Otimači izgubljenog Kosova
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Otimači izgubljenog Kosova

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Otimači izgubljenog Kosova

  Nezavisnost nije protiv međunarodnog prava

  Otimači izgubljenog Kosova

  Priredile: e-Novine Veličina slova:


  Pozdrav iz Haga: Dan istinePhotomontage: zlica
  Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Time je Jeremićev dan istine označio pobedu prava građana Kosova da sami kreiraju svoju budućnost u novoj nezavisnoj državi, a ujedno stavio tačku na bezobzirne kalkulacije beogradskog režima o podeli Kosova
  Međunarodni sud pravde u savetodavnom mišljenju o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izneo je stav da taj akt nije protivan opštim normama međunarodnog prava, Rezoluciju 1244 niti privremenom ustavnom okviru uspostavljenom na toj teritoriji.
  Nakon što je predsednik suda Hisaši Ovada saopštio da se to telo proglasilo nadležnim da odgovori na zahtev Generalne skupštine UN, naglasio je da cilj razmatranja suda nije bio da ocenjuje validnost i pravne efekte priznanja jednostrano proglašene državnosti Kosova niti da ocenjuje da li je proglašenje nezavisnosti dovelo do stvaranja države ili ne.
  U odgovoru na konkretno pitanje koje je Generalna skupština postavila - da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova bila u skladu sa međunarodnim pravom sud je taj akt razmatrao u širem kontekstu događaja koji su mu prethodili, kao i u svetlu postojanja posebnih pravnih akata SB UN koji su doneti s namerom da poprave tešku humanitarnu situaciju koja je postojala 1999. godine. Sud je nakon sveobuhvatnog razmatranja svih aspekata problema glasanjem u odnosu 10:4 došao do zaključka da aktom jednostrano proglašene nezavisnosti nije prekršeno nijedno opšte pravilo međunarodnog prava.

  Photomontage: KANDAhar


  Sud je potom rezmatrao da li su jednostranim proglašenjem nezavisnosti narušena pravila posebnih akata, odnosno Rezolucije 1244 i privremenog ustavnog okvira Kosova. Sud je tom prilikom objasnio da su predmet i cilj donošenja Rezolucije 1244 bili uspostavljanje vanrednog i privremenog pravnog režima jačeg od srpskog pravnog poretka radi normalizacije stanja na toj teritoriji.
  Kako je pitanje statusa u Rezoluciji ostalo otvoreno, Sud je došao do zaključka da s obzirom da Savet bezbednosti nije naveo posebne odredbe po pitanju utvrđivanja budućeg statusa to nedvosmisleno znači da to telo UN nije imalo intenciju da se posebno bavi regulisanjem tog pitanja, već da je ono bilo svesno prepušteno budućim pregovorima zainteresovanih strana. Pošto ne postoje eksplicitne odredbe po pitanju načina rešavanja budućeg statusa Sud smatra da proglašenje nezavisnosti nje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 niti privremenim ustavnim okvirom koji su UN uspostavile na toj teritoriji.
  Sudija Ovada je naveo da je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN imao ovlašćenja da reaguje i poništi akt proglašenja nezavisnosti što on nije učinio iz čega se može zaključiti da nije taj akt nije smatrao suprotnim važećim pravilima svetske organizacije na Kosovu.


  http://www.e-novine.com/srbija/vesti/39339-Otimai-izgubljenog-Kosova.html 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano

  Reakcije iz Srbije i ostatka sveta

  Srbija u državnom ćorsokaku

  e-Novine Veličina slova:

  Potreba za realističnim pristupom: Žarko KoraćPhoto: Stock
  Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde teška za Srbiju * Za Tomislava Nikolića odluka Međunarodnog suda pravde "sudbonosno loša" po Srbiju * Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo, rekao je portparol State departmenta Filip Krouli
  Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, Rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.
  Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde teška za Srbiju, ali i da je jasno da se sud nije izjašnjavao o pitanju secesije. On je rekao da je MSP na taj način pitanje Kosova prepustio Generalnoj skupštini UN i naveo da će Srbija nastaviti pravnim i miroljubivim putem da se bori za Kosovo. Tadić je istakao da Srbija ima jasan plan daljih diplomatskih aktivnosti.
  REAKCIJE STRANAKA U SRBIJI
  SDU: Socijaldemokratska unija ocenila je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu nedvosmisleno pokazalo da je politika predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića prema Kosovu dovela zemlju u državni ćorsokak.
  U saopštenju koje je potpisao predsednik SDU Žarko Korać, navedeo je da se sada postavlja pitanje šta će biti reakcija Srbije, posebno zato što je inicijativa za razmatranje zakonitisti deklaracije o nezavisnosti potekla upravo od Srbije.
  "Nema sumnje da će Srbija morati sa mnogo više realizma pa pristupi rešavanju kosovskog problema, ali i da se tom prilikom pre svega koncentriše na rešavanje praktičnih problema i da uskoro otpočne političke pregovore sa izabranim institucijama Kosova", naveo je Korać.
  SPO: Uvažiti mišljenje Međunarodnog suda
  Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju kosovske nezavisnosti Srbija mora da primi sa uvažavanjem i svoju državnu strategiju podredi realnim ciljevima, saopštio je Srpski pokret obnove.
  Prema navodima SPO, u saradnji sa međunarodnom zajednicom "moguće je da srpski narod na Kosovu ekonomski, kulturno i duhovno bude povezan sa Srbijom". To je i put pomirenja Srba i Albanaca i evropeizacije Srbije, navedeno je u saopštenju.
  G17 plus: Mišljenje MSP ohrabriće secesioniste
  Mišljenje Međunarodnog suda pravde još je jedan u nizu presedana u međunarodnom pravu i imaće posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje razne secesionističke pokrete širom sveta, ocenila je potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić.
  SNS: Teška i sudbonosno loša odluka MSP
  Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova jako teška i "sudbonosno loša" po Srbiju.
  "Izrečeno je... I sada treba da razmislimo šta ćemo dalje", pored ostalog rekao je Nikolić i pozvao ljude koji odlučuju o sudbini zemlje na razgovore o sledećim koracima.
  Lider SNS-a je ocenio da je državni vrh zavaravao gotovo godinu dana građane da je MSP na strani Srbije i da se očekuje pozitivno mišljenje i podsetio da je još juče predsednik Boris Tadić rekao da očekuje pozitivan stav suda.
  JS: Skupština da usvoji rezoluciju o Kosovu
  Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da bi Skupština Srbije, posle negativne odluke MSP u Hagu, trebalo da usvoji rezoluciju koja će dati ovlašćenja predsedniku Srbije Borisu Tadiću da predstavlja državu kada je u pitanju Kosovo.
  LDP: Odluka suda Srbiju obavezuje na promene
  Odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova Srbiju obavezuje na promene i prekid pogrešne politike, ali nije poraz srpskog naroda niti Srbije, izjavio je predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.
  "Svi dalji potezi naše spoljne politike treba da budu instrument za realizaciju glavnog političkog cilja“ brzog ulaska u punopravno članstvo Evropske unije, uz izvesnu i nesumnjivu evropsku budućnost celog područja bivše Jugoslavije", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi i dodao da se mora voditi računa o interesima Srba na Kosovu, njihovom sigurnom životu, bezbednosti i imovinskim pravima.
  "Sada moramo imati snage da građanima Srbije pošaljemo poruku o Srbiji budućnosti, Srbiji koja će odlučnije nego ikada krenuti u susret evropskim integracijama i demokratizaciji društva", rekao je lider LDP-a.
  REAGOVANJA IZ SVETA
  Vestervele: Beograd i Priština treba da se okrenu EU
  Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde o pravnoj zasnovanosti nezavisnosti Kosova i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da se sada, u interesu svojih zemalja, okrenu zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.
  SAD pozdravlja odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu
  Sjedinjene Države pozdravile su objavljenu odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prema kojem deklaracija o nezavisnosti Kosova nije narušila međunarodno pravo.
  "Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli za agenciju Frans pres.
  "Sada je vreme za Evropu da bude jedinstvena i stane iza zajedničke budućnosti", rekao je Krouli.


  http://www.e-novine.com/srbija/vesti/39343-Srbija-dravnom-orsokaku.html

 3. #3
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.859
  Reputaciona moć
  822

  Podrazumevano Re: Otimači izgubljenog Kosova

  E - novine...

  Koje njesra od novina na celu sa Lukovicem..

  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

Slične teme

 1. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 22.05.2010., 19:13
 2. Dug kosova?
  Autor Propki u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 24.04.2010., 18:01
 3. Trazim izgubljenog prijatelja
  Autor Meg Rajan u forumu Žene
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 02.02.2008., 13:30
 4. Trazim izgubljenog prijatelja,MOLIM vas za pomoc
  Autor marija831 u forumu Severna i Јužna Amerika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 25.03.2005., 18:34

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •