonosnog okršaja u utorak, koji je zapretio da preraste u veći sukob u ionako napetom regionu. Na izrealsko-libanskoj granici je u utorak došlo do smrtonosnog obračuna

Komandir UNIFIL- a, general-major Alberto Asarta Kueves pozvao je obe strane na uzdržanost i izbegavanje "svake akcije koja će povećati napetost". On je rekao da se okršaj istražuje, ali je obelodanio preliminarne rezultate istrage.

"Obe strane su ponovile posvećenost prekidu neprijateljstava i preuzele na sebe obavezu da rade s UNIFIL-om kako bi se osiguralo da se nasilje izbegne u budućnosti", navedeno je u saopštenju posle sastanka, održanog na graničnom prelazu Nakura između dve zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu izjavio da smatra vladu u Bejrutu i palestinski Hamas odgovornim za eskalaciju nasilja na severnoj i južnoj izraelskoj granici.

"Nemojte testirati našu odlučnost da branimo naše civile i vojnike. Naša politika je jasna: Izrael odgovara i odgovoriće agresivno na svaki napad na njih", rekao je Netanijahu, čije je saopštenje prvi put emitiovano u video formi.

Izraelski vojni eksperti upozorovaju da je najnovije nasilje povećalo napetost i da postoji opasnost od novih sukoba ovog leta.

Netanijahu smatra palestinski Hamas odgovornim za raketni napad prošlog petka na izraelsku luku Aškelon. On je optužio Hamas i za raketni napad u ponedeljak sa Sinaja na izraelsku luku Ejlat i obližnju jordansku luku Akaba, u kome je poginuo jedan Jordanac.

Usledio je incident na severnoj granici s Libanom, kada su ubijena tri libanska vojnika, jedan libanski novinar i izraelski vojni oficir.

Vojni eksperti upozoravaju da bi novi rat na jugu Libana bio razorniji nego prošli, u leto 2006, u kome je poginulo više od 1.200 ljudi na libanskoj strani i 158 Izraelaca.

Izrael veruje da je libanski islamistički Hezbolah iz Sirije nabavio delekometne rakete "skad". Izraelske zvaničnike takođe brine opasnost od rata na dva fronta.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika=...08&godina=2010