Najmanje 28 osoba je poginulo, a 46 povređeno danas u eksploziji automobila bombe nadomak jedne šiitske džamije u Bakubi, oko 60 kilometara severno od Bagdada, saopštile su iračke vlasti.

Napad se dogodio u 18.00 po lokalnom vremenu kod džamije u šiitskom kvartu Bakube.

Policija je uvela policijski čas u tom području jer sumnja da postoji opasnost da dođe do novih napada.

Premda se nasilje smanjilo u Iraku, u odnosu na 2006. i 2007. godinu, napadi su česti u tom delu zemlje, za koji se pretpostavlja da je uporište iračkog krila terorističke organizacije Al kaide.

Beta-AFP

Velika Britanija mogla bi da najranije početkom iduće godine započne povlačenje svojih snaga iz Avganistana, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

Velika Britanija ranije je saopštila da želi da u vremenskom roku od pet godina povuče svojih 9.500 vojnika iz ratne zone, što je u skladu sa međunarodnim težnjama da avganistanskim snagama do 2014. godine predaju punu bezbedonosnu kontrolu.

SAD su izrazile nadu da će započeti povlačenje vojnika od jula 2011. godine. Kameron je o Avganistanu i izlaznoj strategiji razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom tokom svoje prve zvanične posete Beloj kući na funkciji premijera.

Britanski premijer je u intervjuu za BBC na pitanje da li se to poklapa sa planovima London odgovorio potvrdno.

"Da, to nam odgovara, ali da bi sve trebalo da zavisi od situacije na terenu. Što brže budemo avganistanskim vlastima predavali kontrolu nad oblastima i pokrajinama, jasno je da će time ubrzanije započeti i povlačenje određenog broja vojnika. Ne želim da time izazivam preterana očekivanja jer će tranzicija treba da zavisi od toga kako napreduje bezbedonosna situacija na terenu," istakao je Kameron.

On je naglasio da britanskoj javnosti treba da bude jasno da Velika Britanija do 2015. godine neće imati "borbene jedinice ili veliki broj vojnika" u Avganistanu


Miroljubivi muslimani, njihovi "najbolji" prijatelji Amerikanci i pacovi Englezi koji prvi napuštaju brod koji tone pod nazivom Koalicione snage? ili je nešto drugo u pitanju?