Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

 1. #1
  Aktivan član re[ ]De (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.671
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?


  Odlomak iz “Šta je čovek?”, Keit W. Stump

  “Ljudska ličnost je i telo i duša. Telo je fizičko meso i krv. To je “ljuska” koja je privremeno stanovište duše. Duša je nematerijalnog aspekta, napravljena od duha. U trenutku smrti duša napušta telo, ali živi svesno zauvek na nebu ili u paklu.” (Neki veruju da su oslobođene duše nanovo rođene u novim telima u seriji “reinkarnacije”, ili “transmigracije”.)

  Ideja o “besmrtnosti duše” potiče mnogo ranije od osnivanja glavnih današnjih religija. Antički grčki istoričar Herodot (5. vek pre Hrista) nam govori u svojoj istoriji da su drevni Egipćani bili prvi koji su učili da duša čoveka može biti odvojena od tela, i da je besmrtna. Ova egipatska ideja je postojala vekovima pre nego što su judaizam, hinduizam, budizam, hrišćanstvo i islam došli na scenu.

  Nigde u antičkom svetu se nije o život posle smrti više brinulo nego u Egiptu. Bezbroj grobova iskopanih od strane arheologa duž Nila nam daje elokventno svedočanstvo egipatskog verovanja da je čovek imao duhovni aspekt koji prevazilazi njegov fizički život.

  Na istoku, drevni Vavilonci su isto imali veru u budući život duše u “donjem svetu”. Međutim, Vavilonska verovanja nisu bila tako dobro definirana kao egipatska.

  Poznata knjiga “Knjiga Mrtvih” – zbirka drevnih egipatskih pogrebnih i ritualnih tekstova – iznosi u dosta detalja mnoga egipatska verovanja o zagrobnom životu. U jednoj verziji ovog dela koje datira iz 15. veka pne, BA od pokojnika je prikazana na slici kako pita jednog od egipatskih bogova “Dokle ću da živim?” Na to je bog odgovorio: “Ti ćeš postojati milione miliona godina, milionima godina.” Koji bolji prikaz koncepta besmrtnosti možemo imati?


  Predano Grcima

  Ideja o besmrtnosti duše ne prestaje sa drevnom egipatskom civilizacijom. Zapazimo ponovo svedočanstvo istoričara Herodot:

  “Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje” (citat iz “Euterpa”, druga knjiga Herodotove “Istorije”).

  Paganski Grci su dobili koncept besmrtne duše od Egipćanima! Najvažniji zastupnik među starim Grcima o ideji “besmrtne duše”, bio je atinski filozof Platon (428-348 pne), koji je bio Sokratov učenik. Platon je bio osnivač “Akademije”, instituta za filozofsko i naučno istraživanje nedaleko izvan Atine.

  Pre Sokrata, grčki filozofi nisu imali stvarne koncepcije o bilo kojem nematerijalnom elementu u čoveku. Filozofi Sokrat i Pitagora su bili među prvim Grcima koji su usvojili egipatski pogled. Oni su potom imali veliki uticaj na Platonovu misao. Platon je bio taj koji je popularizovao koncept besmrtne duše širom grčkog sveta.

  U “Phaedo” – jednom od najpoznatijih Platonovih dela – Platon priča o Sokratovom poslednjem razgovoru sa svojim prijateljima, poslednjeg dana Sokratovog života. Sokrat im je izjavio:

  “Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.”

  Sokratova izjava je slična učenju većine crkava danas!

  Takođe primetite sledeću Platonovu tvrdnju, ponovo uzetio iz “Phaedo”:

  “Duša čije nerazdvojivo svojstvo je život, nikada neće prihvatiti ono što je suprotno od života – smrt. Tako, dokazano je da je duša besmrtna, a pošto je besmrtna, neuništiva je … Da li verujemo da postoji takva stvar kao što je smrt? To je sigurno. A da li je to bilo šta drugo nego razdvajanje duše i tela? Biti mrtav je postizanje ovog razdvajanja, kada duša izlazi sama u sebi i odvoja se od tela, a telo se razilazi od duše. To je smrt… Smrt je samo razdvajanje duše i tela.”

  U knjizi X iz “Republike” – još jedan od glavnih Platonovih dela – on je ponovo napisao: “Duša čoveka je besmrtna i neprolazana.”

  Izjave drevnih grčkih i rimskih pisaca kao što su Polibije, Ciceron, Seneka, Strabon – pa čak i samog Platona – doveli su dotle neke moderne istoričare da se pitaju da li je Platon zaista lično verovao doktrinu o besmrtnj duši. Oni ukazuju na to da je on možda jednostavno samo popularizovao ono što je znao da je fikcija, kao sredstvo za držanje građana u dobrom vladanju kroz strah od misterioznih “nevidljivih stvari” izvan ovog života.

  Koncept besmrtne duše, drugim rečima, bio je neophodno prateće verovanje doktrini o strašnim mukama u delovima Hada ili pakla. Takva strašna učenja, neki filozofi su mislili, su bila neophodna da se zaplaše mase na dobro ponašanje.

  Bez obzira na njegove motive i lična uverenja, Platonova učenja su imla veliki uticaj. Ona su se proširila po ondašnjem poznatom svetu i bila su prihvaćeni kao istina od strane miliona ljudi.

  Platon i Jevreji

  Jevrejske zajednice iz davnina su bile duboko pod uticajem grčke filozofske ideje. Mnogi pretpostavljaju da platonski pogled duše zarobljene u telu nije bi ništa novo za Jevreje. Ali zapazite svedočanstvo lično jevrejskih učenjaka:

  “Verovanje da duša nastavlja svoje postojanje posle raspada tela nije… nigde izričito naučavano u Svetom Pismu … Verovanje u besmrtnost duše je došlo Jevrejima kroz kontakt sa grčkom misli a narošito kroz filozofiju Platona, njenog glavnog zastupnika, koji je naveden na to kroz misterije Orfik (Tajanstven) i Eleusinian u kojima su vavilonski i egipatski stavovi čudno itmešani.” (Jevrejska enciklopedija, članak,” Besmrtnost duše “, The Jewish Enczclopedia, “Imortaitz of the Soul” http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=118&letter=I).

  Mnogi od vas će nesumnjivo biti iznenađeni da otkrijete da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona.
  http://www.svetlostistine.org/Blog/?p=171


  Vedsko znanje njeguje našu dušu

  Vedsko znanje daje našoj duši duhovno blaženstvo, pomaže uspostaviti odnos duše sa Gospodinom.
  Iako se možda to čini vrlo drskom izjavom, postoje brojne znanstvene, povijesne i filozofske potvrde o tome, da je prije 5000 godina Vedska kultura bila proširena po cijelom svijetu.

  Biblija (Genesis 11:1) govori, da je u pred-kršćanska vremena "cijela zemlja govorila i pisala na jednom jeziku". Vedski spisi objašnjavaju, da je izvorni jezik bio sanskrit, koji je dao sam Vrhovni Gospodin.
  http://www.biorama.net/porijeklo-ayurvede.html 2. #2
  Aktivan član re[ ]De (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.671
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?  Da bi smo odsekli koren svih patnji, Buda nam savetuje da se usredsredimo na ono što je izvan rodjenja i smrti, što nikad nije nastalo i što nikada ne može nestati. On ne ukazuje na odraze, već na samo ogledalo, pokazuje nam okean ispod talasa. Ni jedno uslovljeno iskustvo ili spoljašnja situacija ne može da nas trajno zadovolji. Samo je otvorena, jasna i beskrajna svetlost uma savršeno radosna i apsolutna. Budina učenja, bilo da su o životu, ponovnom rodjenju ili onome što je izmedju, imaju samo jedan cilj - da nam pruže ovu sigurnost. Zahvaljujući metodama Dijamantskog puta, svaki od gore pomenutih posmrtnih bardoa postaje kapija prosvetljenja. Ovi metodi otvaraju mogućnost za susret uma sa njegovom pravom prirodom i njegovo konačno oslobodjenje.
  http://www.budizam.net/Pages/ucenjaBardo%20smrti%20i%20rodjenje.htm
  Poslednji put ažurirao/la re[ ]De : 25.07.2010. u 19:33

 3. #3
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

  тема је филозофска, нагађање и претпоставке.

  духовност је одговор, истина.
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 4. #4
  Veoma poznat Fixa (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  12.814
  Reputaciona moć
  1033

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

  Citat Original postavio goranbeograd Pogledaj poruku
  духовност је одговор, истина.
  i posle caliburn kaže kako vernici ništa ne tvrde.

 5. #5
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

  Citat Original postavio Fixa Pogledaj poruku
  i posle caliburn kaže kako vernici ništa ne tvrde.
  мож бити да је дотични верник...
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 6. #6
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

  Citat Original postavio Fixa Pogledaj poruku
  i posle caliburn kaže kako vernici ništa ne tvrde.
  Kako bi bilo da navedeš šta je Caliburn tačno napisao?
  http://sites.google.com/site/zvezdaraforest

 7. #7
  Elita ranjeni Zoro (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  21.090
  Tekstova u blogu
  27
  Reputaciona moć
  525

  Podrazumevano Re: Odakle dolazi pojam (besmrtna) dusa?

  vidividikako viiiri..

Slične teme

 1. POJAM
  Autor oziman u forumu Filozofija
  Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 09.12.2013., 13:58
 2. Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 23.07.2010., 14:16
 3. Odakle dolazi formalizam danas?
  Autor Tuzni_patak u forumu Filozofija
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 17.04.2007., 00:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •