МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

 1. #1
  Buduća legenda dragon x (avatar)
  Učlanjen
  29.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  REPUBLIKA SRPSKA
  Poruke
  26.505
  Reputaciona moć
  599

  Podrazumevano МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

  Шеф Координационог тима Владе Републике Српске за истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац најавио је данас да ће РС разматрати могућност финансијских блокада Суда и Тужилаштва БиХ, с обзиром на чињеницу да ове институције нису производ Дејтонског споразума, него наметнутих одлука међународног представника у БиХ.


  Према његовим ријечима, РС апсолутно није задовољна радом Тужилаштва БиХ, јер данас у Тужилаштву стоји неколико стотина пријава против познатих лица која су починила ратни злочин над српским народом.

  "РС је све аргументе доставила Хашком суду и они су неколико година били у ладицама Трибунала, а данас се налазе у ладицама Суда и Тужилаштва БиХ. За нас је то недопустиво", нагласио је Кошарац.

  Он је истакао да Тужилаштво БиХ и поједини ангажовани људи у тој институцији вријеђају српски народ, жртве и однос према историји овог народа.

  "Ми ћемо сигурно искористити све механизме како би, прије свега, задовољили правду, умањили бол српским породицама и уложили додатне напоре да стварамо толерантније односе у БиХ", рекао је Кошарац у Трнову гдје је присуствовао обиљежавању страдања српског народа у том граду.

  Он је нагласио да оснивање ових и других институција, које нису биле предвиђене Дејтонским споразумом, није дало очекиване резултате и додао да српска страна упорно указује да постоје различити критеријуми на бази којих се данас суди у БиХ за евентуално почињене ратне злочине.

  "Имамо необориве доказе да се ретроактивно примјењује Кривични закон из 2003. године само када се суди евентуалним починиоцима из српског народа, док се починиоцима из бошњачког народа суди по Кривичном закону СФРЈ. Институције РС ће и даље упозоравати на такав однос хибридних институција правосуђа БиХ као што су Тужилаштво и Суд БиХ. То је једини начин на који можемо да упозоримо свјетску јавност на грубо кршење универзалних принципа суђења људима који су починили ратни злочин", нагласио је Кошарац.

  Он је напоменуо да је РС учинила све, за шта постоје и докази, да сви појединци који су починили ратни злочин одговарају пред лицем правде и додао да је Српска у том сегменту "конструктивнији дио БиХ".

  Кошарац је најавио да ће током јесени породице страдалих уложити апелације Европском суду за људска права јер, како је рекао, за правну науку није доспустива оваква врста злочина над правосуђем у БиХ.

  "Из оваквог статуса морамо изаћи тако што ћемо интензивирати активности према Европском суду за људска права. Довољно је да једну апелацију прихвати овај суд како би остале пресуде судова у БиХ биле поништене и ту је највећа шанса за рјешавање оваквих питања", рекао је Кошарац.

  Он је поручио да сви виновници ратних злочина морају бити доведени у ситуацију да одговарају по истим критеријумима и законима.

  "На парламентарцима БиХ је да буду извршене измјене и допуне Кривичног закона и на томе ће се истрајати у наредном периоду", истакао је Кошарац.

  Према његовим ријечима, у протеклом рату у БиХ није било само физичког уништавања српског народа, него је било и покушаја духовног геноцида што показује уништених 212 православних цркава и 367 вјерских објеката као што су парохијски домови и друго у протеклом рату.

  Он је забрињавајућим оцијенио да у политичком и јавном животу БиХ и даље постоје милитантне струје које заговарају оно што су заговарале 90-их година прошлог вијека, што показује и пријем за члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића код предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића.

  "Ово је заједничко дружење `старих другара` који су пројектовали зло српском народу у БиХ", рекао је Кошарац додајући да ће РС истрајати да сви појединци из бошњачког народа одговарају за евентуално почињене ратне злочине над српским народом као и планско и систематско планирање и осмишљавање уништавања српског народа у БиХ.


  http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=25494
  Veliki Vojvoda, Gospodar Istoka i Bliskoistočni vladar te Car Ruske Zemlje (koja graniči gdje hoće) VLADIMIR PUTIN naređuje: neka bude svjetlost!! 2. #2
  Buduća legenda dragon x (avatar)
  Učlanjen
  29.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  REPUBLIKA SRPSKA
  Poruke
  26.505
  Reputaciona moć
  599

  Podrazumevano Re: МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

  У ТРНОВУ ОБИЉЕЖЕНО СТРАДАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА

  У храму Светог великомученика Георгија у Трнову данас је служена литургија и помен за српске борце и цивиле из овог мјеста који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

  Пред спомеником на планинском превоју Рогој, на путу Трново - Фоча, служен је парастос за 69 погинулих српских бораца из Калиновика, Трнова, Фоче, Невесиња, Гацка и Билеће који су погинули на том мјесту.

  На данашњи дан 1992. године на велики православни празник Огњену Марију, Трново су први пут у протеклом рату окупирале муслиманске снаге, које су тог и наредних неколико дана убиле 93 цивила, од којих 48 жена и четверо дјеце, од којих је најмлађе имало само 15 мјесеци.

  Координатор Тима МУП-а Републике Српске за истраживање и докуметовање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је да су сви српски цивили из Трнова који су на данашњи дан 1992. године покушали да се спасу бјекством преко Рогоја заробљени и одведени у школу у Дејчићима, гдје су малтретирани и мучени, а многи од њих убијени.

  "Уништени су сви привредни објекти, а све српске куће запаљене. Првоосумњичени је Едхем Годињак, против којег се води истрага и очекујемо да ће он одговарати за оно што је починио. Али за злочине над српским становништвом у Трнову није одговоран само Годињак, него и други", истакао је Тушевљак, подсјећајући да још нико није одговарао за злочине над српским цивилима и војницима у Трнову.

  Он је потврдио да Тужилаштво БиХ спроводи истрагу против лица бошњачке националности која су починила ратне злочине против српског становништва у Трнову.

  "Та истрага је скоро завршена и није познато шта се чека да лица која су одговорна за те злочине и одговарају. Ти злочини су евидентни и једни су од најмонструознијих који су почињени у БиХ у протеклом рату. Велики број жена и дјеце прошао је кроз логоре у Трнову који су били под контролом муслиманских снага", рекао је Тушевљак.

  Према његовим ријечима, злочина је било и када је Трново ослободила Војска РС јер је константно било засуто гранатама и пројектилима са муслиманских положаја од којих је страдао велики број српских цивила.

  Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Јока Пророк рекла је да се већина српских цивила тих дана није успјела извући из муслиманског обруча и изаћи из Трнова.

  "Многи су заробљени и одведени на Трескавицу гдје су над њима извршене егзекуције, а највише их је убијено тупим предметима, маљевима, вјешањем, клањем... Убијани су и инвалиди. Мало ко је убијен метком. Ухваћени старци везани су коњима за репове и довлачени у Трново. Тих дана су у Трнову и околним селима спаљене све српске куће", рекла је Пророк новинарима.

  Она подсјећа да је заробљен, звјерски мучен и убијен свештеник трновског храма Недељко Поповић, а да је црква запаљена.

  "Још се трага за осам цивила и за главом старца Данила Мишовића /83/ која му је одсјечена на пању пред кућним прагом", рекла је Пророк и додала да је у Трнову од 1992. до 1995. године страдало 124 цивила и 141 српски војник.

  Тог дана прије 18 година Маринко Бјелица је рањен на Рогоју, а његов син Драган је убијен. Маринко каже да је успио да извуче тијело сина, које је било искасапљено.

  "Видјели су се трагови клања на врату, убода ножем по тијелу. На десном бедру био му је урезан велики крст, а на прсим два. На цијелом тијелу било му је урезано 11 крстова", прича Бјелица којем је исте године убијен и други син Јанко, а 1994. и двадесетогодишња кћерка Радмила, која је била медицинска сестра.


  http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=25489
  Veliki Vojvoda, Gospodar Istoka i Bliskoistočni vladar te Car Ruske Zemlje (koja graniči gdje hoće) VLADIMIR PUTIN naređuje: neka bude svjetlost!!

 3. #3
  Buduća legenda dragon x (avatar)
  Učlanjen
  29.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  REPUBLIKA SRPSKA
  Poruke
  26.505
  Reputaciona moć
  599

  Podrazumevano Re: МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

  Tri presude Bošnjacima bile su zbog zločina nad Srbima i to Veiz Bijelić, osuđen za zločine nad Srbima u Vlasenici, Idhan Sipić za zločine nad Srbima u Ključu 1995. godine, te Niset Ramić za zločine početkom rata nad Srbima u Visokom.
  Najveći dio presuda Srbima odnosi se na istočnu Bosnu u početku i na kraju rata, te na zločine u Prijedorskoj regiji s početka rata u BiH.

  Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže za Nezavsine novine da će to udruženje od danas bojkotirati Sud i Tužiteljstvo BiH jer, kako kaže, te institucije rade na tome da Srbe u BiH naprave agresorima, dok bošnjačke i hrvatske zločine zanemaruju.


  "Bez obzira na svu dokumentaciju koju smo podnijeli Sudu i Tužiteljstvu BiH, mi koji smo jedini živi svjedoci onoga šta se dogodilo i koji znaju tko je odgovoran za zločine nad Srbima i tko ih je činio, provodio i naređivao, o tome Sud i Tužiteljstvo uporno šute", kaže on.


  http://arhiva.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=72394&comm_page=2&kombox
  Veliki Vojvoda, Gospodar Istoka i Bliskoistočni vladar te Car Ruske Zemlje (koja graniči gdje hoće) VLADIMIR PUTIN naređuje: neka bude svjetlost!!

 4. #4
  Domaćin
  Učlanjen
  27.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.492
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

  Citat Original postavio dragon x Pogledaj poruku
  Tri presude Bošnjacima bile su zbog zločina nad Srbima i to Veiz Bijelić, osuđen za zločine nad Srbima u Vlasenici, Idhan Sipić za zločine nad Srbima u Ključu 1995. godine, te Niset Ramić za zločine početkom rata nad Srbima u Visokom.
  Najveći dio presuda Srbima odnosi se na istočnu Bosnu u početku i na kraju rata, te na zločine u Prijedorskoj regiji s početka rata u BiH.

  Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, kaže za Nezavsine novine da će to udruženje od danas bojkotirati Sud i Tužiteljstvo BiH jer, kako kaže, te institucije rade na tome da Srbe u BiH naprave agresorima, dok bošnjačke i hrvatske zločine zanemaruju.


  "Bez obzira na svu dokumentaciju koju smo podnijeli Sudu i Tužiteljstvu BiH, mi koji smo jedini živi svjedoci onoga šta se dogodilo i koji znaju tko je odgovoran za zločine nad Srbima i tko ih je činio, provodio i naređivao, o tome Sud i Tužiteljstvo uporno šute", kaže on.


  http://arhiva.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=72394&comm_page=2&kombox
  Treba iskoristiti sva pravna sredstva da se zlocinci privedu licu pravde.
  Odavno je poznato da sud u Bih ne sudi Bosnjacima za zlocine pocinjene nad Srbima.
  I Haski tribunal se oglusio mo dokaze podnesene o zlocinima nad Srbima i brze bolje te predmete prosledio sudu u BiH da on sudi. Naravno da taj sud nece suditi bosnjacima.
  zato, ako popstoji pravna mogucnost svakako blokirati rad suda i sve predmete vratiti u Hag, ako je moguce. Ali bojim se da je ovaj put princip, kadija te tuzi, kadija ti sudi

 5. #5
  Buduća legenda dragon x (avatar)
  Učlanjen
  29.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  REPUBLIKA SRPSKA
  Poruke
  26.505
  Reputaciona moć
  599

  Podrazumevano Re: МОГУЋЕ ФИНАНСИЈСКЕ БЛОКАДЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ

  Citat Original postavio jevdokan Pogledaj poruku
  Treba iskoristiti sva pravna sredstva da se zlocinci privedu licu pravde.
  Odavno je poznato da sud u Bih ne sudi Bosnjacima za zlocine pocinjene nad Srbima.
  I Haski tribunal se oglusio mo dokaze podnesene o zlocinima nad Srbima i brze bolje te predmete prosledio sudu u BiH da on sudi. Naravno da taj sud nece suditi bosnjacima.
  zato, ako popstoji pravna mogucnost svakako blokirati rad suda i sve predmete vratiti u Hag, ako je moguce. Ali bojim se da je ovaj put princip, kadija te tuzi, kadija ti sudi
  Zakon o tužilaštvu i sudu bih ne postoji u Aneksu 4 DMS-a, njega je nametnuo visoki predstavnik, a sud se nalazi u zgradi bivše kasarne Viktor Bubanj, bivšem logoru za Srbe, čak u njemu sjede još uvijek sudije koje su u ratu sudile Srbima.

  Veliki Vojvoda, Gospodar Istoka i Bliskoistočni vladar te Car Ruske Zemlje (koja graniči gdje hoće) VLADIMIR PUTIN naređuje: neka bude svjetlost!!

Slične teme

 1. Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 23.07.2010., 01:51
 2. Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 06.07.2009., 17:18
 3. Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 26.03.2009., 20:51
 4. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 13.02.2009., 17:06
 5. Odgovora: 149
  Poslednja poruka: 10.12.2008., 09:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •