Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Ministar pod sumnjom

  Čiplić narušio prava Bošnjaka

  N. M. Jovanović | 29. 07. 2010. - 00:02h | Foto: FoNet | Komentara: 18

  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na čelu sa Svetozarom Čiplićem nije imalo pravo da menja poslovnik Bošnjačkog nacionalnog saveta i traži posebnu kvalifikovanu većinu za formiranje tog tela.

  Ovo je samo jedna od nepravilnosti prilikom izbora za savet Bošnjaka, koje su uočili poverenik za ravnopravnost, poverenik za slobodu pristupa informacijama od javnog značaja i zaštitnik građana i zbog toga razmatraju mogućnost da pokrenu postupke protiv odgovornih u ministarstvu, saznaje "Blic".


  Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu prava manjina, i Saša Janković, zaštitnik građana, utvrdili su da je Ministarstvo samo u slučaju saveta Bošnjaka menjalo pravila o poslovniku manjinskog saveta, pa postavljaju pitanje da li je na taj način Ministarstvo za ljudska i manjinska prava direktno zadiralo u pravo bošnjačke manjine. Zaštitnik građana čeka da ga poverenica za manjine obavesti o zaključcima postupka koji je pokrenula, a čekaju i objašnjenje iz Ministarstva koje predvodi Svetozar Čiplić. Kako saznajemo, Janković će pokrenuti postupak kontrole zakonitosti postupanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
  Pored toga, Rodoljub Šabić, poverenik za slobodu informacija od javnog značaja, proverava tvrdnje da su spiskovi nacionalnih manjina delom pravljeni bez znanja građana čija su imena na spiskovima.


  Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posle izbora je odlučilo da produži rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka i pozvalo predstavnike sve tri izborne liste da se dogovore o formiranju tog tela, "jer je to u interesu države i bošnjačkog naroda koji živi u Srbiji". Pomoćnik ministra Petar Antić rekao je da nije preciziran rok u kome će tri bošnjačke izborne liste moći da pregovaraju.  Ovakvom odlukom Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je praktično odustalo od novih izbora i formiranja privremenog organa upravljanja. Rok za konstituisanje nacionalnih saveta nacionalnih zajednica istekao je 9. jula, a Ministarstvo je nakon toga konstatovalo da Nacionalni savet Bošnjaka nije formiran, jer na prvoj sednici nije postojala dvotrećinska većina. Pomoćnik ministra je ponovio da resorno ministarstvo ne priznaje Savet koji je formirao muftija Muamer Zukorlić sa 17 osvojenih mandata BKZ-a i uz pomoć dva većnika sa liste Bošnjačkog preporoda i dodao da je reč o nelegalnoj radnji jer njihovi mandati nisu verifikovani.  Na junskim izborima učestvovali su Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) čiji je nosilac bio muftija Muamer Zukorlić, zatim Bošnjačka lista koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Bošnjački preporod blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji Rasima Ljajića.  Zamerke
  - poseban poslovnik za Bošnjački savet
  - mešanje u upravljanje manjinskom zajednicom
  - sumnje u posebne birače spiskova manjina
  *primedbe poverenika za manjine, poverenika za informacije i zaštitnika građana


  http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/200465/Ciplic-narusio-prava-Bosnjaka 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  01.04.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Sandzak
  Poruke
  4.971
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Ada smeta im sto je adzo Zuka na legitiman demokratski nacin osvojio najvise glasova na izborima pa sad pokusavaju to da potkopaju. Malo im je bilo sto su i tokom izbora pokusavali da smanje izlaznost biraca nego hoce i sad da poniste ono sto nisu mogli na vrijeme.

 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  INTERVJU - Muftija Muamer Zukorlić

  Last Updated on Sunday, 25 July 2010 12:28 Sunday, 25 July 2010 09:58


  Muftija MUAMER ZUKORLIĆ, koji se već sedamnaest godina nalazi na čelu Islamske zajednice u Srbiji, prošle nedjelje je na Svebošnjačkom saboru u Novom Pazaru pozvao predsjednika Borisa Tadića na razgovore o statusu Sandžaka i Bošnjaka, ali na vrlo radikalan način za jednog vjerskog lidera; nakon toga uslijedile su brojne reakcije srbijanskih zvaničnika, pa čak i poziv da država kazneno goni muftiju zbog pozivanja na nasilje i rušenje ustavno-pravnog poretka Srbije.

  Informativni portal Sandzaka , Sandzaklive.rs vam prenosi u cjelosti intervju Muftije Muamera Zukorlića.

  Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, predsjednik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i najuticajnija ličnost u vjerskim i kulturno-prosvjetnim krugovima u Sandžaku, prošle nedjelje imao je nekoliko zapaljivih govora koji su izazvale oštre reakcije srbijanske javnosti. Na sjednici Bošnjačkog nacionalnog sabora u Novom Pazaru, krajem prošle nedjelje, usvojena je Deklaracija u kojoj se kaže da su Bošnjaci konstitutivni narod u Srbiji. Skup je obilježio radikalno intoniran govor sa n - džačkog muftije Muamera Zukorlića, koji je između ostalog rekao da “nije moguće igrati se Sandžakom, a da se ne poigrava Srbijom. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu se voljeti ili ne voljeti. Ukoliko većinski stanari odluče zapaliti jedan stan, riskiraju da se zapali cijela zgrada. Zato se nije igrati vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će biti vatre do vrha. Samo naša kuća gorjeti neće”, zaprijetio je Zukorlić i upozorio predsjednika Srbije Borisa Tadića da stavi prst na čelo i “okani se ćorava posla”.  PORUKA BORISU TADIĆU

  Nemoguće je narušiti jedinstvo muslimana u Srbiji

  Vozite se u skupocjenom blindiranom autu, oko Vas je uvijek brojna pratnja? Od koga Vam, po Vašim informacijama, prijeti opasnost?

  Svako ko odluči da govori istinu ugroziće interese raznih moćnika, a to prozvodi neprijateljstvo. Moj diskurs ugrožava interese pojedinih političara i kriminalaca, zato sam u obavezi da se ozbiljnije pozabavim svojom bezbjednošću.

  Vi ste od predsjednika Borisa Tadića zatražili čvrste “garancije za ličnu i kolektivnu sigurnost muslimana”. Šta to konkretno znači?

  To znači da on kao vrh državne vlasti preduzme sve mjere da se u Srbiji obezbijedi ambijent u kojem će Bošnjaci doživljavati Srbiju kao svoju državu. Za sada nemamo takav ambijent, imamo samo zahtjeve za lojalnošću Bošnjaka prema državi Srbiji, a lojalnosti nema bez povj - erenja. Pored toga, Bošnjaci ne doživljavaju Srbiju kao svoju domovinu ukoliko u njoj osjete opasnost po sebe, a u Srbiji su Bošnjaci svakodnevno diskriminisani. Pri tom je ponašanje Borisa Tadića prema Bošnjacima negativno. On je javno tokom predizborne kampanje govorio da će omogućiti jedinstvo Islamske zajednice, odnosno da će onomogućiti registrovanje paralelne Islamske zajednice, ali do sada to nije ispunio.  Gospodine Zukorliću, šta znači to Vaše ozbiljno upozorenje da će Srbija gorjeti? Dnevnik Blic prenosi mišljenja pojedinih srbijanskih ministara da su takve Vaše poruke posao za policiju?

  Ja sam metaforički kazao da je, ako državu zamislimo kao jednu zgradu, ne - moguće praviti požar od strane većinskih stanara ili kućnog savjeta u jednom stanu, a da ostali stanovi ostanu bezbjedni. To znači da, ukoliko neko pali požar u Sandžaku, nemoguće je da Srbija ostane izvan tog požara. To je moja poruka. Nije mi prvi put da koristim tu metaforu. Čak sam na RTS-u prošle godine to kazao, međutim, tada to nije imalo toliko odjeka kao sada. Očito je bitniji kontekst nego tekst. Poruka dakle nema nikakve veze sa vatrom već maćehinskim odnosom srpske vlasti prema Sandžaku i poigravanjem sa stabilnošću u Sandžaku.  SRBIJA, SANDŽAK, TURSKA

  Turski lider Erdogan tražio je od Zukorlića da se odluči za vjersku ili političku funkciju

  Pojedini beogradski dnevni listovi tvrde ne možete da računate na podršku Turske, jer je prije posjete premijera Erdogana Novom Pazaru, s Vama navodno razgovarano o tome da “možete da računate na mjesto vjerskog poglavara ukoliko se odreknete pozicije političkog lidera”, što Vi navodno niste prihvatili? Nakon toga Boris Tadić i premijer Taip Erdogan bili su na otvaranju kulturnog centra Ataturk u Novom Pazaru. Kakve su Vaši odnosi sa turskim zvaničnicima?

  Ja sam u vrlo dobrim odnosima sa turskim zvaničnicima. Razumijem djelovanje gospodina Erdogana u Srbiji, on ima puno moje povjerenje, ali u ovom trenutku očito mu je potrebno povjerenje Srbije. Mislim da je šira tursko-balkanska inicijativa potrebna. Kulturološke veze nas i Turske su toliko duboke da se ne mogu eliminisati. Turska je regionalna sila koja sve više dobija na važnosti. Razumijem pokušaj Turske u smirivanju raznih problema na našim prostorima. Mi smo vodili razgovore o Islamskoj zajednici i ranije, ne samo sada. Međutim, mi ne prihvatamo ni od koga da nam nametne svoj stav. Ko me poznaje, zna da se sa mnom ne može razgovarati kroz ultimatume, pa makar to bilo sa pozicije velike sile, tako da nikakvog ultimatuma nije bilo. Nacionalni i kulturni identitet su itekako prepleteni s vjerskim identitetom, ne samo kod Bošnjaka nego i kod Srba. Znate i sami da je Sveti Sava otac duhovnosti i nacije i države i prosvetiteljstva, i to niko u Srbiji ne spori, a ako se muftija kandidira za neku kulturnonacionalnu poziciju, onda je to problem. Još veći je problem kada on pobijedi.
  Beogradski režim je vještački godinama održavao tenzije između Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina. Pravio je takvu atmosferu da su se ljudi u Sandžaku bukvalno ubijajali na toj političkoj podjeli.


  Zatim je taj isti režim odlučio da ih pomiri, obojicu postavi za ministre u Vladi Srbije i nađe nove modele podizanja tenzija. Ja sam samo htio da upozorim da nije u interesu Srbije da se poigrava za bezbjednošću i stabilnošćbilnošću Sandžaka. A što se tiče formulacije Blica da su moje izjave posao za policiju, ona ima osvetničku dimenziju. To je uzvraćanje udarca na moju nedavno tužbu protiv tog lista zbog famozne fotomontaže. To je prosto pokušaj tog lista da nahuška vlast na mene.
  NIKO NE SMIJE DA NAS BIJE

  Na prošlomjesečnim prvim izborima za popunu Savjeta manjinskih zajednica, koja bi trebala biti noseća tijela za kulturnu politiku nesrpskih etničkih zajednica u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica na čijem ste Vi čelu sama je osvojila skoro polovinu glasova i time potukla Bošnjački preporod, kojeg podržava Sandžačka demo kratska partija Rasima Ljajića, i Bošnjačku listu za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina. Kada ste obezbijedili još nekoliko nedostajućih glasova i time većinu u Bošnjačkom nacionalnom savjetu, srbijanski ministar za ljudska i manjinska pitanja Svetozar Čiplić poništio je odluke o konstituisanju ovog savjeta, najavljujući organizovanje pono vnih, paralelnih izbora. Razlog za to, kako se nezvanično može čuti u razgovorima sa predstavnicima srbijanske vlasti, jeste taj što je muftija “poludeo” i svjesno vodi ka destabilizaciji Sandžaka. Šta, po Vašem mišljenju, stoji iza takve odluke ministra Čiplića?
  Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjiska prava, ne poštujući biračku volju Bošnjaka dao je jako opasan znak da su Bošnjaci u okviru postojećeg pravnog sistema Srbije građani drugog reda. Sa svim ostalim nacionalnim savjetima nije bilo nikavih problema, samo je za nas izmijenjen poslovnik i podignut prag za konstituisanje na dvotrećinsku većinu prisutnih, u suprotnom, nema savjeta. Ministri Čiplić i Rasim Ljajić su falsificirali navodne ostavke dvojice vijećnika sa liste “Pre poroda” Rasima Ljajića, a s kojima smo mi napravili potrebnu većinu za osnivanje Savjeta. To je poruka da je osujećen naš pokušaj da ostvarimo bar jedan značajan dio naših prava kroz ono što je država ponudila Zakonom o nacionalnim savjetima.

  KO RADIKALIZIRA SANDŽAK: “Beogradskom režimu u Sandžaku treba scena na kojoj su fundamentalisti, ekstremisti, teroristi…, pa da kažu - hajmo ih dole podaviti i onda će sve biti u redu”

  To je za nas jako ozbiljan signal da smo mi u okviru postojećeg statusa nesigurni. A što se tiče formulacije da sam “poludio”, stvarno neću da je komentariš em, ali ako je neko za preispitivanje, onda je to kriminogeni ministar Čiplić. Jer ne poštovati sopstveni zakon i u toku utakmice mijenjati pravila, ne znam u koju kategoriju kriminogenosti i “ludosti”se to može smjestiti. Međutim, ovde se očito radi o jednoj sasvim jasnoj političkoj mafiji, koja ustv ari ima za cilj da mijenja i krši pravila, radi što god hoće, a pri tom ima političku podršku da onemogući da Bošnjake predstavljaju oni koji se stvarno zalažu za njihove interese.

 4. #4
  Poznat NE-ZGODAN (avatar)
  Učlanjen
  17.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  7.529
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Koliko znam doticni ministar je zaduzen za narusavanje ljudskih prava Srba u Srbiji.
  A muslimani koji zive u Raskoj oblasti neka se batale corava posla i neka postuju ustav Srbije,jer im ovo nije nikakva dzamahirija, vec drzava srpskog naroda i ostalih koji zive u njoj,da nebi posle bilo ,,sta to bi''.
  Poslednji put ažurirao/la NE-ZGODAN : 30.07.2010. u 17:12

 5. #5
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Da li to znači da im Vi lično smetate?
  I toga ima, pretpostavljam zbog toga što kao muftija za ovih sedamnaest godina nisam htio da pravim kompromis od svoga naroda. Shvatili su da nisam savitljiv, potkupljiv i da me ne mogu uplašiti. To ima personalnu dimenziju, a sve zbog efekata onoga što radim. Međutim, ako je Srbija demokratska i pravna država, ne znam koji je smisao da se sve svodi ko koga podnosi ili ko je kome simpatičan ili ne.

  Ministri u Vladi Srbije tvrde da su Vaši zahtjevi za konstitutivnost Bošnjaka u Srbiji potpuno nerealni, jer se u odnosu na broj Bošnjaka u Srbiji ne mogu primijeniti međunarodni standardi?

  Bošnjaci u Srbiji su autohton narod i kao takav ne može se tretirati manjinom, neovisno o kom broju se radi. Bošnjaci u Sandžaku su jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu, kao recimo nacionalna manjina Mađara u Srbiji koja ima Mađarsku kao svoju matičnu državu, koja ima ustavne i zakonske mehanizme da štiti svoju manjinu izvan Mađarske. U našem slučaju nije tako zbog tragičnog načina nastanka države BiH, koja je formulisana kao građanska, a u suštini je ortačka država tri naroda, što je u stvari BiH pretvorilo u taoca onih koji joj ne žele dobro iz njene unutrašnjosti. Međutim, ono što je za nas važno jeste da BiH po defeniciji nije nacionalna država Bošnjaka i da nema ustavne mehanizme da ih zaštiti izvan BiH.
  Banner

  To samo još više podiže stepen naše nesigurnosti. Zbog toga smo mi natjerani da tražimo dodatne garancije naše sigurnosti.
  Jedan od načina je dobijanje konstitutivnog statusa u Srbiji. Ukoliko je predsjednik Srbije Boris Tadić nedavno izjavio da ne može da zamisli da Srbi u Crnoj Gori budu manjina, a ako nisu manjina onda su konstitutivan narod, ne vidim zbog čega se onda pravi problem kada su Bošnjaci u pitanju. Očito se radi o dvojnim standardima koje bi Bošnjaci trebalo da prihvate po inerciji. Naš grijeh je što mi nećemo da prihvatimo ništa po inerciji i što želimo da se odlučno borimo za ravnopravan status s ostalim narodima.


  NISAM POLITIČKI, NEGO VJERSKI I NACIONALNI LIDER


  Nacionalni savjeti podrazumijevaju teme kao što su obrazovanje, jezik, kultura, a Vi govorite o pregovorima o ustavnom statusu Bošnjaka i statusu regije Sandžak, odnosno autonomiji Sandžaka? Da li je realno da sa Vaše pozicije tražite autonomiju Sandžaka ?

  Mi smo prije izbora u našem programu zacrtali kulturno-prosvjetnu autonomiju Sandžaka, a to je ono što predstavlja najblaži mogući oblik decentralizirane vlasti po evropskim standardima. Ja ne znam zašto se riječ autonomija toliko satanizira, kada je potpuno u skladu sa
  međunarodnim dokumentima i tu apsolutno nema ništa što je u sukobu sa suverenitetom Republike Srbije. Kada smo nedavno doživjeli brutalno gaženje volje birača Bošnjaka, mi smo shvatili da će nas kao narod i kao predstavnike bošnjačkog naroda srpski režim prihvatiti samo ukoliko se pretvorimo u poltrone.

  BEOGRAD GENERATOR KRIZE U SANDŽAKU:

  “Prst treba uperiti na onog koji pravi problem, a to je srpski režim koji i dalje živi u onim zabludama od Garašanina, Načertanija, preko Cvijića, Moljevića do Čubrilovića i Ćosića, koji su napisali da trećinu muslimana treba pokrstiti, trećinu iseliti, a trećinu poubijati”

  To je još jedan opasan signal, nakon kojeg smo kazali da se status Sandžaka mora rješavati. Nismo mi rekli da tražimo ovaj ili onaj stepen autonomije, već da tražimo od predsjednika države da što prije organizuje razgovore o statusu bošnjačkog naroda u Srbiji i o statusu regije Sandžak. Ne znam šta je tu zapaljivo ako čak u tim razgovorima ne prejudiciramo rješenja. Nije bitno da li ćemo razgovarati dva mjeseca ili dvije godine, ali je važno da razgovori započnu jer time će država priznati da su to
  neriješena pitanja. Neprihvatanje razgovora za nas je takođe još jedan opasan signal da država nema namjeru da to rješava, već ima
  namjeru da nastavi sa prevaspitavanjem svih onih koji nisu pristali da u ime Bošnjaka igraju za interese Beograda, kao što je slučaj sa ministrima Ljajićem i Ugljaninom.


  Zar nije presedan da se vjerski lider kandiduje na čelno mjesto nacionalnog savjeta…


  Uopšte nije presedan! Jedna od ma - đarskih lista ima dva biskupa, jednog episkopa i jednog sveštenika, slično je s rumunskom listom, i to nikom ne smeta. Zakon propisuje da se svi građani mogu kandidovati na to mjesto osim sudija i tužilaca. Lista koju sam ja predvodio,
  uprkos svim opstrukcijama, ubjedljivo je pobijedila. Ministarstvo za ljudska i manji - nska prava je, međutim, pogrešno protumač ilo svoju ulogu, nije ono u poziciji da daje legitimitet muftiji Zukorliću, ono je samo servis za sprovođenje izbora. Legitimitet nam daje narod, zbog toga su danas odluke ministra Čiplića potpuno ništavne. Bošnjački nacionalni savjet ima mnogo značajniju simboliku, više ima
  moralnu dimenziju nego što ima operativne nadležnosti, ali je jedino predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji. Država može da se umiješa samo u slučaju ako Vijeće djeluje nezakonito i zabrani njegovo konstituisanje.


  Glavnu odgovornost u našem slučaju snosi predsjednik države, glavni saučesnik mu je Rasim Ljajić, pomoćnik mu je Sulejman Ugljanin. Oni su skuhali tu čorbu, a ministar Čiplić je servirao. Međutim, ukoliko država hoće da pošalje poruku da je ona država svim građanima, Čiplić i ostala družina treba da se podvrgnu krivičnoj odgovornosti i da idu u zatvor. Rasim Ljajić je, recimo, potpisao ostavku za svog vijećnika Zihdiju Bulića koji je prešao kod nas, a da Bulić o tome ništa nije znao. Kako se to drugačije zove nego kriminal, a krimi nalcima je mjesto u zatvoru. To vam je prava definicija stanja.


  LUKSUZ U POTOČARIMA

  Naši bijeli automobili su simbol čistote i afirmacija života

  Nedavno ste pažnju na sebe skrenuli na godišnjici genocida u Srebrenici kada ste se sa svojom delegacijom pojavili u koloni bijelih skupocj enih automobila BMW X5. Postoji mišljenje da je takav luksuz jednog vjerskog poglavara na takvom mjestu neprimjeren?


  To nisu moji automobili, niti automobili Islamske zajednice, svi su privatno vlasništvo članova Islamske zajednice mojih prijatelja, koji ih stavljaju na raspolaganje u raznim prigodama. Bijela boja ne simbolizuje moć kao crna, simbolizuje ahmediju, čistotu. Mi smo protiv crnih automobila koje predstavljaju oličenje raznih elita koje eksploatišu mase na razne načine. Genocid je najžešći oblik demonstracije tragičnosti smrti. Potpuno svjesni genocida u identitetu Bošnjaka, mi želimo dati prednost životu nad smrti, a to znači bijelom nad crnom bojom.

 6. #6
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Vi ste u posljednjih pet godina imali nesumnjivu podršku Amerikanca, kod Vas u Novi Pazar često je dolazio ambasador SAD-a u Srbiji, uživate i podršku reisu-luleme Mustafe Cerića, ali i uticajnih muslimanskih krugova iz svijeta. Postoji mišljenje da ste iznošenjem radikalnih stavova izgubili podršku SAD-a, ali i većine zemalja Evropske unije koja ne želi malu džamahiriju usred Evrope?


  Imao sam solidne odnose sa svim međunarodnim faktorima i moj kurs je bio da budem dobar sa svima a da nikom ne budem u naručju, što je otprilike najteži kurs u međunarodnim odnosima. Moj ideal je bio da mogu ravnopravno putovati u Teheran, u Vašington, Ankaru bez toga da me neko pita gdje si i zašto si bio. Stranci su uvijek rezervisani u situacijama kada se iznose neistine. Ja znam da postoji neke nevladine organizacije oko Rasima Ljajića koje su krenule u ofanzivu i govore o “džamahiriji” i “homeinizmu” po raznim ambasadama. To su jako jeftini trikovi. Mene to ne ljuti. Prašina će se spustiti. Sve što tražim je apsolutno u skladu s evropskim standardima. Mi smo već formirali odbor za internacionalizaciju ovog pitanja i on će ubrzo krenuti u razgovore po stranim ambasadama. Prva stanica je Ambasada BiH u Beogradu. Time ćemo omogućiti ljudima da iz prve ruke saznaju šta mi želimo i šta mi tražimo. Da se ne bi upoznavali preko nedosljednih informatora i tendencioznih beogradskih medija.


  SANDŽAK SE RADIKALIZUJE IZVANA


  Analitičari tvrde da su Vaši stavovi izuzetno radikalni i da su takve zapaljive izjave izuzetno opasne jer mogu dovesti do porasta ekstremizma, što za posljedicu može imate otvoranje sukoba i pravljenje haosa koji po pravilu zahtijeva dolazak međunarodnih posmatrača, odnosno internacionalizaciju sandžačkog pitanja?

  Već postoji radikalizacija u Sandžaku jer se gaze zakoni od onih koji treba da ih sprovode, a to su državni organi. Niko se za to ne može optuživati osim vlasti u Beogradu. Pitanje internacionalizacije, odnosno obraćanje međunarodnim institucijama nije nikakav grijeh. Predstavnici Ministarstva za manjine izbacili su novinare iz sale kada se formirao Savjet, a oni su, kao, demokrate, a mi smo opasnost. Zapravo, njima u Sandžaku treba scena na kojoj su fundamentalisti, ekstremisti, teroristi…, pa da kažu - hajmo ih dole podaviti i onda će sve biti u redu. U međuvremenu će pričati kako se vole sa Turskom, vole se sa muslimanima. Pošto mi znamo šta je zamka, ne dozvoljavamo to, dižemo glas, vrištimo, zovemo medije, zovemo među narodne organizacije i institucije, i ukazujemo na diskriminaciju i rasizam. Zamislite kada pomoćnik ministra kaže, a u tome ga ministar podrži, da su Bošnjaci specifična zajed- nica i da zbog toga za njih moramo praviti posebna zakonska pravila. Pa, gospodo, Peter Bota je prije dvadeset godina u Južnoj Africi govorio da su Crnci specifičan narod i da ne zaslužuju slobodu i da moraju biti robovi, odnosno da je aparthejd jedini zakon koji za njih vrijedi jer su nesposobni, glupi, uhati, repati i tome slično. E to se sada dešava u Evropi, na Balkanu, u Srbiji, i onaj koji na to ukazuje proziva se da ima zapaljivu retoriku, a to je muftija Zukorlić.


  Dakle, potpuna zamjena teza. Prst treba uperiti na onog koji pravi problem, a to je srpski režim koji i dalje živi u onim zabludama od Garašanina, Načertanija, preko Cvijića, Moljevića do Čubrilovića i Ćosića, koji su napisali da trećinu muslimana treba pokrstiti, trećinu iseliti, a trećinu poubijati.


  U Beogradu još na vlasti postoje neki elementi koji u to vjeruju. Zbog toga se Bošnjaci u Srbiji ne prihvataju kao ravnopravni građani već kao opasnost koju treba eliminisiti. Glavni muftijin grijeh je što je podigao glas o tome i što nije prihvatio beogradsku igru da meni i mojoj porodici bude lijepo a svim ostalim Bošnjacima loše, nego sam kazao ili će nam svima biti loše ili će nam biti dobro. Ja ukazujem na opasnost od vatre, ja je ne prizivam.


  Nakon ovih izbora na kojima ste odnijeli ubjedljivu pobjedu, nesumnjivo je da istupate kao formiran politički vođa. Imate li namjeru da osnujete političku stranku i da se politički angažujete?

  Nemam ambiciju spajanja političke i vjerske vlasti, jer da sam je imao, vjerovatno bih pretendirao na mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a na to mjesto je postavljen prof. dr. Mevlud Dudić, a ne ja. Hoću da kažem da ja pravim drastičnu razliku između nacionalnog i političkog vođe. Ova funkcija može imati u sebi elemente nacionalnog vodstva, ali ne i političkog. Političko djelovanje je ono koje ima za cilj osvajanje izvršne vlasti na lokalnom i parlamentarnom nivou. Moje polje djelovanja jeste vjera i obrazovanje. To su dvije stvari koje su jako povezane i tu sam se i ostvario, dakle u Islamskoj zajednici i na Univerzitetu. Ovo je iznuđena akcija od mene, kao kada vas neko stalno gađa kamenjem u prozor a vi mu napravite ogradu da ga malo odmaknete od prozora, da ne može da dobaci. Ništa više.

  Kritikuju Vas da ste prilično vlastoljubivi?

  Takve kritike me ne dodiruju, jer kada od određenih optužbi počnete da se branite, prihvatate dio njih.


  Vi ste i dalje za to da, administrativno, centar Islamske zajednice u Srbiji bude u Novom Pazaru, a duhovni u Sarajevu? Koliko reis Mustafa ef. Cerić ima uticaja na Vaše stavove?

  Reisu-l-ulema ef. Cerić je vrhovni poglavar zajednice kojoj pripadam i s te pozicije prilično utiče na moje stavove. Međutim, godinama smo izgradili takve odnose da nema nametanja stavova, već se naša saradnja odvija kroz međusobnu razmjenu mišljenja.


  Tužili ste beogradski dnevni list Blic i tražili “simboličnu” odštetu od sto miliona eura zbog objavljivanja fotomontaže na kojoj ste prikazani u odori pravoslavnog sveštenika. Pri tom ste ustvrdili da fotomontaža simbolizuje “nastavak genocidne politike prema muslimanima”. Da li Vam je sporni medijski potez nanio toliku štetu da od te medijske kuće tražiti tako veliku sumu novca ili smatrate da ona vrijeđa vjerska osjećanja Bošnjaka?


  Postoje ljudi koji svaki potez mjere na vagi interesa, procjenjujući da li će to da im nanese štetu ili korist. Ja pripadam onim ljudima koji imaju svoje ideale i principe, i moje reakcije su su u skladu s mojim uvjerenjima i ukoliko neko uvrijedi vjerska osjećanja moja ili moje vjerske zajednice, onda moja reakcija nije pitanje izbora već neminovnosti. Lično mislim da mi ta fotomontaža nije nanijela nikakvu štetu. Ja sam tražio zakonsku zaštitu, a ukoliko redakcija Blica nije kriva, zbog čega se onda toliko uznemirila???

  http://www.sandzaklive.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1261%3Aintervju-muamer-zukorlic&catid=52%3Aworld&Itemid=27

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Blic Online: Čiplić narušio prava Bošnjaka

  Vi ste u posljednjih pet godina imali nesumnjivu podršku Amerikanca, kod Vas u Novi Pazar često je dolazio ambasador SAD-a u Srbiji, uživate i podršku reisu-luleme Mustafe Cerića, ali i uticajnih muslimanskih krugova iz svijeta. Postoji mišljenje da ste iznošenjem radikalnih stavova izgubili podršku SAD-a, ali i većine zemalja Evropske unije koja ne želi malu džamahiriju usred Evrope?


  Imao sam solidne odnose sa svim međunarodnim faktorima i moj kurs je bio da budem dobar sa svima a da nikom ne budem u naručju, što je otprilike najteži kurs u međunarodnim odnosima. Moj ideal je bio da mogu ravnopravno putovati u Teheran, u Vašington, Ankaru bez toga da me neko pita gdje si i zašto si bio. Stranci su uvijek rezervisani u situacijama kada se iznose neistine. Ja znam da postoji neke nevladine organizacije oko Rasima Ljajića koje su krenule u ofanzivu i govore o “džamahiriji” i “homeinizmu” po raznim ambasadama. To su jako jeftini trikovi. Mene to ne ljuti. Prašina će se spustiti. Sve što tražim je apsolutno u skladu s evropskim standardima. Mi smo već formirali odbor za internacionalizaciju ovog pitanja i on će ubrzo krenuti u razgovore po stranim ambasadama. Prva stanica je Ambasada BiH u Beogradu. Time ćemo omogućiti ljudima da iz prve ruke saznaju šta mi želimo i šta mi tražimo. Da se ne bi upoznavali preko nedosljednih informatora i tendencioznih beogradskih medija.


  SANDŽAK SE RADIKALIZUJE IZVANA


  Analitičari tvrde da su Vaši stavovi izuzetno radikalni i da su takve zapaljive izjave izuzetno opasne jer mogu dovesti do porasta ekstremizma, što za posljedicu može imate otvoranje sukoba i pravljenje haosa koji po pravilu zahtijeva dolazak međunarodnih posmatrača, odnosno internacionalizaciju sandžačkog pitanja?

  Već postoji radikalizacija u Sandžaku jer se gaze zakoni od onih koji treba da ih sprovode, a to su državni organi. Niko se za to ne može optuživati osim vlasti u Beogradu. Pitanje internacionalizacije, odnosno obraćanje međunarodnim institucijama nije nikakav grijeh. Predstavnici Ministarstva za manjine izbacili su novinare iz sale kada se formirao Savjet, a oni su, kao, demokrate, a mi smo opasnost. Zapravo, njima u Sandžaku treba scena na kojoj su fundamentalisti, ekstremisti, teroristi…, pa da kažu - hajmo ih dole podaviti i onda će sve biti u redu. U međuvremenu će pričati kako se vole sa Turskom, vole se sa muslimanima. Pošto mi znamo šta je zamka, ne dozvoljavamo to, dižemo glas, vrištimo, zovemo medije, zovemo među narodne organizacije i institucije, i ukazujemo na diskriminaciju i rasizam. Zamislite kada pomoćnik ministra kaže, a u tome ga ministar podrži, da su Bošnjaci specifična zajed- nica i da zbog toga za njih moramo praviti posebna zakonska pravila. Pa, gospodo, Peter Bota je prije dvadeset godina u Južnoj Africi govorio da su Crnci specifičan narod i da ne zaslužuju slobodu i da moraju biti robovi, odnosno da je aparthejd jedini zakon koji za njih vrijedi jer su nesposobni, glupi, uhati, repati i tome slično. E to se sada dešava u Evropi, na Balkanu, u Srbiji, i onaj koji na to ukazuje proziva se da ima zapaljivu retoriku, a to je muftija Zukorlić.


  Dakle, potpuna zamjena teza. Prst treba uperiti na onog koji pravi problem, a to je srpski režim koji i dalje živi u onim zabludama od Garašanina, Načertanija, preko Cvijića, Moljevića do Čubrilovića i Ćosića, koji su napisali da trećinu muslimana treba pokrstiti, trećinu iseliti, a trećinu poubijati.


  U Beogradu još na vlasti postoje neki elementi koji u to vjeruju. Zbog toga se Bošnjaci u Srbiji ne prihvataju kao ravnopravni građani već kao opasnost koju treba eliminisiti. Glavni muftijin grijeh je što je podigao glas o tome i što nije prihvatio beogradsku igru da meni i mojoj porodici bude lijepo a svim ostalim Bošnjacima loše, nego sam kazao ili će nam svima biti loše ili će nam biti dobro. Ja ukazujem na opasnost od vatre, ja je ne prizivam.


  Nakon ovih izbora na kojima ste odnijeli ubjedljivu pobjedu, nesumnjivo je da istupate kao formiran politički vođa. Imate li namjeru da osnujete političku stranku i da se politički angažujete?

  Nemam ambiciju spajanja političke i vjerske vlasti, jer da sam je imao, vjerovatno bih pretendirao na mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a na to mjesto je postavljen prof. dr. Mevlud Dudić, a ne ja. Hoću da kažem da ja pravim drastičnu razliku između nacionalnog i političkog vođe. Ova funkcija može imati u sebi elemente nacionalnog vodstva, ali ne i političkog. Političko djelovanje je ono koje ima za cilj osvajanje izvršne vlasti na lokalnom i parlamentarnom nivou. Moje polje djelovanja jeste vjera i obrazovanje. To su dvije stvari koje su jako povezane i tu sam se i ostvario, dakle u Islamskoj zajednici i na Univerzitetu. Ovo je iznuđena akcija od mene, kao kada vas neko stalno gađa kamenjem u prozor a vi mu napravite ogradu da ga malo odmaknete od prozora, da ne može da dobaci. Ništa više.

  Kritikuju Vas da ste prilično vlastoljubivi?

  Takve kritike me ne dodiruju, jer kada od određenih optužbi počnete da se branite, prihvatate dio njih.


  Vi ste i dalje za to da, administrativno, centar Islamske zajednice u Srbiji bude u Novom Pazaru, a duhovni u Sarajevu? Koliko reis Mustafa ef. Cerić ima uticaja na Vaše stavove?

  Reisu-l-ulema ef. Cerić je vrhovni poglavar zajednice kojoj pripadam i s te pozicije prilično utiče na moje stavove. Međutim, godinama smo izgradili takve odnose da nema nametanja stavova, već se naša saradnja odvija kroz međusobnu razmjenu mišljenja.


  Tužili ste beogradski dnevni list Blic i tražili “simboličnu” odštetu od sto miliona eura zbog objavljivanja fotomontaže na kojoj ste prikazani u odori pravoslavnog sveštenika. Pri tom ste ustvrdili da fotomontaža simbolizuje “nastavak genocidne politike prema muslimanima”. Da li Vam je sporni medijski potez nanio toliku štetu da od te medijske kuće tražiti tako veliku sumu novca ili smatrate da ona vrijeđa vjerska osjećanja Bošnjaka?


  Postoje ljudi koji svaki potez mjere na vagi interesa, procjenjujući da li će to da im nanese štetu ili korist. Ja pripadam onim ljudima koji imaju svoje ideale i principe, i moje reakcije su su u skladu s mojim uvjerenjima i ukoliko neko uvrijedi vjerska osjećanja moja ili moje vjerske zajednice, onda moja reakcija nije pitanje izbora već neminovnosti. Lično mislim da mi ta fotomontaža nije nanijela nikakvu štetu. Ja sam tražio zakonsku zaštitu, a ukoliko redakcija Blica nije kriva, zbog čega se onda toliko uznemirila???

  http://www.sandzaklive.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1261%3Aintervju-muamer-zukorlic&catid=52%3Aworld&Itemid=27

Slične teme

 1. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 28.07.2010., 19:09
 2. Makedonska zajednica: Čiplić krši Zakon o nacionalnim savetima
  Autor strani placenik bre u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 13.07.2010., 16:52
 3. Čiplić: Muftija Zukorlić ima pravo na kandidaturu
  Autor Monoteizam u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 29.05.2010., 22:06
 4. Odgovora: 45
  Poslednja poruka: 03.02.2009., 19:04

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •