Бугарска и Грчка су одржале у Софији прву мешовиту седницу влада европског типа. Том приликом су премијери две земље Бојко Борисов и Јоргос Папандреу потписали декларацију о конституисању Савета за сарадњу на високом нивоу. По речима председника грчке владе Папандреуа то је преседан на Балкану, а успех које су две земље постигле представља снажну поруку свим земљама региона као и претпоставку стабилности на Балкану и у Европи. На тој седници је потписано још 12 докумената о сарадњи у скоро свим областима: саобраћају, енергетици, пољопривреди и исхрани, екологији, туризму, безбедности, образовању и култури, условима рада и тд. По мишљењу бугарског премијера Бојка Борисова ти документи дају оквир и могућност за много боље пословање бизниса и за унапређење туризма у двема земљама.

"Данас смо ударили темеље Савету за сарадњу на високом нивоу што је доказан механизам европског партнерства. Желели бисмо да се тај тип сусрета редовно одржавају у одређеним временским интервалима – изјавио је после сусрета Јоргос Папандреу. - Након приступања Бугарске НАТО и ЕУ више нас не раздвајају границе, а перспективе сарадње међу нама су огромне. На данашњој седници су рашчишћена многа нерешена питања из прошлости. Размотрили смо такође бројна важна питања у низу специјализованих области као што су финансије, економија и трговина, саобраћај, а разговарали смо и о сузбијању криминала. Према нашем уверењу овај састанак увелико помаже унапређењу билатералне сарадње. А то је жеља и бугарског, и грчког народа."

У Бугарској тренутно послује 1.500 грчких компанија. Од 1992. г. наовамо Грчка је инвестирала у нашој земљи 2 милијарде и 800 милиона евра. Робна размена за 2009. г. износи милијарду и 800 милиона евра, рекао је Јоргос Папандреу. По његовом мишљењу стратешки избор у енергетској политици представљају обновљиви извори енергије и конкретније изградња ветро генератора. Он је истакао да су са премијером Бојком Борисовим на разговору у четири ока потврдили спремност да сарађују у управљању водама три, за наше две земље, заједничке реке: Марице, Струме и Месте. Као и то да предстоји изградња система за рано упозорење о набујалим водама тих река у циљу спречавања поплава. Са своје стране је бугарски премијер Бојко Борисов окарактерисао Папандреуа као једног од најискуснијих премијера у Европи који негује добру традицију односа са Бугарском. Зато и није случајно што је у Бриселу Бугарска била земља која је најјаче заговарала доделу помоћи на име стабилизације грчких финансија, нагласио је он. Очекивани акценат на разговорима био је пројекат о изградњи нафтовода Бургас-Александруполис. Бугарска је потврдила свој став да ће сачекати међународну процену о утицају тог постројења на околину, казао је премијер Бојко Борисов.

"Захвалан сам премијеру Папандреуу и његовим министрима који имају слуха за еколошка страховања Бургаског региона и целе Бугарске – додао је он. - Пројекат Бургас-Александруполис није заустављен из ината или због неизвршавања наших обавеза садржаних у уговору који смо потписали, већ зато што је екологија важнија од свега осталог. Зато и чекамо да добијемо међународну еколошку оцену тог пројекта."

Са своје стране је премијер Папандреу нагласио да Грчка и даље задржава интерес за тај пројекат, али истовремено показује разумевање за страховања бугарске стране и такође ишчекује међународну еколошку оцену. Премијер Борисов је рекао и то да је предложио свом грчком колеги да Грчка учествује са мањинским делом у пројекту о изградњи атомске електране код Белена, ако, наравно, то жели. Двојица председника влада су изразили задовољство што је стрес-тест европског банкарског система показао да су бугарске и грчке банке стабилне. То гарантује уштеђевине грађана и неометано пословање бизниса.

"Ми подржавамо Бугарску, премијера Борисова и бугарски народ што се тиче приступања земље Шенгенском простору 2011. г. – изјавио је такође Јоргос Папандреу. Бугарска ће добити и подршку сваке једне од осталих земаља чланица тог простора у циљу превазилажења препрека. За Грчку то је од посебног значаја, јер ће се тиме олакшати промет робе."

"Ако нам догодине одобре приступање Шенгену, можемо да заједно одемо у подручје Маказа на југоистоку и да тамо отворимо следећи гранични прелаз – надовезао се речима грчког премијера Бојко Борисов. - 9. септембра ове године напуниће се 130 година од успостављања дипломатских односа између Бугарске и Грчке. Тада бисмо могли да одемо у оближњи Ивајловград и да заједно прославимо јубилеј отварањем још једног граничног прелаза и новог пута. Истина је да на тим границама сада имамо рампе. Али се надам да ћемо их за неколико месеци, пошто нас приме у Шенгенски простор, уклонити."

http://www.bnr.bg/sites/sr/Lifestyle/BulgariaAndEurope/Pages/28_07_bugarska_grcka.aspx