Evropa insistira da buduću srpsku vladu formiraju DS i SNS kako u Srbiji ne bi bilo problema zbog statusa KiM i odlaganja prijema naše zemlje u Uniju

Evropska unija želi koalicionu vladu demokrata i naprednjaka jer zna da takva vlada ne bi pravila probleme oko Kosova i odlaganja prijema Srbije u Uniju, smatraju sagovornici Pressa. Oni kažu da na to jasno upućuju izjave lidera SNS Tomislava Nikolića da mu je već nekoliko puta u Briselu i Moskvi sugerisano da naprednjaci formiraju koaliciju sa DS.
Prema rečima analitičara, Brisel želi da buduća srpska vlada ima stabilnu većinu u parlamentu, bez malih koalicionih partnera i njihovih ucena, a istovremeno slabu opoziciju, koja ne bi bila sposobna da pravi probleme. Direktor Centra za proučavanje alterantiva Milan Nikolić kaže da Brisel, ali i Moskva i Vašington, žele u Srbiji jaku vladu sa širokom podrškom građana.

Koalicija protiv nezadovoljnih građana
- U našim političkim prilikama to je koalicija DS i SNS. Očekuje se da u narednom periodu Beograd i Priština krenu u rešavanje praktičnih problema - povratak raseljenih, struja, voda, telefoni... i da zajednički rade na suzbijanju kriminala, prodaje droge, oružja, belog roblja. Za takav nepopularan potez, odnosno pristanak Beograda da sarađuje sa kosovskim vlastima, potrebna je vlast sa jakom većinom u parlamentu i slaba opozicija, čija kritika neće mnogo značiti. Ili, slikovito, kada upravljate brodom u oluji, bolje je da kormilo drže dvojica, nego da kormilo drži jedan dok mu drugi zavrće uši - kaže Nikolić.
Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da Brisel „navija" za koaliciju demokrata i naprednjaka jer želi da zadrži srpsku vladu na proevropskom kursu bez obzira što u dogledno vreme neće biti ništa od priključenja Srbije Uniji.

- Briselu je potrebna Vlada koja neće odustati od politike „EU nema alterantivu", a neće biti ni nezadovoljna što prijem u EU neće skoro. Zbog široke podrške građana, koalicija DS - SNS bi imala dovoljno autoriteta da amortizuje ekonomsko, socijalno i političko nezadovoljstvo građana, ali i eliminiše ili marginalizuje antievropske snage. I najvažnije, oni neće priznati nezavisnost Kosova, ali zbog Kosova neće ni praviti probleme svetu - navodi Vukadinović.

Većina od 180 poslanika
On smatra da se Moskva „ne meša, niti zalaže za koaliciju DS-SNS, niti ima nešto protiv, ali bi i Rusima odgovaralo da u nekoj novoj vladi nema G17 Plus i LDP".
Analitičar Cesida Đorđe Vuković kaže da bi koalicija DS i SNS, koja bi imala oko 180 mandata u Skupštini, mogla nesmetano da završi velike poslove poput promene Ustava, Kosova, „i to bez kamena spoticanja - malih koalicionih partnera ili jake opozicije".
- Ali, nije mi jasno zašto Nikolić to saopštava umesto zvaničnika Brisela i Moskve. Zašto bi neko dve godine pre izbora govorio Nikoliću da napravi vladu sa DS kad se u Srbiji ne zna šta će biti za dva dana. To bi značilo i da ova vlada ne uživa poverenje u svetu, a ne bih rekao da je tako - kaže Vuković.


EU se plaši problema u Srbiji... Evropa zahteva koaliciju Nikolića i Tadića

Trivan: Politika SNS nije dovoljno jasna
Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da ta stranka „nema razloga da menja sadašnje partnere iz vlasti" uz napomenu da je rano govoriti o koalicijama pošto će izbori tek 2012.
- DS je otvorena za saradnju s partnerima iz sveta na međunarodnom planu, ali unutrašnju i stranačku politiku nam niko nikada nije krojio. To što Nikolić govori ima za cilj da pokaže da Srbija ima dve jednako vredne stranke i da je nevažno koja će pobediti. Cilj je i da se relativizuje činjenica da je DS najjača stranka, a da SNS treba još dugo da radi da dokaže orijentaciju i formira politiku, koja sad nije dovoljno jasna.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/126295/Koalicija+zbog+Kosova+i+EU.html