Savet bezbednosti UN u sredu o Kosovu


MOSKVA, 2. avgusta 2010. (Beta) - Savet bezbednosti UN razmatraće 3. avgusta situaciju na Kosovu, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova Rusije koja ovog meseca predsedava tim organom UN.

Zvaničnoj sednici će, kako se navodi, prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. "Razmatranje izveštaja generalnog sekretara UN o kosovskom problemu odvija se u veoma odgovornom periodu za budućnost regiona i za ceo sistem medjunarodnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Situacija na Kosovu se razmatra samo dve nedelje nakon odluke Medjunarodnog suda pravde u Hagu koji je doneo zaključak da je Deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa medjunarodnom pravu, ističe se u saopštenju.

Rusko ministarstvo ukazuje da je pri tom sud dao ocenu same deklaracije i posebno naglasio da nije šire razmatrao prava kosovskih Albanaca na samoopredeljenje i otcepljenje od Srbije.

Navodi se da sud nije dao odgovor ni o posledicama donošenja tog dokumenta medju kojima i da li je Kosovo država, da li je legalno njegovo priznavanje od strane drugih država. Rusija nije promenila svoj principijelni stav prema kosovskom pitanju, ističe se u saopštenju.

http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2356207&id=&ime=Setili se Džeremaja Vulf i BoTamin da poitaju dok su Rusi predsedavajući....