Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da međunarodne organizacije u čijim saopštenjima ima mnogo licemerstva neće dočekati da Srbi priznaju da su genocidan narod.
"Sad traže da Srbi legnu na leđa i kažu da su genocidan narod. Mislim da to neće doživeti bez obzira koliko se oni ljutili. Isto tako, mislim da moramo biti svesni da svi koji su vršili zločine trebaju da budu izvedeni pred sud, ali se zločin ne može fakturisati samo Srbima", rekao je Špirić novinarima u Drvaru.

Komentarišući jučerašnje saopštenje međunarodnih organizacija u kojima se vlasti RS optužuju da negiraju genocid, Špirić je rekao da treba poštovati i žaliti svaku žrtvu.

On je dodao da bi se gledajući, na primer, listu ljudi koji su bili na komemoraciji u Srebrenici ove godine moglo reći da su tamo bili skoro svi oni koji negiraju genocid.

"Turci negiraju genocid nad Kurdima, a u Srebrenici je bio turski premijer, Amerikanci negiraju genocid nad crncima i Indijancima, a Hrvati negiraju genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu. Haris Silajdžić negira genocid od turske vladavine naovamo, a svi oni su bili u Srebrenici", rekao je Špirić.

***

Dodik: Srbi ne priznaju genocid

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da Srpska i Srbi kao narod ne mogu priznati da je izvršen genocid u ime njih, bez obzira na atmosferu koju pokušavaju da naprave međunarodne organizacije u BiH, te dodao da oni koji su učinili zločine za to treba individualno da odgovaraju.

"Međunarodne organizacije ne treba na taj način da se svrstavaju na jednu stranu", rekao je Dodik Srni, reagujući na jučerašnje zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija u BiH u kojem su osuđene nedavne aktivnosti i izjave političara na visokim funkcijama u RS kojima se zvanično glorifikuju pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i negira činjenica da se u julu 1995. godine u Srebrenici desio genocid.

On je naglasio da je očigledno da bi kvalifikacije vezane za genocid mogle da znače pripremu za političke obračune sa RS, što ne treba smetnuti s uma.

"Činjenica je da je sud doneo takvu odluku, ali isto tako u toj kvalifikaciji fali mnogo elemenata koji bi govorili o tome da je to bio genocid. Na kraju, sudovi mogu da pogreše", naglasio je Dodik.