Udruženja novinara Grčke i političke partije su najoštrije osudile današnje brutalno ubistvo 37-godišnjeg novinara Sokratisa Gioliasa, prvog novinara koji je usmrćen u toj zemlji posle više od dve decenije.
U Atini se sumnja da iza jutrošnjeg ubistva novinara Sokratesa Golijasa stoje ekstremni levičari, mada nijedna grupa još nije preuzela odgovornost.

Prema novinskoj agenciji ANA, ubice novinara su koristile revolvere kalibra 9 milimetara, kakve su dosad upotrebljavali pripadnici "Revolucionarne sekte", koja okuplja ekstremne levičare. "Revolucionarna sekta" je prošle godine u februaru napala jednu TV stanicu u Atini.

Za sada nepoznati napadači, kojih je bilo dva ili tri, usmrtili su Gioliasa sa više metaka ispaljenih u njega ispred zgrade u kojoj je živeo u atinskom predgrađu Iliupoli. Policija je na mestu ubistva našla 20 čaura i intenzivno traga za ubicama koje su pobegle sa licu mesta automobilom. Istražuje se i motiv ovog nečuvenog zločina.
Agencija AP prenosi da se u Atini ne veruje da je za ovo ubistvo odgovorna neka od manjih terorističkih grupa koje postoje u Grčkoj.

Giolias je bio urednik u radio stanici Tema 98,9 FM i pisao u popularnom onlajn blogu Troktiko, poznatom po razotkrivanju mnogih skandala.

"Neko je želeo da ućutka veoma dobrog novinara istraživača koji je nagazio mnoge svojim tekstovima", rekao je Panos Sobolos, predsednik Atinskog udruženja novinara.

Giolias je bio oženjen i otac jednog deteta. Njegova žena i dete bili su u stanu u vreme ubistva.

Današnje ubistvo je, po svemu sudeći, dobro planirano. Nepoznati čovek je zazvonio na vrata Gioliasovog stana u Iliupoliju, a kada mu je novinar otvorio, on ga je navodnbo upozorio da neko pokušava da ukrade njegov automobil parkiran ispred zgrade. Kada je Giolias izašao i krenuo ka vozilu, napadači su ga izrešetali mecima i on je preminuo na licu mesta.

Napadači su pobegli automobilom. Par sati posle ubistva, nedaleko od Gioliasove zgrade je nađen zapaljen automobil, za koji policija veruje da je poslužio napadačima za bekstvo.Vozilo je bilo ukradeno dva dana ranije i krađa je prijavljena policijskoj stanici.
Očevici tvrde da su napadači nosili uniforme koje su ličile na one koje nose radnici obezbeđenja ili lokalne policije. Istraga je u toku.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/68553/Atina-Ubili-novinara-da-zataskaju-istinu