OPERACIJA WASHDOWN Split postaje praonica američkih ratnih brodova?

Amfibijski brodovi američke ratne mornarice dugački oko 200 metara s gotovo 1000 marinaca pri povratku iz Perzijskog zaljeva na putu prema obali Amerike mogli bi od sljedeće godine pristajati u Splitu.

Razlog je operacija washdown, odnosno riječ je o pranju i čišćenju opreme koju brod nosi, poput tenkova, helikoptera, topništva, protuoklopnih vozila, oružja i municije.

Do siječnja 2008. godine brodovi su zbog washdowna pristajali u mornaričkoj luci Rota u Španjolskoj, a nakon toga zbog renoviranja iste luke amfibijski brodovi zajedno s opremom se čiste i peru u Kuvajtu.

No, to bi se sve uskoro moglo preseliti u Dalmaciju, piše tjednik Globus.

Naime, prošli tjedan u prostorijama Lučke uprave u Sjevernoj luci Split održan je sastanak predstavnika hrvatskih ministarstava, policije, državne granice i Luke Split s američkim vojnim izaslanicima i predstavnicima ratne mornarice, na kojem su Amerikanci izložili ideju da njihovi ratni brodovi do četiri puta godišnje pristaju u Splitu.

- Razmotrene su logističke mogućnosti Sjeverne luke Split te je dogovoreno da će američka strana u što kraćem roku dostaviti okvirni plan dolazaka brodova, specificirati i klasificirati potrebne kapacitete iskrcajnih rampi, veličinu prostora za izvođenje operacije, specificirati otpadne vode nakon čega će se očitovati hrvatska strana - potvrdio je jedan od sudionika sastanka za Globus.

Inače, washdown izgleda tako da luka osigura prostor, nešto od opreme poput električnih generatora te poljoprivredne i carinske inspektore, a sve ostalo rade marinci – iskrcavaju opremu, čiste je i vraćaju na brod. Cijela operacija navodno traje najdulje sedam dana.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/111700/Default.aspx

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zanimljivi komentari :

- "Blago nama i nasoj lijepoj obali i moru.
Sada kada svijet cuje za ovo, evo turista,sta se imamo cuditi?
Dajte sada dignite glas,sta sada cutite?
kome ovo treba?
Sve sto ne valja eto dolazi nama......
dokle pvako????"


- "Šta ih ne peru kod kuće nego će nama ovde donosit svoju šporkicu i osiromašeni uran ?!? Nebi me čudilo da naši beskičmenjaci pristanu na ovu sramotu."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Welcome to NATO!!!