[QUOTE]Uvođenje papirnih sanduka kao deo standardne pogrebne opreme nije u skladu sa evropskim standardima, rekao je danas proizvođač pogrebne opreme i direktor firme "Korana koop" iz Inđije Milan Božić.
Božić je naveo da nisu tačne tvrdnje Udruženja krematista "Oganj" da su isključivo sanduci od kartona ekološki i dodao da takve sanduke ne proizvodi niko u Srbiji, da se uvoze iz Kine i da se tako ugrožava i domaća privreda. "Mi smo prihvatili IPC standarde da bismo mogli da izvozimo u Evropsku uniju. U skladu sa njima sanduci moraju biti drveni i hemikalije kojima se boje sanduci moraju biti isključivo na vodenoj bazi", rekao je Božić.
Prema njegovim rečima, država treba da zaštiti domaću proizvodnju i jer, kako tvrdi u "u Srbiji nije moguća proizvodnja papirnih sanduka jer za to ne postoji odgovarajuća tehnologija".
Božić je ocenio i da papirni sanduci nisu ekološki jer se takođe, posredno, prave od drveta, uz pomoć hemikalija, dok se tradicionalni sanduci prave "od čistog drveta".
Udruženje krematista "Oganj" saopštilo je u ponedeljak da su kartonski sanduci ekološki jer se prave od recikliranog papira i da emituju čak 75 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na drvene sanduke, kao i da su znatno jeftiniji jer se mogu nabaviti za 55 evra.
Vlasnik firme Korana koop osporio je i navode o ekonomskoj opravdanosti upotrebe kartonskih sanduka, tvrdeći da postoje "socijalni" sanduci koji se prave isključivo od drveta, a koštaju 3.000 dinara.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/199384/Domaci-proizvodjaci-protiv-kartonskih-pogrebnih-sanduka/QUOTE]

Има Србија и знања и моћи за производњу.
Социјали сандук 30 ојера,можеш мирно да умиреш,Србијо.