Vilovski: Gone me iz političkih i verskih razloga
Raščinjeni monah Srpske pravoslavne crkve (SPC) Simeon Vilovski protiv koga se u Srbiji vodi krivični postupak uputio je otvoreno pismo javnosti preko svog advokata Branislava Tapuškovića u kom navodi da su optužbe protiv njega iskonstruisane
Vilovski koji je nedavno pušten iz ekstradicionog pritvora u Grčkoj nakon sto je Vrhovni sud te države odbio zahtev Srbije za njegovo izručenje, naveo je u pismu da se istražni postupak protiv njega pred sudom u Beogradu "tendeciozno produžava i odugovlači" i da ga srpsko sudstvo goni bez dokaza.
"Od 19. februara do danas tokom istražnog postupka nije učinjeno ništa više od ispitivanja četiri svedoka. Nije naređeno veštačenje za utvrđivanje istinitosti optužbi koje mi se stavljaju na teret", kazao je on ocenjujući da je cilj toga da se što više produžio sudski postupak i u svesti javnosti stvori utisak o njegovoj krivici.
Vilovski je naveo da je od Ustavnog suda Srbije zatražio ukidanje međunarodne poternice.
Odlukom Crkvenog suda Vilovski je lišen svešteničkog i monaškog čina i na tri godine isključen iz crkvene zajednice a protiv njega se vodi i istraga u Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da je umešan u finansijske mahinacije.
On je uhapšen u Grčkoj 11. marta od kada je bio u ekstradicionom pritvoru u Solunu i za njim je bila raspisana međunarodna poternica pošto je bio nedostupan pravosudnim organima Srbije.
Vilovski se zajedno sa direktorom Eparhijskog centra "Rade Neimar" Predragom Subotičkim sumnjiči za nezakonito prisvajanje 350.000 evra namenjenih rekontrukciji manastira na Kosovu.

Vilovski tvrdi da je prognan iz politickih i verskih razloga
Raščinjeni arhimandrit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Simeon Vilovski, za kojim su srpske vlasti raspisale međunarodnu poternicu, zbog finansijskih malverzacija, obratio se danas javnosti sa tvrdnjom da je postao žrtva progona iz političkih razloga i verskih ubeđenja.
U pismu dostavljenom medijima posredstvom branitelja Branislava Tapuškovića, Vilovski opširno opisuje događaje na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. gdoine i kasnijem nastojanju da porušene manastire obnavljaju oni koji su ih i rušili.
Politički razlozi njegovog progona su, tvrdi on, to što se zajedno sa penzionisanim vladikom Arteijem, mnogim saradnicima, kao i vernim narodom Kosova i Metohije suprotstavio "podaničkom stavu Vlade Srbije" koja pristupa "mekom" priznanju južne srpske pokrajine s ciljem da postne član EU.
Vilovski smatra tendenciznim to što je on proglašen krivim i u istražnom postupku, zatim to što je protiv njega bezakono izdata međunarodna poternica zbog, kako kaže, samo postojanja osnovane sumnje da je oštetio interes SPC.
On je, kaže, od Ustavnog suda Srbije zahtevao ukidanje međunarodne poternice.
Vilovski kaže da je protiv tri medija podneo tužbu zbog flagrantnog degradiranja sramoćenja i izrugivanja njegove ličnosti kroz medije kao nemoralnog i duševno poremećeog.
On je SPC optužio za postojanje novotarske teološke struje koja se, kaže, suprotstavlja predanjskoj Pravoslavnoj teologiji i crkvenom životu na šta su Artemije i njegovi saradnici pokušavali da ukažu.
Vilovski je napisao srpskoj javnosti i da se tokom više prethodnih godina našao u oštroj suprotnosti po crkvenim i teološkim pitanjima sa, kako tvrdi, veoma moćnim episkopom Atansijem Jevtićem za koga tvrdi da više godina prednjači u delovanju protiv njega.
"Postao sam meta zato što sam doveo u sumnju, uz pomoć teoloških argumenata, bogoslovsku potvrđenost uvođenih novačenja i tako sam direktno i javno ugrozio bogoslovsku opremljenost i autoritet njihovih nosilaca", naveo je Vilovški i dodao da je reč o već pomenutom vladiki Atanasiju, ali i drugim, kako kaze, jeresima poput Amfilohija Radoviha, Irineja Bulovića koji dele iste stavove.
Vilovski kaže da je jasan organizovani pokušaj njegovog moralnog i fižičkog uništenja, prljanje njegove časti i ugleda kojoj se, kako tvrdi, ne vidi kraj.
Odgovor zašto je sve tako, kaže on, treba potražiti u odgovoru izaslanika EU i šefa civilne misije na Kosmetu Pitera Fejta koji je pozdravio promenu stava SPC prema južnoj srpskoj pokrajini.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/126233/Vilovski:+Gone+me+iz+politi%C4%8Dkih+i+verskih+razloga.html